alida :love:
Mislim da se ne bi trebale sramiti takvih osjećaja jer mi se čini da se tu ne radi o pravoj ljubomori, zavisti, već o tome da nas najbliži koji uspijevaju samo podsjete na naš veliki problem.
Printable View
alida :love:
Mislim da se ne bi trebale sramiti takvih osjećaja jer mi se čini da se tu ne radi o pravoj ljubomori, zavisti, već o tome da nas najbliži koji uspijevaju samo podsjete na naš veliki problem.
tiki_a,
hvala ti na podršci i razumjevanju :*
To i ja mislim. Inace nisam nimalo ljubomorna osoba, ne sjećam se da sam na ikoga ikad iz bilo kojeg razloga bila ljubomorna. Ovo je za mene nešto potpuno novo.Citiraj:
tiki_a prvotno napisa
Iako sjetno gledam sve te mamice kao guraju kolica i ponekad se pitam ZAŠTO, uglavnom sam jako sretna kad vidim male bebice sa roditeljima. Raspekmezim se na klince od moje rodbine i prijatelja :heart:
Moj problem je što MM ima dvije sestre koje su dobile klince. E pa sad, sveki i one u kombinaciji :shock: :shock: :shock:
Iako je problem (za sad) u MM i njegovim spermićima, ponekad se osjećam kao da one optužuju mene za našu situaciju :evil:
Ja se jako teško nosim sa tim osjećajima. Ponekad mi se čini da mi njihovi klinci nisu toliko bliski kao klinci od ostale rodbine i prijatelja pa sama sebe korim zbog toga.
Inače kad sam kod prijatelja onda sam uglavnom, glavni animator za klince. Mrvice moje slatke :love:
Malo me sve to guši, ali kako je tako je.
Pratim ovu temu od početka i sve se mislim oću se javiti ili neću.Pa evo da se javim.Ne želim biti neugodna i gruba ali cure,pa i drugi ljudi imaju osjećaje,i druge mame su željele svoju djecu i vole ih.Nisu se borile možda kao što se vi borite za svoju ali njihova djeca njima su najveće blago u životu.Pišem ovo jer sam se prekonekoliko puta našla u situaciji di su ženske koje se bore sa neplodnošću (baš ih u zadnje vrijeme nažalost ima dosta) nabacivali svakakve komentare,slagale svakakve face i gledale me na način da se sigurno nisam osjećala ugodno,samo zato što imam ispod 30 i troje djece.Ono,zamislim,ona u tako malo godina ima troje a ja ne mogu nijedno.
Iako vas skroz razumijem i ne mogu niti zamisliti koliko vam je teško dok se borite sa svime time,ali ako i osjećate negativne emocije prema osobi koja je trudna ili ima dijete,potrudite se sakriti ih jer zaista nije fer.
trina draga mi se svi radujemo zbog nase bliznje i njihove bebice ali duboko u nas jedamo se ne zbog njih nego zbog nas jer ne znamo dali cemo ikad doci do naseg :saint: nijedna cura ovdje nije rekla da one sto ostaju lako trudne manje vole svoje bebe!
Mislim da svaka cura ovdje bi bila najsretnija da ima sto manje cura s ovim problemom i da svako dodje lako do bebicu, povtoravam nas ne muci tudja sreca, nego nas ona potseca na nasu nesrecu.
I znam da ne mislis nista lose i da nam posakujes dobro, ali na zalost ne mozes nas razumjeti jer nikad nisi bila u nasu kozu.
:* tebe i tvoje :saint: :saint: :saint:
trina, žao mi je što sad ispada da postavljamo dvije fronte nedodirive i neprepoznatljive jedna drugoj....ova tema na forumu nema tu svrhu, ovdje se okupljamo i jadamo jedna drugoj mi koje se razumijemo i koje imamo taj problem i koji je jači od nas...svojim ispovjedima si olakšavamo kad čujemo da i druge osjećaju isto i nikako se nismo grupirale kako bi se izjasnile pritiv mama koje vole svoju djecu ...mi isto prevolimo svoju nerođenu djecu i pokušavamo verbalizirati preveliku bol kako se ona nebi okrenula protiv nas...kaže se "sit gladnom ne vjeruje" i ako netko u svojoj sreći nemože sagledati tugu i bol drugoga to je ionako normalno i mi nikog ne optužujemo (osim ako budemo izravno napadnute)
...a diskrecija onda nedostaje na obje strane i tu Bože, moj talenti variraju i tako je kako je...
Ana,ma nema tu fronti.Kažem,ja sam se osobno više puta našla u situaciji kad sam bila "kriva" što imam troje djece.
Inače,Marti,nisam nikad imala problema sa neplodnošću ali jesam sa jednom drugom anomalijom zbog koje sam imala dva spontana.Pa eto,moja djeca ipak nisu došla tako glatko i bez prethodnih suza.
Nema smisla da ja sad razglabam o tim stvarima jer uvijek ću zazvučat grubo a nemam namjeru,vi ste meni toliko sve drage,pratim vaše priče,veselim se sa svakim uspjehom i plačem svakim neuspjehom.Želim vam puno sreće i puno,pnuo plusića na ovom podforumu
trina, srce si što nas pratiš...ako si primjetila mi se jadamo jer se pak osjećamo "krive" kad teško podnosimo vjest o tuđoj trudnoći i nepravedno prema tuđim uspjesima ali to je kako je netko rekao samo podsjetnika na naš neuspjeh...
Ovo potpisujem 100%.Citiraj:
trina prvotno napisa
Nikome ne pomažu negativne emocije, a najmanje nama. Nitko nama nije kriv za naš problem, a najmanje trudna mama ili njena beba. Ponavljam, negativne emocije učinit će da se osjećamo još gore, i trebamo svim silama raditi na tome da ih se riješimo.
Želim svima ostvarenje najveće želje, što prije! :heart:
Ana, razumijem taj osjećaj i mislim da bi i mene prao.Citiraj:
ana39 prvotno napisa
Tu se jednostavno dogodi preklapanje emocija, da se tako izrazim... u prvi mah vlastita tuga dođe u prvi plan, ali ne zadugo... to se već sljedećeg trenutka racionalizira i ti znaš da je tuđa sreća jedna u nizu prije tvoje i da, u stvari, nikome nisi zavidna, samo si zbog sebe malo tužna.
Razumljivo. I Bog je sebi prvom stvorio bradu i to su skoz ljudski osjećaji. Naravno, ako se ipak zbog drugoga još uvijek možeš radovati. :)
Ovaj vikend sam išla vidjeti jednu malu mrvicu....
Oduševila me je. Ma nema ljubomore niti 0,5% samo uživancija.
Da, malo sam poslije bila tužna ali i puna neke pozitivne energije koja me je torpedirala naprijed.
Ovako se ja osjećam kada imam priliku boraviti uz mog malog nećaka :zaljubljen: ili bilo koju bebušku iz bliže mi okoline.Citiraj:
Oduševila me je. Ma nema ljubomore niti 0,5% samo uživancija.
Da, malo sam poslije bila tužna ali i puna neke pozitivne energije koja me je torpedirala naprijed.
:*
Evo ja teško podnosim to što ne viđam tako često jednu priju, znala sam da će nas moja trudnoća (vjerojatno samo na par godina) razdvojiti, ali svejedno mi nedostaje i svejedno boli, premda razumijem 100%. Noćas sam je čak i sanjala...
Ja bih ovo pokušala pregrmjeti ma čega me stajalo, ali razumijem ju. I nadam se da neće biti par godina već puno, puuuno prije. :love:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
drage moje dobro smo se raspisale danas...pa evo i mene još malo da se nadopunim...počevši od toga da smo svi tako slojevita bića, netko više netko manje, imamo svoje blistave trenutke ali i one mračne, kao dane...
a kroz vrijeme, pogotovo kroz teškoće rastemo i sveukupno postajemo bolji, učimo...tako i na ovu temu, radim na sebi da otkrijem, pa i priznam taj zločesti zakutak koji mi ne služi na čast (samo smo ljudi, nismo sveci) i tako ga lakše raskrinkam i odagnam...naime, zadnji slučaj moja nećaka 23 godine, perolako zatrudnila, fax joj ode u drugi pa i u zadnji plan...u početku sam se prisjetila sebe u njenim godinama kako sam se nasmrt bojala ozbiljlne veze a kamoli trudnoće jer mi je bilo najvažnije postati svoj čovjek s diplomom...(zaredale su i druge diplome,ratna zbivanja, ljubavni problemi, razne prepreke) i ja sad sa skoro 40 ne mogu svojoj nećaki davati savjete o porodu što bi bila najprirodnija stvar, osjećam da me doživljava kao vanzemaljca i nekog tko je od majčinstva u svakom pogledu daleko nekoliko svjetlosnih godina, netko tko je cijepljen od takvih pojmova i razgovora o djeci uopće, netko tko je daleko od običnog života i roditeljstva ...e to je dio te priče koja me zatekne i zaprepasti, u kojoj mene nitko iz okoline ne vidi kao potencijalnu mamu jer ja o tome šutim. A šutim jer mi je teško a nitko se nije dublje zapitao. Svoju borbu i osjećaje dijelim sa suborkama i sretna sam i presretna što ih imam...
Čekam je do kraja svijeta :heart:.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
ana39 :love: :heart:
Ja mislim da se ne trebaš puno zabrinjavati oko toga kako te doživljava tvoja nećakinja. Pa nije valjda u 21. stoljeću majčinstvo jedina misija koju moramo proći kako bismo bile prihvaćene? To što ona tebe gleda samo kroz prizmu majčinstva - njen je problem. Isto tako bi ti sada mogla biti zlobna pa nju gledati kao nekoga tko se nije ostvario u profesionalnom smislu i tko zna hoće li, kao nekoga tko će puno propustiti zbog majčinstva u tako mladim godinama itd...Citiraj:
Ana39 prvotno napisa
Mislim da sve mi moramo težiti osobnom razvoju i ispunjenju i pokušati uzeti ono najbolje što nam život u datim uvjetima pruža, bile majke ili ne. Majčinstvo ne smije biti jedini uvjet za sreću.
Ali to je samo moj stav, svjesna sam da je ovo preosobna tema i da se mnogi neće složiti sa mnom, tj osjećat će se drugačije.
:love:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
fritulica, obično pomislim kako dragi Bog uvijek zna što je za mene u svakom trenutku moga života najbolje
..ma moja nećaka možda mene ne vidi tako ali ja imam osjećaj da vidi jer se ja kraj nje tako osjećam "dijametralno suprotno" a voljela bih da možemo o istoj temi i da joj mogu govoriti o svojim iskustvima koja nažalost nemam...
Čuj draga, problem nekad leži baš u nama tj. mi smo toliko zaokupljene tim svojim problemom pa mislimo da nas kroz to gledaju i svi ostali, a često uopće nije tako. :heart:Citiraj:
ana29 prvotno napisa
spremna sam uvijek preuzeti problem u sebi i onda kad ga drugi prouzroče ili viša sila, pa nastojati zauzimati obrambeni ili pozitivo stav...ali osjećaji su osjećaji, nekad ih treba pustiti da otplešu svoje dok opet sila misli ne uzme kormilo...puse
nisam se mislila uključiti u temu, ali ipak...
puno ljudi oko mene je ostajalo trudno bez ikakvih problema i njihova trudnoća me veselila, ali sam ipak osjećala ljubomoru - što mogu, i ja sam samo čovjek...
znate ono, svi mogu, samo ja ne....
ono što sam smatrala nepravednim i što me ljutilo, jesu trudnoće koje su se desile neplanirano i budući roditelji nisu bili baš zadovoljni jer im je bebica poremetila planove :nope:
ja to, iz svoje perspektive, jedostavno nisam mogla razumjeti i uvijek me ljutilo :evil:
smatrala sam to nepravdom
trudnoće koje su me najviše veselile i zbog kojih sam plakala od sreće, to su bile trudoće s ovog pdf-a i nikad, ali nikad ni zbog jedne nisam osjetila ni tračak ljubomore
davele su mi snagu i radovala sam se svakoj beskrajno
ono što mogu reći jest da se nije lijepo naći niti "s druge strane" ljubomore
meni se dogodilo to da je netko meni jako blizak, tko se također liječi od neplodnosti, moju trudnoću primio jako negativno :(
jednostavno sam osjetila netrepeljivost i bilo mi je jako teško...
nema više poziva, razgovora, a da ne velim da i u rijetkim slučajevima kad se čujemo, nema pitanja o tome kako sam ja i moja bebica :(
to mi je bilo teško jer se radi o meni bliskoj osobi koja je znala što sam sve prošla...
U vrijeme kad još nisam bila trudna, informacija o nečijoj trudnoći mi je bila čista prelijepa vijest. Mislim da svi trebamo biti pozitivni prema drugima, jer tek tada to možemo očekivati i od njih. :mrgreen:
Citiraj:
fritulica1 prvotno napisa
Imala si problema sa zatrudnjivanjem ili je sve išlo "ko po špagi"?Citiraj:
pikapolonca prvotno napisa
Je, Vali, što dulje traje, teže je :love:.
Ginger, :heart:! Jako si to dobro rekla, da boli i bit s druge strane, prije sam mislila da je to xx - ružna riječ - neš' ti, ali svejedno nekako si tužan i sam. Moje iskustvo nije baš netrpeljivost, ali je nekako nestanak, muk, a znam da bi i sama vjerojatno reagirala slično (sto posto bi, i već i jesam par puta - ne na IVF trudnoće, ali na ove druge, a opet, što ima veze, a ljudi mi nisu ništa bili skrivili, naravno, i vjerojatno su se slično kao i ja sad osjećali), tako da ništa ne zamjeram, a kako bi i mogla zamjerit (pa čak sam i par puta savjetovala i drugima isto), samo mi jako faali. Znam da trebam samo bit strpljiva i da ćemo se opet "nać'" :heart: .
Meni je nevjerojatno da se na ovom podforumu dobivaju packe zbog otvorenog izražavanja osjećaja i to od ljudi koji pojma nemaju što je MPO, jer im nije nikad trebala.
Krenula sam par puta napisati post otkad je topic otvoren, a sad mi je drago da nisam.
Drage moje mi smo imali situaciju u životu neke ljude s kojima smo dijelili sve do najdubljih detalja našu MPO borbu jer smo bili u istom košu, pričali međusobno o svemu što nas tišti, kroz šta sve prolazimo a na kraju za nas dvoje samo hladan tuš. Na kraju samo jedna velika laž, skrivena tajna od drugog para, da su uspjeli prirodnim putem a mi saznamo da nisu.
Onda se čovjek zapita zašto tako, kako bi ti neki ljudi pomogli, dali savjet, pa vjerovo si im, ispričao do najsitnijeg detalja sve što si prošao a na kraju sama jedna maska iz svega.
Pa zašto? Zbog njih nam je drago kao da se nama desila trudnoća, ljubomore nema, veselili smo se njihovoj trudnoći,ali sada jednostavno čovjek izgubi povjerenje nakon svega, pita se i vaga svaku riječ rečenu da li je to istina ili laž. Poštujemo svačiji izbor ali nekada u nekim trenutcima kada smo krenuli sa ICSI postupkom, samo mali savjet, kako šta dalje zlata bi vrijedilo.
Ali izgleda da je mnogima još bitnija okolini, nego biti čovjek, nego čovjeku kada je u istoj nevolji pružiti toplu riječ, dati neki savjet, pomoć, ali tako je to.
Zato imam vas drage moje rodice od kojih sam saznala sve i od sveg :heart: sam vam cure moje zahvalna na svemu.
Uzet ću si za pravo i iskoristiti ovaj topic za malo privatnist jer dok čitam ove odgovore, gladam nedaleko od mene MM i znam samo jedno-VOLIM GA I VOLJET ĆU GA SVAKIM DANOM SVE VIŠE pa što nam dragi Bog da.
Koliko god se teško pomiriti sa mogućim ishodom toliko bi mi bilo teže da ova kušnja ugrozi našu ljubav i od nas stvori čangrizavi par.
Uživam u klincima oko mene i radujem se skorom rođenju par MPO mrvica koje čekaju naši dugogodišnji prijatelji.
Bez obzira na emocije koje neminovno prorade, pazite na to da uz vas ipak diše još jedno biće koje vam pomaže na tom putu.
Zato šaljem MM (koji svako malo kad sam ja odstuna čita moje poruke na forumu) puno slatkih zagrljaja i najljepših poljubaca.
Ljubavi volim te i sve ćemo to mi zajedno proći
:heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :*
e pa kad se jednom suočiš s neplodnošću, onda je to jedna sasvim druga priča...Citiraj:
pikapolonca prvotno napisa
i to može shvatiti samo netko tko vodi istu tu bitku, jer ona je jaaako teška...
ina33 :love: ali znaš i sama kako je kad čuješ za MPO trudnicu
pa radovala sam se svakoj, bez imalo ljubomore, jer znam da je svaka od njih prošla tako težak put i svaka mi je davala novu nadu
nisam to očekivala od tako bliske osobe, jer ja sam proplakala svaku njezinu negativnu betu... ali što je tu je... nadam se da će i ona uskoro doživjeti jednu veliku sreću i dočekati svoju bebicu...
rozalija :love: i ja sam ovdje doma i ne znam što bih bez svih cura...
Ovo je već dovoljan razlog za sreću. ;)Citiraj:
Bebel prvotno napisa
I neka vam se jedan mali haharić pridruži što prije! :heart:
jedva čekam da se nađem s druge strane ljubomore
želim postati omražena vještica koja nosi najmanje trojčeke...malo šale... bez obzira što postoji ona
"ne čini ono što ne bi volio da drugi tebi čini"
ljepša mi je ona kako "život i postoji zato što smo nesavršeni i zato što imamo neispunjenih želja" i zato mi je taj život toliko prekrasan kao i stvaranje novog života ...
da, majčinstvo ne bi trebao biti uvjet za sreću..ima nešto i u shopingu a tek kućnim ljubimcima...sad sam sarkastična...nema te zvečke više koja bi me mogla zavarati...(moja maca je izvan konkurencije)
nema tog poslovnog uspjeha ni turističke destinacije koja bi mogla nadmašiti ono što po definiciji znači sreća a izvor joj je u međuljudskim odnosima u obitelji...
životni putevi i izbori mogu biti različiti ali po pitanju izvora sreće smo prilično slični
A zašto ste moj post shvatili kao provokaciju ili packu?Ne kužim.Ja sam već rekla da su meni sve ove cure genijalne,redovito čitam ovaj podforum iako nikad nisam imala takav problem i iskreno se radujem i tugujem s njima.Onako iz daljine, ne uključujem se jer smatram da nemam što pametnog za reći.Ali na ovu sam se javila jer me se tiče.I jer sam naivno mislila da netko želi čuti i drugu stranu.I da svi mi imamo svoje bolne točke u životu koje nam ne daju za pravu da budemo nekorektni prema onima koji s tim veze nemaju.Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Ja nisam rekla da ne razumijem te osjećaje.Razumijem ih u potpunosti jer sam prolazila kroz nešto slično kad sam izgubila dvije trudnoće.Ali nije fer biti neugodan prema nekome zato što je u tom aspektu života imao sreće.A ja sam doživjela nekoliko zaista ružnih situacija sa ženama koje imaju problema sa začećem i htjedoh ispričati to.Eto
Trina, mislim da se ovo nije ondosilo na tebe, nego na ono što sam ja kvotala....
i kao što je Vali rekla, lako je komentirati kad nekome ide sve "ko po špagi"
a izgubiti trudnoću i ne moći doći do iste je malo druga stvar....
ana39 nisam baš shvatila što si mi time htjela reći, no nema veze
međutim, na ovaom pdf-u sam se družila s curama koje imaju isti probem i uvijek smo jedna drugoj bile podrška i ja sam se uvijek radovala kad je jedna od nas ostala trudna
meni je to značilo još jedna pobijeđenja neplodnost i još jedan motiv više da nastavim
i baš zbog toga sam tužna što netko meni tako blizak, tko zna što znači boriti se s nepolodnoću, više ne kontaktaktira samnom
al kao što rekoh, ja se nadam da će uskoro doživjeti ono što ja sada doživljavam i da će sve biti ok...
ginger, shvatila sam kako dodatni razlog za ne biti negativan na vijest o tuđoj trudnoći je i u tome da bi se to sutra moglo nama dogoditi kako se sad tebi slično događa...nemojte molim vas moje šale shvatiti preozbiljno ja sam inače malo luckasta...svakakvih se poredbi laćam...nemaju svi smisla za moj humor...a i ovu raspravu treba shvatiti kao igru različitosti, meni je svaka vaša poruka pouka, ok trebam obuzdati negativne stavove, ne sramim se svojih osjećaja (jer i nisu baš toliko negativni kao ni ikog tko se do sad izjasnio, to su trenuci slabosti u teškim okolnostima, sasvim ok) i uopće me ne smeta ako netko ima nešto protiv mojega iskaza, barem ovaj podforum ima naslov koji to dozvoljava...ma cure super smo se razbrbljale to je prava diskusija...
ginger iskreno mi je žao što si povrijeđena ponašanjem prijateljice pogotovo sad kada bi prijateljski bilo da s tobom dijeli tvoju sreću, zato imaš nas i možeš biti sigurna da kao i ti s veseljem primamo vijesti o trudnoćama nakon MPO...
...ja sam se nemalo puta uvjerila tko mi je pravi a tko nije prijatelj i oni se poznaju upravo kad je frka, tvoja prijateljica koja ti se ne javlja ili nije bila ona za kojom treba žaliti ili je druga mogućnost a to je da se možda i ti trebaš dokazati kao prijateljica u ovoj fazi pa ju bezuvjetno razumjeti koliko je njoj teško, poslati joj ljubavi i jednog dana će opet sve sjesti na svoje mjesto...(ne treba zaboraviti da postojei i ona duševna stanja o kojima srećom nemamo pojma a događaju se ljudima kao lomovi, kao što se slomi ruka, gips se ne vidi, a boli i treba lijek...)
samo da još dodam, iz iskustva a i nekih životnih mudrosti drugih ljudi, opće je poznato da drugima nije baš zanimljivo kad je netko sretan i uspješan baš zbog ljudske zavisti i jala, primjeri su svida oko nas, ono što se prodaje i što ljudi vole čuti su vijesti crne kronike ili tuđe gluposti, tračevi, time se većina hrani...ali to je tako...i kad je netko na položaju ili slavan, gledaju ga kroz položaj i vanjsku formu, ne mogu vidjeti običnog čovjeka u njemu, nastane distanca, usamljenost....
ali zato se mi ovdje nemojmo ne razumjeti i krivo nešto shvatiti...tko god da je i pogledao ovaj forum već je dio ove priče i hvala svima koji prate naše nevolje, već su naši prijatelji...puse svima
kad sam se našalila da jedva čekam biti na drugoj strani ljubomore i omražena vještica trudnica..valjda sam pomislila eto na sve pristajem samo neka budem T!!! A vješticom se oslovljavamo međusobno mi babe kad neka nešto uspije a neka bi isto to htjela...ali to je iz milja!
Ana39, a koja je to univerzalna definicija sreće? Imaš neki link, znanstveno-psihologijsku studiju odakle si to izvukla? Baš me zanima... :?Citiraj:
Ana39 prvotno napisa