U pravu si, ali mene zanima izgovaram li ja ispravno ili ne. Nije mi hrvatski baš sasvim maternji, pa se, eto, trudim dodatno :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Printable View
U pravu si, ali mene zanima izgovaram li ja ispravno ili ne. Nije mi hrvatski baš sasvim maternji, pa se, eto, trudim dodatno :mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
moram...žena JE pravopis. zabavna i poučna. kapa dolje Opačićko!!!Citiraj:
Indi prvotno napisa
ot: jel vam pričala o loringu? :lol:
Meni bode uši zazivanje nominativom:
Goran, pogledaj ovo!
Maja, koliko je sati?
Imam osjećaj da ljudi pojma nemaju da griješe. :/
:oops:
ja sam tek danas skužila da je hemendex zapravo "ham and eggs"
:lol:
Skoro kopčam.
Hm...ne mogu zamisliti da Ani kažem: Ano, dođi! :/
Pa ni ne trebaš zamišljati.
Vokativ od Ana je Ana.
Vokativ od Maja je Majo.
Ili?
ma kaze se: ane, dodji :lol:
Vi'š, vi'š...nisam nikad o tome razmišljala. Postoji li neko pravilo koja imena ostaju nepromijenjena u vokativu? Po zadnjem slovu, po broju slova u imenu? :?
Zašto bi bilo Oj, Majo! A ne Oj, Niko? (od Nika)
prijateljica ima sina Josipa. stalno ga zove Josipe dođi, josipe ovo josipe ono... Kad njega pitaš kako se zove kaže: josipe :lol:
Kad mu objasniš da je on josip a ne josipe, onda se ljuti što ga zovu josipe :lol:
ima 3 godine. baš je :heart:
Evo, sad ću ja biti neugodna pa ću reći da ponekad griješe i oni koji se čude tuđim pogreškama... Sanja piše "te iste ljude uopće ne smeta" umjesto "tim istim ljudima"; Indi piše "obzirom na" umjesto "s obzirom na", "njen odgovor" umjesto "njezin odgovor", "kojeg ću parafrazirati" umjesto "koji ću parafrazirati"; suncokret5 zaboravlja stavljati zareze, ima problema s položajem zanaglasnica... I tako dalje, i tako dalje...
Zar "njen" nije hrvatska riječ? :? :shock:Citiraj:
Sramežljiva prvotno napisa
Kao što rekoh, ne znam hrvatski, zato pitam.
Sramežljiva, ti si pripadnica pravopisne policije ?
Sramežljiva, hvala ti na ovom kratkom tečaju i da, zaista znaš biti neugodna, kao da ti život o tome ovisi.
Poželjno je ukazati na pogreške i nenametljivo educirati, samo ti očigledno nemaš šlifa za to. Ne brini, na ovom forumu imaš od koga naučiti! ;)
Vidim da si harala i na Yosephovom topicu.
Da, pridružila sam se policijskoj akademiji na ovoj temi.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
"Njen" je više pjesnički, "njezin" je standard.Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
I tebi hvala na kratkom tečaju o dobronamjernosti. Samo što nisi dobra učiteljica, kao ni ja. Mogla si me educirati u skladu s onim što očekuješ od mene.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
U tvoju inteligenciju ni najmanje ne sumnjam! :*
jedna je stvar kada se griješi na forumu/mailu/sms-u/pismu..., a druga kada su greške objavljene u udžbenicima koji podliježu lekturi a služe obrazovanju svekolikog pučanstva.
kako da se opismenimo ako su knjige koje čitamo ili udžbenici iz kojih učimo puni grešaka?
o tome je ovdje riječ.
Kako misliš "više pjesnički"?Citiraj:
Možeš li me uputiti na neki izvor gdje je to precizno objašnjeno?
Kresu, naravno, zovemo Kreso :) Nedavno je on nas poceo zvati mamo i tato :lol:Citiraj:
puntica prvotno napisa
Babić, Finka, Moguš: "Hrvatski pravopis", 1996.; 293. str. To tamo nije precizno objašnjeno, kao što tražiš, ali čisto da vidiš da ne izmišljam.Citiraj:
Danka_ prvotno napisa
Ovo je odlično mjesto za pitanje zašto Maru zovemo Ej, oj, Maro! (Kato, Majo) dok se Marija, Ana, Ivana, Sonja... ne mijenjaju?Citiraj:
summer prvotno napisa
:mrgreen: I mislila sam da je Moguš.Citiraj:
(Otkud ti ideja da mislim da izmišljaš?)
Pa trebalo bi se i to mijenjati - vokativi su Marijo, Ano, Ivano i Sonjo, a drugi je par rukava zašto tako više ne govorimo. Mene je moja baka najnormalnije zvala vokativom, a u generaciji mojih roditelja to je već nestalo. Za vokativ se općenito smatra da izumire u uporabi, a zadržava se tek sporadično, npr. u izrazima kao što su gospodine, gospođo, profesorice,...Citiraj:
Ovo je odlično mjesto za pitanje zašto Maru zovemo Ej, oj, Maro! (Kato, Majo) dok se Marija, Ana, Ivana, Sonja... ne mijenjaju?
I da se ogradim - ovo je rečeno načelno, to ne znači da nitko više ne rabi vokative.
draga, već je općepoznato da su forumi prostor neformalne komunikacije i ne bi do te mjere trebalo secirati (ne)pismenost forumašica...pretjerana korektnost u okruženju kakvo je forum nije poželjna. forumašice ne potpisuju udžbenike niti truju naciju lošim izgovorom ili iskrivljenim govorom putem javnih medijaCitiraj:
u svakom slučaju, jako volim imati uz sebe osobu od koje mogu nešto novo naučiti, jedino su mi osobno draži oni koji svoje znanje nude na nešto obazriviji i manje nametljiv način :)
bez obzira na sve, rado bih čula u čemu griješim kad je u pitanju položaj zanaglasnica :mrgreen:
Sad sam zbunjena.... :mrgreen:
Još se nisam sama sa sobom dogovorila da li se neću ili ne ću pridržavati novog pravopisa (koji je, btw. propisan za korištenje u školama, a od njega mi lasi rastu...).
A udžbenici ne samo da nisu lektorirani, nego su i puni kojekakvih grešaka. Grješaka. Griješaka. Pogrešaka. Pogriješaka... pa vi birajte! Katastrofa! :shock:
Ne sjećam se da sam ikada čula da je netko nekoga tako zazvao.
Ono, "Marico, dođi na ploču!" (gle sad, Marico, više nije ni a, nego e)
Pa onda Neno, Dino, zovi Nena, Dina... na kontinentu je nekako uvriježeno Nenu, Dinu...
Nije da me muči, samo sam znatiželjna.
Napisala si: "dakle, varijanta "bezgriješan" se u pravopisu ne tolerira". Trebalo bi: "dakle, varijanta "bezgriješan" u pravopisu se ne tolerira" ili: "dakle, varijanta "bezgriješan" ne tolerira se u pravopisu". "Se" je u ovom slučaju zamjenička zanaglasnica, dolazi iza naglašene riječi i s njom se izgovara kao cjelina. Eto.Citiraj:
suncokret5 prvotno napisa
I ti tražiš analizu, a ?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
svi koji ne znaju kako se koriste zamjeničke zanaglasnice neka dignu ruku
:bye:
za kaznu se možete pridružiti mariji i meni :mrgreen:
E, pa... kad tjeramo mak na konac... 8)Citiraj:
Dakle je uzročni veznik i ne valja njime započinjati rečenicu! :lol:
Ma javila bih se, al me strah da krivo ne napisem :mrgreen:Citiraj:
Imga prvotno napisa
trći ,samer, trći
Uf, u što se pretvorio ovaj topic :roll:
Molim da mi se ne lektoriraju postovi na forumu. :saint:
ja sam kopipejstala :lol:Citiraj:
summer prvotno napisa
Imam ja još pitanja:
Što su uopće zamjeničke zanaglasnice? Postoji li neki drugi naziv za taj pojam? Uči li se o tome u gimnaziji?
Amalthea, jesu se javili izdavači? I tko se uopće potpisao kao lektor?
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
summer prvotno napisa
:lol:Citiraj:
Imga prvotno napisa
Šejm on mi, ja ne znam definiciju, ali nadam se da imam sluha. :mrgreen:
Molim Čoksu za jednu peticu!
zar i ti, sestro?! :lol: :lol: :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa