AA nikad nije popio kravlje mlijeko, povremeno (vrlo rijetko) popije jogurt. Sireve također rijetko jedemo, a i tada su najčešće kozji ili ovčji.
Na stranu neprobavljivost mlijeka - mlijeko u dućanima meni nije mlijeko. To nema nikakve veze s mlijekom koji bi moja baka pomuzla i mi bi ga u roku sat-dva imali na stolu. Dolazi od krava koje se ne kreću, hranjene su između ostalog i mljevenim mrtvim životinjama (prije nego skočite, sjetite se kako je došlo do pojave kravljeg ludila), filane antibioticima i hormonima, mužene su isključivo strojno, što znači da su česte upale vimena i da se strojevima ne izvlači samo mlijeko, već i krv i gnoj eventualne upale...
A da bi mlijeko moglo doći do dućana, pasteriziraju ga da bi poubijali sve štetne bakterije, čime stradaju i korisni enzimi.
Ne da mi se sad tražiti sličan topic gdje je jedna forumašica iz provjerenih izvora (tata radio u mljekarskoj industriji) potvrdila da se mlijeko na hrvatskom tržištu često uvozi kao mlijeko u prahu (iz Poljske, čini mi se, ali nisam ziher) i onda u RH miksa i dalje prodaje kao pravo mlijeko :shock:
Mi ne pijemo sojino jer nam nije fino, najčešće koristimo zobeno i rižino - čisto ili s bademima/lješnjacima (tzv. mlijeko od vjeverice :mrgreen: ).
Meni je zdravlje daleko bolje otkad ne pijem mlijeko. Primijetila sam da uvijek, bez iznimke, dan-dva nakon konzumacije mlijeka dobijem prištiće koji se povuku čim maknem mlijeko s menija. Pretpostavljam da su u pitanju hormoni iz mlijeka.