Podižem malo, nitko mi nije odgovorio, svako mišljenje je dobrodošlo. "Pravnice" iz gornjeg posta piše samo zbog naslova pdf-a, više stilski dodatak. Već sam se i pomirila sa pola naknade, ali zanima me i drugih 6 mjeseci. Hvala!
Printable View
Podižem malo, nitko mi nije odgovorio, svako mišljenje je dobrodošlo. "Pravnice" iz gornjeg posta piše samo zbog naslova pdf-a, više stilski dodatak. Već sam se i pomirila sa pola naknade, ali zanima me i drugih 6 mjeseci. Hvala!
Da li se u tvojem upitu onaj prekid staža odnosi na razdoblje od 1.12.2008 do 1.3.2009?Citiraj:
Kere prvotno napisa
U svakom slučaju , najkasnije otvaranje rodiljnog dopusta bit će ti 1.1.2010 (28 dana prije termina), a u slučaju da ćeš biti na bolovanju prije toga otvorit ćeš ga oko 15.12.2009.
U niti jednom slučaju nećeš imati ostvareni uvjet od 12 mjeseci neprekidnog staža, te će ti naknada iznositi 1663 kune.
Pojam naknadnog staža (nakon rođenja djeteta) u smislu ovog zakona ne vrijedi niti možeš od npr. 1.3.2010 tražiti novi izračun rodiljne naknade.
Što se tiče drugog dijela, ako imaš prekid veći od 30 dana u korištenju prava, izračunavat će ti se novi prosjek.
Hvala na odgovoru! Da, od 1.3.2009. sam ponovno zaposlena, krivi broj sam napisala. U svakom slučaju, idem se psihički pripremiti na iznos naknade, i nadati se da će doći do nekih izmjena do tada.
Na žalost, prema trenutnim saznanjima, naša Ministrica inzistira da Zakon bude u primjeni godinu dana i tek onda da se ide u izmjene. :/
mamma san, ako u trudnoći naizmjenično radim i odlazim na bolovanje uslijed komplikacija, na koji način u HZZOu računaju porodiljnu naknadu, tj. prosjek plaće. u mom je slučaju plaća veća od 4.250 kn, a može se desiti da nemam kontinuitet od 6 mjeseci rada tijekom trudnoće. koliko je mjeseci rada dovoljno za izračun prosjeka, a da on odgovara mojoj stvarnoj plaći.
nadam se da nisam previše upetljala...hvala unaprijed!
mamma san, imam još jedno pitanje. Čitala sam u RRIF-u da imam pravo uplaćivati produženo osiguranje. te se za takav staž upisuje u radnu knjižicu. Zahtjev se može podnijeti u roku od 12 mjeseci od prestanka prethodnog obveznog osiguranja. U kakvom odnosu je takav staž sa zakonskom odredbom o neprekidnom radnom stažu. Znači ja bih si uplatila tri mjeseca produženog osiguranja da nemam rupe u plaćenim doprinosima. Unaprijed hvala na odgovoru!
Drage moje,
u nadi da ćete oprostiti ukoliko je o ovome pisano na n! mjesta pitam slijedeće:
Kolika je naknada po isteku prvih 6 mjeseci prodiljnog? znam da je to nešto ovisno o proračunskoj osnovi, no koliko to konkretno iznosi?
Curke, ne zamjerite ...
maksimum je 80% proračunske osnovice, odnosno trenutno 2.660,80 kn.
za one s plaćom manjom od navedenog maksimuma - iznos njihove plaće.
Samo da provjerim jesam li dobro shvatila - ako se nakon rodiljnog dopusta (prvih 6 mjeseci) vratim na posao, ako želim koristiti i roditeljski dopust (drugih 6 mjeseci) moram raditi najmanje 9 mjeseci??
netočno.
9 mjeseci je rok za stjecanje prava na korištenje roditeljskog dopusta za ranije nezaposlene majke koje su prekinule korištenje roditeljske brige radi zapošljavanja ili samozapošljavanja.
zaposleni roditelj može nastaviti bilo kada
jedini uvjeti su da ne može koristiti dopust više od 2 puta godišnje, niti kraće od 30 dana.
i da mora podnijeti zahtjev najkasnije 30 dana prije željenog početka korištenja
Pozdrav svima već danima pokušavan naći odgovor no bez uspjeha nadam se da ce te mi vi moći barem malo pomoći.Radi se o tome da sam zaposlena od 01.05.2009 (do tad nisam nigdje radila) no međutim nedavno sam ostala sam trudna pa me zanima dali ću imati pravo na porodiljnu naknadu
mislim da trebaš imati 12 mjeseci neprekinutog staža....da bi primala svoju plaću prvih 6 mjeseci.
mislim da u prethodnim postovima piše da imaš pravo na 1663kn....
ali javit će ti se cure koje to bolje znaju....
Vidim da postoji puno nejasnoca oko ovog novog zakona...nisam ni ja iznimka, pa bi vas molila za pomoc
Radim na odredjeno vrijeme od 01.07.2008. godine te po mojim saznanjima poduzece mi nece produljiti ugovor koji istice 30.06.2009 pa po postovima zakljucujem da i ako otvorim bolovanje imam pravo samo na minimalac, jesam dobro skontala?
I drugo - ako se zaposlim od 1.7.2009. u novom poduzecu te onda nakon par dana odem na bolovanje ( a poslodavac mi ne raskine ugovor) imam pravo na 100% od prosjeka place i sve onda ide na teret drzave, poslodavac placa samo onih par dana?
Hvala
ponavljam svoje pitanje i molim da mi netko tko zna odgovori jer u HZZO-u ne uspijevam dobiti odgovor (info telefon je u kvaru, na centrali nemoguca misija, jednom sam ih i dobila ali mi je sluzbenica odgovorila na pol pitanja i spustila slusalicu - necim sam ju strasno izivcirala!!!
i moraju li ti mjeseci rada biti kontinuirani?Citiraj:
ako u trudnoći naizmjenično radim i odlazim na bolovanje uslijed komplikacija, na koji način u HZZOu računaju porodiljnu naknadu, tj. prosjek plaće. u mom je slučaju plaća veća od 4.250 kn, a može se desiti da nemam kontinuitet od 6 mjeseci rada tijekom trudnoće. koliko je mjeseci rada dovoljno za izračun prosjeka, a da on odgovara mojoj stvarnoj plaći.
Pozdrav svima! Nadam se da cete mi uspiti odgovoriti jer sam ja totalno zbunjena. Kad pitas one na HZZO-u nikad nedobijes potpun odgovor. Moja situacija je sljedeca: u stalnom radnom odnosu sam bila od 1.mj 2008 i u 8.mj 2008 sam otisla na komplikacije, na kojima sam dobivala punu placu, odnosno 2660 kn na koliko sam i bila prijavljena. Moj bebac sad ima 4.5 mj i moja pitanja su : koliko ce mi biti naknada za drugih 6 mj?
I drugo pitanje: ako ostanem trudna prije nego mi istekne porodiljni i odmah nadovezem komplikacije, kolika ce mi tad biti naknada?
I dali je moguce da nakon zavrsetka porodiljnog uplatim 3mj prijave na nekih 3.500 kn, pa da mi se ta tri mj uzmu za racunanje prosjeka, koji bi tad bio oko te 3.500 kn, ili je potribno zadnjih 6mj?
Nadam se da nisam previse zakomplicirala!
Pozdrav svima! Nadam se da cete mi uspiti odgovoriti jer sam ja totalno zbunjena. Kad pitas one na HZZO-u nikad nedobijes potpun odgovor. Moja situacija je sljedeca: u stalnom radnom odnosu sam bila od 1.mj 2008 i u 8.mj 2008 sam otisla na komplikacije, na kojima sam dobivala punu placu, odnosno 2660 kn na koliko sam i bila prijavljena. Moj bebac sad ima 4.5 mj i moja pitanja su : koliko ce mi biti naknada za drugih 6 mj?
I drugo pitanje: ako ostanem trudna prije nego mi istekne porodiljni i odmah nadovezem komplikacije, kolika ce mi tad biti naknada?
I dali je moguce da nakon zavrsetka porodiljnog uplatim 3mj prijave na nekih 3.500 kn, pa da mi se ta tri mj uzmu za racunanje prosjeka, koji bi tad bio oko te 3.500 kn, ili je potribno zadnjih 6mj?
Nadam se da nisam previse zakomplicirala!
habibi, ako možeš odi osobno do Klovićeve (ako tamo spadaš) u sobi 26 sjedi ženskica kratke kose sa pramenovima plavim i naočalama i direktno joj objasni i pitaj. Sad na početku mjeseca nemaju gužve a ona je meni lijepo sve rastumačila kad sam pitala za sebe.
Evo, dobra vijest je da sam trudna!!! 6tj.
No, imam između ostalog i hematom i ginekolog me uputi da otvorim bolovanje. Radi mojih godina i dužeg pokušavanja trudnoće, rekao je da očekuje da ću vjerojatno morati mirovati cijelu trudnoću. Uzela sam godišnji ovaj tjedan, a onda ću vidjeti kako dalje.
E sad, imam hrpu kredita,a moja plaća je duplo veća od maksimalne naknade od 4oookn, 8000kn.
Molim Vas, ako sada odem na komplikacije sve do 45 dana prije poroda, da li će mi nakon poroda naknada biti tih 4000kn ili pak moja plaća od 8000kn (prvih 6 mj).
Molim Vas pomoć.
Ako sada odeš na komplikacije do onih 45 dana imat ćeš svoju plaću tih 8000 od 45 dana i prvih 6 mjeseci. A na komplikacijama max. 4250 kn.Citiraj:
Jasminica prvotno napisa
Vidi da iskoristiš sav godišnji odmor prije nego odeš na komplikacije jednostavnije je nego da poslije prekidaš.
Uskoro bih trebala produljiti porodiljni za drugih šest mjeseci ali postoji i mogućnost da mi odgovara i produljenje od još pola godine jer nam nema tko čuvati dijete.
Zanima me da li je moguće produljiti porodiljni do treće godine nakon potpisivanja za drugih 6 mjeseci ili to komplicira stvari.
Kada moram obavijestiti poslodavca i kakva su iskustva kod traženja neplaćenog porodiljnog?
Isprike ako se već pisalo o tome, dosta mi je hitno a nisam to nigdje pronašla.
ako se radi o prvom djetetu, prvo moraš iskoristiti roditeljski dopust. Onda cca mjesec dana prije isteka roditeljskog dopusta, ideš u dogovor sa poslodavcem oko korištenja prava na mirovanje obveza iz radnog odnosa.Citiraj:
anny42 prvotno napisa
Na tvojem mjestu, ja to nikad ne bih obavljala prije vremena. Sve u svoje vrijeme.
Citiraj:
nina26 prvotno napisa
Molim vas ako netko zna odgovore na moja potanja da mi pomogne.
1. drugih 6 mjeseci ces dobivati 2500 kn jer je to maksimum za drugi dio porodiljnog, znaci nece se puno promjenitiCitiraj:
nina26 prvotno napisa
2. naknada bi ti bila minimum ako se ne varam jer se porodiljna ne racuna u prosjek kao placa (neka me netko ispravi ako nije tocno)
3. ako si u radnom odnosu onda ti vecu placu moze dati samo poslodavac, dakle ne mozes sama uplacivati nikakvu "razliku", trebala bi se dogovoriti s poslodavcem o povecanju.
Mislim da je dovoljno 2 isplacene place, dakle 3 mjeseca rada. (ali opet, nisam sigurna) :/
sada sam tek skuzila da pises u proslom vremenu, dakle vise nisi u radnom odnosu? Na burzi si ili???
Ne nisam na burzi, u stalnom radnom odnosu sam, ali mislim otici od ovog poslodavca nakon isteka porodiljnog, i otici kod drugog. To vec imam dogovoreno. Zato me zanima dali ce mi se uzeti u prosjek placa od 2-3 mj ako budem toliko radila?
Ako ces raditi nakon prekida porodiljnog i prije otvaranja komplikacija naravno da ce uzeti za prosjek, ali samo isplacene place za mjesece koji prethode otvaranju bolovanja.
Dakle bilo kakva uplata place u mjesecu u kojem otvaras komplikacije ne ulazi u prosjek, pa obrati na to paznju ;)
E super hvala ti. Znaci ja umisto prosjek zadnjih 6 mj sto traze, donesem od ta 2-3 mj i onda to racunaju? Do sad mi je placa bila 2600, pa sam toliko dobivala i svo vrime komplikacija, znaci li to onda cu dobivati i na drugim komplikacijama placu od 3600 ako na toliko budem prijavljena, odnosno to mi bude placa ta 2-3 mj
Hvala ti na odgovoru ali nisam dobro skužila što trebam raditi.Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Radi se o drugom djetetu koje sad ima pet i pol mjeseci.
Trebala bih se javiti u hzzo.
Zanima me da li potpisujem sada za sljedećih 6 mjeseci ili odmah za tri godine. Kad moram obavijestiti poslodavca (ni ja ne bih prije nego što stvarno moram).
Bojim se da ne izgubim mogućnost produljenja ako sad potpišem za sljedećih 6 mjeseci i dobijem rješenje za to.
Da li si mi sugerirala da odem na razgovor sa poslodavcem mjesec dana prije prvog rođendana odnosno isteka jednogodišnjeg porodiljnog, kako bih mu rekla da bih dalje koristila mirovanje radnog odnosa.
Kako to onda rješavam sa hzzom da dobijem novo rješanje?
Nadam se da si skužila problematiku. ;)
ideš po redu.
svako pravo je pravo za sebe.
znači:
SAD rješavaš roditeljski dopust. (hitno, jer zahtjev trebaš uložiti 30 dana prije isteka rodiljnog, znači sa bebinih 5 mjeseci)
Sa bebinih 11 mjeseci (pod pretpostavkom da ćeš koristiti dopust do 1.godine života), dogovaraš se sa poslodavcem o mirovanju.
Puo ti hvala mamma san.
Još samo da provjerim. MM treba ići sa mnom?
To mi je jako bitno jer sutra planiraju moji dečki na more ( kad se vrate možda će biti kasno),a mi cure čuvamo stado vodenih kozica. :(.
Citiraj:
nina26 prvotno napisa
Bok cure
Jel moze odgovor na moje pitanje ( ovo gori ) molim vas. Gospoda u hzzo mi je rekla da moram imati staza dvi god ili tako nesto, neznam jer sam bila malo izgubljena zbog lose vjesti sto sam primila pa mi nemojte zamiriti. Znam da se porodiljni i komplikacije ubrajaju u radni staz, pa po tome imam 2 god staza neprekinutog. Nadam se da me kuzite sto govorim, pa vas molim za odgovor
Dobila sam jučer rješenje HZZO-a porodiljnog dopusta za drugiš šest mjeseci. Za dijete rođeno 30.01.09., porodiljni dopust traje od 30.07 2009 do 25.01.2010.
S obzirom da se u rješenju pozivaju na zakon u kome stoji ( trajanje 6 mjeseci) zanima me da li se mogu žaliti za skraćeno porodiljno ( 5 dana manje šrto je u praksi gotovo cijeli tjedan prije prvog rođendana)i da li je to netko već radio?
Razljutio me odgovor djelatnice u hzzo da je to rješenje u redu jer prema novom zakonu oni ne uzimaju 6 mjeseci već računaju da mjesec ima 30 dana pa određuju 180 dana. Imaju li pravo na takvo računanje ili je to samo način da skrate period koji je na teret hzzo-a?
Prvih 6 mjeseci tj rodiljni dopust mi je dobro izračunat dakle točno 6 mjeseci od rođenja djeteta pa mi to sad nije jasno, novi nas zakon kači za oba izračuna...
Ako netko ima iskustva, bila bih zahvalna da ga podijeli.
Nažalost, žena ti je točno rekla.Citiraj:
anny42 prvotno napisa
da li se porodiljni može otvoriti npr. 37 dana prije??
ja planiram raditi do 11.9.,zbog nekih bitnih stvari na poslu...od pon 14.9. bi otvorila porodiljni a to je 37 dana prije?
ili mogu samo 28 dana prije?
zanima me kad se otvara 45 dana prije, a kad 28...a kad između
ako si trudnica sa zdravom trudnoćom i time radno sposobna (ako je i tvoj posao takav da ti ne ugrožava trudnoću) onda ti se rodiljni dopust otvara 28 dana ranije.Citiraj:
freya7 prvotno napisa
Ako u predzadnjem mjesecu trudnoće, tvoj ginekolog procijeni da trebaš ipak ostati doma, a to se dešava 45 i manje dana prije termina, onda će ti otvoriti rodiljni dopust, a ne bolovanje.
Tvoja želja sa danom otvaranja rodiljnog dopusta, nema veze. On se otvara SAMO na preporuku tvojeg ginekologa.
ok ja ću raditi do 28 dana prije, ali ako mi postane teško npr. 35dana prije? što ondaCitiraj:
mamma san prvotno napisa
ako ti ginekoglog ne želi otvoriti rodiljni dopust, uzmi par dana godišnjeg odmora (ako možeš).
Citiraj:
mamma san prvotno napisa
ma ja ne želim ništa muljati.....idem na godišnji cijeli kolovoz jer je moj posao neizdrživo raditi po ovim vrućinama....
vratila bi se 1.9. i planiralala raditi do 22.9. 28 dana prije poroda,
definitvo ću morati odraditi do 10.9. jer želim pozavršavati sve i predati posao svojoj zamjeni, a do tada će to trajati.
e sad ako meni postane neizdrživo raditi od npr. 14.9. pa valjda mi može on otvoriti bolovanje tipa 35 dana prije....
inače on je jedan od onih ginekologa koji uvijek pitaju jer se ok osjećate , treba li otvarati bolovanje....(mene to osobno iritira jer onda svatko tko ne želi raditi a nije mu ništa ide na bolovanje)
mamma san
radit ću do 28 dana prije poroda...
u slučaju da osjetim da ne mogu raditi do tada, a prošla sam 45 dana prije koja je procedura kod otvaranja porodiljnog?
i da li se može uopće otvoriti..ili moram čekati 28 dana prije
freya7, ako se ne osjećaš dobro ili imaš neke poteškoće te zadnje dane, onda definitivno posjeti svojeg ginekologa, a on će, u skladu sa tvojim stanjem, dati preporuku oko otvaranja rodiljnog dopusta.Citiraj:
freya7 prvotno napisa