Medicinski sam obrazovana i zato ponavljam da je carski rez odluka koja nije prepuštena trudnici ( ne bih smjela biti!!!) i indikaciju za operativan način dovršetka poroda isključivo smije donjeti nadležan ginekolog!Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Printable View
Medicinski sam obrazovana i zato ponavljam da je carski rez odluka koja nije prepuštena trudnici ( ne bih smjela biti!!!) i indikaciju za operativan način dovršetka poroda isključivo smije donjeti nadležan ginekolog!Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Ja uopće neću ulaziti u to je li zaista netko doktor ili ne jer medicinske savjete neću tražiti na forumu nego u bolnici/ambulanti (bez ikakve uvrede naravno) :)
niti ističem da je carski optimalan način poroda. Niti prirodan niti porod kod kuće. Ne ističem niti jedan "način" poroda kao univerzalno optimalan za ama baš sve žene ovoga svijeta.
No, ponavljam da mi je krajnje paradoksalno i netolerantno omalovažavati tuđi izbor. Naročito mi nije u redu postavljati se s visine i komentirati tuđe postupke. I ne prozivam nikoga naročito, isključivo iznosim svoje mišljenje.
A odluka o carskom rezu je na ginekologu - u redu. No, da li bi tako rekla i da Ti netko kaže da je odluka o dripu, epi ili sličnom postupku isključivo na doktoru. Ako se borimo za to da u bolnici imamo pravo na prirodan porod, da svaka žena sama odlučuje o svom tijelu onda su komentari poput "carski...prestrašno" meni naprosto licemjerni.
Kao netko tko je imao 3 carska reza i znam o cemu govorim, mogu reci da je meni osobno zaista prestrasno da zena ODABERE carski rez. I ja se osjecam na neki nacin odgovorna da pokusam zenu navesti da jos jednom razmisli.
Naravno da ja ne mogu nikome narediti ili zabraniti, ali mogu stalno i iznova objasnjavati i preporucivati.
Pritom nikako nemam namjeru nikoga vrijedati niti mu mogu nametnuti svoju volju i misljenje
Ne mozemo nikako izjednaciti odluku o carskom i odluke o dripu, epiziotomiji, busenju vodenjaka ... odluku o dripu, epiziotomiji, busenju vodenjaka moze donijeti rodilja naravno dok je sve u redu i sa njom i sa bebom, na osnovi informiranog izbora. Cijelu trudnocu citate razne informacije, citate o tome koliko je drip stetan za bebu i koliko su za vas i bebu bolji prirodni trudovi i dok god je sve u redu sa bebom i vama imate pravo na izbor zelite li drip ili ne, zelite li lijekove ili ne. Ali odluku o carskom ne moze i ne smije donositi rodilja jer to jednostavno nije isto, i ne mozes to izjednacavati ... carski je ozbiljna operacija i postoje indikacije kada je on neophodan ali odluku o tome donosi iskljucivo lijecnik.Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Kako stalno usporedujete porodaj sa vadenjem zuba ... sto mislite kada bi ste dosli do zubara i rekli da vam izvadi sve zdrave zube jer imate pravo na izbor? Da li bi on to napravio? To jednostavno nije isti izbor kao traziti da vam popravlja zube sa ili bez anestezije!
Uostalom, dijete nije zub.
Poslid, evo bas su mi tvoji zadnji postovi upali u oci, pa da se na njih osvrnem:
Da li je moguce shvatiti da ima zena svjesnih svojih potreba i svog tijela koje ne zele aktivno sudjelovati u svom porodu? I da imaju pravo odabrati da ne sudjeluju aktivno.Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Meni evo nije jasno da nekome moze prestasno da neka zena odluci kako ce roditi SVOJE dijete. Jasno bi mi bilo da ti to dozivljavas prestrasnim za sebe, ali nikako mi nije jasno da se netko tako moze osjecati za neku drugu majku, koja je svojim izborom sretna i zadovoljna.Citiraj:
Kao netko tko je imao 3 carska reza i znam o cemu govorim, mogu reci da je meni osobno zaista prestrasno da zena ODABERE carski rez. I ja se osjecam na neki nacin odgovorna da pokusam zenu navesti da jos jednom razmisli.
Vidis, ja razmisljam na nacin da se cak ni zub ne vadi kod kuce, a kamoli rađa dijete. Ali ja tako razmisljam za svoj zub i svoje dijete, i zalazam se za pravo izbora zene oko nacina poroda: i za porod kod kuce, ali i za elektivni carski rez (bez medicinskih indikacija).Citiraj:
Uostalom, dijete nije zub.
Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
ma može draga,ali znaš kada; onda kad završi med.fak. (6 god),pa stažira (1 god) i odradi spec.iz ginek.(4 god).
naravno da možemo - u oba slučaja se radi o pravu žene da odabere porod kakav ona smatra idealnim.Citiraj:
srecica prvotno napisa
Iskreno, smješno mi je kad mi netko krene naglašavati razliku - što to znači? Da je izbor jedne žene manje vrijedan od izbora druge žene? Zašto? Jer ga netko više/manje odobrava?
Koliko ja znam, pravo na selektivni carski je zakonom zajamčeno i dozvoljeno (kod Podobnika).
Sasvim mi je u redu kada netko iznese svoje iskustvo - bilo pozitivno bilo negativno. Ono mi može pomoći da bolje doživim neku situaciju. No, tuđe iskustvo najčešće ne možemo primjenjivati univerzalno. Ono što valja meni, ne valja svakome. I obrnuto.
Posprdni medicinski komentari i argumentacija koja uglavnom nije poduprijeta dokazima su mi u najmanju ruku :?
Ja isto tako mou napisati da sam Janica Kostelić i komentirati (s visoka, naravno) tuđe odluke.
teško s visoka možeš komentirati o selektivnom carskom rezu jer takav ne postoji
srećom pa imam medicinskog stručnjaka koji me upozorava na tipfeler :mrgreen:
Loše je to što se carski rez doživljava kao spas od boli (što je uostalom i nije istina) i kao takav se zaista može izabrati u privatnom rodilištu, ponegdje vani, a i u klasičnim rodilištima ako imaš vezu. I stalno se uspoređuje s vađenjem zuba ili estetskom operacijom. A čak i kod tih operacija imaš dugotrajno savjetovanje s lječnikom.
Carski rez je masivna operacija abdomena i kao takav bi trebao biti zaista zadnja slamka spasa, a ne moda ili stvar slobodnog izbora.
Prirodni porod je onaj kojem je naše tijelo prilagođeno, carski nije. U prirodnom porodu se luči koktel hormona koji otvara cerviks i gura dijete van, koji smanjuje osjećaj boli i pojačava osjećaj ljubavi i ekstatičnosti. U carskom rezu toga nema. A nedostatak tih hormona ne šteti samo majci nego i djetetu.
Cijelu trudnoću provedemo razmišljajući o tome što unosimo u svoje tijelo i nećemo li time učiniti nažao svom djetetu.
No kad dođe vrijeme poroda - to više nije važno :?
Odabirom carskog reza kao načina poroda tom istom djetetu za kojeg smo toliko brinuli u trudnoći- mi uskraćujemo hormon oksitocin, uskraćujemo mu krv iz pupkovine, uskraćujemo mu mogućnost da se samo pripremi za prvi udah, uskraćujemo mu majčin dodir kad se rodi i mačine grudi da na njima počiva.
Sloboda izbora postoji CR kao načina poroda postoji (teže je odabrati prirodni porod), ali da li je tu slobodu vrijedno eskploatirati?
Evo ti jedan članak,friškiji ne može biti,objevljen prošli mjesec:
1: Arch Gynecol Obstet. 2009 Feb 20. [Epub ahead of print]Click here to read Links
Incidence, trends, risk factors, indications for, and complications associated with cesarean hysterectomy: a 17-year experience from a single institution.
Imudia AN, Awonuga AO, Dbouk T, Kumar S, Cordoba MI, Diamond MP, Bahado-Singh RO.
Department of Obstetrics and Gynecology, Hutzel Women's Hospital, Wayne State University School of Medicine/Detroit Medical Center, 3980 John R, 7 Brush North, Detroit, MI, 48201, USA, aimudia@med.wayne.edu.
PURPOSE: To review the incidence, trends, risk factors, indications for, and complications associated with cesarean hysterectomy (CH) in our institution. MATERIALS AND METHODS: Retrospective study of 158 women who had CH at the Detroit Medical Center during a 17 period. RESULTS: During the study period, 158 of 202,356 deliveries were CH, giving an overall incidence of 0.78 per 1,000 deliveries. Of the 158 cases, 14 were elective while 144 were emergently performed due to complications encountered at cesarean section. Analysis of the eligible 144 cases showed that the commonest risk factors were previous cesarean delivery (76%) and placenta previa (35%). Abnormal placenta adherence was the indication for CH in 50.7%, followed by uterine atony in 34.7% and uterine rupture in 16.7% of the cases. Febrile morbidity (44.4%) and disseminated intravascular coagulopathy (22.9%) were the most common postoperative complications. Most complications occurred in patients with parity greater than two. Compared to the last decade, CH performed more recently were less likely to be complicated by bowel injury or disseminated intravascular coagulopathy. CONCLUSION: Morbidly adherent placenta has replaced uterine atony as the leading indication for emergent CH in our institution. High parity remains a risk factor for complications; however, we recorded a reduction in bowel injury and disseminated intravascular coagulopathy in recent years.
je li išta jasnije?ili ste još uvijek za izabrati SC?
Nadam se da ti je i tipfeler izjava kako je carski zakonom zajamčen (onaj bez indikacija).To je teška izmišljotina!
čekaj, neću se prepucavati, ozbiljno pitam.... napisala sam da nisam medicinske struke, no nisam bedasta.
Na pregledu kod Podobnika u privatnom rodilištu možeš odabrati carski između ostalog... Ili sam krivo shvatila ili :?
Naravno, možeš odabrati kod Podobnika, isto kao što možeš naći estetskog kirurga koji će ti od jedinica napraviti peticu. :roll:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Pitanje je samo koliko je to etično i opravdano.
Pa jel onda zakonski dozvoljen ili nije????
Ne ulazim u izjednačavanje operacije prsa s porodom :mrgreen:
Pacijentica xy ne voli svoj nos,rhinoplastika (estetska korekcija nosa se plaća u bolnici), ali se ta ista rhinoplastika ne plaća ako je u pitanju devijacija nosnog septuma.
Pacijentica ab ne želi svoju trudnoću ali abortus (u st bolnici nije legalan) tj.kiretažu ne može napraviti u bolnici,ali ako je dg.missed ab.onda je
jedina terapija kiretaža tj.abortus.
Poanta je ako imaš dogovor sa ginekologom on će pronaći medicinsku indikaciju za SC i ako je nema.
OK, ali poanta je jeli dozvoljen ili nije? Ne da li ga plaća HZZO ili pacjent. To me zanima..
Jer ako ga nude kao opciju u privatnom rodilištu onda mi je logično da je dozvoljen.
ne,ako je jedina indikacija majčina želja.
ali to nikada neće biti tako,uvijek se to može lijepo zapakirati.
Onda sam ja krivo shvatila - jer su ga nudili kao jednu od opcija...
:love: iako se ne slažemo
eto i nečega u čemu se i slažemo :love:
moja je prijateljica išla na carski iz razloga ; šta joj je dr rekla da ima usku zdjelicu i da se nebi otvarala!!!! :/ :/ :/
tako je ona meni rekla, mislim koji razlog?!
pa kak netko može znati i prije nego porod počne dal češ se otvarati ili ne?
a zapravo je pravi razlog bio šta nije htjela da se muči, pa je ovo kao bolja opcija i veli da joj je bio lijep način na koji je rodila svoje dijete....
vidim o svemu se pisalo, pa i o porodu kod kuće,
to pak mi je jednostavno strašno! :roll:
sve ide naprijed, tehnologija i sve živo,
a ono neke bi najrađe u spilju....
tehnologija i porod bas i nemaju veze jedno s drugim.
kad usporedim svoj prvi, tehnologizirani porod sa drugim, kucnim (spiljskim, kako bi ti rekla).. ma to je jednostavno neusporedivo. nakon prvog sam se osjecala kao da me silovala horda doktora, sestara i specijalizanata, a nakon drugog sam dotaknula nebo :mrgreen:
Ma sigurna sam da je zena i bez tih silnih diploma relevantna da odabere da li ce roditi doma ili u bolnici.Citiraj:
princess puffy prvotno napisa
Naravno da je. Ali da bi znala odabrati mora poznavati svoje tijelo i donjeti informiranu odluku. A ta njena odluka bi se trebala poštivati.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
No izbor carskog reza kao načina poroda, bez medicinskih indikacija, jednostavno nije izbor koji ima opravdanje.
Vezano uz izbor, evo sto sam rekla na onom drugom topicu:
Dakle, ili zene imaju pravo izbora ili ga nemaju. Varijacije u stilu moze izbor, ako je onaj koji je nama prihvatljiv, mi je kao da zene imaju pravo glasa, ali da im muskarci govore za koga trebaju glasati.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Izabrati carski rez se može - bilo to legalno ili ne. Dakle neka sloboda izbora postoji.
No ja se s tim izborom ne slažem i pokušavam to podkrijepiti činjenicama i iskustvom.
ja nikad neću reći ženi koja je rodila CR da je pogriješila i da je sama kriva, ali ću pokušati trudnici koja se boji porodne boli i poroda, koja je uvjerena da drugačije neće moći, približiti pojam i značenje prirodnog poroda za nju i bebu.
Uvijek će biti žena koje će razmišljati drugačije i kojima ništa što mi ovdje napišemo neće značiti puno. No bit će i onih (a i bilo ih je već dosta) koje su došle na Rodin forum uvjerene da nikad neće roditi drugačije nego carskim rezom, a postat će zagovornice prirodnog poroda.
Ukratko, zalažem se pravo na izbor nemedikaliziranog poroda u bolnici i asistiranog poroda kod kuće. Svi slučajevi kada se mora pristupiti nekom medicinskom postupku nebi smjele biti stvar izbora već potrebe.
Na osnovu kojih informacija zena donosi odluku o carskom? Govorim dakle iskljucivo o elektivnom carskom, dakle ne o situaciji kada je carski jedino sigurno rjesenje za mamu i bebu?
Koje su to informacije koje rezultiraju da zena odluci ici na carski?
Ovo moje gornje pitanje nije provokacija, mene to zaista zanima.
Ako usporedujemo sa izborom poroda kod kuce, mogu zakljuciti da zena izabire roditi kod kuce jer zeli poznatu atmosferu, jer zeli oko sebe ljude koje voli, jer zeli mir i neuzmeiravanost, jer zeli neodvajanja uopce od svog djeteta, jer zeli biti u svom krevetu.
Možda prema trenutnom trendu da većina poznatih osoba ide u privatna rodilišta na carski rez?Citiraj:
srecica prvotno napisa
Ili na temelju tvrdnja liječnika da je carski rez apsolutno siguran za ženu i dijete?
Ili na temelju mišljenja susjeda i prijateljica da se žena ne muči ako rodi carskim rezom? Ili da se beba ne muči?
Uglavnom, ni ja ne mogu naći ni jedan suvisli razlog.
a da pričekate da vam netko odgovori prije nego pretpostavite što misle oni za koje vi ne znate što misle???
Strpljivo cekamo :)Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
ali nema nista lose u Poslidinom postu ... i ja sam u prethodnom postu napisala pretpostavke za odluku o porodu kod kuce.
gle, CR je ozbiljna operacija
ali su i plastični zahvati također operacije
...
edukacija na 1. mjestu
ostalo na osobnu odgovornost
Mogu odgovoriti i kontra pitanjima:Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Na osnovu kojih informacija žena donosi odluku o porodu kod kuće?
