bas znas da s njime hrane ili naslucujes da je mil u igri?Citiraj:
MissQ prvotno napisa
Printable View
bas znas da s njime hrane ili naslucujes da je mil u igri?Citiraj:
MissQ prvotno napisa
Kratko i jasno - rutina!! Užasno sam razočarana liječnicima.
Nema žene u sobi koja nije rodila uz epiz. i drip! Ja sam u njihovim očima sigurno bila budala jer sam odbila drip i prokidanje vodenjaka,što sam im morala i potpisati - ali i bez toga sam se uspješno i relativno bezbolno (osjećala sam samo blage bolove u križima) otvorila na čak 8cm.
Onda je stalo i nekoliko sati bez pomaka, pa mi je dr ipak prokinuo vodenjak (bez pitanja i najave :evil: ).
Na kraju su mi nalegli na rebra (a nisam ni to htjela u početku) jer malecka nije htjela van (velika cura od 4,5kg) a ctg je bio loš. Popucala iznutra-doslovce se raspala, napravili epiz.(vele 4 šava), nagnječen mjehur (mokrila sam preko katetera 2 tjedna!), izašlo mi samo pola posteljice pa su me pod općom kiretirali, izgubila dosta krvi pa su mi skoro dali transfuziju, nisam se mogla uopće dići iz kreveta prva 2 dana zbog anemije (sestre su mi čak mijenjale uloške i donosile piti), malecka skupila ešerihiju (koju ja btw.nisam imala :evil: ) a i ja neku upalu jer mi je crp bio povišen.
Ostali smo u bolnici 10 dana.
Sestre su super, prilično prodojeće, trude se pokazati kako ispravno početi dojiti. Jedna nam je čak držala polusatno predavanje kako dojiti (tu imam samo 1 zamjerku - nije spomenula da se doji na zahtjev nego svaka 3 h),kupati bebu i očistiti pupak.
Bebe donose svaka 3 h,ukupno 6 puta, i s nama su po barem 1h a nekad i spoje 2 podoja.Primijetila sam da su je prvih dana nadohranjivali a noću je to obavezno.Hrane ih prokuhanim izdojenim mlijekom koje sestre više puta dnevno skupljaju po sobama.
Wc-i i kupaonice su sramotno prljavi pa sam se tuširala u prizemlju na patologiji :)
Drugi porod sigurno neće biti u Petrovoj jer se tu moja želja za prirodnim porodom nije ostvarila.Rađala sam 15h,beba je bila velika,meni nitko nije ni procijenio širinu kostiju zdjelice - da jest, možda bi mi ponudili carski i poštedili me muke, a možda bi se tako i brže oporavila.Ovako još uvijek teško mokrim i boli me iznutra za poludit..
Eto, ukratko..
ivana b :love2:
evo da ti ja odgovorim, obzirom sam "friška" iz Petrove - iz usta sestre za bebe sam čula da hrane (kršitelj koda)om (pitala cimerica koja "nema mlijeka" :roll: što da kupi za doma za nadohranjivanje bebe tj. čime ih oni dohranjuju i sestra mrtva-hladna rekla (kršitelj koda)!!!Citiraj:
leonisa prvotno napisa
A nadohranjuju ih obavezno po noći, po rasporedu u ponoć i 03:00, a preko dana po procjeni. Iako, i ova nadohrana u ponoć se može izbjeći tj. može se tražiti da donesu bebu nakon kupanja na podoj.
Ovo što je ivana b napisala da hrane bebe izdojenim prokuhanim mlijekom, meni je prvi glas tj. barem nije tako na odjelu babinjača nakon carskog-1.kat (ja bi bila prvi kandidat za davati mlijeko obzirom sam ga imala u izobilju...)
[/b]
ekica, hvala.
i ja znam da tamo ne daju izdojeno jer sam im nudila, po nekoliko deci, i na kraju proljevala u lavabo :(
I ja sam relativno friško stigla s 1. kata (carski). Sestre u sobama na intenzivnoj vrlo su OK, neke izuzetno ljubazne i drage, samo jedna među njima namćor koji uopće ne otvara usta.
