Meni je pisalo samo koliko tjedana sam trudna. A ovo da neces cekati nema nikakve veze. Trudnice van Rijeke se upucuju drito na patologiju trudnoce i ne cekaju s Rijecankama na poliklinici. Tako da ti to nema veze.
Printable View
Meni je pisalo samo koliko tjedana sam trudna. A ovo da neces cekati nema nikakve veze. Trudnice van Rijeke se upucuju drito na patologiju trudnoce i ne cekaju s Rijecankama na poliklinici. Tako da ti to nema veze.
Bok svima, ja sam se danas prijavila na forum. Inace trudna sam tek dva mjeseca, ali ako bude ikakve šanse mislim roditi u kadi. Nakon svega sto sam procitala na ovom forumu odlucila sam ne rađati u Petrovoj. Živim u Zagrebu vec 15 godina ali inače sam iz Osijeka. Vidim da je kada u Rijeci najbolje rješenje, ali s obzirom da su mi mama i sestra u Osijeku, čini mi se logičnije da idem tamo. Pa lijepo molim, ako ima tko da se skoro kupao u osječkoj kadi neka reče šta me čeka. Odra?
:( Ne znam na kojem bi se topicu pozalila pa eto ovdje. Razgovaram sa zenama koje su vec rodile i pricam da bi voljela roditi u kadi. Prvo zato jer zelim prirodan porod, ja bih bez dripa, busenja vodenjaka, stiskanja trbuha, klistira i tome slicno. Nazalost odgovori koje dobijem su da sta ja to posebno izmisljam, sve su one to prosle, to je sve normalno, toliko je zena vec tako rodilo pa mogu i ja. Shvatila sam koliko malo zena cita vas forum i kako je tesko istisnuti losu tradiciju. Ceka me samo muka. :/
evo mene s nekim pitanjima, procitala sam sve sto je ovdje napisano ali nisam uspjela shvatiti:
- ako porod pocne pucanjem vodenjaka, i onda recimo krenes iz zagreba u rijeku, moze li se ipak roditi u vodi? moj je prosli porod naime tako poceo pa me strah da nam se stvar zbog toga ne zakomplicira
- da li njima je velika beba (preko 4 kg) kontraindikacija za kadu? jer i to nas mozda ceka...
- osim briseva i nalaza koji su vec spomenuti, koje su jos kontraindikacije za kadu moguce?
i jos bih molila nekoliko prakticnih informacija iz rijeckog rodilista:
- kako je sa spavacicama (bolnicka ili moja)?
- treba li nositi kompletnu robicu za bebu i pelene ili ih oni oblace u svoje?
- kako izgledaju apartmani?
- posto sam cula da je velika vjerovatnost da su apartmani zauzeti, kakav je smjestaj u obicnim sobama na babinjacama, te kako su u tim sobama organizirane posjete?
mina30, dobrodosla! :) ivancica bi trebala ovih dana po drugi put isprobati osjecku kadu. ali inace je rijeka puno bolja, naime u osijeku u zadnje vrijeme bas i ne vole 'alternativne' nacine radjanja...
33, ako pukne vodenjak a namjeravas u rijeku, samo ti podji. plodna voda se stalno obnavlja. 4kg ne bi smjela biti kontraindikacija, procitaj martinu pricu.
ima puno topica o tehnikalijama za pojedina rodilista pa preporucujem koristenje pretraznika ;)
spavačica imaju u bolnici, ali možeš i svoju (kad dođeš u sobu možeš obući svoju)Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
za bebu ne nosiš ništa, isključivo njihova robica i pelene
apartmani izgledaju odlično, al su samo 2 (ak se nešto nije promjenijlo od početka godine...)
sobe su za po 3 žene + 3 bebe :heart: i izgledaju ful pristojno. Imaju i kadicu u kojoj sestra pred tobom kupa bebu... A za posjete se navodno nešto mijenjalo u zadnje vrijeme (nađi topic o tome), kad sam ja bila bilo je poprilično liberalno...
good luck
ja sam rodila u rijeci u kadi uz bušenje vodenjaka, klistir i žestoki drip, i premda je porod trajao 100 g. sve bi ponovila. za mene je to bilo jedno neopisivo lijepo iskustvo. imala sam povjerenja u osoblje i nisam mogla odgovornost za bebača preuzeti na sebe. najvažnije je da sve bude ok sa mamom i bebom, a sve ostalo..
mina ne bi baš bilo lijepo i ugodno unerediti se u kadi, jel ;) ?
o posjetama sam pisala na
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...495&highlight=
marinna, nebih se baš složila da je najvažnije da sve bude ok s mamom i bebom, u stvari je to najvažnije, ali nije i jedino važno! Jer ne vidim inače razloga ašto bi netko iz Zg dolazio roditi u Rijeku (sigurno bi i u Zg sve bilo ok s mamom i bebom...) Bušenje vodenjaka, drip...a kakti prirodan porod :roll:Citiraj:
marinna prvotno napisa
a ovo sa "uneređivanjem" je i mene brinulo, ali vidjela sam da na dnu kade ima neki otvor koji usisava sve.. :P
[quote="Felix"]mina30, dobrodosla! :) ivancica bi trebala ovih dana po drugi put isprobati osjecku kadu. ali inace je rijeka puno bolja, naime u osijeku u zadnje vrijeme bas i ne vole 'alternativne' nacine radjanja...
Pa ja bih bas zato isla tamo :x ! Prgava sam po prirodi i ne dam se izmanipulirati. Ja bi im bas za prkos isla tamo i trazila bi da radjam u kadi ili da cu roditi kod kuce! Bas me zanima jel bi mi i onda "preporucali" klasican porod. Zapravo jedva cekam da se Ivancica javi.
Osim toga izbombardirat cu ih sa strucnom literaturom, i svime sto sam procitala. Moci ce me samo mrziti kao i obicno! :evil:
ovakve izjave mozes komotno zanemariti.Citiraj:
mina ne bi baš bilo lijepo i ugodno unerediti se u kadi, jel ?
nit sam imala klistir niti sam "izneredila" kadu.
kroz taj otvor ispuštaju vodu, a ono što pliva hvataju sa cjediljkom :P nakon ispuštanja vode radi poroda posteljice na dnu kade je kod mene bilo svega bljakavoga :PCitiraj:
Sun prvotno napisa
također :)Citiraj:
marta prvotno napisa
bušenje vodenjaka i drip upravo stvaraju povećan rizik za porod.Citiraj:
Sun prvotno napisa
bušenje vodenjaka može rezultirati prolapsom pupkovine ako se bebina glavica nije spustila dovoljno u zdjelicu; drip nosi povećan rizik puknuća maternice i pojačan rizik za dijete, jer može izazvati prejake kontrakcije.
samim time obično se žena koja je na dripu stalno prati ctg-om, što je uglavnom osuđuje na ležanje, što može imati loš učinak na porod jer se trudovi često uspore i oslabe u ležećem položaju, itd.
veliko je pitanje koji postupci su stvarno opravdani, a koji se rutinski rade samo zato ne bi li sve brže bilo gotovo, ili zbog komocije, a zapravo su opasniji za ishod poroda i po bebu i po mamu.
joj i ja se nadam roditi u vodi ...
nema dva ista poroda, nema pravila kojim će se tijekom porod odvijati i upravo to je "prirodno". mama treba znati da ima mogućnost izbora i što eventualno može očekivati na porodu.
MJ sve navedeno stoji, ali malo tko ima hrabrosti odbiti intervencije i preuzeti odgovornost. treba osvijestiti medicinsko osoblje da se zalažu za prirodan porod, pa da svaka intervencija bude doista opravdana, a ne da mame nose teret odgovornosti.
često na forumu dobronamjerni savjeti o prirodnom porodu prikazuju mediicinsko osoblje kao neprijateljsku vojsku, a ja bih eto osoblju u rijeci ponovno poklonila svoje povjerenje :* . moram i ja napisati priču s poroda da vidite da su moji navodi utemeljeni :)
ma čast izuzecima :).
ginekolozi su potrebni u svakom društvu, jer mogu svakoj od nas zatrebat, isto kao i ortopedi, kirurzi-kad smo bolesni, kad se jave komplikacije...
ali oni su stručnjaci za patologiju i to je za porod u biti nesreća.
zato što svaki porod gledaju kao potencijalno patološko stanje, a porod naravno nije bolest, pa jedna intervencija rađa drugu.
zato najbolji ishodi normalnih poroda jesu tamo gdje primalje vode glavnu riječ, ne ginekolozi.
spašavanje života kada se stvari zakompliciraju je druga pjesma i bilo bi idealno kada bi se ginekolozi zapravo rasteretili bavljenja običnim trudnoćama i porodima tako da svo svoje znanje i iskustvo usmjere na ono u čemu su najbolji-na hitna i patološka stanja.
a do tad...hvala RODI što postoji pa možemo na temelju činjenica i tuđih iskustava odabrati :D .
Evo nekih detalja s mog poroda:
U 1,00 su mi probili vodenjak na 5-6 cm otvora, a u kadu sam ušla oko 3,00 nakon skakanja na lopti. kod mene je izgon, koji kod nekoga traje 3 truda, trajao nekoliko sati tijekom kojih sam morala tiskati. mogli su me, da dovrše porod, izvući na suho i dijete čupati vakumom ili na carski no pustili su da u vodi ide svojim tijekom. drip sam dobila da bi ostala u kadi i primala sam ga tijekom tih nekoliko sati. dva puta sam izlazila iz kade (nakon 2,5 sata mora se malo van). voda opušta mišiće, pa tako i maternicu. trudovi su mi na suhom stoga bili puuuno jači i bolniji i vjerojatno bi sve vani bilo prije gotovo.
porod u vodi nije "prirodan", ali ublažava bol i opet bi ga zahtijevala. Često mislim na to prekrasno iskustvo.
Ja sam imala žestoku trčkalicu prije nego sam otišla u rodilište, dobila punu količinu klistira, izbacila iz sebe još čudo toga (oprostite na slikovitosti i mojim riječima :oops: ), i na kraju se ipak uneredila u kadi. Doduše malo, ali...Citiraj:
marta prvotno napisa
Iznimka ili...?
Klistir nisam doživjela kao ništa strašno.
Citiraj:
marinna prvotno napisa
a koji je bio razlog za probijanje vodenjaka? Žurilo se tebi ili njima?
bit ce da si dugo skupljala :P .Citiraj:
Winnie The Pooh prvotno napisa
salim se, vjerojatno ima veze i to da li si u trudnoci imala kakvih probavnih smetnji tipa konstipacije ili si imala bas suprotno, ceste stolice...
ja bih ipka odluku o klistiru prepustila majci. pa tko voli nek trazi, a ne da svi dobiju po defaultu.
sun, nažalost moram reći da me na probijanje vodenjaka nisu upozorili :/ to su učinili rutinski kod pregleda.
a što se tiče žurbe - itekako mi se žurilo nakon 10 dana na groznom 4. katu. doslovno sam otrčala u rađaonu od sreće smijajući se na sav glas!
Ja ću u pon pitati dr. Vlastelića ako mogu u kadi, a tako me strah! Do sada je sve bilo ok, s tim da nemam nalaze papa testa, je li to neki problem? (Zna li itko?)
Citiraj:
marinna prvotno napisa
koliko ja znam, mi smo odgovorni za sebe i za svoju djecu - nitko ne moze prebaciti tu odgovornost na nekog drugog. to je prema zakonu o pravima pacijenata, a i po logici zdravog razuma. znam da mnoge mame radije prepustaju odluke lijecnicima, ali smatram da je to krivo.Citiraj:
marinna prvotno napisa
ne treba ti nalaz papa testa, to je za trudnocu nebitno, za kadu ti trebaju brisevi biti ok.
znam da je za trudnoću nebitno ali za porod u vodi traže svašta pa pitam.. hvala! :oops:Citiraj:
marta prvotno napisa
A gdje biste preporucile trudnicki tecaj na kojem pricaju pozitivno o porodu u kadi. Citala sam prvi dio ove teme i uglavnom su komentari bili kako predavaci odgovaraju zene da rode u kadi. Ja tam ne bi isla na tecaj :/
čitala sam negdje nekada da djeca rođena u vodi manje plaču. kako vaša dječica?
martin u rodilištu nije uopće plakao i do sad nam je jako dobar, baš rijetko plače i nekako je stalno zadovoljan. mi prakticiramo AP, dojenje na zahtjev i sl. pa nema zašto ni plakati, a ima li kada neke veze...
ja sam bas htjela otvoriti ovakvu temu. meni se cak cini da bebice rodjene u bolnici imaju nekako sasvim drugu ekspresiju na licu od ovih rodjenih doma, u vodi i sl. po onome sto se naziva prirodnim porodom. bas me zanima sto ce reci cure koje imaju oba iskustva.
Ja ponavljam svoje pitanje. Bilo tko?Citiraj:
mina30 prvotno napisa
pretpostavljam ako ga igdje ima onda u rijeci? jer ocito da su jedino tamo potpuno upoznati s prednostima poroda u vodi.
inace ima jako puno linkiva o tome, osim toga i ovdje na forumu puno informacija.
Prije točno tri godine, bili smo na tečaju u Rijeci i o svim "alternativnim " porodima su pričali jako pozitivno! Vjerujem da je i danas tako. A čak mislim da sam već o tome tu i pričala, baš nakon odslušanog tečaja...
Curke ja jos uvijek radim, u petom sam mjesecu i vjerojatno cu raditi i dalje. Ne mogu bas skoknuti na tecaj u Rijeku, pa nije to Velika Gorica ili Samobor. Ima li kakav tecaj koji pozitivno prica o porodu u kadi a da je u Zg ili sam prevelik optimist?
mina pa ne treba ti tečaj da bi mogla roditi u kadi. Ni na ovom tečaju u Ri ne saznaš baš preveč o samom porodu u kadi, više se onako to spominje kao jedna od mogućnosti. Tako da ako smatraš tečaj nužnim odi na bilo koji a roditi možeš doći u riječku kadu bez obzira, glavno da imaš sve potrebne nalaze.
mina ja isto nisam bila ni na kavom tecaju, a evo isto se spremam u rijeku. inace, ima jako puno dobrih linkova na engleskom o porodu u vodi, a ima i ovdje na rodinim stranicama puno informacija. mislim da ti vise od toga ne treba.
Hvala curke, stvarno ste mi velika potpora. :)
Pozdrav, curke!
Evo i mi se spremamo na porod u vodi, dopisujem se sa primaljom Barbarom. Konačno da sam i nju upoznala. Žena vrijedna svakog divljenja!
Propustila sam je upitati za smještaj supruga u bolničkom apartmanu. Da li netko zna više o tome? Da li postoji uopće mogućnost da mm bude s nama u app. cijelo vrijeme te da li se on tada hrani u bolnici ili se mora sam snaći?
Naravno, pretpostavljam da bi se takvo štogod i plaćalo, pa ako netko zna cijene bila bih zahvalna.
:* svima!
Ana
Cure, jedno pitanjce. U 25 tj sam, od 22 tj sam na strogom mirovanju zbog skraćenog cerviksa da se ne bi počela prerano otvarati.
E mene sada zanima da li se uopće mogu nadati porodu u vodi obzirom da se kao uvjet poroda u vodi navodi "uredna trudnoća".
Ukoliko sve bude ok, ako se ne budem otvarala i dočekam termin ne vidim zašto ne bi mogla bućnuti. Ili?
mali mišek :saint: stiže 09.03.07.
Ja sam u prvoj trudnoći ležala mjesec dana na patologiji trudnoće zbog preranog otvaranja i krvarenja. Rodila sam u kadi. Njima su bitni brisevi i nalazi krvi, i da je nakon 38. tjedna. Mislim da skraćen cerviks nije nešto što bi te moglo spriječiti brćkanju u kadi! ;)
Imam par "tehničkih" pitanja vezano za porod u vodi. Zanima me da li se za vrijeme prije poroda (prije ulaska u kadu) bude u njihovoj spavaćici ili mogu uzeti i svoju? Da li mogu koristiti svoj ručnik za tuširanje poslije klistira? Gdje ostavim robu u kojoj sam došla u rodilište? Gdje s torbom? Gdje muž ostavi jaknu i sl.? Znam da ova pitanja zvuče banalno ali šta da kažem, male stvari život znače ;)
E da, ova pitanja vezana su za riječko rodilište.