U pravu si, svi agrumi idu nakon 12 mjeseci.
Printable View
U pravu si, svi agrumi idu nakon 12 mjeseci.
ne znam na kojemu kongresu, (da ne kažem - fakultetu :( ) je bila pedica za koju sam jučer čula da odobrava dinstano, pohano, kravlje mlijeko sa 0,9% masnoće, dukatela namaze, kruh, gris... bebi od 6 mjeseci.
i mama misli kako je to super!
jer nema gdje pročitati drugačije.
(ravna se prema popisu namirnica sa bočica gotovih kašica) :(
evo još jednog bisera pedijatrice friške s kongresa. prijateljica počela s dohranom s 4 mjeseca, jer se sad po novom tako počinje. a sad sa 6 mjeseci joj je pedijatrica rekla da počne nuditi smoki, ali bez kikirikija. :shock:
a zašto? e tu sad ide najbolji dio...Da bi dijete vježbalo pincetni hvat?! :roll:
ko zna jel i to čula na kongresu :evil:
Ja sam sigurna da djeci ne dolazi prirodno da pocnu jesti "krutu hranu" s 4 mjeseca... Pa tad jos imaju i refleks guranja jezikom ak se ne varam? :?
pa to bi onda bio odogovor zasto sokici, to ne moze gurnuti van :mrgreen:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Da, ova tema i mene muči. I moj pedijatar na kontroli od 4 mjeseca, kaže nadohrana, sokići, voće. Ali doktore kažem ja pa zar djetetu nije dovoljno majčino mlijeko do 6. mjeseca a on meni napola ljuto, čujte gospođo, dijete neće htjeti kasnije kad mu budete davati, vi ne morate danas početi ali počnite za 15 dana (dakle s 4.5 mj). Da budem iskrena meni je prirodnije kasnije, s 6 mjeseci, meni se čini da bi on kašicu samo izgurao jezikićem, kao - što mi je sad ovo dala. Pa vodit ću se s tim. Ionako imamo problem adaptiranja na adaptirano mlijeko koje sam mu htjela davati par dana kad sam uzimala neku terapiju. Ispovraćao ga je, a sad još i sokići i voće. Mislim da ćemo mi pričekati s dohranom.
Mislim da je baš u ovome bit (ne)davanja sokića.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ne moram vam ni reći koja frikuša sam ja bila jer do godine dana nisam davala sokiće. Najbolje mi je bilo kad sam srela curu koja je rodila kada i ja i kad sam joj rekla da I. pije vodu, ona me u čudu pitala: "Pa zar oni smiju piti vodu??" Na moje :? kaže kako je ona mislila da se djeci smiju davati samo čajevi i sokići! (Koja moć marketinga, ha??)
Tek sada vidim da sam dobro napravila i uživam u plodovima :) jer moj I. točno zna kad hoće vodu, kada čaj, a kada sok. Nekada kad me traži vode ja ga pitam hoće li soka, a on odlučno kaže: Ne, vode!!
Nekad ujutro za doručkom baš izričito traži čaja i vidim da točno osjeti kada mu se što pije.
Kada je žedan (i po noći) u obzir mu ne dolazi ništa osim vode i baš se osjećam nekako zadovoljno što se toga tiče.
Citiraj:
Maja prvotno napisa
Slažem se i sa Zrinkinim i Majinim mišljenjem, i to je ustvari stav ESPHGAN-a,mjerodavne institucije na tom području,a ne stav naših pedijatara.Nije poanta u davanju sokova,nego davanje blitve i špinata može biti i u 6 mj. a i u 12mj. ako majka tako želi,isto vrijedi i za glutenske namirnice(uostalom već sam to napisala prije više od pola godine,ali ...).
Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
upravo tako mi je i savjetovala moja teta (koja je lijecnica, ali ne pedijatar) nakon kaj sam je pitala dal da poslusam pedijatricu i pocnemo s vocnim meduobrocima ili ne...
:?
:lol: Svašta!Citiraj:
puntica prvotno napisa
Meni osobno uopće nije prirodno davanje bebi od 4 mjeseca koja još ni ne sjedi ikakvu dohranu. Kad gledam Taru kakva je bila i što (ni)je sve mogla sa 4 mj i kakva je sad sa uskoro 7 mj, pa to je nebo i zemlja. Razlika je ogromna. Mi smo počeli sa 6 mj i odmah je sve ponuđeno dobro prihvatila. Pravi je mali žderonja, kao i njezin braco. A to da će ako prije počne bolje prihvatiti hranu mi je totalna glupost.
Meni kao roditelju se razumnijom čini preporuka da se prehrana započne između x i y mjeseca, nego da ju treba započeti točno sa 4 ili točno sa 6. Ako svi prihvaćamo kao normalno da neko dijete počne sjediti sa 4, a neko sa 8 mjeseci, da neko prohoda sa 9, a neko sa 18, da neko dobije prvi zub sa 3, a neko sa 12 itd., onda je valjda normalno i da ne počnu sva djeca jesti na isti datum.
Ali opet, zanima me što stručnjaci kažu i čime to argumentiraju. Moj B je npr. počeo sa 6 i pol i još ne prihvaća dohranu (sad ima 13), moj nećak je počeo sa 4 i pol i odmah je super jeo. A sad, mi živimo u Zagrebu, a nećak u Zaprešiću. Možda će mi drugo dijete bolje jesti ako preselimo u Zaprešić? Hoću reći, nije baš da imam statistički vrijedan uzorak, a mislim i da su stvari puno složenije od toga.
Zato bih baš voljela da ova rasprava ide malo u tom smijeru, zašto se sad te smijernice mijenjaju, ima li netko podatak na osnovu kakvog istraživanja se došlo do novih zaključaka i sl. Zanima me također, u kojim slučajevima se preporuča ranije uvođenje dohrane.
da mi je vidjeti 4 mj bebu kako se samostalno okreče i sjeda u sjedeći položaj ...Citiraj:
Ms. Mar prvotno napisa
mislim da ću prije vidjeti jetija
Nisam ni ja još vidjela jetija, ni takve bebe, niti sam napisala da postoje. Bebin razvoj najčešće ide tako da u jednom momentu može ostati sjediti bez potpore, ako ju se tako postavi, a u nekom momentu kasnije se može i sama dovesti do sjedećeg položaja. Nekad je i obrnuto (kod nas je npr. bilo). OK, možda sam nespretno napisala da beba 'počne' sjediti jer da, slažem se da beba ne počinje sjediti dok to sama nije spremna. Ali ne vidim smisla u hvatanju za riječi jer poanta nije bila u tome kad se događa koja razvojna prekretnica, nego sam htjela naglasiti širinu tog raspona. Vjerojatno je i još širi, ali nisam smatrala bitnim za prenijeti misao.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Marin se sam podizao u sjedeći položaj s 4 mjeseca dok je ležao u kolicima. Primio se za rukohvate i podigao. Spuštala sam ga natrag u ležeći položaj, ali bio je uporan pa sam zaključila da je spreman za sjedenje. S 5 i pol mjeseci na kontroli kod doktorice je samostalno sjedio. Doktorica ga posjela i on lijepo sjedi.
Počeo je puzat sa 6 mjeseci...
Dohranu smo počeli s 5 i pol jer je sjedio, pokazivao interes i izgledao baš spreman. Možda bih počekala još dva tjedna da nisam išla radit sa 6 i pol mj, ali sad kad gledam unatrag, mislim da smo sa svim navrijeme krenuli.
Sa 4 mjeseca (kako je preporučila doktorica) bi definitivno bilo prerano.
Čini mi se da u našoj kulturi brojke čine prevažnu stavku. Svi broje mililitre, kile i mjesece da bi odredili kad dijete što treba ili može napraviti, a puno je važnije gledati dijete i ravnati se prema svakom individualnom djetetu za bilo šta.
Mi smo tu da im pomognemo da se uklope u svijet odraslih, postupno i bez nekih trauma. Svatko ima svoj tempo.
nije samostalno sjedio ako ga je doktorica posjela.Citiraj:
janiczsa prvotno napisa
dijete samostalno sjedi kad se samo posjedne iz klececeg polozaja.
Slazem se s ovim sto je janiczsa napisala o mjerama i brojkama. Pala mi je napamet situacija kad smo mi vodili Z. na kontrolu kod pedijatrice i na pitanje kada da pocnemo s dohranom, ona je otisla u kalendar i rekla datum kada ona tocno puni sest mjeseci. I bas sam tada razmisljala.....po cemu je to ona tocno na taj dan spremna na dohranu, a recimo dan prije nije bila ili bi dan-dva vise bilo predugo za cekati? :mrgreen:
Slazem se da se treba drzati nekih opcih, zdravorazumskih preporuka i savjeta. Ali, ne cini mi se tragicno dati bebi nesto koji dan prije tih sest mjeseci (ako se beba cini "spremna) kao sto mi se ne cini tragicno cekati koji tjedan ili cak mjesec duze, ako se beba ne cini "spremna.
Nase iskustvo bilo je takvo da su dvije starije kceri pocele prihvacati dohranu tek sa cca osam napunjenih mjeseci, dok je najmladja pocela zicati hranu vec sa pet mjeseci. Doduse, nismo joj davali nista prije tih magicnih sest, ali ne mislim (iz sadasnje perspektive) da bi se desila neka tragedija od glodanja komadica jabuke ili stavljanja u usta komadica kuhanog povrca.
xCitiraj:
Zorana prvotno napisa
Meni se puno više sviđaju opisne preporuke od brojčanih. Samo, mislim da je za roditelje malo zbunjujuće kad se one ni izbliza ne poklapaju. Ako se dohrana uvodi između 4. i 6. mjeseca te kada dijete (između ostalog) može samostalno sjediti, a ovaj drugi uvijet 90 % djece (tako bar čitam ovdje http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0) ispuni između 9. i 11. mjeseca... malo je teško biti pametan. Jesu to preporuke za istu djecu?
A onda opet, zamišljam kako na kupovnim kašicama umjesto oznake 6+ (ili još bolje 4+) kojom se mnogi roditelji vode, stoji mali stripić u kojem se dijete iz četvernožnog dovodi u sjedeći pa onda +... Mislim da bi računica išla tako da bi se pokoja uspješna kompanija možda i ugasila. Pa kad razmišljam u tom smijeru neke stvari postanu malo jasnije.
MOzda djecja znatizelja i uvjeti o kojima pricas nisu kompatibilni? :mrgreen: Iskreno receno, meni se uopce ne cini prekasno poceti s dohranom ni u devetom mjesecu. Djeci je ionako mlijeko glavna namirnica tijekom citave prve godine, sve ostalo je isprobavanje i navikavanje. Koliko samo djece ima problem sa stolicom i onda roditelji daju kojesta kako bi se spasila stvar, a dovoljno je samo prestati davati dohranu na koji dan? KOliko djece odbija dohranu u pocetku jer se cini "nasilno provodjena", po sistemu posjedni i hrani, djeca pljuju, roditelji se nerviraju itd...Nekako mi se najprirodnije cini situacija u kojoj npr. femili sjedne za stol da jede, beba pokaze interes, dobije u ruku nesto da proba (po mogucnost zdravo), gricne tu i tamo, pljune ili proguta i to je to. Ja sam sa prve dvije kceri bila dosta striktna po pitanju dohrane, ali sa trecom se nisam mogla zamisliti da npr. tjedan dana pravim kasu od mrkve i onda je posjednem i pokusavam uvaliti zlicu u usta. Vidis da jedemo mrkvu, hoces probati...ok, evo ti komad u ruku i grickaj.
zorana prekrasno napisano.
kad smo kod hranjena, BC je prihvatio dohranu OK, ali balernia tek sad jede, a ima 16 mjeseci. tako da brojke su jedno a realnost drugo. lako je reci, a tesko primjeniti: pratite svoje klince i oni ce nam sve reci na svoj nacin. ali zapravo je to jedino rjesenje, ne samo u dohranu u svemu. svima bi nam bilo cudno da nam recimo pedijatri kazu djete vam mora hodati u xy mjesecu, tog i tog dana. zasto su za takve stvari granice recene okvirno, a ne strogo, a za dohranu strogo neki broj. pa ako su klinci razliciti u motorickom razvoju, zasto ne bi bili u u drugim stvarima.
radi kako ti misliš da je najbolje. Iskreno ne mislim da ćeš pogriješiti i ako započneš sa dohranom i ako nastaviš samo dojiti do 6 mjeseca. Iako, malo mi je nejasno kako beba koja ne sjedi (čak se u većini slučajeva ne može sama u viperu posjesti u sjedeći položaj) može jesti kašice. Ja se uvijek sjećam kako mi je mama govorila da ne jedem u ležećem položaju, i to sam već bila veeelika, jer ću se ugušiti. Ne kužim zakaj bi se za bebu primjenjivala dugačija pravila. Sokići o.k., ali kašice :? Možda se ta dohrana kašicama sastoji od toga da bebi malo staviš na jezik da se uči na okus, a ne na ozbiljnu dohranu. I da, znam masu beba koje su dojene i ne žele uopće piti na dudu, tak da ako se ipak odlučiš za sokiće - good luck, trebat će ti. A što se tiče tih novih smjernica u dohrani, to sam i ja čula i pročitala, ali nije bio razlog tome ovaj koji si ti navela, nego taj da su skužili da je većina isključivo dojene djece do 6. mjeseca anemična, ali velim tako sam čula i/ili pročitala, ne znam više.
i Marin je bio anemičan i doktorica je inzistirala da mu dajem željezo već sa tri mjeseca. obzirom da je tri dana povraćao nakon samo jedne doze željeza zaključila sam da mu to ne treba.Citiraj:
elin prvotno napisa
S 4 mjeseca je opet prepisala drugu vrstu željeza, koju opet nismo davali zato što tada već nije kakao po nekoliko dana (navodno je to normalno za isključivo dojenu djecu?) a željezo bi ga samo zaštopalo.
Sa 6 mjeseci je rekla da se ne smijemo više zafrkavati i da mu moramo davati željezo jer da će inače biti boležljiv. Davala sam mu svaki treći ili četvrti dan (nakon stolice) po trećinu doze. Trudila sam se da jede hranu bogatu željezom i nisam se previše pouzdala u kemiju.
Sa 10 mjeseci više nije bio anemičan, iako sumnjam da je devetina doze željeza tome pridonijela.
Kada i kako će se uvesti dohrana ovisi isključivo o bebi i njezinim potrebama, a ne o onome što okolina kaže.
ovaj dio sa samostalnim sjedenjem mi baš i nije jasam :?Citiraj:
mikka prvotno napisa
Kak je onda dr. zaključila da dijete samostalno sjedi?
I koje samostalno sjedenje je pokazatelj spremnosti za uvođenje dohrane? Kad beba sjedi u kolicima jer se primila sa strane i privukla gore sama ili ono kad već puže pa se i sjedne sama bez da koristi neki predmet da se posjedne?
ovo drugo
samostalno posjedanje
apsolutno se slažem. A pedica je zaključila da samostalno sjedi jer sam na netu vidjela na stranicama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) da se računa da dijete samostalno sjedi kada ga se posjedne i ono ostane sjediti nekoliko minuta. Nisam za to da se oko dohrane ili bilo čega drugoga pravi prevelika drama, jer sam je ja pravila i samo sam postigla kontraefekt - dijete je slabo jelo. Kada sam se opustila i počela dohranu smatrati zabavom, tada nam je krenulo. Nevjerojatno je kako dijete kupi vibre okoline - nervozna mama, nervozno dijete.Citiraj:
janiczsa prvotno napisa
Ja tu vidim problem i ne mislim da je najsretnije rjesenje dodavanje zeljeza.Citiraj:
elin prvotno napisa
A) Mozda da ipak prestanemo s presjecanjem pupcane vrpce prije nego otpulsira i dozvolimo djetetu da "povuce" krv iz vrpce i da ne muci muku s nedostatkom zeljeza kasnjie
B) Tko kaze da su smjernice za 'dobru' kolicinu zeljeza tocne? Znanost se stalno "revidira", ne bi me iznenadilo da za xy godina dokazu da je ova vrijednost na kojoj sada inzistiraju na dodavanju zeljeza u stvari dobra i sasvim ok i da ne treba biti visa u toj dobi.
anchie76, slažem se s tvojim A) i B)
anemija kod djece je fiziološka, a ne patološka (osim iznimno - tada mislim da suplementi mogu malo pomoći organizmu)
stvarno stvaramo generacije budućih ovisnika o dodacima prehrani, tijela koja neće biti sposobna koristiti hranjive tvari iz hrane koju jedu /jer će dobivati nekakve nabrijane multiturbo tablete praktički od rođenja/
brrrrrrrCitiraj:
ovca_i_janjad prvotno napisa
stvara se dobra podloga za to
nitko ne spominje više :pojedi 0,5kg mandarina i da vidiš C vitamina
nego samo koji tip tablete
užas
stalno bombardiranje sa TV-a , uzmi ove multivitamine, mi nerale .... užas
potpuno se slažem s vama.
zato i nisam davala željezo po preporuci doktora nego smo stvarno pazili da dajemo hranu bogatu željezom i očito je to u našem slučaju bilo dovoljno.
No to mi je i moja doktorica trebala reći, a nije :evil:
Njoj je bilo lakše prepisati preparat željeza, pa nek se stvori ovisnik
može vam se dogoditi ono kaj se meni dogodilo: mi vadili krv i hemglobin dobar, ali jedan od drugih pokazatelja anemije snižen,ali minimalno. Odmah Ferrum sirup maloj. Eno ga neotvorenog na polici. Poslije toga vadili krv i sve 5.Ali treba ipak paziti, kad se radi o izraženoj anemiji nekada hrana nije dovoljnja. Koliko ja znam kod trudnica i djece do 12 godina najnižom normalnom vrijednosti hemoglobina smatra se 110, a kod odraslih žena 120, muškarci nešto više. Tak da :? i mene izluđuje to bezveze davalje lijekova, kao da je to ništa. A Ferrum ti može uzrokovati začepljenje, meni je u trudnoći.
Citiraj:
elin prvotno napisa
Ništa čudno.Nama je pedijatrica uvalila Ferrum sirup prije neg je navršio 6 mj.života-kao preventivno(jer kao majčino mlijeko nema dosta željeza).Naravno da ga nisam ni pomislila dati.Kad smo došli na pregled idući put pitala nas je da li mu dajemo željezo.Lagala sam da mu dajemo(nije mi se slušao njen monolog).Njen komentAr je bio:"pa da,vidi se kako krasnu boju ima da mu ne fali željeza".Da sam rekla da mu ne dajemo sigurno bi rekla da anemično izgleda!
ne znaš ti kaj bi pedica rekla i nemoj niti početi pretpostavljati. Da li ste radili kontrolno vađenje krvi sa 7 mjeseci? Ja brijem da niste jer vam je ova pedica dala preventivno Ferrrum, a vi ste joj još i potvrdili da djetetu dajete pa si žena misli zakaj mučiti dijete pikajući ga. Ako ima iti malo istine u ovom kaj sam napisala idi nazad pedici i priznaj, neka ti djetetu izvadi krv da vidiš na čemu ste. Anemija nije nekaj sa čime bi se trebala igrati, to je opaka bolest, samo je ljudi ne shvaćaju baš ozbiljno.Kod mene je bilo drugo: fakat minimalno sniženo, a i rekla sam pedici da ne dajem već ću pokušati dohranom to srediti. Ona se složila, ali je maloj ipak dala vaditi krv, i kao što rekoh sve 5. Evo ti primjer mog malog nećaka: isključivo dojeno dijete do 6. mjeseca, nakon toga dohrana uz dojenje. U 7. mjesecu njegova života vadili krv i hemoglobin :shock: u podrumu - dijete izrazito anemično. Ferrum, koji mali nije htio nikako piti, svašta je sirota žena mog brata radila, pa u sokić, pa u vodu, dijete neće niti za boga. Opet vađenje krvi negdje u njegovom 11 mjesecu, situacija ista. I onda je krenulo: 7 mjesec uho-grlo-nos = amoxicilin i kapi za nos, 8. mjesec prvi put trodnevna groznica, 9. mjesec 2. put trodnevna groznica (tako su dijagnosticirali doktori, ja sam bila iskreno :shock: jer nikad nisam čula da je dijete 2x dobilo trodnevnu groznicu), 11 mjesec angina - amoxicilin. I kaj je sad to sretnije rješenje od Ferruma, po meni nije, a anemična djeca, kao i anemične odrasle osobe su sklonije infekcijama. Nije to samo tako odlučiti da nećeš davati Ferrum, iako kod tebe mi je malo glupo što vam je preventivno dala Ferrum, ali i dalje držim da joj nisi trebala lagati.Citiraj:
rea prvotno napisa
Isto, samo što kod nas nije ništa bilo sniženo, čak sam tražila i drugo mišljenje. Pedijatar nam ipak dao sirup?! Dijete imalo 4 mj. i dobio je jake grčeve od njega. Nakon pokazivanja nalaza drugoj ped. nisam mu više davala i na vađenju krvi sa 7 mjeseci nalazi uredni, željezo još više nego prije, sve ok. Ped. pretpostavio da smo potrošili obje boce Ferruma i rekao da je sve super.Citiraj:
elin prvotno napisa
I kome sad vjerovati?
Bas se pitam zasto se ova fizioloska anemija kod dojene djece ne smatra problematicnom tu u Austriji? Stvarno nisam nikad cula da je iti jedno dojeno dijete pilo preparate zeljeza, a ispada da je kod nas u Hr skoro svaka dojena beba pretvorena u musteriju farmaceutske industrije.
I ja se pitam citajuci ove postove kako to da se ovdje u Svedskoj ne postavlja pitanje anemije niti se preporucuju nekakve kapi. ja nikada nisam davala zeljezo, ali ne kazem da niti jedno dijete dojeno ga ne treba. Samo me cudi ta potreba mediciniranja u HR.
evo i ja u hr se tome cudim i prvi put cujem za kontrolno vadenje krvi sa 7 mj
Evo, znam puno malih beba (u Hrvatskoj) i sama sam mama dječaka (17 mj.) i nikad nas nitko nije slao na kontrolno vađenje krvi sa 7 mjeseci (ili prije, ili kasnije), a bome niti jednu od ovih beba koje znam (kontroliraju se kod različitih dr.- pedijatra). E sad, da li je to dobro, ili loše, ne znam.
:shock: ali fakat smo išli, na redovnom pregledu i ja sa malom i brat sa malim. Kako bi inače znali da je mali anemičan. Ja sam zato mislila da je to pod normalom, pa sam i nazvala kontrolnim vađenjem krvi, a sad sam lagano :? A kako bi i sve ove cure na forumu znale da im je dijete anemično da nisu išle na vađenje krvi? Moram priznati da uopće ne kužim kaj se to kod nas dešava - svaka ordinacija vodi svoju politiku. Iskreno, čak mi je i lakše da smo to obavile, jer me bilo strah za malu, budući ja od trudnoće i poroda stalno vodim bitku sa anemijom i moram priznati da ju gubim - svaki virus i bakterija koja kola zrakom se veseli kad vidi mene (te upala pluća, te svaki mjesec neka viroza, temperatura se ne skida ispod 37 kod mene, može biti samo viša, te gljivice, ma sve moguće što se može dobiti sam dobila u ovih 18 mjeseci od kad sam rodila; katastrofa, sa doktorima sam na bok, kak si). U zadnje vrijeme me živcira odlaziti kod doktora jer više nemam snage - postala sam tamo dio interijera, tak da i sad imam neki virus, ali ga ignoriram.
Mi smo išli na kontrolu krvne slike sa 6 mjeseci, poslala nas pedijatrica. Ona inače svu djecu šalje na kontrolu sa 6 mjeseci, s godinu i s dvije. Nakon toga više nismo išli i ne mislimo dok je dijete zdravo. Nemam razloga sumnjati da mu nešto fali.
mene zanima tko je od ovih majki anemične djece išla na kontrolu krvi, mislim da je tu uzrok problema, jer ako je dijete isključivo dojeno onda sve crpi iz majke, odnosno ona mora bit u super formi
Ne mora mama nuzno biti u super formi. Djetetu ce sve nuzno otici u mlijeko, a mama je ta koja ce u tom slucaju nadrljati.Citiraj:
koki prvotno napisa
Dakle ne moze se desiti da tijelo stedi mamino zeljezo i manje stavlja u mlijeko jer kuzi da ga mama ima manje. Tijelo prvo daje djetetu a onda majci sto ostane.