a zašto san ja imala tih 15dana
kod koje si soc radnice ako se smi to govorit u st ili
Printable View
a zašto san ja imala tih 15dana
kod koje si soc radnice ako se smi to govorit u st ili
Mama san ovo je po meni manjkavost novog sistema.
PRelaskom na HZZO kod vještačenja ne uzimaju se u obzir socijalno anamnestički podaci (da li je dijete samohranih rod, ima li oba rod., ima li zdravu braću i sestre, gdje i skim živi dijete i sl.), već se uzimaju samo zdrastveni podaci tj. nalaz specijalista (bez uvida u zdrastveni karton, bez preporuke pedijatra, bez razgovora sa roditeljima, bez djeteta, roditelji se ponekad ne pozivaju na vještačenje).
Korištenjem prava na njegu oduzeto mi je pravo na korištenje neplaćenog dopusta do treće god. jer sam isti dužna prijavit mjesec dana (ili više) prije povratka poslodavcu. KAko rj. stupa na snagu u roku 15 dana (?) to nisam u mogućnosti te gubim pravo.
Možda bi netko medicinske struke mogao napraviti usporedbu starog i novog pravilnika. Meni kao laiku izgleda da su neke bolesti "izbačene".
Možda je u pravilinku treblo ostaviti prostora da komisija donese pozitivno rj. i u slučaju kad dijete nema težu bolest ali ima više "lakših".
Sori ovo sam samo nabacala.
makraska. ja sam imala tih 15 dana prvi put ali kad sam dobila rjesenje o produzetku njege receno mi je da ono odmah stupa na snagu (jer se nastavlja na postojece).Citiraj:
nessa prvotno napisa
meni je sve kod HZZO-a prošlo glatko, valjda sam ovog puta imala sreću...
kod CZSS-a su mi zagubili nalaz pa sam izgubila 5 tjedana odobrenog skraćenog r.vr. od ukupno 6 mjeseci!
hej nessa...imali kakvih novosti kod tebe? kako je prošlo na hzzo-u?Citiraj:
nessa prvotno napisa
mg-nije mi muž još iša sada san kući pa će otić iza uskrsa uglavnom u firmi su mu pristali da uzme PP :D
Stiglo pozitivno rj. još 6 mj. :D Nismo puno čekali (mjesec i 20 dana) ako se uzme u obzir da su tražili dodatni nalaz.
Što se tiće naknade evo šta piše. ROditelj za vrijeme korištenja prava ima pravo naknade u iznosu 65% proračunske osnovice za puno radno vrijeme, mjesečno u iznosu 2.500,00kn.
Ali su se isto tako u donjoj točki ogradili pa piše.
Područni ured po službenoj dužnosti, bez donošenja novog rj, utvrdit će i isplatiti novi iznos naknade plaće, ako u tijeku korištenja prava dođe do izmjene proračunske osnovice od koje se naknada obračunava.
Vezano za eventualnu žalbu stoji da "Žalba ne izvršava rješenje"
Da li to znači u slučaju da je rješenje negativno vraćaš se na posao pa se onda žališ?
zna li netko kako se dođe do žiga kad rješenje postane konačno? kod CZSS-a sam otišla do svoje soc.radnice, a sada gdje?
Kad bi stajalo "Žalba ne odgađa izvršenje rješenja" onda bi ono vrijedilo odmah, bez obzira na žalbu. Ovo kako si napisala da stoji trebalo bi značiti da ako se žališ rješenje nije pravomoćno u slučaju žalbe. Malo sam smotano napisala, sorry, ali nadam se da kužiš.Citiraj:
split prvotno napisa
:D split!!
od kada ti računaju da ti teče tih 6 mjeseci?
kod CZSS-a je vrijedilo da ti njega "teče" od dana kad si bio na komisiji....pa onda godina ne bi ispala godina nego manje (jer naravno rješenje se čekalo po dva mjeseca)
Mama sanja isprika pogrešno sam napisalala u vezi žalbe. Ispravno je "Žalba ne odgađa izvršenje rješenja." U prevodu po meni. Vrati se radit pa se žali.
Mikonja koliko se da zaključit rješenje je od datuma vještačenja.
Sad treba rj. odnijet na "socijalno" radi DD jel tako?
ja sam u debeloj nedoumici (ajmo cure pomozite sa svojim iskustvima)!!!!
meni na rješenju od CZSS-a piše pokrenuti postupak vještačenja do 27.08.. Da li to znači ako predam 25.08. da sam i dalje kući dok ne dobijem rješenje ili se 28.08. moram pojavit na poslu?
jer ako predam ranije, onda će mi opet "ukrasti" mjesec-dva koje sam mogla biti kući sa djetetom...
nadam se da razumijete što sam htjela pitati....
ne na socijalno nego na mirovinskoCitiraj:
split prvotno napisa
mislim da moras obaviti vjestacenje do tog datuma, tako su meni rekli, a onda si na dopustu dok ne donesu rijesenjeCitiraj:
mikonja prvotno napisa
bila jutros u hzzo-u, postoji pravo na besplatno dopunsko osiguranje ako ukupna primanja ne prelaze 1516,32 kn po članu kućanstva. u to je uključen i DD i naknada.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
kako ste popunile zahtjev, tj. što ste napisale pod onim da se pravo prizna od - do? Zar ne odlučuje povjerenstvo na koliko će odobriti? Nikad ne znam popuniti formulare :oops:
a kako da znam kad će biti vještačenje???Citiraj:
malena beba prvotno napisa
split nisu ni zvali na komisiju....
Nažalost da, dobro si prevela :(Citiraj:
split prvotno napisa
a zato moras predat ranije, nazalost ali je tako... :/
Evo i mene pri kraju... nećemo tražiti produljenje, hvala Bogu sve je u redu. Što sada, dobila sam godinu dana, počelo je 02. 06. 2008., vještačenje je bilo u svibnju 2008. i piše mi da se trebam javiti u svibnju 2009. za ponovno vještačenje. Je li se sada javljam na HZZO za završetak? Je li trebam tražiti kakvu potvrdu od HZZO-a da je to pravo gotovo, onda moram obavijestiti i za DD :? Je li počinjem raditi u svibnju ili lipnju :?
mi smo isto vježbači (distoni) a ja sam ionako planirala ostati doma na neplaćenom bar još godinu dana...
zanima me može li se (ako dobijemo dopust za njegu) pred istek dopusta za njegu dati zahtjev za neplaćeni porodiljni (onaj do 3. godine djeteta)?
Willov pravo na mirovanje radnog odnosa do 3 g. života djeteta je zakonom o radu zajamčeno pravo. Možeš ga zatražiti uvijek, ali minimalno mjesec dana prije nego misliš koristiti mirovanje i u tom slučaju poslodavac ti je po zakonu obvezatan omogućiti mirovanje radnog odnosa do 3 g. života djeteta.
Willow, a kako ti znaš da ti ne pripada i dopust dalje od druge godine?
Možda bi ti bi komisija donijela i pozitivno rješenje?
Meni izgleda da se u ovoj situaciji moramo svjesno odreć prava na dopust ili SRV u svrhu zadovoljenja stavke po kojoj moram poslodavca obavijestit mjesec dana ranije.
Zašto u zakonu ne stoji "...osim za majke koje koriste pravo na njegu..."
Mama san javi se i reci svoje mišljenje. Možda sam u krivu ali meni tako to izgleda! KAko uskladit ova dva zakona?
Samo nemojmo rješit ovu situaciju na način da se od poslodavca traži razumijevanje!
Ja sam u ponedjeljak zvala Povjerenstvo i pričala sa ženom koja mi je bila u komisiji. Bila je ljubazna, obećala da će još taj dan napisati riješenje i u utorak poslati na HZZO. Razgovarale smo 10-ak minuta i dobila sam par dobrih savjeta od nje.
Danas me nazvala žena iz pravne službe HZZO-a da je riješenje stiglo jer je ona prije par dana poslala požurnicu Povjerenstvu :lol: :roll:
Uglavnom, u utorak će šefica potpisati riješenje i onda mogu doći po njega. Kada ga zaprimim mora proći još 2 tjedna da stupi na snagu.
E sad mene zanima:
- na mirovinsko za dječji doplatak idem nakon što dobijem riješenje?
- šta mi sve treba od papira za to?
- koliko im treba da oni donesu riješenje (jel' ga uopće donose)?
- da li novce dobivam od donošenja njihovog riješenja ili od datuma kada sam predala zahtjev?
Mislim da možeš predati i prije(mi nismo vještaćeni jer je Eva premlada,ali sam predala za DD pa su oni poslali papire na komisiju),a kako je vama u igri samo par dana možda bolje da čekate rješenje jer će onda biti brži.Citiraj:
Brunda prvotno napisa
Treba vam formular za DD(iz NN),rodni list,preslika osobne,preslika tekućeg i liječnička dokumentacija.Ja sam predala samo kardiološku,nikakav okulist,fizijatar i još jedan kojeg se nemogu sjetiti.
Vi ste stariji tako da za vas nisam sigurna.
Novac dobivaš od datuma podnošenja zahtjeva.Mi smo svoj zahtjev predali početkom trećeg mjeseca još nema glasa od njih.
Sirius, hvala. Znam da si mi pričala da ste vi predali prije, ali nama je riješenje već skoro pa u rukama tako da nam se to nije isplatilo.
Super da znam šta m isve treba i super da računaju od datuma podnošenja zahtjeva.
Malo mu je duže trebalo ,ali glavno da je tu. :)Citiraj:
Brunda prvotno napisa
ljecnicka dokumentacija ne treba jer imas rijesenje od komisije :)Citiraj:
sirius prvotno napisa
što treba napraviti s rješenjem kad prođe 2 tjedna? treba li tići na HZZO s rješenjem po žig?Citiraj:
Brunda prvotno napisa
pretpostavljam da da, kao sto je bio slucaj i sa CZSSCitiraj:
maxi prvotno napisa
Još i to? :shock:Citiraj:
malena beba prvotno napisa
Nitko mi u HZZO-u nije rekao ništa o tome. A ne piše niti u rješenju. Piše samo da je rok žalbe 15 dana. A još sam pitala u HZZO-u kada stupa na snagu i žena mi rekla "2 tjedna nakon što potpišete da ste zaprimili rješenje".
A sada, skoro pa na kraju ovih putešestvija slobodno mogu napisati roman u nastavcima i nazvati ga "Križni put" :roll:
Btw, otišla ja danas i do Mirovinskog za DD, odmah nakon HZZO-a, no naravno da je nemoguće sve obaviti u jednom danu. Nisam imala presliku osobne od MM-a i nisu mi htjeli zaprimiti zahtjev. Čak ni kada sam zamolila i rekla da ću sutra donijeti presliku osobne. A jedva sam se uspjela izorganizirati da dođem sa samo jednim djetetom. Sutra moram s obojicom.
I još mi žena na šalteru bahato komentira "pa šta vam znači taj jedan dan?!". Kada sam rekla da mi znači jer se novci daju od predavanja zahtjeva kaže ona meni "pih, pa to je samo jedan dan" :x
A razliku za onih 30-ak dana za koje ću dobiti 1400 kn jer sam na bolovanju njihovom krivicom mi nitko neće nadoknaditi! Grrr :evil:
I još jedna nevjerojatna stvar, za sve traže JMBG-ove! Danas sam pošizila. Tražili me u banci, u osiguranju, u Mirovinskom. Mislim, wtf!
zvala sam pravnu službu....ja ne trebam nikakav žig jer mi se "...priznaje pravo i nadalje..."
vi koji tražite prvi put ili kome se ne produžuje (početak/prestanak prava) mora dobiti žig
eto
Prvo nam je soc neradnica odugovlacila komisiju, pa nam nije javila neg rjesenje komisije mjesec dana (pa sam morala na bolovanje dok smo cekali kako ce se rjesiti prigovor na komisiju, rjesio se pozitivno) tako da sam sluzbeno na dopustu za njegu od 10.2. 2009. godine.Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Do dana danasnjeg nismo dobili niti jednu uplatu njege niti djecijeg doplatka, a danas je kao sto znate 15.4.
Provjerili u CZSS, soc neradnica je rekla da izgleda da kasne s uplatom... ma nemoj??? Na nase pitanje jesu papiri prebaceni u HZZO rekla je naravno da jesu :roll:
U HZZO-u smo bili kako bi mm prebacio pravo na sebe i ja isla raditi s 1.5. Tamo su nam rekli da premda je zakonski zadnji rok bio 1.3. da oni do danasnjeg dana nisu dobili nase papire od CZSS.
Vracamo se soc neradnici koja jucer kaze da nase papire nisu poslali i jos 40 dosjea jer 2 slucaja nisu rjesena pa da ne salju u 2 puta :shock: cekaju da se to rijesi...
Jao!!!
Sad samo pitanje, prijateljica ima dijete (3. po redu) koje za sada ima teskoce u razvoju i hrpu papira koji to potkrepljuju. Moze li ona na njegu (2116kn) ili mora biti na porodiljnom (1600 kn)?? I ako vec mora biti na porodiljnom moze li barem ostvariti pravo na DD buduci da ima dijete s tezim smetnjama u razvoju?
Hvala najljepsa!
smedja, nečuveno! nevjerojatno je što si dopuštaju i nitko za to ne odgovara :evil:
A za prijateljicu, mislim da ima pravo na DD ali oni (u mirovinskom) onda moraju napraviti medicinsko vještačenje, što u slučaju kada imaš rješenje od HZZO-a ne moraju (čak im ne trebaš ni predati medicinske nalaze). Vrlo moguće (ništa me ne bi iznenadilo) da će reći da treba čekati rješenje od HZZO-a ali ima cura koja je znala svoja prava i uspjela predati i bez toga.
Smedja, za DD ti je Brunda odgovorila.Citiraj:
smedja prvotno napisa
Što se tiče dopusta, NA NAŠU NAJVEĆU MOGUĆU ŽALOST, KAO I NEVJERICU (uskoro ćete čitati o tome ;) ), tvoja prijateljica će vjerovatno morati ići prvo na rodiljni za 3 dijete pa TEK ONDA na produženi za njegu. :/
A što se tiče tvojeg prvog dijela dopisa, moj najtopliji savjet ti je da prijaviš (ne)savjesnu službenicu. Jer ovi postupci su stvarno za ispaliti od bijesa!! :x
Upravo sam razgovarala sa djelatnicom u pravnoj službi koja je "vodila" moj slučaj i ona mi kaže da ne moram doći po pečat (a prvi put sam tražila taj dopust). Kaže da je bitno da oni pošalju u moju firmu sa pečatom, a to će napraviti sa datumom kada rješenje stupa na snagu, a ja ako želim imati pečat sa tim datumom mogu doći po njega, ali i ne moram :lol: :roll:Citiraj:
maxi prvotno napisa
Ja sam još na rodiljnom dopustu :mrgreen:Citiraj:
split prvotno napisa
Ali zasad planiram
a) ostati na neplaćenom do 2., možda čak do 3. godine djeteta
b) idemo na vježbe pa možda nam odobre njegu
Zato sam i pitala za slučaj da dobijemo dopust za njegu kako je onda s tim pravom da se ostane doma do 3. godine djeteta?!?
To mi je baš nejasno jer u zakonu se spominju samo rodiljni i roditeljski dopust, nitko ne spominje što je s dopustom za njegu... :?
Meni to u prijevodu znači da ako si na dopustu za njegu ne možeš koristiti nakon toga i neplaćeni dopust... :?
Č lanak 22.
(1) Nakon što je iskorišteno pravo na rodiljni i roditeljski dopust ili pravo na rad s polovicom punoga
radnog vremena prema ovom Zakonu, jedan od zaposlenih roditelja ima pravo ne raditi do navršene 3.
godine života djeteta.
