oni koji su pročitali moju priču s poroda i još nekoliko lijepih priča sa poroda iz riječkog rodilišta, znaju da je tamo moguće imati lijep porod i lijep početak za bebicu sa 24 satnim rooming-inom.
ipak, zna se naići i na postove koji zbunjuju i nakon kojih se postavlja pitanje 'pa dobro što je to sa tom rijekom?'. probat ću malo više napisati o svom iskustvu iz riječkog rodilišta, jel eto tih tri dana imali su i jednu promatračicu :mrgreen:
dakle, riječko rodilište je i dalje rodilište u lijepoj nam našoj gdje se prakticira interventni pristup porodu. osnovna razlika je u tome što ima kadu, stolčić i nekolicinu babica (pa i doktora) koji su prihvatili i takve načine rađanja i ima veliku mogućnost stvarnog 24 satnog rooming-ina.
pitanje je kako do svega toga doći.
da, da. do 'toga' treba doći. ono se ne nudi po samom dolasku u rodilište :(
osnovno je biti informiran o svemu što se želi postići. dakle zašto se nešto želi ili odbija te koje su prednosti i nedostaci toga. ako oni vide na prvom pregledu (kad se dođe rađat) da je rodilja (i njen partner/ica) informirana o tome što želi, vrlo brzo će i oni zaključiti što to sve povlači za tim i spremni su sve to prihvatiti. u slučaju da se nešto zaboravi treba im ponoviti.
ja vjerujem da je meni puno pomoglo i to što sam došla sa napisanim planom poroda. i to ne u svrhu da taj plan treba slijediti pošto-poto nego kao informacija kako bi se skratio razgovor prilikom prijema trudnice, jel iskreno razgovor u trenutku trudova je stvarno naporan i lagano je nešto zaboraviti reći ili ne dovoljno jasno reći pa čak i krivo objasniti.
plan poroda sam preuzela sa portala i skratila ga i promjenila onako kako je meni odgovaralo:
Citiraj:
Vezano za okolinu:
? Želim da moj partner bude uz mene čitavo vrijeme porođaja ostvareno
Voljela bih imati mir i tišinu ostvareno
Želimo fotografirati ostvareno
Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom. ostvareno
Pod uvjetom da moj porođaj protječe normalno i bez komplikacija:
Želim se tijekom trudova neometano kretati, koliko će biti moguće ostvareno
Želim imati mogućnost da se istuširam tijekom trudova (nisam imala potrebu pa ne znam)
Želim umjereno piti tijekom trudova ostvareno
Želim da se dijete prati povremeno sa CTG-om ili bez CTG-a ostvareno - osim prvog pregleda bilo je bez CTG-a
Želim da se ne gleda na vrijeme i da mi se porođaj ne ubrzava pa time
Unaprijed odbijam prokidanje vodenjaka ostvareno
Unaprijed odbijam drip (infuzija sintocinona) ostvareno
Želim imati prirodan porođaj, bez lijekova za ublažavanje bolova ostvareno
Ako postoji mogućnost, tijekom tiskanja želim zauzeti položaj koji mi tada bude odgovarao (poluležeći, bok, čučeći, četveronožni, stojeći...) ostvareno ha, stolčić mi je savršeno odgovarao
Ako postoji mogućnost, želim koristiti sljedeću opremu za porođaj
Porođajni stolčić ostvareno
Lopta ostvareno
Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim da se ne gleda na vrijeme tijekom tiskanja ostvareno
Informirana sam o prednostima i nedostacima ureza i puknuća međice te odbijam epiziotomiju (ukoliko je sve u redu s djetetom i sa mnom) ostvareno
CARSKI REZ - nije došlo do njega pa ne znam kako bi prošlo
Ukoliko bude potreban carski rez, ako je moguće, želim spinalnu vrstu anestezije
Želim kontakt koža na kožu s djetetom odmah nakon porođaja, ako je s djetetom sve u redu
Ako ja ne mogu ostvariti kontakt koža na kožu, želim da partner ostvari kontakt koža na kožu s djetetom odmah po porođaju (ako je ikako moguće)
NAKON POROĐAJA
Želim da se odmah po porođaju dijete stavi na moj trbuh ostvareno
Želim da se pričeka da pupčana vrpca prestane pulsirati prije nego što se prereže ostvareno
Želim podojiti svoje dijete neposredno nakon porođaja ostvareno
Ukoliko je sve u redu i postoji mogućnost, želim da se svi postupci s novorođenčetom odgode dok se ne povežem sa svojim djetetom. Svjesna sam da se postupci moraju završiti u roku od sat vremena nakon porođaja. ostvareno - prošlo je bilo i 2 sata
SKRB O DJETETU
Želim isključivo dojiti svoje dijete (isključivo dojenje znači da se djetetu ne daje nikakva tekućina osim majčinog mlijeka) ostvareno
Želim dojiti dijete na zahtjev ostvareno
Ukoliko dijete plače, želim da mu se ponudi podoj ostvareno
Želim da moje dijete bude smješteno sa mnom u sobi (rooming-in) ostvareno
U slučaju bolesti djeteta - do ove situacije nije došlo ali pod nju bi podrazumjevala i žuticu
želim što je moguće više vremena provoditi s djetetom
želim dojiti koliko god je moguće
želim sama sudjelovati u brizi za dijete, ako je moguće
Izjava:
U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.
Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.
na kraju, plan je potpisan od mene i mog MMa i ostao je kod njih.
kad sam došla u rodilište babica me zaprimila, preuzela dokumentaciju, poslala mene da se presvučem i za to vrijeme pregledala preuzete papire i plan poroda. tijekom CTG-a još je pitala što joj je nedostajalo i malo smo razjasnili neke detalje.
kad je došao doktor, prije pregleda me je i on upitao neke stvari ali se isto tako vidjelo da je i znao 'sa kim priča'. naime, ja sam se taj dan mailom javila babici, nazvala rodilište prije nego sam krenula iz zg i rekla da dolazim na stolčić, i babica sa kojom sam pričala na telefon najavila me slijedećoj smjeni.
sto posto sam sigurna da je 'moja primalja :heart: ' pripremila doktora i ostatak ekipe, a i napomenula mi je, prije nego su mene i Beu odveli na odjel babinjača' da je njima SVE objasnila.
dakle, ono što sam ja proživjela rezultat je stvarno spleta dobrih okolnosti ali i svega gore navedenog.
što sam još vidjela oko mene sasvim je druga priča. naime, nakon što sam rodila i uživala sa bebicom i MM-om u boksu slijedećih 2 sata, u boksu do mene rađala je žena i kroz rupice na roleticama nazirala se sasvim drugačija situacija. u jednom trenutku sam se pitala zar je moguće da smo u istom rodilištu. imala sam osjećaj kao da staklo koje je između dijeli dva jako udaljena prostora, a i vremena.
ta ista žena nakon što je rodila bila je kasnije samnom u sobi i doživjela, nažalost, često viđenu situaciju u našim rodilištima:
bio joj je to treći porod, došla je 7cm otvorena i bez obzira na to, dobila je drip i epiziotomiju da je jedva mogla ležati, a kamoli sjediti. rodila je nekih 45min poslije mene i nakon što je došla u sobu dobila je bebicu nakon 9 sati. ona ju je tražila u nekoliko navrata ali je i prihvaćala njihova objašnjenja. s obzirom u kojem je stanju bila ne znam je li to dobro ili loše. al sigurna sam da nije mogla dići bebicu, staviti je na grudi, promjeniti stranu... da li bi joj neko od sestara došao onoliko često koliko bi trebalo, sumnjam. u drugu ruku ona se je nekoliko puta pitala 'pa valjda nije gladna? ha, valjda je oni tamo nahrane'. svejedno, ona je bila skroz za dojenje i dojila je (a i svoje dvoje starije djece je) no mislila je da doza-dvije adaptiranog nije strašno. isto tako joj je bilo ok da bebici i daju malo adaptiranog, treću noć, kako bi ona mogla malo odspavati. tada se desilo da je malena bila dosta neirna, često plakala i kako smo bile u sobi do sobe sestara jedna je to čula i odlučila 'pomoći' te je došla po bebicu i rekla kako će ju odnjeti u dječju sobu. niti meni niti drugoj 'cimerici' njena bebica nije smetala ali eto bila je noć i bla, bla....
druga cimerica prošla je isto uobičajeni tretman tijekom poroda, osim dripa kojeg nije dobila, jer je u trudovima zdurala do pred sam kraj. inače je bila hospitalizirana na odjel dva dana prije ali navečer nije spominjala da ima trudove jer se bojala dripa tako da ju je odjelna sestra 'uhvatila' na samom kraju. i njoj su jednu polovicu noći odnjeli bebicu kako bi ju smirili i kako bi se ona odmorila.
ono što je nezgodno kod tog odnošenja bebica je da jednom kad odnesu ne žure ih se vratiti.
što se tiće savjeta o dojenju ima ih svakakvih. koliko god se sestra promjenilo (mislim njih oko 6), svaka zagovara dojenje ali i daje više-manje čudne savjete i ono što može zbuniti mame, pogotovo one po prvi put, što se međusobno njihovi savjeti razlikuju.
tu mislim na učestalost podoja, na trajanje podoja, na potrebu za izdajanjem, na potrebu za nadohranom.
recimo meni je treći dan sestra, nakon što je zaključila da meni još nije nadošlo mlijeko (to kod mene ide četvrti dan), rekla 'ako želite, ako se beba nebi mogla smiriti, mi joj možemo dati malo čajeka ili adaptiranog. u teoriji kažu da je kolostrum dovoljan ali u praksi...'. ja sam ju samo prekinula da mi to što predlaže nije opcija i razgovor je bio gotov.
znači oni jesu ZA dojenje i potiču ga možda više nego u nekoj drugoj bolnici ali su i spremni 'pomoći' mamama. one koje nisu educirane ili su iscrpljene lagano mogu prihvatiti 'pomoć'
ipak, bebe su više sa mamama nego u bilo kojem zg rodilištu.
tome pridonosi što nema odnošenja beba za vrijeme obroka i vizita. i sva presvlačenja i kupanja i vizite beba obavljaju se u sobama. za završni pregled bebe se odnose do dječje sobe, mame idu za njima i pregled se obavlja u prisustvu mame.
e da, sad sam se sjetila. što se tiće presvlačenja, pogotovo kupanja, da je jedna sestra spomenula kako kad je vani jako hladno (s onzirom da su sobe na sjevernoj strani) i kad puše da neki put ne mogu dovoljno zagrijati sobe pa tada bebe odvoze.
mislim da bi to bilo to što sam ja ulovila iz riječkog rodilišta.
dakle može se dobiti dosta toga ali TREBA TRAŽITI jasno i precizno.