ne kuhaj mu stvari kojima sad nije sezona, veća je šansa da je tretirano agresivnim pesticidima ili pitaj boga čime...
brokuli sad nije sezona...
kuhaj mu tikvice, mahune, mladi grašak, i drugo sezonsko povrće...
Printable View
ne kuhaj mu stvari kojima sad nije sezona, veća je šansa da je tretirano agresivnim pesticidima ili pitaj boga čime...
brokuli sad nije sezona...
kuhaj mu tikvice, mahune, mladi grašak, i drugo sezonsko povrće...
Curka starija (sada 2 godine) je isto alergicarka, sa godinu dana na sve i svasta - no s obzirom da je bila jako sitna nismo radili testove! To se upravo sada spremam - od alergije je ostalo samo na svjeze KM (od prokuhanog se ne osipa - no svejedno ga ne želi piti)! Tu i tamo se osipa od nekakvog bezveze keksa....
No što se tiče cjepljenja, mi smo tu sve stopirali, tak da sa priorixom (mo-pa-ru) nije cjepljena i ne namjeravamo skoro!!!
Kod njenog brata sam prevetivno odgodila apsolutno sva cjepiva tak da on jos nije s nicim cijepljen ali neke osipe na hranu za sada ne pokazuje...al smo jako oprezni...
napomena u vezi banana - probajte kupovati iskljucivo "bonita" banane - iz vise izvora sam nacula da bi trebale biti provjereno ok - i mi s njima nismo imali problema! Cak mi je curka one iz konzuma odbijala?!?
Citiraj:
Citiraj:
happyness prvotno napisa
baš mi je drago da vam ide dobro :D ( nemrem odoljet al sklona sam mišljenju da ak bu na nekaj reagirao da bu na ribu- samo pazi imaš manje alergenu i jače samo ne znam koja je koja :/ ).
hvala tajchi :*Citiraj:
tajchi73 prvotno napisa
ma mi jedemo samo osliće, nažalost one smrznute, jer ipak smo daleko od mora :roll: s ostalima još nismo probali, jer nismo neki riboljupci. da, mogla bi biti riba, al moram i tu brokulu testirati da budem sigurna, pa javim kak je ispalo! :love:
:(
Naime, jeli smo nekaj kaj smo već tisuću puta jeli al ovaj put se prvi put pojavio osip. Kupila sam rajčicu i papriku na drugom mjestu na placu jer mi je rajčica izgledala malo više " domačije " nego tam gdje inače kupujem, i eto- ispalo je da ipak nije tak domača, odnosno možda i je al s nečim su je tretirali :x Jeli smo rižoto sa rajčicom, paprikom i bijelim pilećim mesom. Nikada nikakvih problema. Izgleda da ga baš te umjetne stvari smetaju.... :(
drugim riječima, može se kod bilo kojeg jela osipati, ako je unutra bilo koja namirnica tretirana s tim...bezveze...a to neznaš dok je ne skuhaš i daš mu jesti....
Adrian je jučer pojeo malo paprike i odmah mu je bilo crveno oko usta, to je brzo prošlo ali je zato odmah dobio plikove oko mišića :(
bemti paprike!!!!
ja ne znam, jedino rješenje vidim u tome da sama počnem uzgajati voće i povrće :/
Moja A ima već 9 godina, ali svratih da vas bar malo utješim.
S 2,5 godine potvrđene su joj alergije na KM, svo meso osim piletine, ribe, kikiriki, i neke specifične (dim, nikal, meomicin) te inhalacijske alergije na sve i svašta.
Uz pravilnu prehranu i oprez uspjeli smo suzbiti sve alergije osim onih na ribu i kivi (jer su te u najvišem razredu)
Inhalacijske alergije obično ne prestanu jer se ne može izolirati od alergena.
šta postoji alergija na dim?! :shock:Citiraj:
Poslid prvotno napisa
gdje se nalazi inače nikal?
što je to meomicin? zvuči kao neki lijek :/
Ove specifične smo radili na Šalati. Nije alergija baš na dim nego na neki sastojak koji se nalazi u dimu.Citiraj:
betty boop prvotno napisa
Nikal se nalazi u nekim nakitima i špangicama, te u bešteku
Neomicin se nalazi u nekim cjepivima.
može li mi netko reć šta konkretno ukupni ige 22.0 znači,jeli to puno?
beba je testirana ma kravlje mlijeko,čokolada,kakao,soja,brašno i jaje.
mlijeko je prvi razred,a jaje treći.
moramo ić i u alergologa,ne znam kakve će nam tamo pretgage radit.
to je mali ige, ja čak mislim da je normalan..nisam sigurna..ako je mlijeko prvi razred, to nije alergija..razred 3 je alergija, ali opet ništa strašno..
pozdrav..
Tko je vašoj djeci postavio dijagnozu(pedijatar,dermatolog,alergolog) i da li je to bilo na temelji nekih nalaza ili od oka ? :/
Moj Do ima ove "specifične", ali hrpu njih- mi smo na srebrnjaku dobili samo popis spojeva, a onda smo detektivskim putevima saznali gdje se ti spojevi nalaze. Većinu uspijevami izbjeći, a ostalo smanjiti. Do sada je najgore od svega reagirao na cijepivo, umjetne arome, vaniliju, lavandu, katran (ima ga u dimu, ali i nekoj kozmetici i sirupima protiv kašlja). Zbog izbjegavanja alergena smo bili u kraćim ratovima s bakam i dedama, a u vrtiću imamo divnu sestru i tetu kuharicu pa sve ide zadovoljavajuće. Veći bed mi je kad neka curica donese parfem od doma i zašprica pola vrtića u trenu, a to je teško spriječiti :/ . Za sad smo dobro, jedino već malo gubi živce sa suženom prehranom,pa sam počela povremeno riskirati. Dam mu nešto što ne bi smio, a nije nam visoko na popisu reakcija, ali samo kad je samnom cijeli dan i furam claritine sa sobom.
Nama je dermatologica dala dijagnozu od oka :/
Pikula, ti nažalost imaš dosta veliko iskustvo u ovome. Možeš li me savjetovati gdje bi bilo najbolje ići na dijagnostiku i k specijalisti.
Ja sam prošla sva razmatranja od alternativnih, Rogaške itd do dr. i zajedno s pdijatricom zaključila da je najbolje dijagnostiku odraditi po staroj školi kod stručnog liječnika, a onda eventualno dalje koristiti djelomično razne druge opcije. dr Turkalj na Srebrnjaku, dr Richter na Rebru od onog što ja znam, Naglašavam ne prednjače po ljubaznosti, užasno su prenatrpani, ali po stručnosti, da. Nama su se strpljenje i ljutnja :P isplatili.
Hvala, pikula!
Neljubaznost mogu pretrpjeti (trpim i kod našeg pedijatra), nestručnost ne!
Moram spomenuti-nakon što sam dva tjedna, više-manje bezuspješno, Ivana mazala Linola fet kremom, probala sam nevenovu mast i izvrsno djeluje! :D
Ja sam jako zadovoljna s dr. Richterom. Mi k njemu dolazimo iz Čakovca.
Znam da ima puno oprečnih mišljenja o njemu, ali prema nama je stvarno uvijek bio jako ljubazan i maksimalno susretljiv.
Iako nam se Srebrenjak kao institucija više sviđala od Rebra, ipak smo otišli tamo "za njim". Naručimo se i ne čekamo duže od pola sata (bar do sad).
Uh, mi znamo često provesti cijeli dan na srebrnjaku. Ovo o neljubaznosti dr. Richtera se odnosilo na neki topic ovdje - neke mame nisu bile zadovoljne, a i postovi u kojima je odgovorao na netu su znali biti malo, recimo ne baš nježni, ali ja nisam imala nikakvih loših iskustava. No osstručnosti nitko nije dvojio. Kod dr.Turkalj je više stvar u kaosu u bolnici i užasnoj gužvi, pa je jednom bila ne baš pažljiva i zbrzana, a drugi put super. I oni su ljudi, nisam nikog htjela olajavati, više naglasiti kako to izgleda kad dođeš jer je meni put bilo dosta :x , ali kad sam se psihički pripremila, napisala sve na papir, da me ne zbune u brzini i sl. bilo je sve i više nego ok.
Poslid, nama su rekli da kod edema možemo dati još jednu dozu claritina nakon 12h i da ne moramo svaki put na injekciju. O kakvom samoinjektoru si pisala na drugom topicu? Gdje se to može nabaviti?
Evo opet sezona alergija--- :cry:
Zanima me dali je itko išao ili slao krv na Zavod za nuklearnu medicinu u Osijeku? Kakva je procedura, jel je tamo vade ili se šalje?
I da, kakvi su?
malo je zamrla tema pa da ju podignemo ako ima zainteresiranih
mene trenutno interesira koliko često testirate djecu (IgE i RASTovi iz krvi) i da li su vam alergolozi rekli svakih koliko bi bilo potrebno?
mi smo alergičari na pšenišno brašno/gluten, jaja, kravlje mlijeko, teletinu, janjetinu i dr. mesa osim piletine/puretine, oarašasto, citrusi.
najviše je muka zbog glutena (kruh - "normalni") i mlijeka (jogurti i sl.)
vi svojima dajete ono na što su "malo" alergični (npr. razred 1, 2)?
pokušavate svako malo nešto novo unijeti? isprobavate "kritične količine"? mene ovog strah dok neki kažu da bolje malo po malo dijete "senzibilizirati" na određeni alergen... (ako nije, naravno, velika alergija u pitanju i mogućnost anafilaktičkog šoka)- ali kako to znati?!?
moja velika se testira svao 6 mjeseci i to traži gastrička.
kakvi su ti sad testovi, ak si napravila.
Ja inače svojoj nikad nisam dala ni 1, ni 2.osim brašna koji joj je mali 1, jer je u kasnijoj dobi to nekaj izašlo i sad skoro 1.5 nakon tog otkrivanja je isto. Kravlje mlijeko je dobila na testiranju, ali se osipavala, tak da to čeka iduće ljeto. Mada alergologica veli da bi ona mogla ti 1, 2 pa čak i neke 3(!!!!!).
za jedno mjesec dva moramo na kontrolu, mali će tada biti cca 26-27 mj. star, na zadnjoj nam je kontroli rekla da "nema potrebe" tako "ubrzo" testirati /a zadnji put je za osnovne alergene - brašno, mlijeko, jaja - bilo kad je imao 6 mj., za ostale kad je imao oko 10 mj.!!!/ , da se alergije dosta zadržavaju i prije 3. godine nema smisla opet testirati
kako mi svakodnevna eliminacija svih tih namirnica zadaje nekad glavobolje, stvarno bi mi bilo olakšanje da je i jedan alergen "smanjen" tj. da ga u nekoj (minimalnoj) mjeri može konzumirati, ne očekujem čuda, ali ipak je prošlo dosta vremena i moglo se štogod promijeniti
Moj D ima 36 mjeseci i danas smo bili na Srebrnjaku. Imali smo uvid u nalaze. Do sada su nam govorili da ono što je 2 razred možemo davati ako mu ne smeta. Danas je bila jedna izrazito "pametna", "draga" i "ljubazna" doktorica koja je rekla da mu NE davati jaja joja spadaju u 2 razred. Inače, jaja je jeo u kolačima i na njih nema nikakvu reakciju. Nisam se htjela s njom prepirati i objašnjavati joj. Nalazi pokazuju i alergiju na brašno i gluten, ali niti na to nema reakcije. Barem ne vidljive. Ima 3 godine i teško mi je sve braniti
meni je najgore što ima "reakcije" i kada je na potpunoj eliminaciji onih alergena koji dokazano smetaju
(očito mu još nešto smeta, a teško je dokučiti što obzirom da više-manje sve izbjegavamo: jedino eventualno kupovne jabuke su upitne i banane)
možda ono najočitije: prašina, grinje? (do sada mu nije smetalo - po nalazima...)
Mi smo prije tjedan dana bili kod dr. R na Rebru i nije nam radio nove testove, a stari su rađeni prick u 5. mj 2010, a RAST u 9. mj 2010. ukupni IGe nam je bio 1. put 360, a 2. put 780 iako smo u međuvremenu izbacili sve alergene iz prehrane.
Sad smo na Neocatu jer je E alergična i na km i na soju tako da nam je po tom pitanju stvarno sužen izbor hrane, pa su tu još i jaja, riba, banane, orašasti plodovi, citrično voće....
- Da li netko ima EpiPen (injekcija adrenalina)? Mi smo dobili da ga moramo nosati uvijek sa sobom jer E alergije ispoljava Ad-om, astmom i angioedemom.
sammy, tako mali (vidim 01/2009), a već astmatski napadi?
kad vam se prvi put desilo?
btw, moj je alergičan na KM, a pije Allernovu, možda mu i te jako hidrolizirane bjelančevine smetaju?
Maya_78 E je dr R stavio dijagnozu alergološka astma jer u podlozi je alegrija i pet opstruktivnih bronhitisa u zadnjih 6 mjeseci. A prvi opstruktivni bronhitis je imala sa nekih 6 mjeseci. Ona ima AD od rođenja, a sa 15 mjeseci je imala angioedem (oteklo lice, grlo i edem) tad joj je rađen prick test.
Neocate je na bazi aminokiselina i nema nikakve veze s mlijekom odvratno je za pit ali ona se ne buni. Evo od kad smo na trajnoj profilaksi Fliksotide 2x2 potiska i lice nam je super (možda ima veze s kortićima?).
i Allernova nije ništa bolja, ali izgleda da se oni naviknu (ne znaju za bolje, jadničci...)
baš ozbiljno zvuči alerg. astma u tako ranoj dobi,
moj do sada nije pokazivao VEĆE (angioedem i sl. "brze" reakcije) na nešto, valjda i zato što je na strogoj eliminaciji i stvarno pazimo da nešto ne stavi u usta, a na resp. alergene nije jače reagirao pa ga na to nismo ni testirali posebno (u zadnje vrijeme dosta kiše i šmrca što pripisujem nekoj alergiji, ali ništa strašno, nije do sada imao bronhitisa što je, vjerujem, najvažnije)
s respiratornim problemima je teže jer nikad ne znaš kad će nešto zasmetati, nemaš kontrolu...
M i mi strogo pazimo sa hranom ali evo recimo jedna situacija: ja pravila rezance (jaja i brašno) i razvukla trake da se malo posuše E došla i uzele jednu traku i počela ju po rukama valjat, ja joj brzo uzmem ali već je bilo kasno usta joj otekla, a da tjesto uopče nije probala samo što ga je dirala rukama. Nekad ih zbilja ne možeš spasiti pogotovo kad su tako mali i ne razumiju da TO NE SMIJU.
maya 78, mi smo u toj dobi i alernovu izbacili...kod jake alergije kravljeg mlijeka, i alernova može smetati..zato jer su te hidrolizirane bjelančevine od km, znači baza je kravlje mlijeko..moj km ne smije niti pomirisat, a kamoli da bi mu čak bila baza nečega..tak mi je jednom to rekla jedna mlada alergologica..i sa negdje godinu i pol sam mu ukinula uopće bilo kakvo mlijeko i prešla na rižino..i već je bilo malo bolje..
on ima sad ige preko 5000..znam grdo izgleda ta brojka..osim alergije na mlijeko, jaje, ribu i orašasto, ima i na pelud trave i korova (razred 6)..i to je to..ostalo je negativno..
njegov ad skoro da je i prošao..kortiće ne koristim već valjda godinu dana, kad dobim kakvu točkicu namažem ga kremom od propolisa i to prođe..
ali, sad ima dijagnozu astme..dobival je bronhitise uslijed neke viroze ( ne uvijek), ali kašlje kkod većeg napora..na sigularu smo već dugo, ali sad je prek jučer dobio i flixotide 50 2x dnevno kao profilaksa..kaže alerg. koža mu je čista, ima ige preko 5000, dolazi proljeće on alergični jako na pleud trave i korova, negdje se bude to ispoljilo, a vjerojatno na disanju..
i tako. tak da evo astme na vrata..kao i u školskim knjigama, prvo ad, a kasnije astma..
on je tek prvi bronhitis dobio negdje s 3 godine..ali, niakd nije da bi ono jako teško disal..
i tako..baš namjeravam ponoviti opet test kod jelića..
da se ja nadovežem maloj smo izbacili Pregomin s nejnih skoro 3.5 godine ( uvelis 14 mjesei) i koža bila nakon toga ko preporođena, radi toga mi se ni neda malom uvađati zamjensko.
sumnjala sam i ja nek vrijeme u Allernovu zato jer on konstantno ima neko žarište, a stvarno je na eliminaciji, onako, strogoj skroz, nema nikakvih prerađevina i sl. (moj i režim moje mame, nema greške :)), ali opet svejedno stalno se češe i koža je koma
opet, s druge strane, nekako sam "mirnija" da uzme sve potrebne vitamine ako pije mlijeko.. .
evo noćas nismo ni on ni ja spavali jedno 3 sata, stalno je plakao da ga svrbi ruka i ujutro vidim sve krvavo na bodiću :( jest da mu i petice izlaze pa ga i to nervira dodatno
(inače, kod takvih rana, čekate da "zacijeli" prije Elocoma? ja sam ujutro pošpricala s Octeniseptom i ostavila pa poslije namackala običnu kremu, a navečer mislim Elocom)
i, još jedno pitanje, da li ste čuli za neku polikliniku alergološku u kranju ili celju (zaboravila sam...)?
(možda sam ovo već bila pitala, ali sam zaboravila)
ma nekako mi se čini da do sada (kihanje tu i tamo, svrbež očiju koje povezujem s "nečim" u zraku) nije bio osjetljiv na inhalacijske... čak ni na brašno toliko kao sammyina curica (znali smo radiit nešto u njegovoj blizini i nisam primijeetila jaču reakciju)
možda je nešto banalno tipa krumpir ili mrkva ili jabuka koje mu dajem :)
ili nešto čime su tretirani (iako pazim na porijeklo, uvijek se nešto izmakne kontroli)
a tko to više zna...
sad sam se sjetila da je na KM čak bio najmanje u odnosu na jaja i brašno
maya, ako mu idu zubi, onda mu se to isto odražava na kožu..i to 100%..tak sam točno bila i ja..uvijek sam krivila hranu, i da mu nešto smeta šta svaki dan jede i možda nešto ono bezveze kao što i ti kažeš tipa jabuke, mrkve..ali, kasnije sam shvatila da nisma nikad mislila na zube, viroze, prehlade..moguće da mu malo prelazi i na vanjske alergene..a, ako nije, kasnije sigurno bude..jednostavno to je tako i ti tu ne možeš ništa..mi smo sad 97% čisti, jedino astma..ali, ona se mislim dosta dobro kontrolira..samo me strah tog flixotide jer je to ipak kortić..mada mi je rekla alerg..i ta terapija, znači da cijelu godinu 2 x koristi flixotide, je ko jedna inekcija kortića, toliko je slabi..tak da se ne moram ništa bojati..
a, što se tiče ruke..stavi mu vlažni oblog..mojemu je to uvijek pomoglo..kadga svrbi najbolje je da odmah namažeš s kortićem, na to vlažni oblog, pa prozirnu foliju, i rukavicu..i imat ćete odmah mirnu noć..to ponovi 3-5 dana i bude mu prošlo--ali, odmah to napravi, nemoj čekati da ga svrbi 3 sata..
maya, a kaj je s ovim novim kremama , da li si probala eutan bioeliksir? svi ju hvale, nema djeteta kojemu nije pomogla, a nema kortića..kao i za onu kremu od propolisa? nama je krema od propolisa jako puno pomogla i mi zato više ne trebamo kortiće..
Pitanje- podudaraju li se vama prick i RAST testovi i koji od njih je mjerodavniji?
Nama je prick pokazao dosta jaku alergiju na oslića, a RAST skoro neznatnu.
rast mi je mjerodavniji, moj klinki su svi prikovi bili negativni, a rastovi do neba, i kad smo donekle je isčistili ( s djetom) bila je puno bolje.
mi radimo samo na srdelu ( rast), a osliće ne jede
Nama je rečeno da se oba dva uzimaju u obzir. Recimo na pricku nam je dlaka mačke 10mm, a RAST je negativan. Dobili smo savjet da se mačaka klonimo u širokom luku. A ostale vrijednosti su nam bile pozitivne/negativne u oba testa.