Zaboravila sam napisati koja je procedura za prijavu bebe i gdje to radimo?
Printable View
Dižem temu vezanu za novčanu pomoć za novorođenče od grada Zagreba.
Živim u Zg od rođenja, muž je iz Dalmacije i prijavljen je u Splitu. Može li samo imati prijavljeno boravište u Zg ili mora imati prijavljeno prebivalište (mijenjati osobnu). Do rođenja bebe je još dva mjeseca pa bismo to sredili prije rođenja, samo ne znamo jel može i boravište ili baš prebivalište. I na kojoj se adresi mogu raspitati za to?
Samo provjera
Idemo kroz par dana na opcinu prijaviti malu, tj. Ime :)
Provjerila sam-bolnica je poslala papire ( krivo vrijeme poroda napisali, pa moram nositi i otpusno pismo da isprave)
Zanima me da li sam dobro informirana sto mi treba:
vjencani list
osobne od roditelja
60kn biljega
i tamo kod njih platimo jos cca 14kn
Aaa danas idemo prijaviti maloga, pošto nismo vjencani citam da nam treba rodni list a ja svoj ne mogu pronaci nikako :( sta sad :(
Prijava djeteta - otac strani državljanin i nije u Hrvatskoj.
Poštovanje,
danas sam bila u matičnom uredu raspitati se kako ide postupak prijave djeteta nakon rođenja, odnosno upisivanje oca. Moja situacija je malo specifična, nisam na forumu pronašla odgovor, no ipak se nadam da će se naći netko od pomoći. Termin poroda mi je 23. 9., otac djeteta trenutno je u Južnoafričkoj Republici, tamo smo se prvi puta i vidjeli u prosincu prošle godine (i od prve se beba začela:-) ), nakon dvogodišnje veze preko interneta. On je inače Nigerijac, a u JAR je zbog naše ambasade, u kojoj trenutno ishodi vizu kako bi mogao doći u Hrvatsku. Htjeli smo se i vjenčati u JAR, ali nismo mogli kao stranci u stranoj državi. To ćemo napraviti u Hrvatskoj, kada on dođe. Uglavnom, on je otac djeteta i mi to znamo, ali su mi u matičnom uredu rekli da ga ne mogu navesti kao oca u djetetov rodni list, odnosno da on mora biti nazočan! Pitala sam može li on poslati svoj potpis ovjeren kod javnog bilježnika i izjavu da priznaje dijete uz, naravno, kopiju svoje putovnice kao identifikacijskog dokumenta, rekli su ne. Mi ne želimo da u rodnom listu ne piše očevo ime ili da je nepoznat! Zbog administracije i čekanja na papire u JAR dešava se da on neće stići prije rođenja djeteta i naravno da neće biti nazočan u matičnom uredu! To ne znači da nije otac! I naravno još jedna "sitnica"-što ako ne dobije vizu? Kao turist ju nije dobio, sada su nam u našoj ambasadi u Pretoriji rekli da će ju dobiti, da mora priložiti dokumente potrebne za vjenčanje uz zahtjev za vizu. I budući je dijete na putu, to bi trebala biti olakotna okolnost, a još sam mislila da bi sve bilo 100% sigurno (dobivanje vize) kada bih priložila uz svoje jamstveno pismo i djetetov rodni list s njegovim imenom kao ocem. Moje pitanje glasi, mogu li ga ikako prijaviti kao oca? Hvala unaprijed na odgovoru. Pozdrav od jedne buduće mame, kojoj nedostaje muž i budući tata.
Poštovana
savjetujem Vam da što prije odete do Matičnog ureda prema mjestu Vašeg prebivališta te da se sa matičarkom posavjetujete oko izjavljavanja imena oca djeteta.
Naime, normalno je da roditelji moraju biti prisutni prilikom prijave djeteta, ali kad jedan roditelj nije prisuta, a majka izjavi da je otac poznat i navede mu ime, treba se sa rodnim listom otići u CZSS gdje djelatnik Centra stavi svoj potpis na rodni list umjesto oca.
Bitno je da otac bude naveden na rodnom listu jer će Vam to dalje olakšavati proceduru.
Super link na kojem je sve objasnjeno,korak po korak!! Meni je super pomogao i ima sve sto vam treba!!! http://www.cuvarkuca.hr/preporuka/po...odjeno-dijete/
Na opcinu moraju ici oba roditelja,na MUP i HZZO moze ici jedan! Ja sam rekla da dojim i da je tata solo sam misekom doma tako da sam svugdje preko reda
Podizem
Konkretno me zanima prijava na poreznu karticu,tj. olaksica. Ja sam zaposlena ,trenutno na porodiljnom,muz ima opg. Prijavili bi bebu meni kao olaksicu ali sam procitala da dok sam na porodiljnom i rodiljnom(planiram koristiti i drugih 6 mj) je isplativije da olaksicu koristi drugi roditelj, a onda kad se vratim na posao da je prijavim na svoju pk. Ako se netko kuzi u to,bila bih mu zahvalna.
Pozz!
Biram ime za bebu, no imam dugačko prezime i željela bih znati da li se ikome dogodilo da ime i prezime ne stane na sve dokumente? Poznanica mi je imala 22 slova u imenu i prezimenu i na nekim dokumentima joj je nedostajalo ime, no to je bilo prije više godina (i bilo je riječ o staroj zdravstvenoj i nekoj neobveznoj kartici), a i nije više u Hrvatskoj.
Je li se nešto promjenilo?
Podižem temu s dva pitanja...
Bilo je pitanje već ranije, ali bez odgovora pa pitam ponovo. Imam veću plaću nego MM pa bih na sebe stavila dijete kao olakšicu, no zanima me ima li smisla da je olakšica na njemu dok sam ja na porodiljnom?
I drugo pitanje: pretpostavljam da porezna olakšica ne mora biti vezana za to na kojeg roditelja je prijevljeno dijete na HZZO?
Pa ako mi netko može odgovoriti, bila bih zahvalna :)
Podizem temu!
Prijava djeteta rodjenog u inozemstvu.
1. Moze li treca osoba (sestra MM) uz ovjerenu punomoc upisati nase dijete u maticu rodjenih, podici rodni list i domovnicu, u Mup za prebivaliste, jmbg i oib?
2. Koji je rok za upis djeteta?
3. Jesam nesto propustila pitati, gdje se jos treba prijaviti?
(Imam osjecaj kao da sam prvo dijete rodila prije prije 10 godina, sve sam zaboravila)
Mislim da ti je najbolje provjeriti sve na mup-ovim stranicama..
A ovak sad što znam mislim da ne moze treca osoba prijavljivat djete vec oba roditelja. U inozemstvu trebas izvaditi za bebu putni list s kojim ces preći granicu i onda u hr sve obavite.
Za rok ne znam da li ima neki, ali znam da je moja frendica sad pred Božić tak došla s novom bebom iz Nizoz i sad ga prijavljivala , a on ima vec 8.mj.
Za naše rok je mjesec dana, tad sud matičar ili neki treći određuje ime djetetu, ali to za vas stranske ne znaju da ste rodili, ali opet da se čeka osam mjeseci malo je previse
Malo sam se preračunala ..imao je oko 6.mj.
I Jelena nisu čekali toliko jer im je bila fora već sto nisu mogli doci ranije.Čovjek radi vrlo odgovoran posao , a i puno vremena provodi putujući po svijetu i obučava druge. I vjerujem da su tamo obavili sve što treba i sigurna sam da nisu ovdje prekršili nikakav zakon jer je on cijeli život radio bas u mupu pa se sigurno informirao :) Tak da je zadnji komentar suvišan
ma sve je ok, djeca koja su tu rođena moraju biti prijavljena u roku mjesec dana jer bolnica šalje dojavu da je neko rodio