Mi jedemo ;)Citiraj:
kinder prvotno napisa
Doma spremam samo pastrvu, ali kod mame mlatimo po svemu.
Printable View
Mi jedemo ;)Citiraj:
kinder prvotno napisa
Doma spremam samo pastrvu, ali kod mame mlatimo po svemu.
A ja negdje prije napisala fini recept za fiš...Citiraj:
kinder prvotno napisa
Od ostalih riba - mhm, već goooodinama nisam vidjela, recimo, kečigu...
Štuke se povremeno nađe u ribarnicama (ali pazim, jednom je smrdila po nafti, više cijenim ako ju netko od poznatih upeca pa znam iz koje je vode). Bolja mi je kuhana nego pržena (na komade, u brašno pa na tavicu) jer ima krto i suho meso.
Od ostalih - smuđ, šaran, som i cvergli, pastrva je standard i klasika, a ako se dočepamo kakvih klenova, divera, crvenperki i dr. ista im je sudbina. Sve jedemo! Goooodinama nisam vidjela jegulje (znali smo ih loviti na Vrani blizu Pakoštana - jednom nam je jednu pojeo mačak :mrgreen: ) i mislim da su ljudi jednostavno zaboravili na njih.
Lani sam bila u Koprivnici na danima renesanse - u birtiji blizu bedema pekli su šarane na štapu, onak raširene... Baš su me podsjetili na neka druga vremena!
Nema ništa lepše od špikovane štuke iz rerne! :mljac:
Volim smuđa na razne načine, pastrmku, ali ne mogu podneti šarana jer mi uvek smrdi na mulj i mastan je. A i soma ne volim baš zato što je masna riba. Babuška može da prođe, onako reš pržena u tavi ili u ribljoj čorbi.
A moji su mi pričali često kako je kečiga ekstra riba, ali je nikad nema na tržnici.
Moji su uvek pecali smuđeve i somove, pa nešto nisam isprobavala ostale rečne ribe.
Jela sam tolstolobika kao mala, ali se sećam da mi nije bio nešto fin.
I skoro sam probala manića (moj stric je imao period u kojem je stalno išao na maniće) i on nije loš.
Zapravo je to morska riba, ali se mresti u reci. Valjda mi je zato bio ok, jer se nije osetio po mulju.
Potpisujen Krampus, kakva je to riba bez češnjaka, maslinova ulja i malo papra? :/
Tu kod nas je svi tako jedu.
A u restoranu bome nigdi nisan dobila ribu sa češnjakon.
Ako ga želin, moran ga posebno tražit. :roll:
Zna li iti netko od vas pripremati grdobinu na bilo? Znam da se ona ispeče ali ne znam kako se umak pripremi. Osim da u njemu obavezno mora biti bilog vina.
A ja nikad u restoranu nisam ddobila morsku ribu bez češnjaka, peršuna i limuna :roll: Ali uvek moram posebno tražiti još limuna :mrgreen:Citiraj:
babel prvotno napisa
XCitiraj:
vanesax prvotno napisa
A ja mogu nabrojit sve restorane u Šibeniku (pritom mislin i na okolna turistička mista) i par poznatih u Splitu pa bome nigdi nisan dobila češnjak.
Kada dođe lito, ako budete išle na more u moj kraj, ja vam ih preporučin pa ćete biti zadovoljne :mrgreen:
Meni to smeta. Ne volin češnjak ali san navikla na taj "papreni" okus još od djetinjstva pa mi jednostavno fali :/
A naravno da mi roditelji nisu kupovali pokvarenu ribu nego mislin da je to sve stvar naučenosti. Moji tako peku ribu, ja tako radin, susjedi, rodbina...Ne znam...To je jednostavno tako kod nas :/
Ja volim češnjak i nekad ga stavljam na ribu a nekad ne. Ono što ne volim je limun, i uopće ne kužim zašto uz ribu u restoranima daju limun.
Kupujem svježu u ribarnici na kvatriću - i to OČIŠĆENU, tak da je doma nikad ne čistim, nego samo isperem pod mlazom vode i gurnem u pećnicu - posolim,popaprim, obložim krumpirom (ako ga pečem, al većinom uz ribu jedemo kuhani s peršinom) i pokrijem folijom, pred kraj foliju maknem i još par minuta zapečem odozgora, tak da bude fino kuhano-dinstano-pečena. Ako je neka "suha" vrsta, napravim marinadu od maslinovog ulja, peršina i češnjaka.
To mi je jedno od jela za čiju pripremu potrošim sveukupno pola sata - ponekad i ukupno s jedenjem :P :mrgreen:
btw. nema do ribe na roštilju :mljac: po mogućnosti grdobine
Ima li tko kakav dobar/jednostavn recept za škrpinu/škarpinu (valjda je to ista riba )?
Ja obično kupim smrznute i očišćene, frišku sam vidjela zadnji put na Cresu prije par godina, još je disala! ;)Citiraj:
kahna prvotno napisa
Daklem, ja to u pećnicu. Prethodno provjerim da li je dobro očišćena (iz trbuha izvaditi onu crnu kožicu jer to zna bit gorko). Posolim krupnom soli, ubacim u trbuh grančicu ružmarina i grančicu peršina i ispečem (na malo ulja suncokretovog, riba se peče u zatvorenoj posudi 15-20 min, ovisno o količini + još 5-10 min u otvorenoj da dobije koricu).
Peršin i češnjak uvijek dodajemo naknadno (tko voli - na ovo nam paše). Očistim i iskošem, pa zalijem maslinovim uljem i ostavim u zdjelici na stolu. Limun isto!
Znaš šta, ako je grdobina na bilo onda i to bilo vrlo slično bakalaru na bilo...zapržit dosta luka na maslinovo ulje, pa pa peršin sol papar sve šta ide i na to još riba naravno :lol: vino bilo...Citiraj:
babel prvotno napisa
Šta se češnjaka tiče, ne možete jesti plavu ribu bez njega, jer ne valja a ne možete ni bijelu jer je bolesnički tanka :P
Zato peršin i češjak...ali ne previše i naravno po guštu, nismo svi isti..
Grrr mrzim što nema edita
Škarpina je najbolja na lešo ili na brodet...to je riba u čijoj glavi ima više mirisa arome i okusa nego u tri kila druge ribe..i zato je izvrsna za juhe i brodete...to je šteta peči ili frigati...
pa da poslije klope očistiš prste!Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
A nisam baš neki ljubitelj riblje juhe :/Citiraj:
Krampus prvotno napisa
A kako brodet napraviti? :oops:
ne taj limun - onaj serviran na tanjuruCitiraj:
apricot prvotno napisa
Citiraj:
kahna prvotno napisa
malo grdobine, malo još neke ribe, škarpina obavezno..pome..kapula luk peršin...vino bijelo..
slažeš u teću i pustiš da kuva..
a limun jer mnogi tako vole...
moj sin ne jede ni jednu ribu bez limuna i obavezno ga stavlja u riblju juhu...doslovno ga cijedi
Ne znam za staru ribu, ali znam da je prava carolija okusa ispeci frisku ribu na gradele i poslije je zaliti maslinovim uljem i sitno sjeckanim persinom i cesnjakom.Citiraj:
Češnjak i peršin su ljudi stavljali na ribu koja je "stara" i smrdi da se ubije taj smrad Smile .
Zapravo sam i ja prije mislila da dobroj ribi s gradela nije potreban cesnjak i persin ali sam se u zadnje vrijeme uvjerila u suprotno.
bolje je probavljivo, ako polijes limunom. tako barem kazu.Citiraj:
NanoiBeba prvotno napisa
Krampus neman pojma kako se sprema bakalar na bilo :roll:
Nisan ga nikad ni spremala osim na crveno.
Daj pojasni cili recept ako znaš. Mislin da grdobinu.
To obično jeden kad iden u restoran i zato nisan sigurna jesu li ti komadi grdobine ispečeni ili ispohani :/ Samo san čula da je teška za spremanje jer je sklona raspadanju. Meso je osjetljivo.
U umak još ide i pašta. Pretpostavljan osim vina da ide i riblja juha...Stvarno je mljac.
Tko ima peku, riba ispod peke je isto ;)
Limun ima nekoliko funkcija.
Prva je dezinfekcijska.
Riba se obično ne peče dugo, pa ako ostane nekih mikroba, limun će ih ubiti.
Drugo, limun omogućava da se meso ribe ne raspada, već da ostane kompaktno (koliko to može da bude)
Tek na trećem mestu je aroma.
Ja recimo nikad ne pijem vino ni uz jelo ni posle jela.
Zapravo, kod mene posle jela može da prođe samo najobičnija voda i ništa drugo.
Htela sam reći da je posluživanje nečega uz nešto, stvar standarda.
Btw. ja limun cedim u sve živo valjda (osim u slatkiše, mleko, čaj i juneću i pileću bistru supu)
molim te možeš odgovorit kako ribu pečeš u zepter loncu, a da se ne zalijepi za dno i ne raspadne?Citiraj:
apricot prvotno napisa
jel lonac dubok ili tava? i da li pokrivaš poklopcem?
ja nikako ne uspijevam ispeć ribu u zepter suđu
Idemo redom...
Pojma nemam kako se sprema grdobina ali se bakalar skuha..i u njega udrobi cijela hrpetina u avaru stučenog češnjaka..peršina i brdo ulja..soli i papra jasno...i od toga se radi svjevrsna pašteta...s krupnijim komadima
E sad..grdobina...ne znam...iskreno....ja bi je recimo isfiletanu ispekla sa strane u zdjeli na maslinovm ulju dodala puno češnjaka i peršina...u to dodala ispećenu isfiletanu grdobinu..podlila bijelim vinom..dodala začine i prokuhala...dok se ne postigne ukus...eventualno tko voli vrhnje..dodala i vrhnje...
Dalje..losos se na zapadu peče na drvetu..ne pitajte me kako...samo na drvenoj ploči koja se izlaže temperaturi...a ja sam ga doma pekla na tavi i okretala bez problema..ali na jakoj vatri da s donje strane dobro uhvati koricu..
U zepteru bih ja pekla ribu isto kao i meso..na nagloj vatri..
Ne vidim logiku poklapanja ribe jer se riba u principu obavezno kuha otklopljena a ne poklopljena pa ne vidim ni logiku pečenja a da je poklopljena osim masnim papirom kad se friga da ulje ne štrca
Da znaš da ću tako i napraviti :mrgreen: I to ovaj vikend.
Samo ću garant dodati vrhnje za kuvanje.
Hvala na objašnjenju :love: Podnit ću ti izvještaj :mrgreen:
Ako ne bude dobro, dobit češ jačmer :lol:
Šalin se, ne zamiri :love:
Ja ti sve pečem u loncu, i meso i ribu.Citiraj:
Bambi prvotno napisa
Da ne moram poslije prati štednjak :roll:
Jest, zalijepi se, ali se i odlijepi kad poklopiš.
Ili kad podliješ vodom ili vinom.
Ali, ne pečem cijele ribe u loncu, samo filetiranu i odreske. Cijele ribe u pećnici, u foliji.
Citiraj:
babel prvotno napisa
Ako baš mora nek bude na donjem kapku, bolje mi stoji nego na gornjem :mrgreen:
Jesi opaljena :lol:
Uglavnom, grdobine nije bilo, probat ćemo je sutra naći a recept ide baš onako kako si ti napisala samo šta se još preporuča i riblji temeljac. Dobro si pogodila, ide te :)
Za utjehu napravila paštetu od tune. Ne može se uspoređivat premda je volin ali bar će utažit želju za ovim drugim :mrgreen:
Citiraj:
babel prvotno napisa
A ti baš navalila na tu grdobinu... :mrgreen:
Znam :roll:
I sebi san dosadila ali sada nema odustajanja dok je ne spremin :D
To je želja još od prošle trudnoće :)
Evo, upravo se pojavio jedan zanimljiv receptić za brancina :mljac:
Šteta što ne mogu da ga kupim ovde kod nas...
http://www.coolinarika.com/recept/brancin-s-koprom
Nisam trudna ali mi se jede raža..lešo..s gomilom maslinovog i gomilom češnjaka i lešo karotom i krompirom
I persinom.Citiraj:
Krampus prvotno napisa
I fetom toplog, svjezeg kruha za tocat. Aaaaaaaa.
Nemojmo pretjerivati. :mrgreen: Sline mi idu.
Citiraj:
apricot prvotno napisa
havala na odgovoru, to me i zanima kako se može peći u loncu jer imam velik i dubok lonac pa bih htjela iskusiti to :)
U velikom i dubokom loncu bi ti pekla :mrgreen:
A jel nije jednostavnije tavu poklopiti masnim papirom nego ribati duboki lonac :mrgreen:
Kupila sam jučer zaleđenu škarpinu bez glave (!) i danas smo ju ispekli
na roštilju.
:mljac: stvarno mi je jako jako fina.
masnim papirom????????????????Citiraj:
Krampus prvotno napisa
pa da zapalim kuhinju
???? ha??
a zašto da je zapališ ??
Kod nas se prodaju samo bez glave. Evo ovde sam prvi put čula da je glava škarpine odlična za riblju čorbu.Citiraj:
kahna prvotno napisa
Btw. ja sam pre nekih mesec i po dana napravila savršenu riblju čorbu od škarpine i lososa (kojeg ne volim da jedem, pa sam ga utrpala u tu supu :P ) i ispalo je stvarno neverovatno ukusno.
Bambi, nećeš ništa zapaliti ako prekriješ tavu papirom :mrgreen:
Ionako moraš stalno biti pored tave dok pržiš ribu.
Nećeš ići u dućan da pazariš dok ti je riba u tavi?
Pričala sam o svježoj škarpininoj glavini :mrgreen:
Smrznute nemaju glavu i baš ih danas gledam u trgovini..38 kuna kilo..a porijeklo Francuska..
Kupit ću jednog od slijedećih dana i probati.