Bravo za Čakovec!
Printable View
Ja sam ovo ljeto vidjela u jednom malom mjestu na Korčuli lijepo postavljene kontejnere za papir, staklo, plastiku...nekakva varijanta s EU fondom (nekim)...i mislim si ja - zašto oni mogu - a Zaprešić ili Zagreb ne može?!
U Zaprešiću nema čak ni reciklažnog dvorišta - a kad sam htjela pokazati djetetu plave, zelene i žute kontejnere - NEMA!
Mi recikliramo papir - nosimo u jedan veliki kontejner kad se nakupi pun gepek papira! Staklo i plastiku recikliramo preko dućana i daljnjih mogućnosti nema...
Kako da naučim dijete reciklaži - kad nam ne daju mogućnosti za to
ja to stavim u posebnu vrećicu i kad nosim pl. boce ne otkup u konzum, tamo im ostavim i ove,bez naknade.... jednom sam ih pitala šta da radim sa flašaa od ulja,omekšivaća i sl. pa su rekli da slobodno donesem i otavim (odvojeno od ovih za otkup)
ja dosta recikliram,iako nemamo kante za to, pa papir vozim 10ak km. dalje u kontenjer kad se nakupi, plastiku jednom mjesečno, bio otpad kokama, zečevima,purama i na gnoj.
staru robu par puta godišnje kad idem u zg odvezem beskućnicima ili sad u 12 mj. znaju medveščakovci imati humanitarne akcije pa otfuram onu malo bolju robu tam.
dosta toga iskoristivog nosim u vrtić - kart. role od wc papira i pap. ubrusa, kutije (iako se od njih teško rastajem jer sve čuvam u njima a i špajza mi je organizirana s kutijama po policama), kutije od štapića za uši,male flašice od npr hrena,meda i sl.,kataloge s igračkama, duple slikovnice, papir za zamatanje, rasparene kuglice,.....
moja je kuca jedno veliko reciklazno dvoriste: sve al sve odvajamo pa se cesto zapunimo svime i svacime
za neke mi jedno stvari zao: nemamo bio otpad (a sumnjam da bi susjedi voljeli kompostanu pod prozorom....)
lijekovi: nase DVIJE ljekarne u kvartu nemaju kontejnere za stare lijekove (nije da ih imam puno al uvijek se nesto nadje), a nisu bas ni zainteresirane za nabavku
iako mislim da su po zakonu duzne ili???
Jesu, dužni su po zakonu. Ako post vidi MarijanaP možda nam ona da točan info.
ja pokusavam reciklirati, ali mom gosponu to "tesko" pada...do sada sam ga uspijela "preodgojiti"da odvaja papir i plastiku, ali i dalje povremeno vadim nepripadajuci otpad iz klasicnog smeca :P
nego ja se trudim, nosim plastiku u udaljeni kontejner za plastiku i tamo me redovito doceka mjesoviti otpad!!! a kako pola kvarta "preodgojiti" i objasniti za sto sluzi odredeni kontejner?
Mi smo reciklirali još dok smo morali pješačiti u drugi kvart do kontejnera, tako da nam je sad prava milina kad iste imamo pred zgradom. :)
Odvajamo papir (+ karton + tetrapak), staklo, plastiku, biotopad, baterije. Žao mi je što nemamo spremnik za metal (to mi nikako nije jasno - metali se fakat najlakše recikliraju), a reciklažno dvorište nam se zamjerilo jednom davno pa tamo više ne idemo. I nedostaje nešto za elektronski otpad, ali toga, ajde, nemamo baš često. Znam da se može nazvati neki broj da ljudi sami dođu po to, ali moraš imati veću količinu...
Svaki papirić iskoristimo s obje strane pa ga tek onda bacimo... Staru odjeću prosljeđujem nekome kome treba ili pak koristim za izradu jastučnica i nekakvih ukrasnih jastučića i sl. stvari (i to još šivam ručno jer s mašinom ne znam... a i nemam je, istini za volju :)). Stare cipele i neke druge stvari koje nemamo kome dati ostavimo pokraj kontejnera pa si uzme onaj kome treba. Hrpu ambalaže "dekupažiram" i pretvorim u nešto lijepo i korisno. Naravno, trudim se ne pretjerivati s količinom stvari koja čeka "na obradu". :)
Slažem se s Traveller - vrlo često nađemo nepripadajuće stvari u kontejnerima i onda poludimo... Svi kontejneri su jedan pokraj drugog. Zar je tako teško otvoriti pravi?? Ili netko fakat misli da papir ide u biootpad? :-o
Jedino što nikako nisam razriješila - kamo bacati papirnate rupčiće? Neki to karakteriziraju kao bio, a neki kao papir. Meni je zasad u kućnom smeću, ali bih voljela to kategorizirati. :)
Radim u eko školi..:) I žao mi je što vidim jako puno ljudi oko mene koji ne rade u "eko poduzećima" ;) i boli ih briga za sve! Kuda ide ovaj svijet-nekad se zapitam??
Hvala koryanshei na super,super idejama sa plastičnim vrečicama (upravo radim projekt na temu istih :) )
[QUOTE
Jedino što nikako nisam razriješila - kamo bacati papirnate rupčiće? Neki to karakteriziraju kao bio, a neki kao papir. Meni je zasad u kućnom smeću, ali bih voljela to kategorizirati. :)[/QUOTE]
Papirnati ručnici i rupčići su obično smeće, ne u bio otpad, i ne smiju u papir.
Gledam neki dan u jednom veeeeeelikom shoping centru - imaju lijepo koševe za plastiku - staklo - papir i onda dođe teta čistačica i iz svih koševa baci sve zajedno u JEDNU veliku vreću :?:
I ja sam jednom posvjedočila kako dolazi kamion komunalnog poduzeća i razvrstani otpad istresa u kamion zajedno sa ostalim, neodvojenim otpadom. Naglo mi je pala motivacija za svrstavanje smeća :(
a ja sam jednom davno natjerala tatu da ne bude bezobrazan i postane eko savjestan i otfura "ostatke građ.radova" na Jakuševac,jer kao nije mu valjda problem potegnuti malo dalje,a ne na divlje odlagalište (udaljeno cca 5 min.od nas).jer kao zbog takvih kao on,odlagališta i nastanu...bio je tamo 2 sata,radi nekih komplikacija s vaganjem i još su mu naplatili 500 tinjak kuna za to ,ne moram ni reći kako se dan-danas s "radošću" prisjeća tih trenutaka :lol: ali bilo mi je malo bed tad...
ali recikliram ja sve što mogu,a i dalje i "prosvjetljujem" članove svoje obitelji,mm-a srećom ne treba,on se takav rodio :mrgreen:
I dalje sve recikliramo, kako sam već navela, no muče me neke sumnje ima li sve to ikakve koristi...
Naime, još u osnovnoj školi prof. biologije i kemije nam je rekla kako se papir uopće ne isplati reciklirati jer se potroši (i onečisti) puno više vode + električne energije. Rekla je da se eventualno isplati raditi karton od starog papira, ali ne i papir. Je li se u međuvremenu što promijenilo i je li ona uopće bila u pravu, ne znam... Zna li netko od vas?
Druga stvar - plastika. Da bi se (uspješno) reciklirala, potrebno je odvojiti pojedine vrste. Dakle, svaki komadić plastike koji bacite, netko bi trebao pregledati i sortirati. Različite vrste plastike međusobno se ne podnose (uglavnom), a neke se i ne mogu reciklirati... Uglavnom, plastika je problem. Možda bi najefikasnije bilo spaljivati je (naravno, u adekvatno opremljenim spalionicama) za dobivanje toplinske energije.
Ima li netko od vas možda informaciju kako se kod nas na otpadu sortira plastika, odn. radi li to itko uopće? Napominjem da je to izrazito dugotrajan, naporan i, prije svega, skup postupak. To me žalosti.
Ne možeš na ovo jednoznačno odgovoriti...
Nije bitno samo odvajanje, baš kao što si i rekla. Bitno je ima li u nekoj razumnoj blizini mogućnosti prerade tog odvojenog otpada. Razumna blizina = ono što ne generira dodatne troškove skladištenja i transporta. U Zagrebu se spalionica još nije napravila, prerađuje se metal (Cios otkupljuje, koliko ja znam); papir (otkupljuju Pan i Belišće), staklo (prerađuje Straža) i za drugo ne znam. Zapravo da, pet ambalaža se isto prerađuje.
Mi smo u bivšoj firmi isto imali odvajanje štajaznam zauljenih krpa i drugih stvari (govorim o vremenu prije desetak godina i više) a onda je sve to zajedno išlo na Jakuševac. Kako je sada - nemam pojma. Nadam se da je bolje, a bojim se da je samo još gore.