evo meni uredno pohranili za Anu Rukavinu!
Printable View
evo meni uredno pohranili za Anu Rukavinu!
i mi!
Ovo je potpuno tocno (govorim kao strucnjak iz podrucja). Jedini interes privatnih banaka je zarada, to znaci sto manje uloziti, a sto vise dobiti. Nazalost, toliko su glasni i toliko novaca trose na reklamu da jos uvijek hrpa ljudi nasjeda na propagandu. Jedino sto cete vi od toga dobiti je da ce vam uzeti grdne pare. Ideja da ce za vaseg zivota medicina toliko uznapredovati da ce vam iz njih moci napraviti jetru ili neki drugi organ je totalna glupost. Dakle, pohranjenje stanice za privatnu svrhu nemaju bas nikakvu primjenu. Europska komisije preporuca da se obeshrabruje pohrana u privatne banke a u nekim zapadnim zemljama npr. Italiji je i zabranjeno zakonom. S druge strane ako zelite donirati, nekom djetetu mozete spasiti zivot. Uvjeti pohranivanja (bilo privatno ili donacija) u Hrvatskoj su isti kao u EU, ne zato sto su nasi tako htjeli, nego zato sto su morali jer ih je EU na to natjerala. Zakljucak: ne dajte se nasamariti, a ako vec jeste, to je zato jer niste dobili preve informacije. Mozete se informirati u Zakladi Ana Rukavina ili u ministarstvu zdravstva.
http://www.udrugaprimalja.hr/content...3=0&G4=0&ID=51
http://www.roda.hr/article/read/prik...alje-vampirice
dva korisna clanka na ovu temu
Slično nam je rekao i dr. za vrijeme moje prve trudnoće kad smo ga pitali o iskoristivosti matičnih stanica za dijete čije su stanice. Objasnio nam je da bi tek korist mogao imati brat ili sestra kojemu bi te stanice bile potrebne. Zato smo ih na kraju odlučili oba puta donirati.
Isto tako smo i mi pohranili matične stanice od oba djeteta jer je rečeno da je veća korist za braću i sestre nego za dijete od koga su uzete matične stanice. Ako je točna informacija da to vrijedi za djecu do nekih 26 kg to mi baš nema smisla, jer zašto bi se onda te matične stanice čuvale do 18. godine djeteta kako piše u ugovoru. Sad se samo nadam da nam neće ni trebati i da je to stvarno "bačen novac".
Da li je itko pohranio u Brisel u Cryo-save preko Bih?
reci cu samo ovo: da je pohranjivanje u privatni banku besplatno uvjerena sam da bi bar 80% ljudi izabralo tu opciju. Isto mislim i za cjepiva poput prevenara, rotarixa itd., da roditelji ne moraju zavlaciti ruku u vlastiti novcanik daleko bi vise djece bilo njima vakcinirano.
Da je porod kod Podbnika 4 puta jeftiniji sigurno bi se tamo radjalo puno vise djece. Nije korektno traziti mane i stvarati predrasude prema postupcima i uslugama koje se placaju, i na taj nacin umirivati vlastitu savijest. Sve me to podsjeca na onu djecju basnu o lisici koja se ne moze popeti do grozdja pa bez da ga je probala tvrdi kako je kiselo.
Tema me opet zanima jer sam 2 put trudna. Prvi put platili smo punu cijenu za čuvanje matičnih stanica jer je to bio poklon obitelji. No, za ovo dijete ga neće kao takvog biti, a ja odjednom toliko love za platiti - nemam. Zanima me zašto rode koje su zbilja aktivne u svemu nisu i po ovom pitanju aktivne? Jer, mnooogo žena pojma o ovoj temi nema, niti znaju da u nas postoji ta mogućnost niti što konkretno znači. A, mislim da je bitna. Kao i činjenica da bi puno više bilo onih koji bi i na tu opciju pomislili kada bi se recimo plaćalo obročno - tipa kroz tih 18 godina 100kn mjesečno - to bi si ipak većina mogla priuštiti.
S druge strane, ovo o kolanju krvi i kasnijem rezanju pupkovine sam već više puta čula - zašto se bar tu ne napravi pomak pa se dozvoli tih pari minuta idile majke i djeteta, na korist prvenstveno djeteta? Neovisno o temi matične stanice, u nas se to reže po defaultu odmah koliko ja znam iz iskustva mojih prijateljica i valstitoga...
Da zaključim, mislim da bi jedna javna akcija na temu koliko je bitno pupkovini pustiti da "odradi" svoje, kao i o važnosti skupljanja matičnih stanica, i opciji da to bude dostupno svima, a ne samo bogatima - bila izuzetno korisna, a po dosadašnjim iskustvima s akcijama rode - nadam se i jednako uspješna. Ja sam svakako za, i spremna pomoći, u interesu sve naše dječice.....
I meni je ovo aktualno i vrlo interesantno, pa molim one koji su to nedavno prošli (osobito kod poroda na SD), da napišu iskustvo.
Pozdrav,
podižem malo temu... Zanima me je li netko što čuo o privatnoj pohrani matičnih stanica preko Cryo-Save? Jedna poznanica davno je radi njih otišla roditi u Sloveniju a neki dan mi veli moja gin. da je načula da uskoro otvaraju ured i u Hr (preko globalne stranice još nemaju kontakt, moram to istražiti). Ako je to stvarno moguće svakako bih to obavila preko njih (za jedno 5 mj :)). A sad, plusevi i minusi, ne znam, svatko misli da radi najbolje za sebe.
Koliko vidim po stranici ima ih skoro po cijeloj „ex-Ju“ (Slovenija, Srbija, CG, Bosna…).
Hvala svima :)
Mi smo (nadam se) pohranili maticne stanice u Krio, beba je rodjena 06.10.medjutim jos uvijek nismo dobili certifikat da je pohranjivanje uspjesno obavljeno. Nadam se da cemo ovih dana dobiti vijesti.
Dvije razlike izmedju KBC Zagreb I Krio = Krio je jeftiniji (1700€ s time da placanje ide 400€ akontacije po potpisu ugovora a ostatak 8-10dana nakon poroda) pohranjivanje je na 20 god (Kbc 18god) Krio se brine o prijevozu krvi (KBC morate sami donijeti krv u roku 24sata)
Mi smo cak "uhvatili" neku akciju u Krio I dobili smo 900kn vrijednosti bonova u DM-a
Mi se isto nadamo da nam nece trebati, I da ce biti "bacen" novac ali svi vidimo kako svijet sad cu se izraziti malo grubo, ide k vragu, sve je vise bolesti, mutiranih virusa I bakterija, medicina napreduje vrtoglavito naprijed I za par godina tko zna sto ce sve jos izumiti ali I kakve ce se nove bolesti pojaviti.
marusha, rodila si u Zagrebu? Je li to baš Cryo-Save ili neka druga firma sličnog imena? Malo me bune te sličnosti... Tnx :)
Svima koji imaju u planu pohraniti krv iz pupkovine tj. matične stanice za vlastite potrebe u Hrvatskoj želim napisati svoje iskustvo i upozoriti na to da mogu biti nepravedno oštećeni i izigrani. Također želim zamoliti i da mi se javi ako ima netko tko je prošao slično.
Cijena usluge pohrane matični stanica u Hrvatskoj (na KB Rebro) u ukupnom iznosu od 15.707,84 kn (uključujući i 1.000,00 kn koje naplaćuje bolnica za uslugu prikupljanja krvi) je prilično visoka za hrvatski standard pa roditelji koji su spremni izdvojiti toliki iznos vjeruju kako ulažu u nešto bitno za svoje dijete što u budućnosti u određenoj situaciji može spasiti njegov život ili život nekog drugog u njegovom srodstvu. Ugovaranje ove usluge čak i u slučaju dovoljno velikog prikupljenog volumena krvi iz pupkovine na žalost nosi određene rizike koji za posljedicu, osim nemogućnosti pohrane matičnih stanica u Banku krvi, imaju gubitak određenog dijela prethodno uplaćenih financijskih sredstava. Jedan od takvih rizika je inficiranje krvi od strane bolničkog osoblja zbog nedovoljne educiranosti i nepažnje što se upravo meni dogodilo. Kako bi se uklonio navedeni rizik i izbjegla infekcija potrebno je pupkovinu s pažnjom sterilizirati prije obavljanja same punkcije pupkovine što osoblje KB Sveti Duh očito nije učinilo u mom slučaju obzirom da su rezultati mikrobiološkog testiranja koje je obavilo stručno osoblje u KBC Zagreb pokazali prisutnost bakterije Propinobacterium species. Navedena bakterija je bakterija koja živi na ljudskoj koži koja se u mom slučaju prenjela u krv iz pukovine zbog loše obavljene sterilizacije. Tako da prikupljenu krv u mom slučaju nije bilo moguće pohraniti zbog ljudske greške. Naravno, osim što su mi nanijeli neizmjernu štetu zbog koje postoji mogućnost da se jednog dana neće moći spasiti nečiji život kao, nanijeli su mi u financijsku štetu u iznosu od 5.584,00 kn koji uključuje troškove registracije krvi u Banci krvi iz pupkovine u KBC Zagreb u iznosu od 4.584,00 kn i troškove prikupljanja krvi koje je naplatila KB „Sveti Duh“ u iznosu od 1.000,00 kn. Dakle, ne samo da sam zbog nemara osoblja bolnice u kojoj sam rodila izgubila mogućnost pohrane matičnih stanica nego sam još pored toga izgubila i 5.584,00 kn jer su Sveti Duh i Rebro fino naplatili svoju "uslugu" i ne žele vratiti novac. Eto pa da dobro promislite prije nego se odlučite za pohranu matičnih stanica kod nas osobito ako rađate u KB Sveti Duh. I dobro pročitajte ugovor sa KB Rebro jer se njime štite ko lički medvjedi od svega i sve fino naplate. "Vadipara" ekipa kao i sve kod nas...
To je bačen novac, ne trbas navodnike. Jer ako trebas za brata i sestru, mozeš im izvaditi iz krvi drugog djeteta ili roditelja. Smrznute stanice gube vijabilnost, tj krepaju nakon 5-10 godina, a oni ti ih čuvaju 18 godina zato jer su ti naplatili 2000eura. Osim toga kad pohranjuješ u privatnu "banku" negdje vani, svi uzorci valjaju, zato da ti mogu uzeti pare. Jer ako tvoj uzorak ne valja, nista od para. A da se razumijemo njih nije briga za dobrobit tvoga djeteta nego samo za zaradu. I da medicina napreduje, biste li vi za vaše dijete koristili nešto staro 10 godina ili bi htjeli nešto novo najnovije od ove godine?
To je zapravo pljačka. Uostalom bebi je ta krv potrebna i ako je negdje treba spremiti, treba je spremiti u bebu i pustiti pupčanu vrpcu da otpulsira.
I sad ja i dalje ne znam sto da radim pogranuti ili ne?? Cak sam se i za donaciju pocela dvoumiti!!!
Drage mame i tate, htjela bih ponovno pokrenuti temu vezano za pohranu matičnih stanica u Cryo save-u preko BiH. Molim vas da napišete ako ste imali bilo kakvih iskustava ili imate svježih informacija. Prema ovome što smo mi dosad doznali jest da je pohrana moguća - preko Zagreba ide logistika i paket, a preko Bosne i Family Plus sve ostalo. Naravno, stanice se dostavljaju direktno u Belgiju i kurirska služba nije problem. Ono što se ispriječilo na put je Milinovićev dekret iz 2009 prema kojem bolnice ne smiju vaditi stanice ukoliko nisu za privatnu (Rebro) ili javnu pohranu (Ana Rukavina) u Hrvatskoj. Navodno ima slučajeva da uzimanje matičnih nije bio problem (nemam informaciju da li se moralo nešto dodatno platiti ili ne), ali je problematično i stavlja vas u situaciju da riskirate već uplaćeni depozit u privatnoj inozemnoj banci i što je još važnije same stanice. Dekret iz 2009 je malo modificiran i prilagođen EU 29.6. ove godine, ali agencija još ne može obavljati sve sama direktno s CS-om. Trenutno su u fazi ishodovanja svih dozvola, ali nisu sigurni da li će to biti riješeno do kraja ove godine ili ne. Svaka info je dobrodošla.. Mi ćemo svoja iskustva rado podijeliti, jer vjerujem da je ovo mnogima zanimljiva tema i nešto s čime su se susreli tijekom trudnoće. Pozdrav
Ja sam rodila 19.6. i pohranila stanice u Krio Madjarska. Pitali su me zasto ne u Rukavinu, rekla sam da su i ovi registrirani u Hr, platila sam vadjenje i to je to. Bitno je da doktor i sestra nisu morali potpisati ako nisu htjeli.
Kurir je preuzeo paket od muza kod kuce, certifikat sam dobila nakon 7 tj. Prezadovoljna sam s njima, jednostavni, nista nisam platila prije poroda i placam u ratama.
twin, rodila si u Petrovoj? za koliko je kurir stigao, tj. kad ste ga nazvali - poslije poroda ili kad ste krenuli u bolnicu? thanks
u međuvremenu sam dobila info da na sv.Duhu ne rade problem oko uzimanja stanica ali da je potrebno doći s uplatnicom od 1.000kn na porod da bi sve bilo ok.
Da, u Petrovoj. Javili smo u 8h da sam u radjaoni, kurir je dosao u 14:30 kod nas doma (rodila sam u 10:30). Tak je najvise pasalo mom muzu. Mi odusevljeni s njima. Profesionalni, jednostavni, brzi.
Ima netko tko je nedavno pohranio na Rebro u privatnu zakladu?Da napise detalje?