pokrenutu rat ne mozes ako nema dovoljno onih spremnih da se upregnu.
Printable View
pokrenutu rat ne mozes ako nema dovoljno onih spremnih da se upregnu.
Zbilja? :/Citiraj:
ninet prvotno napisa
Uopće ne mogu dokučiti zašto...
Ja mislim da sada nasilje dobiva lokalni karakter...Rat u kuci, skoli, ulici...Citiraj:
seni prvotno napisa
Osim toga, znamo da nasilje nije povod za navedene ratove. Samo mobilizacijska snaga.
:shock:Citiraj:
ninet prvotno napisa
Jel ti ovo ozbiljno il se zezaš???
posto zivim vani u "ubrzanom" svijetu, u kojem ipak ne upucavaju ljude na kucnim pragovima, niti dizu aute u zrak, sklona sam pomisliti da je korjen ovom nasilju velikim djelom u drustvenom kontekstu koji sam vec opisala.Citiraj:
ninet prvotno napisa
Da se bar zezam....
Adio Mare i ja pokusavam dokuciti zasto...
a Mama gleda sapunicu
b Mama i tata se hoce na miru sexat
c Mama i tata se hoce na miru svadjati ili tuci
d Mama sprema stan
e Mama pije kafu s prijateljicom
f Mama je poslala malog vani da ga ne bi istukla (aha kako ne)
g Istjerala ga iz kuce....
Mislim sta god je...poruka je "suvisan si u kuci"
tata i mama su isto dio drustvenog konteksta tranzicije.
Izvini promakao mi je taj post u prvom citanju...
Govorimo o istim stvarima, samo sto ja danasnji drustveni kontekst zovem jos i turbofolkizacijom (koja je najmanje muzicki pravac, a najvise drustveni momenat). :)
..pa eto mama gleda sapunicu, a ne sa djetetom npr. "kradljivce bicikla" od de sice, ili neku pametnu bbc seriju. koje su se prije tranzicije prikazivao na tv-u. pa razgovaras o tome...
a tata misli da je potpuno nesuvislo razglabati s djetetom o tome kako je gauss zbrojio brojke od 1 do 100, ili razmisljati o tome zasto tintenkiller brise tintu...
ili peci kokice...
tko su drustveni autoriteti tranzicije? i za mamu i za tatu i za dijete?
Seni, je li ono o cesanju islo mene i moj komentar o feministkinjama? :P Ako jeste, samo cu reci da "cesanje" ne mora nuzno proizlaziti iz konstatacije da se svatko cese gdje ga svrbi i da je sasvim moguce da neki vide uzrok (nekih) problema u stvarima kojima nisu sami optereceni.
Ovo je sigurno istina. Iako ovisi gdje su živjeli, na selu ili u gradu, u bogatijem ili siromašnijem kraju, i kojem su društvenom sloju pripadali. Ali generalno je istina i za rastuću pojavu nasilja u našem društvu, kao u Hrvatskoj, tako i u ostatku svijeta, sigurno ne možemo kriviti nedostupnost roditelja djeci.Citiraj:
seni prvotno napisa
Mislim da nisu samo naša djeca nasilnici i da nije samo naše društvo nasilno. Ljudi su bili nasilni od pamtivijeka. Dobro seni kaže da treba proučiti malo povijest, čiji se dobar dio svodi na krvave ratove otkako je svijeta i vijeka. Jedina je razlika u tome što danas imamo elektroničke medije, pa vijest o nasilju na drugom kraju planeta kroz nekoliko minuta stiže do nas u svoj svojoj krvavoj vizualnoj izražajnosti. Isti ti mediji nam prezentiraju to nasilje gotovo isključivo, bilo kao informaciju, bilo kao zabavu - pritom mislim na krvave filmove, pa čak i crtiće, nažalost. Zato smo ga danas svjesniji nego što je to bilo slučaj prije sto, dvjesto ili petsto godina.
Hoću reći da su u ljudima oduvijek prisutne nasilne tendencije. U nekima više, u nekima manje. Kao što je netko nadaren za glazbu ili za slikarstvo, tako u drugima leži urođena sklonost nasilju. Ali svi mi imamo u sebi tu nasilničku crtu. A ova informativno-zabavna mašinerija sadržajima koje nam prezentira samo potiče tu nasilnu crtu u nama.
Ali, na kraju krajeva, kad se sve zbroji i oduzme, mi sami smo jedini koji trebamo odlučiti hoćemo li joj se prepustiti ili ćemo svoju energiju usmjeriti u neke plemenitije sfere. I istome trebamo poučiti svoju djecu.
Sigurno ste već čuli onu priču o starome Indijancu koji svome unuku objašnjava kako u njemu žive dva vuka koja su u vječnoj međusobnoj borbi. Jedan je dobar i plemenit, a drugi nasilan i zao. Unuk ga pita koji će od njih dvojice na kraju pobijediti. A djed odgovara: "Onaj kojeg budem hranio."
Komsija xy sto ima buregdzinicu i voza zlatnog passata :mrgreen: , seka aleksic i mrtvi predsjednikCitiraj:
seni prvotno napisa
samo djelomicno :P ( pa moram branit nas 0.5 promila feministkinja na forumu a i sire :lol: )
htjedoh zapravo reci da je uz roditeljsku kucu kao vazan, mozda i presudan dio, i drustveni kontekst bitan dio mozaika.
potpis.Citiraj:
flower prvotno napisa
da li smatrate da svojoj djeci šaljete poruku koju spominje flower - važan/važna si mi, želim znati što ti se događa...?
DA! I to mi je najvaznije. Iako radim i ne provodim s njima dovoljno kvalitetnog vremena, kada mi se npr. Viktor obrati u pola tri ujutro da mi isprica sta je sanjao, ja ga saslusam (sve uz potpitanja)...Mislim da je to upravo to - u ovom uzrastu...Nastojacu sacuvati taj odnos i tu njegovu zelju da sve sto osjeca ili mu se desava podijeli prvo sa mnom ili da bar zna da sam tu - pa nek dijeli ako zeli.Citiraj:
fegusti prvotno napisa
da. oduvijek s njima razgovaramo, pa čak i s malenim koji jedva zna razgovarati, o svemu što im se događa , što ih muči ili veseli. i uvijek ćemo, za to ne može postojati isprika i ne može se desiti da nemam vremena za razgovor sa svojom djecom.
Ovo je tak mudro receno :)Citiraj:
flower prvotno napisa
da.Citiraj:
fegusti prvotno napisa
da nije tako, ne bih imala dijete.
eee, da, slažem se.....Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Problem je u tome sto svatko od nas misli da je vodjen zdravim razumom. :mrgreen:
evo što kaže psihologica Gordana Buljan Flander:
a na stranicama hrabrog telefona ima dosta njenih poučnih tekstovaCitiraj:
Komentari i primjedbe odraslih imaju snažan utjecaj na razvoj djetetove ličnosti jer postaju dio djetetovih vjerovanja i slike o sebi.
http://www.hrabritelefon.hr/main.php?hrabri=clanci
danas sam negdje naisla na miso j. pregrad (prepricat cu je) - roditelji bi trebali voljeti djecu samo zato sto ih imaju, jer su sretnici koji imaju udio u njihovom zivotu...zar nije za najezit se :heart: