To je drugi par rukava, znamo kakvi su naši bolnički porodi.
Printable View
To je drugi par rukava, znamo kakvi su naši bolnički porodi.
I Udruga ne podržava kućne porode, nego se zalaže da kućni porod postoji kao opcija.
piplica, pretpostavljam vece nego inace jer ti je trece dijete.
vertex, ja sam izuzetno zadovoljna sto mi je ona dosla na izgon, jer kasnije, kad sam slusala neka od iskustava cura kojima je dosla ranije, sam skuzila da ponekad ima neke za mene diskutabilne metode asistencije.
naravno, mislim da mi je zakasnila bas zato jer je porod isao brzo i lako. da je bilo komplikacija, pretpostavljam da bi porod trajao (puno) duze u kojem slucaju bi ona stigla na vrijeme i mogla obaviti svoj posao.
ja sam bila apsolutno uvjerena da cu ja roditi bez pol frke, a ona mi je ustvari trebala zato da mi pregleda posteljicu--posto nisam nikad u zivotu vidla kako posteljica izgleda. mozda je glupo, ali opcija da bi nesto poslo krivo na porodu ili da s bebom mozda nesto ne bi bilo u redu mi jednostavno nije bila na pameti (ne u smislu da sam glupa i da ne znam da postoji mogucnost komplikacija, nego u smislu da sam bila 99,99% sigurna da se nece dogoditi meni).
iako moram priznati da iduci put ne bi radala u takvom aranzmanu. porod koji sam imala i odabrala je jednostavno bio mozda i malo nesmotreno silno zeljen radi trauma sa prvog poroda i moje odlucnosti da si tako nesto vise necu dozvoliti. obzirom da poznam sebe i svoju "spremnost" na konflikt, pogotovo u takvom stanju i tim trenucima, porod kakav sam imala je jednostavno bio jedina opcija za mene.
ajme, dok ja napisem post osvane ih jos 15 :mrgreen:
da, ali za sada je JEDINA takva opcija primalja iz inozemstva i kao takva je opasna i protuzakonita. zar ne?Citiraj:
Poslid prvotno napisa
Citiraj:
Poslid prvotno napisa
mislim da su se ova istazivanja provodila negdje gdje nisu "mesnice" kao kod nas (jasno, posto kod nas ni nema kucnih poroda, osim ovih par nasih, koji sigurno nisu usli u statistiku :aparatic:)Citiraj:
Joe prvotno napisa
koji kucni porod?Citiraj:
mikka prvotno napisa
kod nas ili vani?
onaj kod kojeg dolazi primalja iz udaljenih krajeva ili ona koja je ipak malo blize?
znam odgovor.
mikka, nije mi namjera nikome osobno ništa predbacivati. Meni je super da ti je sve bilo tako dobro i da si zadovoljna!
Ali treba reci kako stvari stoje. Kad se dogovaraš s primaljom iz Austrije, jako je lako moguće da ona na porod neće stići. Pa to je valjda banalna činjenica. Ne znam zašto se moramo svi pravit blesavi. A pazite, ovdje razgovaramo, odnosno primjedbe izričemo, mi žene koje bismo RADO imale kućni porod!
Fali "većinom" u zadnjoj rečenici.
Slažem se s leonisom.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
I dodatno onda zbunjuje ovo:Citiraj:
Felix prvotno napisa
jesmo li došli do toga da ne podržavate kućni porod u trenutnim uvjetima u Hrvatskoj?
Upravo tako. :)Citiraj:
vertex prvotno napisa
XCitiraj:
piplica prvotno napisa
slazem se sa vertex.
i sa time da se do tog puta dodje primjerima legalnih poroda kod kuce.
svaka cast svima, ali malo se previse u zadnje vrijeme mase pricama u kojima dolazi ilegalna primalja. i uredu je za svakog onog tko tako odluci, ali smeta me sto se toliko o tome pise po rodinom forumu, ovako, bezazleno.
a editiralo bi me se, i editira, da napisem kako sam skinula dobar film sa te i te stranice. sto je ok.
ali budimo onda dosljedni u tome.
educirajmo javnost i sustav na primjerila legalnih kucnih poroda.
pa kad on postane legalan i kod nas, dajmo price na sva zvona.
druga stvar je da se sad prviput spominje slucaj kada je primalja savjetovala odlazak u rodiliste.
mozda bi bilo pravedno dati i tim slucajevima jednaki prostor u eteru, zar ne?
jer time onda zene vide da rizik nije bas zanemariv i stjesu sigurnost u primalju koja moze uciniti puno vise nego sto mislimo.
leonisa, u sridu!
Gotovo da nema zemlje gdje se do toga doslo iskljucivo legalnim putem.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
leonisa, meni super je da netko iz udruge piše ovakve postove!
(Nisam se zezla, ti jesi Roda, ako si osoblje foruma, je l' da?)
marta, znaš nešto o tome?Citiraj:
marta prvotno napisa
xCitiraj:
vertex prvotno napisa
Mozda se ne spominje ovdje, na ovom topicu, ali se spominje. Ona zena kojoj je opcija nelegalni porod doma s babicom Austrijankom u prekrsaju svakako ce naici i na te price. Hocu reci, vec dugo nisam u Rodi i vec dugo ne pratim forum detaljno, pa sam svejedno cula za te slucajeve, a nisam trudna niti planiram biti u skoroj buducnosti. Takodjer, clanice udruge nisu jednine zene u Hrvata kojima padne napamet kucni porod i primalja iz Austrije, sto znaci da forum nije jedini izvor informacija o kucnom porodu.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Po mojoj osobnoj procjeni porod kod kuće nikad neće biti legalan ako nemamo ni malo aktivizma niti idealizma.
Mi žene koje želimo rađati kod kuće.
vidis, leonisa ima pravo sto se tice usporedbe. ne znam. bas je prava pusiona, pricam i za sebe u buducnosti, sto nema mogucnosti poroda kod kuce uz nasu, legalnu primalju. rodilista mi i dalje izazivaju mucninu (u najmanju ruku). mozda se u meduvremenu pojavi neka koja je stekla spremu i iskustvo vani, pa dode raditi ovdje. jel to moguce?
Nemam vremena, a ni volje, da budem iskrena, puno o tome pisati, a i cini i se uzaludno... Evo ti nasih prvih susjeda Madjara, kod njih je lijecnicko udruzenje isposlovalo zabranu kucnih poroda (ili je to samo uslo u proceduru u zakonodavnom tijelu), pa su se ZENE pobunile, sto primalje, sto rodilje. Primlje su se skolovale izvan Madje i onda ilegalno radile po kucama, dok se kucni porod nije legalizirao. Ostale detalje sam zaboravila.Citiraj:
Joe prvotno napisa
Poanta je, ako se same ne zauzmeno za to, na ovaj ili onaj nacin, kucni porod se nece legalizirati.
Jos nije moguce, a vec ih ima.Citiraj:
mikka prvotno napisa
Pa je to opravdanje da se dozvoljava širenje podataka o ilegalnim radnjama putem Rodinog foruma?Citiraj:
marta prvotno napisa
Je li Udruga uopće svjesna koliko problema zbog toga može imati ako samo i jedan slučaj završi loše? Jer-Udruga je vlasnik foruma na kojem se "dilaju" podaci o inozemnim primaljama, zar ne?
Šteta je upropastiti toliko dobrog što je napravljeno "samo" zbog nekoliko kažnjivih radnji.
za prvo boldano- :naklon: za uvredu u rukavicamaCitiraj:
marta prvotno napisa
za drugo boldano- bit će da se ne slažemo oko toga koji je ovaj a koji onaj.
moje je mišljenje da Udruga ne bi smjela propagirati ilegalnu opciju, da joj ne naškodi. porođajne gerila je drugi par čarapa.
Ne znam kakvo si to opravdanje iscitala iz mog posta.Citiraj:
mim prvotno napisa
Ja bih ovo preformulirala i sklopila zajedno ono sto kazu Felix i Poslid, dakle Udruga RODA propagira i podrzava asistirani porod kod kuce i ujedno se zalaze da takav nacin poroda postane opcija, odnosno da se konacno donese zakon koji ce takav porod i pravno regulirati i kojim ce educirane primalje dobiti mogucnost samostalnog djelovanja.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Udruga RODA nikoga ne nagovara niti direktno upucuje da rodi kod kuce, niti nagovara da zove babicu iz bilo koje zemlje, niti bilo koju drugu ilegalnu aktivnost.
Na forumu je moguce dobiti informacije o babicama koje su voljne doci u Hrvatsku ali njih Udruga ne reklamira, isto tako na forumu je moguce dobiti informacije o svim ostalim nacinima poroda pa tako imamo i raspravu o carskom na izbor koji takoder nije legalan zar ne?
Moje misljenje je da netko tko se odluci na porod kod kuce nece traziti samo lijepe price, vec da ce informirati i o svim problemima koji se mogu dogoditi tijekom poroda. Nazalost cini mi se da u niti jednoj zemlji nije kucni porod bio odmah legalan, i mislim da je malo bezveze reci da o tome ne smijemo pisati, a zelja nam je i vizija da takav porod postane legalan. Mislim da je dobro da se iznose cinjenice koje govore o ispravnosti takve odluke, isto tako da se iznose cinjenice sto se desi kada nesto pode krivo.
naravno da nisu i naravno da nije.Citiraj:
marta prvotno napisa
ali je udruga jednako odgovorna za razmjenu svih ilegalnih podataka, od kako "podmititi" doktora, "kupiti" carski, gdje pronaci dvd rip omiljene mi serije...pa do kako u hrvatskoj u danasnje vrijeme i uvjetima imati aisitirani porod kod kuce.
ali to vise nije tema naslova topica. no ipak je nesto, sto, barem mene, osobno, bilo kao clanicu ili ne, bode u oci.
jel onda clanice udruge ne smiju pisati o osobnim iskustvima kao zene jer su clanice i osoblje foruma? mozda bi mogle pisati na nekom drugom forumu pa da ih se oslobodi optuzbi da propagiraju.
jel smijem ja napisati da sam spržila dvd wall-e?Citiraj:
mikka prvotno napisa
Citiraj:
Joe prvotno napisa
Nisam te imala nikakvu namjeru uvrijediti. Nemam pojam uopce kakav je tvoj stav prema ovome o cemu se tu pise, nego mi se stvarno cini uzaludno trositi vrijeme, NE na tebe, nego na nesto sto nije tema ovog topica, jer ce se izgubiti u ovoj trakavici. Mozda je vrijedno zasebnog topica, a mozda i nije - ne znam.
nikak da se zaoftopicarim kako mi je drago da sam vidla a70v u nekom bljesku nakratko.
on t, valjda smijes, da budem iskrena nemam pojma. a kako da pisemo o svojim iskustvima? da ne spominjemo primalju? ne podyebavam, stvarno me zanima koji bi bio forumski legalan nacin razmjene iskustava o kucnom porodu.
OPET smo dosli do toga sto bi udruga trebala raditi i sto ne bi trebala. Mislim da svrha ove teme nije rad udruge nego generalno rasprava o radjanju kod kuce. Pa molim da se toga i drzite.
anchie, nije rasprava o tome što bi udruga trebala ili ne raditi, nego o tome što se piše i propagira na forumu koji prezentira udrugu u javnosti.
Mislim da je javnost ipak nesto puno sire od parsto forumasa.
jest, ali puno više ljudi čita nego što piše.
Da ih je i koja tisuca to je jos uvijek manje od jednog promila stanovnistva i totalno je pretjerano govoriti o tome da forum prezentira udrugu u javnosti.
Evo sad nekih 200 ljudi cita forum. Meni se to ne cini neka brojka...
ja vjerujem da velika vecina onih koji i dospiju na pdf prirodni pristup i procitaju da neke tamo radaju kod kuce odmahnu rukom pomislivsi da smo malo poremecene i odu citati nesto pametnije :mrgreen: