Dajte ljudi, zna li itko šta o tim kestenima?
Plizzzzz
Printable View
Dajte ljudi, zna li itko šta o tim kestenima?
Plizzzzz
nisam neki znalac ali mislim da su kesteni ok.
( meni su i više neg ok)
:mljac:
i meni su ok, al meni su i gljive ok pa je ispalo da nisu
mada mislim da kod kestena nema sta bit problematicno kao kod gljiva. ali kako ja uvijek mmu kazem "magarac misli, a covjek razmislja" :mrgreen:
volila bi bit sigurna da su ok
Ja mislim da su kesteni jako teški za djete mlađe od godine dana. (a i satarije ako je veča količina)Citiraj:
kahna prvotno napisa
Znam da znaju malo teže past a i da su loši za ljude sa problemima s žuči
samo moje mišljenje
Vještičice dali imaju kakve smjernice o tome da treba proči xy vremena u kojem djete nakon što pojede hranu i izbaci da bi iskoristivost iste bila ok :unsure: Ljepo molim odgovor :) jer mi je prilično bitan :)Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Ne znam napamet, bio je na forumu (možda na pitajte Davora :?) linkan članak najnovijih EPGHAN-ovih istraživanja koliko i da li djeca uopšte da konzumiraju integralne namirnice (pritom misleći najviše na žitarice). Ne znam link napamet, a sam mi se jako spava pa me mogu tražiti.
do koje dobi starosti?Citiraj:
vještičica prvotno napisa
Od kad može jaretina?
od kad marmelada i koja se preporuča?
Pitanje za one koji znaju što su mušmule. Od kada ih dijete može jesti? Navodno one pripadaju u porodicu jabuka, ali nisam sigurna.
moje dijete treci dan ne kaka..
papao je jabuku, krusku i rizine pahuljice a prije toga mrkvu...
to normalno? postpo je kakao svakih 3-4 dana dok je bio samo na prsima?
Angelina_2 ne znam dal je normalno.
Meni je Luka na prsima kakao pa valjda svaki 10-ti dan,
a od kad smo uveli dohranu svaki treći.
I tako redovito, rijetko kad mu se zaleti češće.
S tim da taj "treči" dan kaka 2-3 puta :/
Pitanje za mamice koju daju meso svojim malcima - gdje nabaviti provjereno meso u Zagrebu a da nije tretirano silnim hormonima? Ja bih počela s puretinom piletinom, ali me frka neprovjerene na placu (idem na Jarunsku tržnicu), a opet ako krenem s Cekinom ili sl. - mislim da je pretjerano tretirana. :(
Od kuda vi nabavljate meso i kako ga spremate?
meni je to isto bio problem. :(Citiraj:
ivorka prvotno napisa
svekrva je nabavila domaću koku i teletinu od neke njene provjerene...za sada smo na miru, a poslije...ne znam
Navodno mrkva začei dijete. Za probavu je super palenta. Ja skuham tikvicu i onda u toj vodi palentu i to od toga napravim kašicu.
rižine kuglice sam počela davati za igru/vježbu pincete s 9 mjeseci, naravno uvijek sam pored nje ako se zagrcne (proždrljiva je pa trpa cijelu šaku toga u usta).
pitanje: kako ste počeli davati rajčicu? Sirovu, oguljenu i zgnječenu? Treba li je kuhati? (tko pita ne skita :roll: )
Samo da napomenem - probava (tj. učestalost stolice) bi trebala biti normalna
bez obzira što bebe jede.
Mislim, i mi jedemo SVE i imamo stolicu svaki dan, zar ne? (Barem oni sa "normalnom" probavom).
Naravno, ne treba pretjerivati s nekim namirnicama koje zatvaraju,
ali ako se jede pravilno i raznoliko stolica bi trebala biti redovita.
Ja za Luku mislim, obzirom da još uvijek puno doji (sad smo tek uveli treći obrok,) barem 10-12 puta/24 sata, te da je i to razlog za takvu probavu.
Valjda nema šta niti kakati. Jer ne muči se, ništa ga ne smeta, sve najnormalnije.
I da, kaka neovisno dal je taj dan ili dan prije jeo mrkvu, banane ili pak tikvice, cvjetaču, palentu.
Valjda sam to dobro objasnila :/
Napominjem da je ovo isključivo moje mišljenje (+ pročitana iskustva na forumu) pa ako negdje griješim - neka me netko ispravi.
Kad se djetetu mogu dati kesteni, a kad kiwi?
Malcu sam u ruke dala svjezu neoguljenu rajcicu s bakinog vrta kad je imao nekih 11 mj. Pojeo je 2 zalogaja i otad ju nije vise htio. Ali da hoce, dala bi mu sigurno i nebi nista gulila ni pasirala.Citiraj:
čokolada prvotno napisa
Eto danas smo odlučili s dohranom. Slanac ima 2 dana do punih 6 mjeseci. Dojim.
Počeli smo s prokuhanom jabukom... nula bodova. Nakon toga pomiješala sam s mojim mlijekom... nula bodova. Nakon toga je MM trčao u dućan po kruške. Ista procedura, ali smo probali i sirovo... nula bodova. Moje mlijeko posrće, ostatak izbaci i okreće glavu od toga. Mislila sam da nećemo imati problema jer i one gorke kapi d vitamina pomljacka.
Radim li nešto krivo?
Trebam li s nečim drugim? Ili na drugačiji način? :?
Baš sam iznenađena što dijete neće.
jedino što trebaš je strpljenja :mrgreen:
zamisli kako bi tebi bilo da ti jednog dana ponude nešto na žlicu a do tada si jela samo tekuće?! bilo bi ti sigurno čudno :/
nudi mu svaki dan, nek proba, žlicu dvije... jednom će nešto i pojesti. mi smo s dohranom počeli sa 6 mjeseci, znači prije mjesec i pol a ima dana kad samo okreće glavu i ništa ne jede (osim mog mlijeka). ja se ne brinem, dobro je, vesela, raste...
nismo voće prokuhavali, davali smo sirovo, komad u ruku pa je to lagano lickala
nikolo samo da te na brzinu utješim, niste jedini.
Mi smo počeli s 6 mj. a za stvarno je počeo papati ponuđeno sa nekih 8.
Tako da, kao što ti je puntica napisala - strpljenja.
Meni je puno pomoglo:
Baby led-weaning
Jedino tako ga je interesirala hrana, ali napominjem - u malim količinama.
Ali je probavao okuse i ja sam bila zadovoljna.
papap je krusku i marelicu...zasto je stolica boje spinata???
Da li koristite pahuljice prosa i kako ih pravite? Ja sam ih kupila, ali kad ih samo namočim u jogurt ostanu tvrde. :? Da ih prokuham u vodi pa onda stavim u jogurt?
probaj zobene; ja koristim zobene pahuljice, bas fino omeksaju u rizinom mlijeku ili u zganjcima...nego gdje ili koje si ti kupila prosene?
Kupila sam u DM-u, valjda od Alnature. Zob je za sada izvan jelovnika jer sadrži gluten. Čekamo godinu dana za uvođenje glutena. :cekam:Citiraj:
cokolina prvotno napisa
pahuljice prosa ili prosena kaša?? ovo prvo nisam nikad ni vidjela ni cula da postoji a kasu ja kuham dvadesetak minuta da postane mekana
Ja sam isto imale te od Alnature, ali nikako nam nisu išle, bile su neke žilave stalno.
Znate da moraju biti u frižideru nakon otvaranja?
Meni su zobene finije.
zasto u frižideru?
Postoje ***** pahuljice i od zobi i od prosa, te se odmah rastope.
Pojma nemam, piše na omotu :mrgreen:Citiraj:
Angelina_2 prvotno napisa
Ja isto kupujem na Jrunskoj tržnici i tamo jedna teta prodaje piliće (na strani gdje je Biofarm) koji su uzgojem najsličniji domaćima. Utorkom i petkom dobiva svježe piliće. Cekin ne bih kupila za početak dohrane. A što se tiče "spremanja" mesa, skuham ga s povrćem koje nam je na meniju taj dan (blitvu i špinat kuham posebno u puno vode i dobro iscijedim tu vodu). Npr. pileći file, tikvica, krumpir, pahuljice prosa.Citiraj:
ivorka prvotno napisa
Nismo još probali tjesteninu, ali uskoro ćemo i to probati (maca još malo pa 10 mj.). Mislila sam joj ponuditi tijesto s pasiranim paradajzom (zimnica je spremna), tikvicom i mesom. Ili njenu "juhu" - meso, mrkva, koraba + doma napravljeni rezanci za juhu bez jaja.Citiraj:
Jelcek prvotno napisa
zasto cak godinu dana? moze i ranije.Citiraj:
Dionea prvotno napisa
nego jel vi te pahuljice prokuhavate? ovdje sam procitala da se pahuljice prokuhavaju; http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=51853
Zbog atopijskog dermatitisa, a u familiji zbog alergija i jednog slučaja astme. No, kako sad puni 11 mj. mislim da ću probati joj dati nekakav baby keks. Mislim da bi joj grickanje dobro došlo. Osim toga mislim da još dosta doji ( oko 5x dnevno) pa ne bi trebalo biti nikakvih problema.Citiraj:
cokolina prvotno napisa
Imam pitanje i dilemu: što je gore - posoliti hranu ili pošećeriti ( npr. voće) bebi do godine dana sa ciljem da prihvati dohranu?
ni jedno nije dobro
mali bubrezi ne tolerišu količine soli u hrani koje su nama odraslima "slane"
svi dodaci ukusa, pa tako i so i šećer kamufliraju pravi ukus hrane i "traže još dodataka", pa tako neće više jesti voće solo jer nije dovoljno slatko ili varivo bez soli jer im postane bezukusno
Dal postoji kakva pakirana rajčica bez konzervansa koja bi bila dobra za djecu s obzirom da više nema domaće?
Zašto misliš da bi grickanje keksa dobro došlo? Ja razumijem sol nakon godine u maloj količini ali neznam zašto šecer na voče :? :shock:Citiraj:
Dionea prvotno napisa
Keks zbog tog da konačno počne nešto žvakati jer se davi sa svime. Najnovije je da se davi s kravljim sirom, a o ribanim jabukama ne moram niti pričati: ako je 'rezanac' dulji obavezno joj ide na povraćanje.Citiraj:
ssss prvotno napisa
Ovo o soli i šećeru samo pitam da se uvjerim da ispravno postupam jer niti jedno niti drugo ne dajem bez obzira što princeza odbija dohranu. U mojoj okolini roditelji rješavaju problem odbijanja tako da daju bebi da jede isto što jedu i oni, dakle soljeno, dinstano.....
Jedino kad sam razmišljala da dodam malo šećera je u vodu u kojoj kuham proso i namjeravam ga pomiješati s voćem tako da je ipak malo slatkasto jer većina voća je u biti više kiselkasta nego slatka.
Ovo sve ispitujem jer sam u slijepoj ulici što se tiče dohrane i odbijanja. Više ne znam što bih, osim da uvedem gluten i nesretne kekse i kruh pa nek žvače jer želi nešto grickati. Voće neće- probala sam sa svačime.
jos uvijek mozes pronaci svjeih rajcicaCitiraj:
Jelcek prvotno napisa
radije ih kupi sad i zamrzni za zimu jer nema sanse da postoji pakirana rajcica bez konzervansa
mada to zamrzavanje nije super opcija, al pretopstavljam da je zelis koristiti za umake a ne jesti sirovu, pa je bolje to nego konzervirana