ma je krasna sam :mrgreen:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
idealna za kolinje :lol:
kad kažem nekome da nisam ni 6 miseci trudna ljudi padaju u nesvist. ogromna sam ko kit.
Printable View
ma je krasna sam :mrgreen:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
idealna za kolinje :lol:
kad kažem nekome da nisam ni 6 miseci trudna ljudi padaju u nesvist. ogromna sam ko kit.
kad ti je vrijednost oko 7, nakon 120 min ili...Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
da, nakon 120, a trebala se vratit na ispod 4 koliko je bio prije pijenja, valjda.
ne, vec do 7,8 (prema stranci analiza biokemija, ali ako se dobro sjecam granice su pomaknute.)Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
zapravo bi se 120min nakon opterecenja (bilo jela ili ogtta) vrijednosti trebale vratiti u normalu.
sad ovo vidim.Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
al to je ok vrijednost.
kolika ti je bila nakon 30 i 60?
jer po ovome je sve ok :/
leo, granica je na 6,1 (na mom nalazu piše )
meni je rečeno da je više od normalnog sve, ako ti se nije vratilo na približno istu vrijednost ko početna. A meni nije.
Tj. početna je bila ispod 4(tako negdje), a kasnije veća od 7. :/
nisu mi gledali 30 i 60, samo 120
ne, ne treba se vracat na pocetnu, to su t krivo rekli ili si skuzila.
a ovo vadjenje negdje ni ne smatraju OGTT. jer ti se gleda "krvulja", kako se secer ponasa unutar ta 2h pod opterecenjem.
ja sam siiizila kad dosla na kruge na ogtt i oni mi ga naprave iz vene (a ne z prsta) i ne naprave vrijednost u 30 i 60 min (npr. meni su one bile visoke).
6,1 je granica za jutarnji guk, a mslim da je kod trudnica 2h nakon ogtta do 7,8.
je li netko radi ogtt pretragu u privatnom laboratoriju?
kako to izgleda?
radila sam u Breyeru prije dva tjedna.Citiraj:
argentina prvotno napisa
došla sam malo prije 8, otišla se pomokriti u čašicu pa mi je izvadila krv.
onda sam popila 2,5 dcl jaaaaako slatke tekućine i otišla sjesti.nakon pola sata drugi puta izvadila krv, opet sjedila, nakon pola sata opet vadila krv, sjela i onda zadnji puta nakon sat vremena ponovo izvadila krv i piškila u čašicu. Znači 4 vađenja krvi (iz vene) i 2 puta piškenje. Za to vrijeme ne smije se ništa ni jesti ni piti čak ni hodati.
pepi, znaci onda i tamo se mora biti i mirovati, i ta dva sata nikuda ne ici.. ok.
na mom nalazu pise da je granica nakon 120 min 7,8Citiraj:
leonisa prvotno napisa
a ,meni je bio 7,6 i rekli su mi da je to ok
leo, nebi sama zaključivala nikad, :(Citiraj:
leonisa prvotno napisa
tehničarka je napisala DIJETA velikim slovima, a dr potvrdila i poslala me na kontrolu :shock: opet.
I ja sam odtad na dijeti.
izgleda da te gornje granice ovise o laboratoriju :?Citiraj:
anjica prvotno napisa
na mom su referentne vrijednosti bile do 8,0
ja sam ogtt radila 3 mj prije trudnoce, iz nekih drugih razloga.
i sada na pocetku trudnoce bi ga trebala opet raditi.
mozda da sam spomenula ginicu da sam ga radila nedavno, mozda me ne bi poslao :/
Cinjenica da je postojao razlog za OGTT i prije trudnoce samo je dodatni povod za provjeru i u trudnoci. Jer trudnoca je tzv. dijabetogeno stanje, kada zbog djelovanja hormona dolazi do povecanog rizika za razvoj dijabetesa.
da, tako sam i mislila.
nista, otici cu i obaviti to.
srecom nemam secerasa u familiji, a i nalaz prije 3mj mi je bio ok.
da upravo tako.Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
takodjer ako je trudnica u prethodnoj trudnoci imala vec gestacijski preporula je napraviti ga na pocetku trudnoce (ili cak profil prije trudnoce).
krumpiric, dijeta nemre skodit :mrgreen: :love:
Nazalost nije kod svih isto (bilo bi super kada bi bilo).Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Npr. meni je nestao nakon trudnoce, ali se nakon 5 mjeseci vratio i sada imam dijagnozu dijabetes tip 2.
Trenutno na tabletama, ali sve upucuje na to da cu na inzulinu zavrsiti (u srijedu idem na kontrolu).
Ovo sto doktori govore "manje slatkog i bit ce sve ok" je potpuno krivo.
Trebali bi malo vise informirati trudnice sa intolerancijom na glukozu.
Samo jedan primjer (koji je u mom slucaju dokazan vise puta) je da dvopek vise digne razinu secera u krvi nego cokolada.
Imala sam zelucanih problema i pojela sam 2 dvopeka i salicu nezasladjenog caja, rezultat - secer 20,1 :shock:
Kod dijabetesa (bio on gestacijski ili tipizirani) bitnije je paziti na unos soli i ugljikohidrata nego na secer.
Sam secer brzo digne razine secera u krvi, ali se i brzo razgradi (kao sto mozete i po ovoj pretrazi vidjeti, on se za 2 sata mora potpuno povuci iz krvi), ali ugljikohidrati satima odrzavaju visoke razine glukoze u krvi.
Paziti na prehranu i u nicem pretjerivati, nije dobro rjesenje ni potpuno izbaciti slatko ako su vrijednosti granicne jer nema nikakve koristi ako izbacite secer a najedete se kruha, tjestenine i nekakvog safta, pa poslije gricnete malo stapica i pokoji cipsic uz eventualno salicu finog caja :mrgreen:
Referentna vrijednost ovisi o tome da li se krv vadila iz prsta ili iz vene.Citiraj:
pepi prvotno napisa
Kada se vadi iz vene onda su ref. vrijednosti nesto vise tj. do 8 ;)
uzela sam od bake trakice i aparatić čisto onako, da znam :mrgreen:
zasad je uglavnom ok, nikad previsok.
tako sam i ja jedan cijeli vikend vadila krv, a o izgledu jagodica bolje da ne pricam :mrgreen:
Ja sam se ozbiljno uplašila te strašne pretrage, od koje se pada u nesvijest, nekima lakše rodit nego ono popit i sl. :shock:
No, tresla se brda...
jutros izvadila natašte krv u Laboru, popila čašu slatke vodice, skroz normalnog slatkog okusa, malo gladovala i nakon dva sata opet izvadila krv i to je to.
Jedini ružan moment bila je neka gospođa-pacjentica koja je u čekaoni jela sendiič s parizerom, od čega mi se želudac okrenuo, ali to je bilo na izlasku, pa nema veze...
Eto, za one koji čitaju i zamišljaju čuda, kao što se i meni dogodilo :)
Ako radite profile, nabavite si lancetar. Treba reci i da nisu svi jednako njezni, neki stvarno znacajno ostete jagodice.Citiraj:
anjica prvotno napisa
Meni osobno najboljim se pokazao lancetar koji sam dobila uz glukometar Elite, od Bayera. Taj glukometar je vec zastario i vise ga ne koristim, ali lancetar prenosim iz aparatica u aparatic vec godinama. Inace ne znam kako bih tipkala :mrgreen:
Na ovom linku prikazan je novi Bayerov lancetar, moj izgleda "losije" i staromodnije:
http://www.bayerdiabetes.co.uk/microlet2.aspx
Evo i moga:
http://www.medilab.hr/menu/zdravstve...i.htm?menu=0.2
prva silka
takav sam uzela od bake, ništa ne osjetišCitiraj:
Danka_ prvotno napisa
ja sam prije 2 tj radila mali profil i rezultati su bili : sva 4 od 4.1 do 4.3mmol/l :D
ali tlaka za 2 tjedna opet moram.....
provjereno, njezan :)Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
no onaj kojeg sam imala prije...ajme majko....morala sam lancetu izvuci da bi me ubola, a ako ju izvucem previse, onda booooliiii.
ako dijete mladje od 3 ne reagira na ubod... :)
izgled jagodice nakon pikanja kroz vikend pada u sjenu kad vidis jagodice cura koje se pikaju vise od pola zivota.
iako, u 3 god sam se mozda 10 puta i jos imam oziljaka iz bolnice stare vise od 3 godine.
(al sve je to super jer kad se sjetim onih zileta iz djetinjstva, povuce mi se sva krv iz prstiju :mrgreen: )
Ja ne mogu prezaliti svoj lancetar koji sam imala uz Optium exceed koji sam morala mjenjati (staro za novo).
Sada imam Arkray i lancetar je koma, na 1 bode kao lud :(
ne znam kako drugima, neke od vas su to opisale kao nešto gore od poroda a ako će mi to bit gore od poroda onda će to bit nešto najlakše ikada :lol:
došla, dala urin, izvadila krv, popila glukozu u koju mi je medicinska iscjedila limun tako da je ta glukoza bila skroz ok, ko limunada, nakon 2 sata se vratila, opet urin i krv i to je to. napominjem da je meni vadilo krv iz žile jer vidim da je nekima "strugalo po jagodicama" tako da se očito i postupak razlikuje na nekim mjestima. eto, isprepadalo me bezveze sa svih strana a ono piece of cake :)
mene ovo čeka u ponediljak. :mrgreen:Citiraj:
sunchica prvotno napisa
jesi li limun donila ti ili su se agrumski potkovali u bolnici?
di si radila ogtt? na križinama?
ja prvo moram na vađenje krvi radi Rh faktora, pa onda na ogtt. e je će me iščućat ko vampiri u ponediljak :lol:
ja sam donila limun, i to 2 za svaki slučaj, valjda ako mi jedan putem ispadne iz torbe :lol:
muž mi je bia u petak pitat u dom zdravlja jel se moram upisat i jedna fina teta mu je lipo rekla da se ne trebam upisat, da dođemo do 8 u ponediljak sa limunom i ona mi je i krv i urin sredila tako da me nisu slali s jednog mista na drugo.
a na križinama sam ti vadila krvnu grupu i RH faktor, ne znam možeš li tamo i ogtt, meni je doktorica opće prakse rekla da se to u domu zdravlja radi. ne strahuj, zbilja nema frke :)
ja sam radi kontrole anti tijela već vadila krv i sad moram ponovo. i to sam radila na križinama. tako da ću u ponediljak taj dio opet na transfuziju na križine.Citiraj:
sunchica prvotno napisa
a u prvoj trudnoći sam ogtt radila isto na križinama, ali u onoj ambulanti za dijabetičare. nisam išla u dom zdravlja, odnosno u staro rodilište :?
najbolje ti je zvat i pitat ili ako moš pošalji muža da se informira, ka ja :) ko će znat te njihove sheme, uvik 100 čuda s njima
kako je bilo, di si na kraju radila ogtt?
došla na križine ko i u prvoj trudnoći i vratilo me nazad jer sam imala bijelu a ne crvenu uputnicu. poludila sam.Citiraj:
sunchica prvotno napisa
pa sam onda sutradan išla u staro rodilište, došla u 8.00 i na jedvite jade me primilo (navodno sam tribala doć već u 7.30 iako bi tad dite morala ostavit isprid vrata od vrtića). napravila ogtt, popila predivnu limunadu (ajme da mi je makar tila dat još koju kriglu :lol: ).
nalaz mi super.
btw bilo je nas 5 trudnica, a jedino ja izgledala ko sumo hrvač u super teškoj kategoriji :oops: . ostale fine, mršave, manekenske trudnice. i gle čuda - jedino moj nalaz ogtt-a bio besprijekoran :D
sad mi ostaje još jedino u 34. tt ponovno (odradila sam sad u 29. tt), treći put, vadit krv radi kontrole antitijela. i nadam se da je s čučanjem krvi gotovo.
ajme super, baš mi je drago da je sve ok :D a kako bi to bilo da te bar koji put nisu vratili ili poslali na neko drugo misto? :lol: zato sam ja i počela unaprijed pripremat teren :lol: ma ke trudnice manekenske građe? ja takvih ne vidjeh :lol: ma jesi vraga sumo hrvač, koliko si nabila dosad? ja sam bila dobila prošli misec na kontroli 5 kg a ovi ni jedno jedino kilo a mali mi je dobia skoro 800 g :D sva sam ti ponosna bila :lol:
Mene zanima sto moze biti uzrok povecanom seceru u krvi?
Ja s tim nikada nisam imala problema, medjutim danas mi je u nalazu pisalo da je vrijednost 7,4 - a granica je 6,4...
Ne mogu izdrzati do petka kad idem na kontrolu..vec sam u nekoj panici zbog cega se sad to desava....
trudnički dijabetes dolazi s trudnoćom i nema mu lijeka, kako je došao s trudnoćom tako i odlazi kad žena rodi. zašto čekaš kontrolu, otiđi s nalazom do doktorice opće prakse, pojest ćeš se živa do petka
i meni je i rekli su jedini lijek dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata ,mislim da nije alarmantno stanje .Citiraj:
mya02 prvotno napisa
a btw u petak je 1.svibanj i neznam tko tad radi redovito mozda da ipak odes ranije ako se plašiš a i da izbjegnes nerviranje :love: i nečekas onda još i vikend zbog blagdana