Drzi se, kljucic, svim srcem se nadam da ce tvoja curica ozdraviti. Takodjer mislim da si vrlo snazna i pozitivna osoba, svaka cast. :) :heart:Citiraj:
kljucic prvotno napisa
Printable View
Drzi se, kljucic, svim srcem se nadam da ce tvoja curica ozdraviti. Takodjer mislim da si vrlo snazna i pozitivna osoba, svaka cast. :) :heart:Citiraj:
kljucic prvotno napisa
Hvala :love:
p.s. vishnja potpis je mrak. Već dugo nisam slušala ĐB. Možda da probam s njim. Uvijek doživim katarzu nakon par pjesama.
Evo, ja bas danas posle rucka zadremala sa slusalicama u usima uz "Naposletku", "Kao talas" i "Nedostaje mi nasa ljubav, mila" - medju mojim omiljenim. Stvarno oplemenjuju...Citiraj:
kljucic prvotno napisa
ovo ko da sam sama pisala :oops: :oops: ali takva sam...Citiraj:
dunja&vita:-))) prvotno napisa
evo baš slušam prigodnu pjesmu http://www.justsomelyrics.com/692765...-Artikl-Lyrics
meni se čini da svatko ima neku svoju boljku...neko šarene bočice, neko knjige, neko nešto..i to je ok, pa bože moj s nečim se moramo počastit ali koliko vidim oko sebe jako je teško postavit granice i nepretjerat
dobra tema - mi stvarno kupujemo najnužnije ili bolje rečeno - nužno i opet potrošimo poprilično novaca ali definitivno pazim.
Na reklame okrećem očima - posebno na sredstva za čistoću doma i dezinfekciju - dok nisam bila ekonomski i ekološki osviještana za higijenu doma mjesečno smo trošili do 600,00 kn pa na više (domestos za pločice, domestos patka za školjku, sprej domestos - šprica za tuš kadu, tablete za perilicu, miris za perilicu, čistać perilice, sol za perilicu, za parket sredstvo, za peglu, za veš mašinu........... krpe ove i one), onda sam odjednom posatala pametna (jako pametna) i od tog sveg sr.... štetnog za okoliš, zdravlje i kućni buđet kupujem manje od pola - cca sada mjesečno potrošimo na higijenu doma - 200 kn, nekad više nekad i manje - ovisno koliko ostane ili neostane od prethodnog mjeseca. Gotovo sva sredstva razrijedim sa vodom i smanjila sam praškove, deterđente i ostalo.
Kuća mi je jednako čista kao i prije. Možda i čišća.
Kozmetika - puder kupujem najskuplji ali ga imam gotovo 7-8 mjeseci, ostalo kupujem od jeftinijh marki i to dosta rijetko, šminkam se svaki dan ali malo - ne moram špahtlom skidati šminku navečer.
Zaista štedim na čemu god mogu - žao mi je kad vidim gomilu računa a često nepotrebnih.
I vrlo često razmišljam kako su nekad ljudi malo kupovali - sjećam se da je mene baka slala u dućan i to bi obično bile 4-5 stvari (i tako 4-5 x mjesečno) - i nije ta baka bila siromašna - ono - srednja klasa.
Mislim da nas taj konzumerizam i police u dućanu jednostavno natjeraju na kupnju i ono - TO MI TREBA, a koliko nam stvarno treba???
opet ja - o reklami, mene osobno malo ljuti i ona kad onaj mali neće kakati doma nego mora frendu ići jer on ima onaj sprej koji lijepo miriši- ja vjerujem da je i taj sprej štetan za ljudski organizam - štetniji od smrada :lol:
mogla bi nabrajati reklame koji meni osobno govore NEMOJ TO KUPITI.
i opet puno potrošimo na osnovne stvari.
časopise one ženske i novine ne kupujemo, osim NG Junior na preplatu.
Ormar mi je pun mojih sandala, čizama ali nisam već dugo kupila niš novoga - a baš mi i ne treba kad ih imam puno.
Dalo bi se nabrajati..... i uštedjeti....
Pala mi je šaka knjiga Elaine St. James : Živjeti jednostavno
Prava stvar!
ja volim misliti da sam razuman potrošač. ne kupujem stihijski, nikad njisam imala para da se mogu ponašati kao pijani grof, i nikad nisam imala plaću samo za sebe.
hranu kupujemo jednom mjesečno u velikom i čim bržem šopingu sa popisom koji ne podnosi odstupanja.
ja mrzim velike centre, čekanje, blagajne, gužve...
garderobu kupujem planski na sniženjima, najprije za djecu, pa za mm, a na kraju sebi.
kozmetiku u principu ne kupujem, a ako već moram, onda dugo studiram gdje je i kada najpovoljnije.
od pručavanja kataloga sam napravila nauku.
igračke kupujemo samo za rođendane , božič i uskrs. i to isključivo prema trajnim afinitetima, za momentalne aktualne nebuloze koristim bake dede i rodbinu.
trudim se da jedu zdravo, a da mi kuhanje bude najekonomičnije moguće.
sredstva za čišćenje kupujem na akcijama, a koristim minimalne količine.
nisam škrta, nego sam tako navikla. kad se T rodio jedine naše financije su bile najmanja moguća naknada jer sam ja bila nezaposlena majka studentica, a preponosna da bilo kome budem na teret. ako je i kapnula neka pinka od instrukcija i slično, bila je predragocjena da bi se trošila na gluposti.
nravno , povremeno se dese izvanredni troškovi (kao sad, kada nosim crninu, pa moram kupit par neplaniranih komada robe da ne idem na posao ko čudo), ali i onda se trudim troškove svesti na minimum.
a za sve koji tvrde da ih se reklame ne dotiču - najuspjeliji marketing je onaj koji kao rezultat ima takve izjave.
ma joj baš si me razdragala, prava si mamica, sebe zadnju gleda - micek mali...Citiraj:
babyboys prvotno napisa
al ova zadnja rečenica mi nije jasna u vezi marketinga - s obzirom da sam jako protiv tih lažnih reklama objasni mi molim te što si htjela reći jer ne želim ni na koji način sudjelovati u promiđbi tih proizvoda.
provedeno istraživanje. nitko ga nije naručio, znači neovisno. i došli do zaključka da ljudi koji tvrde da ih ne dotiču reklame i ne zanima nikakav marketing i promiđba, ustvari duboko promišljaju o toj tematici i svrsi pojedinih kampanja.
što znači da ih dotiče i pogađa.
pa su neke (puno njih) firme i stručnjaci došli do zaključka da su takvi ustvari idealan target, pa smišljaju kampanje namjenjene njima.
i te su redovno najuspjelije.
podsvjest je divna stvar
ja ju odavno "reklamiram" ovdje, kao prikladnu literaturu - ali nitko ne trza :mrgreen: . imam ju doma, i uživam kad se riješim energetski nepotrebnih stvari... ;)Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
jesi u pavu i nisi. kako objasniti onda da ja u kući nemam niti jedan domestos, niti jedan sprej ili utikač mirisa protiv smrada, niti jedne kobasice, paštete, gotove pudinge, kremice za ovo i ono i ono i ovo.... a to su sve reklame koji meni vrište NEMOJ TO KUPITI? U mom slučaju efekt je jedini taj što ja to zaista ne kupujem, niti ću - jedino drugima pričam o štetnosti toga svega i kako ja mogu bez toga - e jedino ak tu napravim kontraefekt pa ljudi kažu- "gle, ona to ne koristi - sigurno je dobro jer ona nema pojma", - u to sumnjam jer ja sva ta s..... ne kupujem upravo jer su mi drugi otvorili oči o štetnosti tih proizvoda - preko neta, preko priča...Citiraj:
babyboys prvotno napisa
većinu toga nemam ni ja. osim kobasica :mrgreen:Citiraj:
da ja u kući nemam niti jedan domestos, niti jedan sprej ili utikač mirisa protiv smrada, niti jedne kobasice, paštete, gotove pudinge, kremice za ovo i ono i ono i ovo....
ali to ne znači da te reklame ne dotiču i da si imuna na njih.
za pretpostaviti je da te sve neke stvari nemaš doma iz nekih dubljih razloga, a ne zbog loše ili dobre reklame i targetiranja kupca određenim brandom.
Ja imam domestos i cilit bang za kuhinju. Samo zato što su mi provjereni i nezamjenjivi. I što se mene tiče, uzalud im sve reklame za druge proizvode, ne zanimaju me :P . I ove sam počela koristiti kad sam vidjela kod susjede kako djeluju. Reklame me ni za njih nisu privukle da ih kupim.
mislim da su kampanje namjenjene takvim kupcima (i ja spadam među njih) npr. one koje ističu bio, eko... Ljudi koji na ovakav način razmišljaju često su ekološki osvješteni. Ima dosta tih suptilnih reklamica, ne gledam puno tv u zadnje vrijeme pa mi ništa ne pada na pamet, ali sjećam se jedne s radija koja tvrdi da njihova mašina za pranje suđa potroši puno manje vode i struje nego što bi trebalo za ručno pranje istog suđa. E kad bi me zbilja u to uvjerili, recimo, ja bih bila sposobna razmišljati o kupnji te mašine. Ali... :/Citiraj:
DiLala prvotno napisa
djeluju da... djeluju. isprobala i ja da djeluju.Citiraj:
kina prvotno napisa
ne kažem ja da ne djeluju, ali osim što djeluju pozitivno djeluju i jaaaaako negativno.
uglavnom meni je cilj da s vremenom što više proizvoda (ne/potrebnih) izbacim iz kućanstva.
Znam ja da djeluju i negativno, ali ja sam bolesna od kupaone, i kad kod nekog vidim unutrašnjost wc školjke žutu (da ne kažem smeđu ili crnu), slabo mi je . Domestos koristim upravo za to, unutrašnjost školjke, ode mi cca jedna boca mjesečno, a ona je uvijek kao nova.
Ot, uvijek se sjetim jedne epizode zamjene žena, kad sam vidjela nekoj prof. iz Zg crnu (od koječega :shock: ) wc školjku. Javni zahodi su prema njoj bili Sheraton...
domestos je dokazano otrovan. i nema te reklame koja će me natjerat da ga kupim. jer ova druga činjenica zvoni puno glasnije u mojoj glavi od blistave kupaone.
pašteta je... svi znamo kakva i jedan posjet jednoj tvornici u srednjoj je bio dovoljan da mi sliku proizvodnje jedne vrlo popularne paštete zasjeni sve kampanje.
ima još bezbroj primjera.
neka kampanja je uspješna kad u našim glavama uspije zasjeniti to činjenično stanje stvari.
moja wc školjka je sjajna i bijela. izvana. iznutra. ispod ruba. duboko di god pogled dopire- bijela. bez domestosa. povremeno WC sanitar i često ocat alkoholni, ovaj sanitar - otprilike svaki drugi dan- ovo što ispod ruba stavim je čisti sanitar, a ovaj u šprici razrjedim vodom i špricam po ostalim dijelovima.
uvijek je sve bijelo i sjajno- bez domestosa. nema nikakvih problema.
nije ni wc sanitar neštetan al si mislim da je manje štetan.
Evo, da vam se pridružim u raspravi. Trenutno sam u fazi usvajanja ekoloških navika i usprkos svijesti da štedim lovu, teško je.... Navikla sam ići linijom manjeg otpora, ali mislim da ću uspjeti.Citiraj:
kljucic prvotno napisa
Ali, farbanje? Pofarbala bi se makar me ubilo. Imam par sijedih i ne pada mi napamet niti zbog kakvog troška, niti zbog kakve ekologije hodati takva po cesti. Neke stvari si čovjek treba priuštiti,mala zadovoljstva..Onak, sjedim kod frizera, gubim vrijeme i novac,ali osjećaj je dobar.Netko me mazi, uljepšava, izađem na van s novom frizurom i mirisnom kosom... 8)
i ja radim friz - pramenove. nije ekološki ni zdravo - no za psihičko zdravlje je zdravo.
ali eto razmišljam da ih malo potamnim tako da ne moram svaka 3 mjeseca na friz. nego 6.
a možda budem ko i dosad. no koliko drugi troše na uljepšavanje ja sam nula.
ne mažem nokte - prirodni su.
ne mažem tijelo - ponekad, vrlo rijetko jedino bebi ulje poslije tuša.
samo se tuširam - ne koristim kadu.
za tuš - koristim fini sapun
deodorant - 0
pasta za zube - najjeftinije, domaća, biljna (imala sam problema sa zubnim mesom dok sam koristila one malo skuplje strane),
depilacija - moja britvica
krema za facu - do 60,00 kn - mažem samo ujutro, navečer - po noći - koža mi odmara bez preparata.
ne pijem sokove - samo vodu.
mjesečno kupimo oko 2-3 l soka - za goste.
mislim da smo dosta štedljivi ali nije to zbog neimaštine, isto bi živila i sa puno love, .... gotovo isto.
da čujem vaše potrošnje - možda ima dobrih primjera za usvojiti.
evo moja, samo ne znam može li se šta naučit.
na plac idem svaka dva tjedna i kupujem samo sezonsko voće i povrće, uglavnom kod istihb prodavača. povremeno kupim malo veće količibne, pa operem, očistim i zamrznem po porcijama.
špeceraj kao što već rekoh, jednom mjesečno u nekom velikom centru i to da je gotovo čim prije.
ne šminkam se godinama jer sam alergična, kosu perem šamponom za prhut - medicinskim kojeg mi jedna boca od 500 ml traje dva mjeseca.
koristim pjenu za umivanje i kremu za lice samo ujutro, za noć ništa. pelene koristimo jednokratne -- millerice i to samo zato jer nemam vremena za neku alternativu.
za igračke sam već rekla, kao i za garderobu.
kemija za domaćinstvo - kupujem na akcijama u onim centrima od gore i to samo one proizvode koje sam provjerila, a sve razrjeđujem, tako da traje...
što se tiče stvari za kuću, kupili smo namještaj, a sve (dobro, skoro sve) sam dobila od nadobudne rodbine.(imam 5 :shock: setova tanjura samo).
kad razmislim, da nemamo kredit... :roll:
e da, na frizuru idem jednom godišnje i tad se ošišam na kratko, pa puštam kosu. ne farbam se, nemam sjedih još, a nadam se da sam na mamu i da ih neće ni bit, ne koristim ni regenerator redovno.
meni su zadovoljstvo knjige, pa si tu i tamo priuštim neku
da nemamo kredit mislila bi da smo Todorić. šala. no zaista - kredit nam je opaki, no svejedno - zašto bih za domaćinstvo trošila ... bubnut ću 6.000,00 kn ako mogu 3-4.000 kn - a učinak isti, kuća čista, lijepa, mi siti.... zadovoljni. Mislim da puno ljudi rasipa lovu nepotrebno. I ja često skupa s njima.
Voljela bih još manje trošiti......
ajmo se natjecati ko je manje potrošio!
može se može..... treba truda
xCitiraj:
DiLala prvotno napisa
spomenuvši Todorića - zlo mi je kad se samo sjetim koliko love u Konzum ode, mislim mogu ja i u Interspar,... bilo gdje, no Konzum mi je najbliži a ode love i love, sve me sram. a pazim što kupujem - idem sa popisom..... al eto. nakupi se.
ni ja ne volim konzum, ali kaj ću kad u mom selu nieg drugog smislenog ni nema...
Jel prodaješ :mrgreen:Citiraj:
babyboys prvotno napisa
još da imaš one stare kakvi su nekad bili.... ja volim one stare porculanske, s uzorcima cvijeća ili onih parova baroknih...... to mi je predivno, ovo moderno se meni niš ne sviđa.....Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
pa sve si nešto mislim da bi i mogla :mrgreen:
takve ima moja mama, ona niš ne prodaje kad je hrčak.Citiraj:
još da imaš one stare kakvi su nekad bili.... ja volim one stare porculanske, s uzorcima cvijeća ili onih parova baroknih...... to mi je predivno, ovo moderno se meni niš ne sviđa.....
moji su moderni.
malo ste se gore dotaknule reklama ...
reklama nije samo tv/radijski spot, oglas u novinama ili na panou, banner i sl. ...
te vrlo jednostavno detektirate i, ako želite, ignorirate.
one sofisticiranije, kao što je pr, 'word of mouth' i slične fore najčešće ni ne skužimo, a popušimo.
osim toga, istraživanja navika/stavova/sličnog u ciljnoj skupini idu do neslućenih dubina i detalja i sve se teže othrvati kad jednom netko zna gdje smo najslabiji i gdje gađati.
što se ovog s frizerom tiče, meni je spas djevojka koja u salonu radi za 2,5k kn pa, slijedom toga, još extra radi i po kućama, što bi se reklo, dogovorimo se kad će doći, ne moram smišljat kud s djetetom, popijemo kavu, a sve za siću koja njoj itekako dobro dođe ...
da, ali moramo biti svjesni i da marketing nije samo reklama, već i vizual ambalaže, pozicioniranje u dućanima, određivanje akcije, sampleovi koji se kao gratis dijele , logotipovi po svuda (na odjeći, igračkama, kuhinjskim krpama...)... zato sam rekla da je podsvjest divna stvar...
Eh, knjige! Tu ne mogu uštedjeti baš nikako. Jednostavno moram si kupiti onu koja me zanima i onda polako i bez žurbe pročitati.Citiraj:
babyboys prvotno napisa
[quote="cvjetkica"]Eh, knjige! Tu ne mogu uštedjeti baš nikako. Jednostavno moram si kupiti onu koja me zanima i onda polako i bez žurbe pročitati.[/quoteCitiraj:
babyboys prvotno napisa
e, baš tako
I sama sam takva...to je jače od mene.Citiraj:
cvjetkica prvotno napisa
A što se tiče ostale potrošnje i koliko mi stvarno trebaju stvari koje kupujem...hm...na kraju svakog mjeseca se pitam: ''Pa u što mi odoše pare?'' Jednostavno ne znam i ne znam ekonomisati,a ni muž nije daleko odmakao. Nešto se kao ja trudim pa štedim,ali džaba.
Ne trošim puno na sebe (barem mislim),ne kupujem skupu odjeću,ne idem kozmetičaru (tek ponekad),frizeru odem na farbanje i kad je eventualno neka prigoda...Šminka mi dugo traje jer se puno ne šminkam. Ne izlazimo,ne idemo na skupa putovanja,ljetovanja,zimovanja.
Djeci kupujemo što im stvarno treba,igračke dobivaju od rodbine.
Muž isto tako nije ''troškali''
Sredstva za čišćenje traju i traju-pod brišem čistom vodom,a i kod čišćenja ostalih površina ne pretjerujem sa raznoraznim preparatima. Isto je sa sredstvima za higijenu. I opet na kraju mjeseca svaki put isto pitanje...
Izgleda da je baš vrijeme da svoju kućnu biblioteku obogatim knjigom Živjeti jednostavno... :heart:
fino... kupi onu koja se zove "živjeti jednostavno" :mrgreen: ...Citiraj:
babyboys prvotno napisa
ja kupujem bio pamuk proizvode u c&a za manje novceCitiraj:
koksy prvotno napisa
u principu cekam rasprodaje pa kupujem obleku sezonu naprijed
ako mali preraste i trebam kupit hlace po punoj cijeni (sto je recimo do 20 eura za hlace u h&m) meni je uzas ostavit 50-ak eura za 3 para hlaca kad znam da ih mogu naci i za 5 eura. problem je sto nemam vremena da krstarim tjedno po ducanima i kupim obleku s ponude
klopu kupujem u bio ducanima i nije neki izbor. vise se vodim kvalitetom nego cijenom
kozmetika, sredstva za ciscenje moraju biti veganska, netestirana na zivotinjama
igracke kupujem samo kvalitetne ali opet najcesce upiknem po nekim rasprodajama ili kupim u web ducanima
popustio me pocetni ushit imanja djeteta pa ne kupujem tako da mora imati apsolutno sve od playmobila, recimo serija vitezi ili gusari, nego sad uzmem samo sto ga zanima. isto i za lego, odustala sam od kupovanja svih setova odredjene serije (osim za bozic ili rodjendan kad dobije cuda) jer sam se napokon uvjerila da nece imati traume i nesretno djetinjstvo ako nema bas sve
eh ja sam tu neka sredina. ne, ne sredina nego neki čudan mix.
reklame me baš ne diraju previše, neće me uvjerit da mi je nešto neophodno.
- frizera se ne odričem ni u ludilu, svaka 2 mjeseca
- kozmetičarke sam se odrekla
- za dobre cipele i traperice sam spremna podosta izdvojiti (za to sam sigurna da ću iznositi)
- odjeća - biram ono što znam da ću nositi, više se ne dam nagovoriti nanešto što nije moj stil
- gitina odjeća - uglavnom h&m, pazim da bude praktično
- higijena - četkica i pasta za zube, krema za lice, sapun, peeling, mlijeko ili ulje za tjelo, dezić, šampon, regenerator, krema za ruke
- šminka - tekući puder, maskara, rumenilo, sjajilo
- sredstva za čišćenje - smanjujem količinu, sve više koristim ocat i sodu i eterična lja
- veš - detrdžent , oraščići, omekšivač sve manje koristim i nadam se da ću ga uskoro u potpunosti izbaciti
-za suđe - dm tablete, sjajilo i sol, i za ručno pranje dm
ali priznajem da sve više pazim da kupujem ekološke varijante detrdženata i za veš i za suđe. i postajem opsjednuta time, npr. razmišljam da li ti oraščići stvarno ispuštaju saponin ili ???
jesu li eko det. stvarno eko?
razmišljam treba li mi nešto ili ne, ali isto tako potrošim i na gluposti.