Neki su alergični na gluten,neki reagiraju drugačije na gluten,a on voli i skupiti vodu
Printable View
Neki su alergični na gluten,neki reagiraju drugačije na gluten,a on voli i skupiti vodu
Da, jedeš ugljikohidrate i dalje. Samo ne jedeš te žitarice koje sadrže gluten, ni proizvode od njih. :)
Ima puno ljudi kojima smeta gluten. Ja sam ga zbog zdravstvenih razloga izbacila prije mjesec dana. Justme je naprednija od mene puno, ja sam tek počela, ali vidim ogromne promjene. Zapravo mi je tek sad jasno koliko mi je smetao, a izbacila sam ga iz ljutnje na ne znam što točno, valjda na sebe, nakon 555. povraćanja. Iako bih baš rado pojela pravi kruh, ali jbg. :lool:
Imam osjećaj da gluten više skuplja vodu od ostalih ugljikohidrata
Postoje i pravi bezglutenski kruhovi,teže ih napraviti, napose ako još hrpu toga ne jedeš.
Ma znam za probleme s glutenom... samo ne znam da izbacivanje samo glutena, a ne i ostalih ugljikohidrata radi tako veliku razliku u mršavljenju. Mislila sam da ne... da moraš sve maknuti, i rižu i krumpir, i mrkvu... mislim, baš za ono full rezultate.
Znam da postoje i drugi načini koji ne eliminiraju baš tako jako ugljikohidrate.
Opet, ne znam koliko je beba od justme stara...
i sigurno bih rekla da su joj san i odmor važniji. Teško je skidati kile kad si umoran i neispavan.
Uglavnom, ja dojim 11 godina već :lol:, pa sam u tom razdoblju išla plus minus 10 kg više od jednom ;).
Naravno, nije isto dojiš li bebu do 6 mj. ili trogodišnjaka... ali sam najmršavija znala biti baš u prvoj godini nakon poroda, tako da na svom osobnom primjeru nisam primijetila da ne mogu mršaviti samo zbog dojenja.
Teško je sve to skupa, no u konačnici se uvijek svodi na jednostavnu formulu, koliko kalorija unutra, toliko mora i van.
Najbukvalnije rečeno “nema hrane koja deblja i hrane koja ne deblja”. Možeš ti svaki dan pojesti 100 grama čokolade, ako je to jedino što ti pojeo u tom danu, mršaviš jer si unio “samo toliko kalorija”. I možeš svaki dan pojesti “kamion blitve ili špinata” pa se debljati jer si pojeo npr. 3000 kalorija blitve. U teoriji naravno, ne u stvarnosti ;).
Možeš ako si potpuno zdrava osoba koja nije osjetljiva ni na jednu namirnicu. Onda bih rekla da ti i ne radi baš neku posebnu razliku, odnosno onda ta formula vjerojatno vrijedi.
Ali da, pričale smo o glutenu.. Ako si preosjetljiva na gluten, u crijevima se počnu stvarati upalni procesi i više ti organizam ne može uzimati ono što je dobro od namirnice. I možeš se debljati od toga. Možeš i prenaglo mršaviti, što se meni dogodilo. Nešto će se sigurno dogoditi, ili debljanje ili mršavljenje. I ovo što jelena.o kaže, gluten skuplja vodu. Što opet nije problem ako nekome to ne smeta, normalno.
Ugljikohidrati nisu loši, nema potrebe da ih se skroz izbaci jer daju energiju. Nisam stručnjak, ali čitala sam negdje da potpuno izbacivanje ugljikohidrata povećava rizik od nekih bolesti vezanih uz krvne žile. Ima super ugljikohidrata koji su jako zdravi i treba ih jesti. Samo što gluten nema ništa u sebi što nam je neophodno, a uz to uzrokuje bolesti i nepoželjna stanja kod puno ljudi. Većinom nije alergija u pitanju, ali jeste osjetljivost.
Naravno, ako nema preosjetljivosti na gluten i ako je osoba zdrava iako ga jede, ne treba ga ni izbacivati, zašto bi. :) Ali ako je ima, utječe i na kilažu.
Sve sto je riri napisala plus dodala bi da samo da je dosta cest slucaj kod ljudi sa hašimotom da im gluten smeta te im potice/uzrokuje promjene na koži. Ne mogu reći dokazano znanstveno, pa me ne pitajte kojim izvorima ali eto. Tko ima problema i ima snage neka izbaci na 3 mj pa vidi ima li promjena. Meni ima...
Pogledajte AIP. Dosta dobar rezim prehrane. Na sličnom sam znaci vec par mjeseci uz povremene izlete i mogu vam reci da se osjecam puno bolje.
Zaato nisam izbacila druge uh? Jer nebi imala sto drugo jesti, to je 1. Hahahaha
Jer nije ni zdravo ni to. To bi bila onda keto prehrana koja ne odgovara svima. UH su potrebni organizmu i hormonima za normalan balans, a posto imam problem s hormonima necu jos vise riskirati.
Eto u priči toj
Prije jedno tri-pet godina moja susret tada 50+,dobila neke probavne smetnje,promjene na koži ( slične kak si imali moji klinci atopičari) ,prošla sve pretrage za ...,celijakiju,gastro..,i konstsntirsno ništa,ali je ipak izbacila gluten i kvas i situacija se smirila i uskoro i nestala.
E sad kad ne jede gluten i kvas sve ok.
E, to Jelena.O. Dosta cesto sam i osobno bila svjedok, a i jaaaaakoooo puno sam citala bas o tome, i evo iz osobnog iskustva mogu reci da je, ima nesto u tome hahahaha.
P.s. i bas kao sto je u gore navedenom slucaju, testovi pokazu da je sve ok a izbacivanje istog donese tek oporavak.
Ja sam gluten-free od 2009. Imam hashimoto, a tada sam pokusavala da se izborim s viskom kilograma i uspela s brojanjem kalorija i izbacivanjem glutena. Samo brojanje kalorija mi nije donosilo ni priblizno dobar rezultat. Posle toga sam povremeno pokusavala da vratim gluten, ali uvek bi se nesto pogorsalo - ili nadutost ili najcesce bolovi u zglobovima i misicima. Ta bol je bila jako neprijatna i potmula. Cim bih se vratila gluten-free rezimu, sve bi nestalo. Pre nekoliko godina sam uradila genetsku analizu i ispostavilo se da imam gensku varijantu za razvoj celijakije. Od tada eto kao imam 'dokaz' da je osecaj da mi gluten smeta bio realan, ali isto tako mislim da je suvisno, jer ako osoba vidi drasticno poboljsanje, ne vidim potrebu za 'objektivnijim' dokazom.
Ajde zanima me genska varijanta za razvoj celijakije,koliko je to da se mora dobiti celijakije. Mojem klinci je taj test pozitivan,ne jede gluten od rođenja,ima hrpu drugih alergija.
Ni meni samo brojanje kalorija nikad nije donosilo rezultat kakav sam htjela.
Uspjela sam se ja dovoditi do skoro idealne kilaže, ali uvijek je to moglo biti i koja kila manje. Osim toga, isto sam imala bolove u zglobovima, razvila sam i sindrom iritabilnog crijeva, prečeste glavobolje (4-5 od 7 dana tjedno sigurno, nekad i više). U biti, mogu samo zaključiti da sam se trovala jer je očito da mi je gluten smetao. Nedavno sam došla valjda do granice organizma, odnosno prešla sam je.
Pisala sam već na forumu da su se pojavili grozni bolovi u trbuhu, povraćala sam nakon gotovo svakog obroka, izgubila sam 8 kg u dva tjedna. Prije toga su se pojavljivali ti jaki bolovi (unazad par mjeseci). Prvo su se pojavljivali na otprilike 2-3 tjedna, pa na 10ak dana, pa na tjedan, pa svaki dan i onda se to dogodilo. U početku sam mislila da je izoliran slučaj, pa shvatila da nije, pa sam mislila da je možda zbog trudnoće, pa mi je doktorica rekla da je vjerojatno žuć, pa ispalo da nije..
Očito mi je organizam davao znakove čak i godinama, a ja sam ih fino ignorirala i bila uvjerena da se zdravo hranim jer jedem puno voća i povrća, pravim sama kruh, tjesteninu, namaze, ma sve. Sve kuham i pripremam, nabavljam samo kvalitetne namirnice i tako. I isto kako jelena.o govori, svi nalazi u redu, na pretragama sam još uvijek. Ništa se nigdje ne pokazuje, osim IBS-a koji je dijagnosticiran davno. Kažu doktori to mi je od stresa. Mhm. :lool:
Izbacila sam gluten, laktozu, neke sjemenke, većinu masnoća, šećer i jaja. I puno mi je bolje, neusporedivo. IBS je u boljem stanju, glavobolje su se smanjile, bolova u zglobovima nema, a ni povraćanja ni bolova u trbuhu. S obzirom na to da sad lagano dolazi vrijeme da ponovo testiram neke namirnice uvođenjem u prehranu, jutros sam uz veliki strah odlučila pojesti jaje, ništa se nije dogodilo. :) Prema iskustvima drugih i prema simptomima koje izaziva osjetljivost na gluten, vjerujem da je i kod mene to bio problem.