Willow, mislim da je mama Jelena otvorila temu s tim pitanjem pa pogledaj njene postove
Split, nenamjerno sam preskočila ovo pitanje.Citiraj:
split prvotno napisa
Nije mi baš najjasnije na što se odnosi ovo pitanje? Molim te, postavi ga jasnije i konkretnije. :)
Što se tiče Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, on regulira i pravo na dopust za njegu djeteta s težim oštećenjima, ali sukladno ovom Zakonu, usvojeni su pravilnici koji detaljnije reguliraju ova prava. Link na pravilnike vam je na prvoj strani ovog topica. :)
Willow,Citiraj:
Willow prvotno napisa
dopust za njegu obrađen je samo jedan članak dalje..člankom 23. ;)
I on kaže da nakon iskorištenog prava na roditeljski dopust, zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na dopust za njegu djeteta ili pravo na rad u skraćenom radnom vremenu do navršene 8. godine djetetova života na temelju nalaza i mišljenja nadležnog liječničkog povjerenstva Zavoda.
Članak 22. govori o tome kad jedan roditelj može ostati doma uz dijete, a da mu prava iz radnog odnosa miruju (dakle, po isteku roditeljskog dopusta, a najkasnije do 3.godine života djeteta).
I točno je da nigdje ne piše da se nakon iskorištenog prava na dopust radi njege djeteta može ostvariti dopust temeljem mirovanja prava iz radnog odnosa.
No, isto tako ne piše da se ovo pravo mora koristiti u kontinuitetu nakon roditeljskog dopusta. Uvjet je da je roditeljski dopust iskorišten. I drugi uvjet je da dijete nema navršenih 3 godine.
I treće, prema mojem mišljenju, ovo je stvar između poslodavca i roditelja. Zakon samo OMOGUĆUJE ostvarivanje prava. I roditelj na to ima pravo. Ali, stvar je kako će poslodavac tumačiti zakon. Da li to što nešto eksplicitno piše / ne piše znači da je drugo moguće, ili nije?
Evo ja jučer bila na HZZO- u vezano za zatvaranje dopusta (SRV ). Žena mi je odmah rekla da ime jesve to novo i da nije sigurna, kada trebam početi raditi :? Uglavnom moram se javiti u svibnju ( tako piše u rješenju od Centra ), napisati da ne želim dalje SRV jer nema potrebe. Ona me uvjeravala da joj predam medicinsku dokumentaciju ( koju ja nemam jer već neko vrijeme ne trebamo na kontrole jer je sve ok) jer da ja ne mogu sama prekinuti dopust nego o tome odlučuje liječničko povjerenstvo. Meni ovo nema logike jer bez obzira da li je moje dijete bolesno ili ne ja imam pravo raditi, pa ne mogu mi oni zabraniti vratiti se na posao :? Uglavnom smo se dogovorile da ću ja napisati nekakav zahtjev da ne želim vještačenje jer nema potrebe, a ona će mi se javiti kad još to malo pogleda i možda budem morala na vještačenje, još ne zna. Uglavnom će mi u roku od tjedan dana nakon predaje papira :shock: donijeti rješenje i onda ja imam 15 dana ili se žaliti na to riješenje i ako se ne žalim nakon tih 15 dana trebam početi raditi ( znači u tih 15 dana se moram dogovoriti sa poslodavcem dali ću nakon 5, 10 ili 15 dana početi :roll: ) i do tada sam na dopustu. Kaže da se ne brinem, da neću ništa izgubiti, da su tolerantni što se toga tiće i da ću biti na dopustu dok se ne dogovorim sa poslodavcem, da nije problem :/
Sad mene zanima kako bi bilo da ja odem do neuropedijatra da je pregleda i da imam nekakav nalaz da je sustigla svoje vršnjake, fizijatrica nam je nakon što je prohodala rekla da ne moramo više dolaziti da je u redu, samo nastaviti kući vježbati. Ne kužim zašto ja uopće trebam objašnjavati, da li ja mogu samo tražiti da meni ukinu pravo na SRV bez objašnjenja. A što kad da ga želim ranije zatvoriti, je li isto rade vještačenje. Na centru su mi rekli da mi samo treba zahtjev da nema potrebe za vještačenjem i to je to ( da je ostalo na Centru). E sad, piše svibanj, ona kaže dođite u svibnju... kada 01. 05 ili 31. 05 :mrgreen: