gussnel, gustin i kako se sve zove je jestivi kukuruzni škrob. može zamijeniti (ali i ne mora) dio brašna kod nekih recepata. ja ga koristim samo za zgušnjavanje npr. kremaCitiraj:
Kaae prvotno napisa
tako da mislim da možeš i bez njega
Printable View
gussnel, gustin i kako se sve zove je jestivi kukuruzni škrob. može zamijeniti (ali i ne mora) dio brašna kod nekih recepata. ja ga koristim samo za zgušnjavanje npr. kremaCitiraj:
Kaae prvotno napisa
tako da mislim da možeš i bez njega
nisam ga koristila jer ga nisam imala doma,a to ti je isto brašno samo malo finije.Citiraj:
Kaae prvotno napisa
ne znam šta si mislila da li su prepune maslaca; super su ukusne,tope se u ustima i ne osjeća se maslo ako si na to mislila.
P.S.od bjelanjaca koji su mi ostali napravila sam zvjezdice s cimetom.
za ovo drugo ja napravim obično tijesto za prhke kekse, izrežem cvijetiće i spajam nugatom (ili nutelom).Citiraj:
Kaae prvotno napisa
ostala sam dužna neke recepte.
RIGOJANČI
biskvit
3 jaja
60 g šećera
30 g maslaca
60 g čokolade
60 g brašna
1 vanilin
krema
4 dl slatkog vrhnja
1 vanilin
50 g šećera
100 g čokolade
preljev
2 dl slatkog vrhnja
10 g želatine
čokoladna glazura
RAD:žumanjke izmješate sa šećerom , vanilinom, rastopljenim maslacem i čokoladom, pa dodate brašno i čvrsti snijeg pod bjelanaca. sve se izlije u tepsiju i peče 15-20 minuta na 180 stupnjeva
Pečeni biskvit prerežete na pola po dužini.
za kremu čokoladu otopljenu na pari pomješamo sa tučenim vrhnjem, šećerom i vanilinom, pa ohladite. ohlađenu kremu namažete na polovicu biskvita, preklopite, premažete šlagom u koji ste umiješali ocjeđenu želatinu i kad se malo stisne prelijete čokoladnom glazurom.
KUGLICE S VIŠNJAMA
4 jaja
4 žlice brašna
1 žlica kakaa
4 žlice šećera
4 žlice marmelade
10 dkg čokolade
10 dkg maslaca
1 dl ruma
14 višanja
malo mljevenih badema
od brašna, jaja, šećera i kakaa zamutite biskvit, izlijte u tepsiju i pecite 10 minuta na 180 stupnjeva.
kad se ohladi, razmrvite ga, dodajet rastopljenu čokoladu i maslac, marmeladu, rum i sve pvežite.oblikujte kuglice kojima u sredinu stavite višnju i sve na kraju uvaljajte u mljeven bademe.
Mala napomena: ja u ovo ne stavljam baš toliko ruma, nego samo par kapi, a ostatak zamjenim mlijekom ili čak može sokom od višnje, zbog djece.
Kaae, evo ti izrada u slici
http://picasaweb.google.hr/apricot.roda/BoINiKeksiI#
princess puffy, daj molim te stavi svoj recept za zvjezdice.
Nisam prije vidjela, sori. Zaboravila sam da se rasprava uopce vodila, pa ti s linkom ne mogu ponoci, al zato pitaj. Brasno pomijesaj ostro i meko. Ja uvijek radim s mekim, ostro imam samo rijetko, ali ako zelis bit sigurna pomijesaj. I mijesi tijesto sto krace. Znaci izmrvi maslac i povezi i gotovo. Modlice ne moras mastiti osim mozda ako su nove novcate, al ja nisam mastila ni te. Kad se ispece, istresi ih cim prije.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
a je bila ono neka rasprava da može i s mašću?
ja se ne sjećam s čim sam ja radila osim da su bili stvarno prefini
ja ih radim s masti jer s mslacem ispadnu tvrde
Meni ne budu tvrde s malsacem. U originalnom receptu je mast, ali ju ne koristim.
Ja bih ih isto radila.
Totalno se obeshrabrim kada mi prvi puta nešto ne uspije, a ove pracne sam uspjela upropastiti. :/
Pa radi, nitko ti ne brani. Meni su propale kad mi ih je brat pretjerano umijesio.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
A jesi fina... :P
Jesu ti takve i pracne? :*
ma nama su pracne obaveza.
junior najviše uživa u kuckanju po kalupima da keks ispadne i onda ih oni valjaju u šećer... blago meni
Pracne su mi prefine. One s orasima su mi omiljeni kolac. Ona s medom malo manje omiljene, ali jednako dobre. :mrgreen: Al te s medom skoro da i ne radim, to dobijem od mame, sta cu kad voooleeeem oraje.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ne znam hoću li na kraju balade pjevati: Oj oraje, oraje, daleko sam od tebe :mrgreen: , ali znam da ću se ovaj puta više potruditi, a manje mijesiti.
Biće da sam ih pre-mijesila zadnji puta. A i namazat ću kalupe, nek se i to nađe.
Šta bi netko dao za ovakav vjetar u leđa :lol:Citiraj:
marta prvotno napisa
Hvala na podršci. :love: :mrgreen:
Molim, i drugi put. :mrgreen:
Citiraj:
lucij@ prvotno napisa
ZVJEZDICE S CIMETOM
4 bjelanjka (to mi je ostalo od zvjezdica s marmeladom)
25 dkg šećera u prahu
1 vanil šećer
1 žličica cimeta
oko 40 dkg lješnjaka ili bajama
preferiram lješnjake koje radim tako da ih 10 min popržim u pećnici na 200,zatim ogulim koru (najdosadniji dio),a onda napravim karamel (kao za rožatu) uvaljam lješnjake u karamel,kada se svi oblože istresem na papir za pečenje,čekam da se ohlade (nikako pasti u iskušenje da se isprobaju tako vrući) i onda ih s batom za tijesto tučem da se smrve i ako mi trebaju samljeveni -samlijem ih (naravno,nisam ovo ja izmislila recept je golog kuhara).
Smiksati bjelanjce da bude čvrsti snijeg,a onda brzo dodati šećer u prahu.Odvojiti u šalicu dio za premazivanje kolača i staviti u frižider.
Jedno za drugim dodavati najmanjom brzinom vanil šećer cimet i oko 20 dkg lješnjaka ili bajama,Dalje mjesiti rukama i dodavati lješnjake da se tijesto ne raspada.
Razvaljati tijesto na oko pola cm i izrezati zvjezdice (kalup kojim se režu umakati u hladnu vodu,biti će lakše)i namazati s bjelanjkom i šećerom koji smo spremili u frižider.
Peći na 140 oko 25 min.
Šta su vam to pracne?
pracne su šapice
Jooj, odlicno!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Hvala!
Zorana, moram ti se ispričati, obećala sam recept za citron-šnite pa nikako ispuniti. Evo ga, da ne bi bilo, obećanje ludom radovanje.
CITRON-ŠNITE
U 45 dkg brašna umrviti 15 dkg maslaca (ili masti). Dodati 15 dkg šećera, 2 jaja i pola praška za pecivo. Po potrebi se može dodati i malo mlijeka u tijesto. Peku se 4 kore, jedna po jedna na vrhu okrenutog protvana.
Krema:U pola litre mlijeka staviti 4 žlice brašna, 15 dkg šećera i 3 žumanjka, ukuhati, dodati 20 dkg margarina, sok od 2 limuna i malo korice limuna. Kremu podijeliti na tri dijela, naravno.
Odmah da napomenem jer je bilo pitanja glede zaleđivanja kolača. Ove limun-šnite NE ZALEĐIVATI. Jednostavno, nije okus ni do koljena ovoj svježoj i sve se nekako "razmljacka".
Kuda je i zašto nestao lanjski recept s božićnim kolačićima?
recept = mislila sam topic :roll:
Topic ti je na vrhu podforuma. :)
Ma ne marta, to su baš recepti, ja sam tražila onaj cijeli topic, nemam pojma kako ga nisam mogla iskopati, ali evo ga sada ipak, ako će ga još netko htjeti da ne luta http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=#1341321
Slabo mi pečete kolače, sama sa sobom se dopisujem :cekam:
ja sam jučer s klincima napravila vanilice, kekse na kalupe i jagode, jer su rekli da to hoće raditi kad su vidli sliku u kuharici.
vidli su i breskve pa to radimo danas, skupa sa šapama i keksima na mašinu.
a to znači da sa ono popisa otpadaju tri vrste...
Za sada samo medenjaci (i kućicu sam ispekla, a danas me čeka lijepljenje... :roll: - valjda ću uspjeti ako mi ne popuca, pa ćemo imati ruševinu...) i prugasta salama čokolada-kokos.
Zapravo, nije istina... Napravili 2 vrste kuglica, ali ostalo je pet (5) komada, pa moram ponovno. Danas smo u gostima, a sutra se bacamo na posao. Djeca - mljevenje oraha, keksa itd. već prema želji, a tatu ćemo poslati da traži novi stol za računalo i spoji već nabavljeni novi printer! :mrgreen:
Ako me ne bude na forumu, znajte da pečem kolače! ;)
To je također moguće objašnjenje i za mnoge druge forumašice.
kako si radila kućicu?
upadam ko padobranac, da li netko zna gdje ima za kupiti masina za raditi kolace, onako kako su to radile nase bake.
i uz to pripadajuci, bakin, recept :*
ja imam mašinu za mljevenje mesa i dodatak koji se našarafi pa se kroz njega "melje" tijesti i izlaze one dugačke trake raznih oblika.
ali moje je staro... od bake, ako si na to mislila
provjeri u vćim centrima ili na netu, sigurno ćeš nešto naći
Ima moj sin Magičnu kuharicu (Shane Brox) s tim receptima... Unutra je vještičja kućica, ali mi smo odlučili ipak napraviti kuću Djeda Mraza.Citiraj:
babyboys prvotno napisa
Ima tamo recept, ali ja sam uzela za klasične hvarske medenjake (svoj provjereni), pa izrezala i ispekla. Ostavila sam malo deblje tijesto da se ne mrvi. Valjala direktno na papiru, pa u pleh...
Evo, skiciram iz glave kako je otprilike išlo (dimenzije su takve da stane u 2 pleha).
http://freefilehosting.net/show/434ei
Objašnjenje - da se ne patim s dimenzijama, nacrtala sam samo pleh (tamno) i A4 papir (bijelo). Ne znam bolje... ako si u prilici, pogledaj u knjigu.
Piše da se spaja smjesom bjelanjka i štaub šećera, ali do toga još nismo došli. Namjeravam ju u neku kutiju utrpati da dobijem pritisak za uglove, a kako ću krov, nemam još pojma... Ako ne uspije, bit će ruševina :mrgreen: koju ćemo također pojesti. Treba mi još jedan par ruku da to spojimo, he he he...
Inače, vidjela sam i te kućice povezane vrpcama (izbušiš rupe u ugovima slamkom, pa se onda tako spajaju). Možeš to i s ovom napraviti. Sretno! Ako uspije (i ako STIGNEM slikati) pohvalit ću se, ali moji nestrpljivi sinovi već su na jednom mjestu otkrhnuli komadić. Nema veze, imam ja ideju kako bi se to moglo... Drž'te fige!
Još o kućici - krov je napravljen tako "češljasto" da rašlje uđu jedne u druge.
U rupe za prozore može se metnuti nakon 10 minuta pečenja po jedan tvrdi bombon (ne preveliki) pa će se rastopiti i biti "šareno staklo".
Dobru zabavu!
ajme koja dobra ideja s kućicom od medenjaka! :D
zašto mi to nije prije palo na pamet
idem googlat neke upute
Peterlin staviš mi recept za svoje isprobane hvarske medenjake?
i kako ustabiliš zidove za postolje?
Peterlin, genijalna ideja.
samo moram ukalkulirat u svoj raspored i možda se odvažim...
Imga, sviđa mi se tvoj avatar
Ovak ide (valjda nisam ništ zeznula, toliko puta sam to radila ali obično zaribam baš kad treba biti točno...):Citiraj:
Imga prvotno napisa
HVARSKI MEDENJACI
40 - 50 dag brašna*
1/2 vrećice praška za pecivo ili 1 ravna žličica sode bikarbone
na vrh noža soli
10 dag šećera (može i smeđi)
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica cimeta
1 žličica klinčića
ribana korica limuna i naranče
malo muškatnog oraščića
malo papra
ostali začini po želji (đumbir, anis... ali nije nužno; zadnje vrijeme koristim i gotov začin za medenjake - isto je dobro)
2 jaja cijela
2-3 jušne žlice meda vrhom pune (ako je "kristaliziran", ako je tekući može i 5-6)
Suhe sastojke sve ispremiješati u zdjeli. Med i masnoću otopiti (NE zakipiti) i zaliti brašno. Dodati jaja pa umijesiti.
(*počneš sa 40 dag, pa ako jako "ide širom" dodaš još malo, ali oprezno. Za kućicu tijesto slobodno bude malo tvrđe da se ne raspadne...)
Uzmeš kutiju za cipele, obložiš folijom višestruko i spajaš polako... dobro je ako ti ima tko pomoći. Zamotaš folijom sve okolo dok ne "primi". Po potrebi "podboltaš" grudom folije ili zgužvanim papirom i krov da ne klizi dok se ne zalijepi. Poslije skineš (oprezno i pažljivo) i nadaš se da bu dobro... Lakše je ako je mala kućica, veliku je teško spojiti.
Imam jedan pladanj koji ima hrapavu površinu i to je ok za ovakve stvari, ali to je pipkav posao (i djecu unaprijed treba pripremiti da može sve prejti nizbrdo, da im ne bude krivo... Ja tu igram na kartu njihove destrukcije, pa ako se krene raspadati, pozovem ih da daju "završni touch" pri komadanju... He he he...
jel ima netko recept za jastučiće sa pekmezom ili tak nekaj
Citiraj:
babyboys prvotno napisa
eeeee bas to mi treba.
nemam vremena raditi sitne kolacice pa mi je ovo palo na pamet.
a nemam kada ici po ducanima traziti masinicu, pa ako ima netko da zna gdje je mogu kupiti.....