Možda prema trendu da većina poznatih forumašica i članica Rode stavlja na Forum priče o njihovim divnim porodima kod kuće?
Ili na temelju tvrdnja liječnika da je porod kod kuće apsolutno siguran za ženu i dijete?
Ili na temelju mišljenja susjeda i prijateljica da se žena ne muči ako rodi kod kuće? Ili da se beba ne muči?
I da dodam: I da babice koje porađaju kod kuće djeluju po važečoj zakonskoj regulativi?
Rekla bi da je hrvatskoj rodilji čak dostupno više informacija o carskom rezu, nego o porodu kod kuće, na hrvatskom jeziku i od relevantnih autoriteta. Tako da mislim da su žene koje se odluče na el. carski informiranije o rizicima i prednostima istog, od onih koje se odluče za porod kod kuće. Tim više što na ovom forumu, nažalost, na pdf-u o prirodnom porodu je moguća samo podrška.
Zašto uspoređujem porod kod kuće i elektivni carski - jer su oba jednako vrijedni izbori, za različite žene pojedinačno.
Hm. Nisam dobila odgovor.
Ne usporedujem elektivni carski i porod kod kuce, ali ste nekoliko postova iznad usporedili da je pravo na izbore jednog ili drugog isto ... pa me zanima, zaista me zanima, na osnovi kojih informacija zena donosi odluku o tome da ide iskuljucivo na carski?
Pretpostavke o tome zasto izabire porod kod kuce su tu samo radi lakseg opisa poante mog pitanja.
deaedi umjesto da odgovoriš protupitanjima probaj odgovorit odgovorima
kućorađalice su svoj izbor potkrijepile n puta raznim argumentima. još nisam vidila da neka "carica" to radi, ali ne znam otkud se ovaj topic stvorio ni šta u njemu piše pa nisam sigurna jel se dogodilo.
vidiš, ja smatram obrnutoCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
jer kad ideš doma rađati sva odgovornost je na tvojim leđima
kad ideš na operaciju, sva odgovornost je na doktoru
Prvo da kazem da sam carica, da mi to nije bilo traumaticno iskustvo, ali svjesna sam da je carski rez operacija i znam dosta o rizicima... ukratko, opcenito - ne mislim da je OK birati carski rez bez medicinskih indikacija tek tako.
Ali ako pokusam razmisliti o razlozima zasto neka zena (bez specijalizacije iz ginekologije) ipak inzistira na CR iako objektivno stanje ne ukazuje za potrebu za njim, pada mi napamet nesto sto ima veze s onom pricom "zenska snaga, zenska mudrost"... je li mozda moguce da ona osjeca, ili cak sigurno zna duboko u srcu i dusi da jednostavno ne moze izvesti vaginalni porod? Znate ono kad vam cijelo tijelo vristi da nesto ne stima, ili je npr. nemoguce to izvesti iako sve skupa izgleda iracionalno?
Ja sam imala takve situacije (nevezano za porod), neke stvari sam cijelim svojim bicem osjecala iako okolnosti nisu isle u prilog mom predosjecaju... i bila sam u pravu.
OK, i dalje racionalno mislim da zena treba puno vise informacija o trudnoci, porodu, fiziologiji itd. a da bi njen izbor CR bez medicinskih indikacija bio potpuno na mjestu... ali ipak ne mogu ignorirati ovaj iracionalni/intuitivni dio.
mislim da se prvenstveno radi o paničnom strahu od boli i sumnji u svoje snageCitiraj:
srecica prvotno napisa
(za to su prvenstveno krivi filmovi u kojima su scene rađanja vrlo slično prikazane - žena je sva znojna, grči se od boli, obično u bijeloj raskopčanoj košulji....)
jedna moja poznanica je rekla da će radije proživiti život bez djece nego da ide na vaginalan porod (pri tome mislim na vaginalni uz epiduralnu i sl.)
Gle, odgovorila sam vec x puta na n topica.Citiraj:
koryanshea prvotno napisa
I za razlicite zene isti argument moze imati razlicitu tezinu.