sutra drama počinje :/
Printable View
sutra drama počinje :/
vama tek sutra?
nama je drama od 10.6.
prvo su spojili dvije grupe koje su zajedno doručkovale, a zašto ne znam jer ih je bilo dvostruko više u sobi..doduše u devet se ova druga grupa vraćala u svoju sobu (?)
u prošlom tjednu kad je bio praznik u srijedu bio je totalni raspašoj i do praznika su bili u svojoj sobi s dvije tete koje nikad nisu vidjeli, a od srijede u drugoj sobi sa opet drugim tetama različitim od onih iz prve polovice tjedna
od danas su već u drugom objektu..da su tete neke koje nikad nisam vidjela ne treba ni spominjati..uglavnom, imaju tablicu s napisanim imenima djece i križaju ih s popisa kad roditelj dođe - jer nitko ne zna kako se djeca zovu
eto, to su ljetna dežurstva u našem vrtiću
Sofi se za sad ne žali, barem ništa ne priča, a kako se osjeća, nadam se ok
zbilja, vrtić radi u izvanrednim okolnostima preko četiri mjeseca..i uz sav godišnji i slobodne dane na koje imaju pravo nije mi jasno kako je to moguće
sofke, kakva sad 4 mjeseca? i stvarno se rano počinju spajati.... :/
pa dva i pol mjeseca u ljetu (i više)
skoro mjesec dana preko zime (počinje od 20.12. i traje do 15.1.)
samo to je znači tri puna mjeseca
onda kad budu proljetni praznici u školi (čemu to, ne znam), i svaki praznik koji se može spojiti, ako se radi primjerice o četvrtku, samo je u petak kaos, a ako je praznik u recimo srijedu onda je cijeli tjedan kaos
to je četiri mjeseca - možda manje, ali možda čak i više, da ne tjeram sad mak na konac
ne napadam nikog i nikom ne govorim kad i koliko će na godišnji i drage su mi naše tete, ali mi nije jasno kako vrtić ne radi normalno 4 mjeseca od 12 mjeseci i na koliko se to godišnjeg ima pravo
pa dva i pol mjeseca u ljetu (i više)
skoro mjesec dana preko zime (počinje od 20.12. i traje do 15.1.)
samo to je znači tri puna mjeseca
onda kad budu proljetni praznici u školi (čemu to, ne znam), i svaki praznik koji se može spojiti, ako se radi primjerice o četvrtku, samo je u petak kaos, a ako je praznik u recimo srijedu onda je cijeli tjedan kaos
to je četiri mjeseca - možda manje, ali možda čak i više, da ne tjeram sad mak na konac
ne napadam nikog i nikom ne govorim kad i koliko će na godišnji i drage su mi naše tete, ali mi nije jasno kako vrtić ne radi normalno 4 mjeseca od 12 mjeseci i na koliko se to godišnjeg ima pravo
sofke, a gdje ste vi? stvarno imaju puno spajanja
I ja sam baš saznala da će naš vrtić biti zatvoren cijeli 8. mj. Što ćemo mi sa djetetom, pojma nemam :evil: :? , a to je privatni vrtić pa nemamo izbora da ju vodimo u neki drugi.
A baš me zanima da li će nam naplatiti punu cijenu?!
šta ste to tek danas saznali???
ne mogu ti naplatiti punu cijenu...a i da ti naplate - zar bi ju stvarno platila?
ne, sigurno da ne bi! No, pitam se što ćemo? :?
Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Upravo tako,
jutros smo ju odveli u te druge jaslice..bile su njene tete ali svakako je plakala kad smo došle.kaže teta da se kasnije smirili i bilo je ok.danas nije spavala ali sutra ću ju ostaviti.
ja sam znala biti teta čuvalica kroz ljeto, upravo zbog tih različitih dežurstva u vrtićima. za nekoliko dana ću znati hoću li moći opet...
Stvarno država bi mogla malo da otvori oči,i uvidi da ne idu svi roditelji na more kada i cijenjena gospoda u Saboru,postoji rješenje za takva problem, znam da se to može ruješiti,ali kada nažalost nadležni baš se i ne zamarju previše.
Žao mi je tih roditelja koji se muče, rade, trče amo-tamo...a dijete treba svu njihovu ljubav i pažnju,a ne mijenjanje teta u rtiću svaka 2 tjedna toko ljeta...
sretno svim mamama u ovome ljetu!
Tete ne mogu koristit GO kad im padne na pamet i kada njima odgovara već kad se zna da ce eventualno biti smanjen broj djece oko određenih blagdana i praznika. Zamjena ( u vidu nezaposlenog odgajatelja) se dobiva tek nakon 42 dana bolovanja odgajatelja , a do tada ta teta skupi radeći duge smjene dosta slobodnih dana.Citiraj:
o tome sam napisala već u prijašnjom postu, zar ne bi bilo bolje da teta uzme godišnji kad želi (npr. ako želi na skijanje) pa da jednostavno samo dođe zamjena (po mogućnosti neka nezaposlena teta tako da se ne skupljaju slobodni sati) i djeca ostaju u svom vrtiću. nema seljakanja nema bezbroj drugih teta itd..
Rješenja za većinu svih problema je treći odgajtelj u skupini , a to se nažalost ne može ostvariti sve dok ga roditelji nisu spremni platiti. Treći odgajatelj u ovako već prevelikim skupinama bi bio idealno rješenje i za djecu i za tete ali i za roditelje...
Osuđujem svako zatvarnje vrtića na mjesec - dva dana bez ponude druge opcije...Sramotno i bezobrazno!!!!!!!! Bezobrazno do krajnjih granica jer mi je poznato što znači biti bez baka servisa i bez novaca za privatno čuvanje djeteta. Al vjerojatno to sve njima lijepo stoji u ugovoru koji ste morali potpisati s obzirom da je dobiti mjestu u vrtiću isto kao i dobiti nagradu.
Nažalost u ženskom kolektivu je česti razlozi odsutnosti su porodiljni dopusti i bolovanja što zbog vlastite djece što zbog izlaganja stalnim bolestima koje se pojavljuju u vrtićima. Ali i ravnatelji znaju sve okrenut naglavačke iz razloga koji su samo njima znani. Na to mogu utjecati opet samo roditelji i nitko više.Citiraj:
I ne samo to, svake nove godine bar jednu novu tetu dobiju.
pa i kod nas ima takvih spajanja (nevezano za ljetna dežurstva) i to uvijek kad se pretpostavi da neće biti "DOVOLJNO" djece, onda se dvije ili više grupa spoje u jednu. ma to mi stvarno nije jasno. uvijek se nešto žalimo kako ima puno djece u grupama- što je i naravno žalosna istina ali zašto ako ima 5-6 ili 10 djece u jednoj grupi se grupe spoje kao da tete ne mogu raditi sa petoro djece već ih mora biti "čopor"?Citiraj:
bubička prvotno napisa
bubička nemoj se ljutiti ali meni se čini kad čitam tvoje postove kao da ti radiš u nekom drugom svjetu.Citiraj:
bubička prvotno napisa
I kod nas su na snazi evakuacijski uvjeti, njih više od 50 spava u dvorani, kao razlog navedena hladnija dvorana nego sobe. I naravno da bude jedni druge.
S tim da je to novi vrtic, i za njega je potrošeno najviše novaca i sad ispada da nije građen za klimu u našoj zemlji :( . A da ne spominjem jos niz propusta koje ja kao laik vidim, a oni koji borave u njemu osjete na svojoj kozi.
A u ponedjeljak kreće druga faza evakuacije, svi objekti u jedan :(
ne ljutim se....Citiraj:
lana74 prvotno napisa
kod nas su spajanja počela 23.6. (i to samo 2 grupe koje su jedna kraj druge), a sad u pon. su se svi objekti spojili u jedan
po zimi su spojeni 2 tjedna, ali na razini objekta, ne spajaju se svi objekti u jedan...
i vrtić radi uvijek... zato ostanem zgrožena kad čitam da se negdje skroz zatvore ili pak da su im spajanja tako duga...
ni ne živim ni ne radim na drugom svijetu... čak štoviše, o našem predškolskom sustavu znam jako puno, ali to ne znači da znam kakve sve bedastoće se rade po raznim vrtićima diljem lijepe naše i zbog toga ostanem tak :shock: :?
a sad bih ja tebi trebala reći da se ne ljutiš i pitati te gdje živiš...Citiraj:
lana74 prvotno napisa
pa zna se koji je glavni razlog spajanja grupa - da tete iskoriste svoj godišnji i slobodne dane - poanta cijele priče oko spajanja dok je manji broj djece
[quote="miasa"]
Rješenja za većinu svih problema je treći odgajtelj u skupini , a to se nažalost ne može ostvariti sve dok ga roditelji nisu spremni platiti. Treći odgajatelj u ovako već prevelikim skupinama bi bio idealno rješenje i za djecu i za tete ali i za roditelje...
slažem se s ovim da bi 3. odgajatelj bio rješenje za dosta toga...doduše, ne bi za sve, jer opet 3. odgajatelj ne rješava problem prevelikog broja djece na premali prostor, no da bi se riješila ova problematika sa dežurstvima i spajanjima - definitivno bi... (o tome sam i ja već tu negdje pisala)
no, ono s čim se ne slažem, je da roditelji nisu spremni platiti 3. odgajatelja... otkud uopće takva ideja? jel se to roditeljima ikada ponudilo? jel se ikad pokušalo osnovati bar pojedine takve grupe za roditelje koji bi takvo nešto htjeli? jel se grad ponudio sa sufinanciranjem 3. čovjeka (ne mislim na izolirane slučajeve, nego generalno)? nikad čula za išta od toga... glavno da se prepolovila cijena jaslica u zg-u... kratkoročno - to je možda i pomoglo roditeljima, ali dugoročno rezultira time da se i dalje ne gradi odgovarajuć broj novih vrtića i da sve više djece ostaje neupisano...
Kod nas se u vrtiću nudi treći odgajatelj, grad to ne sufinancira. Nekad u nekoj grupi to "upali" nekad ne... Sve ovisi o roditeljima, da li je više od polovine za to onda se prijedlog prihvaća i provodi.
Naravno da nije rješenje za premali prostor na toliki broj djece ali da je rad kvalitetniji o tome nema rasprave.
Uostalom dovoljna je nekolicina roditelja koja će inicirati roditeljski sastanak na kojem će biti prezentirane predsnosti takvog rada.Nakon toga se odlučuje. Ne mora im to biti ponuđeno , imaju pravo tražiti. Ali problem je što i to treba platiti...nema trećeg mukte.
a kako se to provodi? vrtić na svoju ruku ili ima odobrenje grada? i o kojem se gradu radi?
Frida ne slažem se s tobom da godišnji roditelja nemaju veze s temom, jer su itekako izravno povezani s problemom "gdje i kako s djecom ljeti". Da svi roditelji mogu imati godišnji preko ljeta od mjesec dana ili nekim čudom i više, i da svi imaju bake i djedove na raspolaganju onda problema ne bi ni bilo jer bi djeca bila doma. Ali nažalost nemaju, neki imaju tjedan, većina dva do tri, a vrlo rijetki mjesec dana. U tome i je problem, a vrtići zato i postoje da bi djeca bila zbrinuta dok im roditelji rade i prilagodili se, međuostalim, i radnom vremenu roditelja.
ja sam roditelj čije je dijete tek ove godine krenulo u vrtić i moram priznat da koliko god da se trudila uvijek imam osjećaj da nemogu dobit dovoljno informacija o vrtićima . pretpostavimo da se radi o državnim vrtićima daj molim te kaži mi kako sve to funkcionira, tko određuje to kad će se spajati grupe (jer to kod nas nije samo za vrijeme zimskih praznika nego češće), jel vrijedi isto za sve vrtiće u Hrvatskoj ili to određuju ravnatelji svakog pojedinog vrtića. kako se može desit da neki vrtići budu ljeti zatvoreni a nemaju dežurnog vrtića ili je dežurni vrtić udaljen po 15-tak kilometara ? kome se roditelji u ovakvim situacijama mogu obratiti?Citiraj:
kod nas su spajanja počela 23.6. (i to samo 2 grupe koje su jedna kraj druge), a sad u pon. su se svi objekti spojili u jedan
po zimi su spojeni 2 tjedna, ali na razini objekta, ne spajaju se svi objekti u jedan...
i vrtić radi uvijek... zato ostanem zgrožena kad čitam da se negdje skroz zatvore ili pak da su im spajanja tako duga...
ni ne živim ni ne radim na drugom svijetu... čak štoviše, o našem predškolskom sustavu znam jako puno, ali to ne znači da znam kakve sve bedastoće se rade po raznim vrtićima diljem lijepe naše i zbog toga ostanem tak :shock:
kome se ja kao roditelj mogu obratit jer mislim da u ljetnim dežurstvima izmjena po 20-tak odgajatelja nije dobra za moje dijete?
u našoj organizacijskoj jedinici ima 20 vrtića koji se ljeti stapaju u jedan dežurni. znači odgajatelji iz tih 20 vrtića u ta dva mjeseca se izmjenjuju svakih par sati u dežurstvu po nekoliko dana - ma meni ovo stvarno izgleda kao pravi kaos.
Lana, rekla sam da znam jako puno, ali opet vidiš i sama da ne znam kako to svugdje funkcionira i da ostanem zgrožena mnogim stvarima
to o spajanjima određuje datumski ravnatelj, ali naravno i on mora poštivati neke osnovne principe - npr. ne može spajati grupe u 9. mjesecu jer se njemu tako prohtijelo... a samim time ni odgajatelji tad ne mogu koristiti godišnji
on vrši spajanja ljeti i zimi, i ako se neki blagdani (tipa Uskrsni ponedjeljak i sl. ) potrefe tako da se može spojiti grupa do grupe, onda i to napravi....
e sad opet mene je začudilo da ta spajanja negdje počnu već 10.6. i da zimi traju mjesec dana...zato sam i pitala o kojem gradu se radi
inače, svaki grad upravlja svojim vrtićima i zato se događa i to da su u različitim gradovima različite cijene i različito radno vrijeme, a i spajanja... gradovi koji dopuštaju da se vrtići zatvore očito nemaju ni najmanje sluha za roditelje
ako imate tako puno objekata i svi se spoje u jedan, znači da ima i doista malo djece...ali opet - ne razumijem kako je moguće da se odgajatelji sa svih objekata izmjenjuju vašem djetetu... treblo bi biti organizirano da se izmjenjuju samo odgajatelji koji inače rade na vašem objektu (sad je pitanje i koliko odgajatelja radi na jednom objektu)
jedino što možete napraviti je razgovarati s ravnateljicom i objasniti joj da vam dijete jako loše prihvaća izmjenu tako velikog broja ljudi (ako je doista tako, a ako to frustrira samo vas kao roditelja, ali ne i dijete...onda nema razloga za razgovor), ali na tom razgovoru vi morate znati precizno o kojem broju ljudi je riječ... i zamoliti da se od iduće godine to drugačije organizira... jer ove godine je gotovo... godišnji su organizirani
jel ti bubička radiš u vrtiću?
meni je danas dozlogrdilo
plakala je da neće u vrtić, tuče je jedan mali, MM je rekao teti, ali to je teta koju mi ne poznamo i tko zna koliko će biti još u grupi..u ova tri dana imala je neznani broj teta
ja ću se svakako žaliti, i u vrtiću, a pisati ću i Gradskom uredu za obrazovanje, bla, bla Grada Zagreba
živimo u Zagrebu
ovaj vrtićki raspašoj je dosegao vrhunac
ako imaš volje, objasni na forumu ili na pp kako to funkcionira u praksi i kako se raspodjeljuju dežurstva..zašto se ako nema četvero djece u jednoj grupi i pet djece u drugoj grupi te dvije grupe moraju automatski spajati..zašto se ne bi radilo normalno s manje djece u grupi jedan ili dva dana?
a ljetno veliko dežurstvo mi je totalna nepoznanica...
jel ima neki pravilnik o pedagoškim standardima koji se upotrebljava u radu? Koliki broj djece na tete za početak..teta je jučer rekla da ih je imala trideset..tako nešto mi roditelji ne bi više smjeli tolerirati..zabole me uvo za bilo čiji godišnji..da ne bi svi lijepo zbrisali i onda da je 30-ero djece na jednog odgajatelja..a što ako se nešto dogodi???
ako neki roditelj želi neka mi se javi sa svojim iskustvom
mi smo u vrtiću Sopot..eto..nema tajni
iz naše grupe će ići samo dvoje djece u dežurni vrtić. a iz cijelog vrtića možda max 10-tak djece. (imamo 3 vrtičke grupe i jednu jasličku u našem vrtiću.) djeca se u ljetnom dežurstvu ne raspoređuju po tetama iz vrtiča nego u grupama spavači-ne spavači. mi stvarno imamo 19 vrtića u organizacijskoj jedinici i od njih je SAMO JEDAN dežuran (koji prima oko 150 što jasličke što vrtičke djece). znači ili će se sve tete mjenjati u ljetnim dežurstvima po nekoliko dana (šta mislim da je točno u ovom slučaju, bar smo dobili takvu informaciju) ili će večina teta (a pazi to je VRLO veliki broj odgajatelja iz ukupno 20 vrtića) biti skoro 2 mjeseca na godišnjem ? ma daj malo mi pojasni ova dežurstva jer kad bi god nazvala ravnateljicu radi nečega (dosad je to bilo 2 puta) uvijek je u velikoj gužvi (znam da joj je gužva, ma čak mi se i sviđa ta ravnateljica ali ona jednostavno nema vremena za sve probleme jer kao što sam rekla imamo 20 vrtiča) a zadnji put kad sam zvala u stručnu službu da se potužim kako su u vrtiču nesnosne vručine i da je teško biti u takvim uvijetima 8 sati- gospođa u stručnoj službi mi je povišenim tonom rekla da to nije njen problem ???????? i naravno kad sam joj rekla da bi mi kao roditelji možda mogli skupit neka sredstva za klimu ugrizla se za jezik i rekla da je to hvale vrijedno (to je rekla reda radi) i ubrzo me otpilila sa telefona jer njoj je sad gužva oko upisa u vrtiče.Citiraj:
ako imate tako puno objekata i svi se spoje u jedan, znači da ima i doista malo djece...ali opet - ne razumijem kako je moguće da se odgajatelji sa svih objekata izmjenjuju vašem djetetu... treblo bi biti organizirano da se izmjenjuju samo odgajatelji koji inače rade na vašem objektu (sad je pitanje i koliko odgajatelja radi na jednom objektu)
Mi smo imali jako, ali stvarno jako tešku adaptaciju i do samog kraja (tu mislim na boravak u svojoj grupi do prije dva tjedna) je plakao svako jutro priliko pozdravljanja, da ne nabrajam sada tu još niz problema.
Od ponedjeljka je u centralnom vrtiću, dežurstva su počela, spojene su dvije najmanje grupe iz našeg područnog objekta. Rečeno nam je i očekivala sam da će biti njegove tete, međutim teta nema i zamjeram im to jako, ALI lavić je super i mi smo baš zadovoljni. Tri tete od četiri poznaje (to su tete iz istog objekta, zajedno su bili vani, zajedno u dežurstvima poslije 16,00 sati), četvrta teta je njegova nova teta od jeseni.
Teta ga se ne mogu nahvaliti, super se igra, ako mu se ne spava ne uznemiruje druge klince, super jede, skužile su da voli da ga se češka po leđima pa kada je tužan ili plačljiv uvijek ga jedna primi na krilo i smiri na taj način, pjevaju mu pjesmice koje voli. MM i ja smo :shock: jer ne možemo vjerovati da su im trebala tri (3!!!) dana da ga skuže, da vide problem, riješe ga u času, nas izvjeste o svim detaljima.
Lavić ujutro cupka ispred vrata i dere se na MM-a i mene da hoće u jaslice :shock:, cijelo popodne pjeva i priča kako mu je bilo lijepo u jaslicama.
Znam da nije lako i da su nam klinci različiti, isto kao i svi mi, ali ovo je jedna jako, jako pozitivna priča iz ljetnog dežurstva i možda nekom pomogne jer stvarno nije sve tako crno.
I ja sam se jako bojala dežurstava, imala spremnu mamu na stand by-u (koja je inače 200 km dalje) da uskoči ovih par tjedana prije godišnjeg ako će biti potrebno, ali na svu sreću ispostavilo se da sam instinktivno bila u pravu svih ovih prethodnih mjeseci kada sam potiho njurgala protiv naših teta i intimno baš njima zamjerala tu našu tešku adaptaciju.
ma mislim da ovo u našem vrtiću nije baš tako blizu istini.Citiraj:
a sad bih ja tebi trebala reći da se ne ljutiš i pitati te gdje živiš...
pa zna se koji je glavni razlog spajanja grupa - da tete iskoriste svoj godišnji i slobodne dane - poanta cijele priče oko spajanja dok je manji broj djece
a reču ti i zašto: naš vrtić radi ujutro od 6,15 do 16,15.
zašto onda kad dođem u 15 h i 20 min (znači cijeli sat prije zatvaranja vrtiča) moje djete nije u svojoj grupi sa svojom tetom, već je odvedeno u drugu grupu kod druge tete sa još nekoliko druge djece ?
šta jedna teta ne može radit sa 2-3 djece ? nerazumijem ovo ?
ma ja isto mislim da kad bi moje dijete poznavalo te tete u dežurstvima bi sve bilo puno lakše.Citiraj:
lara01 prvotno napisa
Lana...kod vas očito neke stvari nisu ni približno onakvima kakvima bi trebale bitiCitiraj:
lana74 prvotno napisa
teta nema ni najmanje pravo dijete odvoditi prije kraja radnog vremena kod druge kolegice.... najprije razgovaraj s tetom (na jesen, kad se sve unormali) i reci da si primjetila da ti je dijete uvijek u drugoj grupi kad dođeš po njega (a dođeš 1h prije početka dežurstva) i da ti to jako smeta, te da bi htjela da dijete bude u svojoj grupi s njom... ako ne pomogne, ravno ravnateljici... i nemoju ju zvati...traži ju na vrata...i dosađuj dok ne dobiješ razgovor (a ravnatelj je dužan dogovoriti sastanak s tobom)... ako te pokuša otpiliti, reci joj - željela bih s vama razgovarati o nečem važnom... kada tijekom ovog tjedna možete naći vremena za mene?- sve na finjaka, ali moraš joj dati rok za razgovor...
za lavića i dežurne tete :D ...baš mi je drago što je tako ispalo...o tome sam i ja prije pisala da se može dogoditi da dijete na dežurstvu dobije tete bolje od njegovih stalnih i da mu bude bolje nego inače u grupi... i da bar bude što više ovako pozitivnih iskustavaCitiraj:
lara01 prvotno napisa
lana, pa koliko ima djece na tih 20 objekata? pretpostavljam da su to maleni objekti sa manjim brojem djece...
s jedne strane razumijem i ravnateljicu i stručni tim, jer je teško držati pod nadzorom 20 lokacija, ali to ih opet ne opravdava za neku bahatost ili konstantno otpilavanje...
i zaključak - kod vas je neizbježno spajanje na taj 1 objekt - i zbog odgajatelja, i zbog tehničkog osoblja, ali to opet ne znači da se ne može rad tijekom ljeta izorganizirati tako da s djecom rade oni odgajatelji koji su im poznati (bar većinu vremena)
jel tamo još uvijek ona zblajhana stara ravnateljica?Citiraj:
sofke prvotno napisa
koliki se broj teta točno izmijenio vašem djetetu?
jeste razgovarali s njenim tetama i raspitali se hoće li one biti s njom uopće...i kada?
sve što se djetetu događa tijekom dežurstva prenesite tim tetama kao da su njene stalne i tražite povratne informacije... one moraju jedna drugoj prenositi ono što je bitno i dati sve od sebe da djeci bude što ugodnije
a normativi su posebna priča...
Normativi su iz 1983.godine,a za Zagreb su 20.4.1993.donešene Mjere racionalizacije(Gradski sekretarijat za obrazovanje,kulturu i znanost)
Jaslice
1.Do 2 godine 12-19
2.2-3 godine 16-24
3.Mješovita 1-3 godine 14-20
Vrtić
4.mlađa (3-4) 20-26
5.Srednja (4-5) 25-30
6.Starija (5 do polaska u školu) 22-28
7. Mješovita(3-5) 20-25)
Mješovita (3 do škole) 22-28
i sad na to stavite još mogućih 20% plus na optimalan prostor, a to s prostorom ravnatelji koriste i bez optimalnog prostora tako da grupe sa 30 i više djece postoje kroz cijelu godinu u mnogim vrtićima(NA ŽALOST)
tako da po pitanju normativa nemaš osnove za žalbu jer su nam vrtići i prek godine pretrpani... a razlog tome je opet premali broj vrtića na prevelik broj djece
jedino što bi sad dok su dežurstva trebala biti 3 odgajatelja (znači i međusmjena) na taj broj djece... jel imate 3. odgajatelja?
i ne znam otkud sad ovo da se grupe spajaju ako u grupama fali samo par djece? to se nikad ne radi
i jeste vi pisali kakve ankete za potrebe za vrtićem prek ljeta ili ste bar okvirno tetama govorili kad ćete biti u vrtiću?
i godišnje odobrava ravnatelj... znači, nitko ne može kak ti veliš zbrisati na godišnji, jer su godišnji dobro isplanirani i odobreni od ravnatelja... problem nastane kad dođu iznenadna bolovanja - onda se netko treba povući s godišnjeg
evo uspjela sam pronači informaciju na internetu = naša org. jedinica ima 47 grupa i preko 1100 djece. sve to ljeti se stapa u jedan vrtič koji prima 150 djece (znači 5 grupa). činjenica je da samo cca 13% djece ide u ljetna dežurstva, ali pogledaj slijedeće :47 grupa - koliko je to otprilike odgajatelja - (ako vrtička grupa ima po dva odgajatelja a jaslička 3 ili 4 ) znači to ti je otprilike najmanje 110 odgajatelja ???. s obzirom da vrtići ne rade puna dva mjeseca - ili će se u ta dva mjeseca na 5 dežurnih grupa izmjeniti preko stotinu odgajatelja svakih nekoliko dana po par sati, ili su neki odgajatelji najmanje mjesec i pol ili čak i više na godišnjem.Citiraj:
bubička prvotno napisa
evo ovo su ti činjenice, malo čudno zar ne?
hvala ti bubička :heart:
a kakve su šanse za trećeg odgajatelja?
ovisi od vrtića do vrtića ili to odobrava grad..?
ili bi trebalo napraviti anketu u vrtiću, što opet ovisi o ravnateljici?
ma da me netko krivo ne shvati, našim tetama :heart: , imamo jednu 'strogu' s kojom se Sof na kraju tak sprijateljila da se sad i grle
jedna njena teta je tamo još slijedeći tjedan, ali one imaju nekakve međusmjene tako da ona i ako bude s njima bude po dva sata (?)..taj dio ne kužim
bubička, ne persiraš me valjda? :mrgreen:
pa meni i tete u dućanu još uvijek govore ti
ono što sam ja zaključila iz svih ovih postova a nezamjerite možda se malo i udaljim od glavne teme : krivnja za sve ovo što se događa je isključivo krivnja ne ravnatelja, odgajatelja ili roditelja več isključivo sustava i ljudi sa vrha koji jednostvno nemaju "filing" za djecu i njihove potrebe.ne krivim ravnatelje i odgajatelja za to što će se mom djetetu u dežurstvu izmjeniti bezbroj novih odgajatelja ili što tako mala djeca (jasličari) promjene ljeti okolinu, tete i sve ostalo što sam sigurna a vjerujem da bi se i večina psihologa složila sa mnom nije "zdravo" za tako malu djecu, ne krivim odgajatelje i ravnatelje što ponekad spoje grupe i kad možda budu "idealni" uvjeti za rad, ne krivim iste zato što moje djete ponekad puni sat prije zatvaranja ne bude u svojoj grupi sa svojom tetom, ma ne krivim čak ni onu tetu koja je u vodicama hranila djecu keksima za pse,niti one odgajateljice u čijoj je grupi djeteu škarama odrezana kosa,niti krivim one odgajatelje koji piju kavu u drugoj prostoriji dok djeca ostaju sama,ne krivim ni roditelje što ponekad dovode polubolesnu djecu u vrić niti iste što nekad sve ovo uzimaju zdravo za gotovo krivim samo i isključivo OVAJ SUSTAV. ( i naravno uvijek se nažalost nađu neki koji to znaju malo iskoristiti "na svoju ruku")po meni kao roditelju "laiku" trebalo bi stvari promijeniti iz temelja:
- roditeljima se ne smije dopustit da polubolesnu djecu dovode u vrtić - mislim da u svim vrtičima treba tražiti POTVRDU od pedijatra ako je djete bilo bolesno (ovakvih sluačjeva ima i previše)
- misli da svaki odgajatelj već na fakultetu treba proči psiho test i ponavljati ga svakih nekoliko godina (osobno mislim da ima odgajatelja koji jednostavnostavno nisu adekvatni za taj posao)
- mislim da se trebaju uvesti UČESTALE i NENAJAVLJENE inspekcije (neznam da li to već postoji) koje će kontrolirati stanje vrtiča, njihove uvijete za rad i rad odgajatelja a ne prepustit to ravnateljima (ma nesmije se desiti da teta hrani djecu keksima za pse ili da JASLIČKO dijete jednostavno odluta iz vrtića)
- mislim da svi vrtiči u RH moraju biti usklađeni što se tiče rada ljeti a ne da neki vrtiči uopće ne rade a nemaju dežurni ili da roditelji vode djecu u 15 km udaljen vrtič ili da se djeci izmjeni nekolicina odgajatelja
mislim da se ovo gore navedeno može izvesti bez nekoh značajnih financiskih iziskivanja.
ono što traži veću financijsku angažiranost pa će biti vjerojatno i teže ostvariti je slijedeće:
- otvaranje novih vrtiča - ma ne može se dopustit da u grupi bude 32 djece na jednog odgajatelja. ma to je užas i za odgajatelje i djecu !
- ukoliko se nema novaca za takve poduhvate bar da se uspije uvesti treči odgajatelj
i još nešto nije mi jasno kako se misle provesti ovi novi standardi pa ne može ostati pola djece ne upisano a novih vrtića nigdje na vidiku !!
SORRY ako sam malo "odužila"
pozdrav svima i ugodno vam ljeto želim !
ajme... kod vas je stvarno strašna situacija... nisam ni znala da takvo nešto postoji uopće... lana, sad uopće ne znam što da ti kažem... :?Citiraj:
lana74 prvotno napisa
sofke, ma nema na čemu
trećeg odgajatelja tijekom ljetnih dežurstava treba organizirati ravnatelj... znači, rade 3 tete umjesto 2 (to se izorganizira sa svima koji rade na objektu, ne traži se čovjek izvana), a općenito ako su grupe tijekom godine tak velike, na ravnatelju je da traži 3. čovjeka i bori se za njega, a sad da li će ga dobiti od grada - jako je upitno... često se kao 3. čovjeka zaposle mlade pripravnice na godinu dana....
međusmjena ne traje 2 sata nego 5-6...ili čak i duže ako postoji potreba... međusmjena znači da je ta kolegica uvijek s jednom u smjeni, i s jutarnjom smjenom, i s popodnevnom... npr. od 9-15h... tako da ako rade 3 odgajatelja, znači da su to dobro organizirale
NISI ;) (persiram, dok me se ne uputi drugačije) mi rekla jeste li imali ankete za ljeto...i jel još uvijek ona zblajhana stara ravnateljica?
lana, slažem se s većinom toga što si napisala...
ne slažem se s tim da treba kriviti sustav ako teta ranije odvodi dijete u dežurstvo ili pije kavu dok treba raditi svoj posao... za to nije kriv sustav, već je odgovornost za takve postupke na osobi...
isto tako nije kriv sustav kad roditelji dovode bolesnu djecu, nego je odgovornost na tom roditelju
inspekcije postoje, bar u zg-u...i dođu itekako nenajavljeno, ali one obično dođu na dojavu nekog roditelja
sustav je kriv za premalen broj vrtića, prevelik broj upisane djece, premalo odgajatelja na taj broj djece...
novi standardi se ne mogu ni u snu početi provoditi dok se ne izgrade novi vrtići a svi znamo koliko će za to trebati vremena... zapošljavanje 3. odgajatelja također iziskuje velike financije, pa mislim da je i to upitno... evo samo vaš vrtić bi trebao 47 ljudi...znači, 47 novih plaća mjesečno...a to je velika lova u igri...
i za kraj - naravno da je nehumano kad je upisano 3o+ djece na jednog čovjeka... i za djecu i za odgajatelja... i tu je odgovornost na onima koji nam kroje takve grupe.... a oni si izgleda "nedodirljivi" :( :evil:
na snazi su novi normativi, u roku od 3 god. trebaju biti u primjeni svugdje.
treba vrsiti pritisak da gdje je god moguce krenu i ranije s promjenama.
strasne su te ljetne price :(