ma nema garancije nizašto (osim na kućanske i sl. aparate, a i to svega par godina :P ). to je jasno.
Printable View
ma nema garancije nizašto (osim na kućanske i sl. aparate, a i to svega par godina :P ). to je jasno.
četkanjem se mehanički odstranjuje plak koji je uzgajalište bakterija
kao da kažeš da nije dobro prati ruke jer ako ih trljaš grubom četkom i agresivnim sapunom napravit ćeš rane na njima
treba nabaviti kvalitetnu mekanu četkicu za zube
naučiti pravilnu tehniku četkanja
redovito mijenjati četkicu
i neće biti štete
... odmah nego malo kasnije.
Nemoj shvatiti da sam antiprotivan na četkanje zubi, samo pokušavam naći mjeru u nečemu gdje je pretjerivanje postalo vrlina.
@Sirius Black, postoji prilična razlika između trpanja ruku u usta i pranja zubi tuđom četkicom, ili trpanja dude iz svojih usta u bebina ;)
ok, kužim da tak prenosiš bakterije iz svojih usta u tuđa, ali kak znaš da tih bakterija nema i negdje drugdje
slušam
nemam pojma, ja tebe pitam :mrgreen:
:lol: OK :lol:
Pretpostavljam da bi se našle i negdje drugdje, ali za zarazu je obično potrebno više od jedne ili deset bakterija iste sorte. Povrh toga bakterije jako stradavaju u neprikladnom okolišu pa mi se ne čini da je ikakav transfer osim onog izravnog - iz usta u usta - dovoljno dobar za nakotiti koloniju. Na primjer duda iz maminih u bebina usta ili kolektivna vrtićka četkica za zube.
dajem doprinos temi.šogorica mi je teta u vrtiću i veli kad vidi kaj sve djeca rade s tim četkicama-što uključuje i đoranje,i hračkanje u tuđe čaše i pranje poda pa zuba,pa malo uzimanja vode u wc-u....pozdravljam odluku svim srcem.
Oprosti, ali koja je onda njena uloga kao tete. Mi kad smo prali zube u vrtiću TO je bilo nezamislivo. Poslije ručka smo naizmjence ili kolegica ili ja išle s klincima u kupaonu i tamo dežurale. Pazile da djeca uzmu svoju četkicu i pastu. Stavile svakome pastu na četkicu i mjerile u igri vrijeme pranja. Funkcioniralo je kao po špagici. Spremačica je redovito dezinficirala sve.
Po meni je to bilo skroz u redu pogotovo što je dosta djece jedino u vrtiću i pralo zube , tj i naučili su prati u vrtiću. Zbog te djece se isplatilo potruditi.
Na njenom mjestu ne bi se hvalila s time što joj djeca rade jer je to njen propust.
ne moraju djeca raditi gluposti sa četkicama samo za vrijeme pranja zubi
djeca uglavnom sama idu na wc, teta ostane s drugom djecom u sobi
i evo ti prilike da se poigraš s četkicama
lani je u grupi moje V bila curica, recimo s posebnim potrebama, mada su to roditelji poricali, i što bi njoj bilo uteć u kupaonu i bacit nečiju četkicu u wc
V nije prala zube, ja nisam htjela dati četkicu radi takvih stvari
poslije su ukinuli pranje zubi za svu djecu
ove godine su na 1. roditeljskom tete predložile pranje, ali je puno roditelja bilo protiv, baš radi takvih stvari, i odmah se odustalo od toga
da se i pralo, ja četkicu ne bi dala
Dosta se radi o uzrastu djece.
Sa manjima, pogotovo sa jasličarima sigurno ne bi trebalo prati zube, a ako bi se to i radilo četkice ne bi trebale biti dostupne djeci već bi im teta trebala davati. Sa većom djecom mislim da se može sve dogovoriti i objasniti.
Osobno nisam za pranje zubića jer mislim da je dovoljno ujutro i navečer prati i da je dovoljno da se te navike razvijaju kod kuće.
Rekla sam da je meni, kad se to radilo, bilo jako drago što smo prali samo zbog djece koja prije u životu nisu vidjeli četkice
sjetila si me da mi je to OK i zbog one forumske priče o aspiraciji paste za zube.definitivno bi zabranila da peru sa pastom,ako već peru.mada ne kužim,ni ja ne perem nakon svakog obroka.mislim da je čist dovoljno ujutro i navečer i nakon slatkiša.
ps.ne znam šta rade tete u vrtićima dok djeca čiste wc školjke sa četkicama za zube,ali to pitanje zadire u neke druge teme tako da neću ovdje kuriti vatru :mrgreen:
e da i ovo je bitno-"zubi se ne smiju prati neposredno nakon jela. u tom je razdoblju uslijed povišene kiselosti, zubna caklina posebno osjetljiva, pa se uslijed čišćenja četkicom za zube može oštetiti. stoga, posebno nakon konzumiranja jela koja sadrže šećer ili kiselinu, primjerice kolača i voća, s pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta."(coolinarika)