Za sestre iz dječje sobe nažalost imam samo riječi koje nisu za forum. Naglo su se poljubaznile tek zadnjeg(!) dana (nakon brojnih intevencija da mi se KONAČNO pomogne oko dojenja). Apsolutno svaka u prolazu osjeća potrebu zadignuti mi spavaćicu i stisnuti prebolnu bradavicu da vidim sve zvijezde (da, gospođo, baš tako se mora, palac i kažiprst moraju se dodirnuti ispod bradavice. A kaj vas to boli? :roll: Jao što smo osjetljivi!)
Na moja pitanja mogu li mi pomoći postaviti bebu dobivala sam ove odgovore:
- pa naravno da je beba pospana, jela je, što bi je trebali izgladnjivati jer vi ne znate dojiti?
- nije jela, gladna je (beba spava ko top, (kršitelj koda) curi oko usta))
- kaj bi vi kad nemate još mlijeka, evo vam bebu na malo maženja (5 min.)
- (nakon KRVNIČKOG štipanja bradavica već upaljenih cica i mog jauka, prezirno) : mama, mama, ako niste spremni pružiti svojoj bebi najbolje i pretrpjeti bol, onda odmah uzmite Bromergon.
- šta, opet ne znate dojiti? Pa jučer sam vam pokazala, kaj niste slušali?
- nemam ja vremena tu okolo pokazivati...kud bi došla da svima pokazujem?
- ako vi sami ne znate i ne želite naučiti, onda ništa ( i odnese bebu)!
- draga gospođo, (jedna suosjećajna) ne bu niš od vaših cica, najte se mučiti, ak u 6 dana beba nije navčila cicati uzmite Bromergon, kaj ne vidite da tu nema mlijeka?
- opet se niste masirali kako treba!!! Mora boljeti !!! Ovak treba masirati (slijedi horor od izdajanja i kao posljedica cice pune hematoma).
- nemojte vi tu meni sjedećki ili na rukama, ili nekakvi položaji...imate leći na bok i dojiti. Ja vam mogu staviti cicu bebi u usta jedino ako ležite, ne može drugačije (slijedi vuča i spljoštavanje bradavice i guranje iste prstima u usta)
- nakon prvog uspješnog pokušaja dojenja ulazi sestra i nakon 15 minuta odnosi bebu jer "mora na kupanje". Molim vas, ostavite mi je, upravo je počela vući po prvi put. Ne može, mora na kupanje! Nakon uvjeravanja i molbi, ipak mi je poslije kupanja vraća, na 15 minuta, i opet upravo kad smo opet uspjeli odnosi je. Ne može dulje ostati, mora na spavanje!
Inače su majstori u nabijanju osjećaja krivnje onima kojima mlijeko kasni ili imaju upalu, uz razdragane pohvale uspješnijim cimericama!
Zadnjeg dana sestra je strpljivija, trudi se i kaže mi kako će sve biti super kad dođemo kući i oslobodimo se stresa (koji se stvorio tko zna otkuda?).
čoksa :cry: :heart:
Potpisala bih ivanu b - bar dok sam ja bila tamo sestre su skupljale mlijeko po sobama. Nisam pitala, al pretpostavljam da su nadohranjivale bebe s tim mlijekom + adaptirano.
Pohvalila bih opstetičare i sestre na odjelu babinjača, bar što se tiče odnosa prema meni. Svi su bili jako jako ljubazni. Sestre spremne u svakom trenutku pomoći kod dojenja. Svaka je na kraju pomagala mi podojiti malenoga, nije bilo priče da "nemam mlijeka" i slično. Iako je mlijeko mojim cimericama dolazilo na hektolitre (meni na kapi). Zbog toga sam bila malo snervana, ali sam se uvjeravala da će sve to doći na svoje.
Zamjerku imam na babicu - bila je strašno hladna i poslovna, nimalo nismo bile povezane. Ustvari, vidjela sam je malo bolje tek kod tiskanja. Sve do tada su oko mene bili opstetičari (izmjenjivalo se njih nekoliko, vjerojatno su bili stažisti), povremeno provjeravali trudove, pažljivo mi govorili koliko sam otvorena, da porod ide dobro, hrabrili me, ...
A vjerojatno su bili ljubazni jer nisam postavljala neke dodatne zahtjeve :mrgreen:
Sada mi je žao što nisam postavila zahtjev da me ne reže ako baš ne mora, jer sam imala snage za kontrolirano tiskanje. Ali isto mislim da bi me babica recnula i napravila po svome, "jer sam bila prvorotka, i to je standard". Zanimljivo je da sve babinjače koje su bile sa mnom u sobi (treće do petorotke), odreda nisu bile rezane. To mi je potvrdilo ono šta su nam govorili na tečaju - da se ta epiziotomija ipak ne radi na svakoj rodilji, te da se radi procjena može li porod ići bez rezanja ili ne.
Voljela bih drugi porod obaviti u prirodnijem okruženju - bez dripa, prokidanja vodenjaka, epiziotomije, dolantina, ... Ako to budu bili spremni u Petrovoj, može opet tamo. Ako ne, ima i drugih rodilišta :)
coksa :love:
imamo jako slicno iskustvo....
čoksa :(
pa to je katastrofa.
ja više ne mogu ni plakat nego :x
daj napiši im barem pismo pritužbe ravnateljstvu
ili se javi na bijeli telefon
Citiraj:
0800 - 200 063
Radno vrijeme
kontakt sa dežurnim liječnikom Ministarstva
08.00 - 16.00
automatsko snimanje poziva
16.00 - 08.00
čokolada, nemam riječi :( totalna koma.
Pa ne znam, ja sam rodila na carski u Petrovoj pred 22 mjeseca - možda se ekipa promijenila, ne znam - mlijeko mi je došlo nakon par dana, apsolutno sve sestre na intenzivnoj, a i mislim sve dječje su se trudile pokazati mi, svaki dan ponovo, nekoliko puta, i tako nekoliko dana, uvijek ili skoro uvijek mi je dijete dolazilo sito ili je spavao, mučila sam se ko pas svih tih dana, ali smo uspjeli i uspješno dojili godinu i pol. Ali ponavljam, sestre su fakat bile super. Kaj je sad :?
ovo je problem.Citiraj:
uvijek ili skoro uvijek mi je dijete dolazilo sito ili je spavao,
da nije ne bi se toliko mucila.
Dozvoljavam tj. prihvaćam da sam prolazila babyblues-fazu, da sam bila psihički vrlo osjetljiva i da su me postupci i riječi dječjih sestara (odjelne sestre su ponavljam, bile ljubazne i voljne pomoći) pogađale više nego nekog "stabilnijeg", ali ovo što sam napisala gola je istina i primijetile/čule su je sve rodilje jer smo zajedno komentirale takvo ponašanje (da ne kažem da se iz značajnih pogleda nekih odjelnih sestara dalo iščitati da su itekako upoznate s "kooperativnošću" ovih zaduženih za dojenje).
nisi cokolada zabrijala....
čokolada, baš mi je žao za sve što si prošla! :taps:
ja stvarno nisam imala nekih većih primjedbi na sestre (ove zadužene za bebe)... Mislim, daleko su od krasnih (osim one starije, sijede kose s pundžom :heart: ), ali meni su uglavnom bile voljne pomoći. No, meni je dojenje uglavnom išlo dobro pa se pomoć svodila na povremeno (bolje) namještanje na cicu...
Ali zato pedijatrice!! :shock: Užas i katastrofa! Niti na jedno pitanje nisam dobila odgovor, nemam pojma zašto je Una dobila apgar 9/10 ("nema potrebe da se time zamarate"), vadili su joj krv jer im se činila blijeda, a ja sam to slučajno od sestre saznala, a na zadnjoj viziti mi je rekla da možemo doma i da je "dijete relativno dobro"?!?!? bez daljnih komentara! :roll:
Ja sam u Petrovu išla samo zbog moje divne liječnice, a i sa svim drugim doktorima imam samo lijepa iskustva, kao i sa cijelim odjelom CEF-a 1 (sestre su zaista predobre, hvala im!).
Od pedijatara nekako uvijek očekujem toplinu (predrasuda, što ćeš :roll: ) pa su me pedijatrice na 1. katu također prilično rashladile.
meni dodje da pitam "pedijatri? sta je to?"
takav su dojam ostavili na mene.
sjecam se jedino prvog posjeta di sam izmedju razgovora sestra<->pedica cula kako je 2 puta bila omotana pupcanom i kako je ostala bez zraka kasnije u djecjoj sobi ali nikakav odgovor nisam dobila na moje "molim? sta? kako?" jer to je "vec bilo".
nigdje nista ne pise.
da, pedijatrice su na mene ostavile 0 dojma.
čokolada ne mogu vjerovati za sestre da su tako otresite. Doduše maloprije dođoh sa ctg u rađaonici i isto je bila neka mlađa, neljubazna za pop..., a jedna starija je bila ok, čak mi je pomogla da siđem sa stola.
Nama su rekli na tečaju da se izdojeno mlijeko prokuhava - to je izazvalo diskusiju radi mama koje puše ili ne daj bože imaju kakvu boleštinu.[/b]
čoksa :( :heart:
Čokolada :(
Očito je razlika između sestara na 1.katu kod carica i na 2.katu gdje su one rodilje što su rodile "prirodno" ,gdje sam ja bila. Razlika je ogromna!
Sestre su stvarno bile super,samo je jednoj izletilo kad je objašnjavala jednoj rodilji prvi dan nakon poroda- "ah vi nemate mlijeka",a druga sestra koja je to čula se na nju otresla -"kolegice pokažite mi samo jednu rodilju u ovoj sobi koja NEMA mlijeka!" :) ,na što je ova zašutila.
Inače prvorotkama koje prvi put dobivaju bebu na podoj, pomažu u postavljanju optimalnog položaja odmah,bez pitanja, ne treba ih moliti.
Izdojenog je fakat bilo puno radi mama kojima su djeca bila na intenzivnoj a izdajale su na hektolitre jer njihovi bebači ne jedu puno, a one su navukle izdajanjem jako puno mlijeka.
Pedijatrice - od njih 4 što su bile u viziti, 2 su super,komunikativne,tople,optimistične,objasne sve u detalje, dok su druge dvije potpuna suprotnost.
Babice - od njih 4 u smjeni, 3 su bile grozne,neljubazne - jer se ja nisam prepustila nego tjerala vodu na svoj mlin :) na moje objašnjenje zašto ne želim nalijeganje na trbuh (zbog mogućnosti moždanog krvarenja u bebe) samo su se blijedo gledale;mislim da su prvi put za to čule. .i naravno da im to nije bio dovoljno dobar razlog da mi ne naprave isto :evil:
Znam.Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Ne znam koliko je na 2.katu sestara u smjeni na koji broj beba, ali na 1.katu je JEDNA sestra, a beba oko 20-ak!!! Znam, nije opravdanje za ružne postupke, ali čisto kao činjenica... nije ni njima lako...Citiraj:
ivana b prvotno napisa
ne znam jel se sta promijenilo ali na 2. katu bas i nije bila vesela pjesma...
Meni su moje nedonošče :heart: donosili sito na podoj za koji smo imali samo pola sata i smijali se mojim pokušajima dojenja :cry:Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Te dane ću pamtiti dok sam živa :cry:
Moj porod je bio u Petrovoj savršen, čak mi je specijalizant masirao međicu pola sata. Doktori na porodu genijalni, babice također, navijali su, hrabrili me, pustili me da se malo odmorim, da se ne izmučim previše.
Jedini minus dajem sestrama koje se nisu baš potrudile pokazati nam kako dojiti. Da su mi pokazali 1. dan ne bi dobio žuticu, ali u tih 7. dana smo se sami naučili, a cure koje su puštene 2. ili 3. dan bojim se kako su doma počele dojiti.
Frendica je rodila prije godinu dana u Petrovoj i kaže da je na porodu imala svoju spavaćicu (to joj je drugi porod u Petrovoj, na prvom porodu prije par godina su inzistirali na bolničkoj spavaćici).
Ima li netko frešak da je rodio tamo? Treba li spavaćica za porod ili je tamo dobijem?
Da, moraju se nositi vlastite spavaćice.Kako na porodu tako i ostalih dana u bolniciCitiraj:
vragolina prvotno napisa
Podizem malo ovu temu...
Naime, termin nam je sredinom 7. mjeseca i rodit cu u Petrovoj pa bi molila malo friskih iskustva iz Petrove. MM ce ici samnom na porod i zanima me, iskreno sve i svasta, i ukoliko ste bile u apartmanu, da li je jos uvijek pravilo da je beba vecinu vremena sa vama (da ne dizem jos jedan topic)...
Eto slobodno se raspisite...
Hvala :love:
Nije bas najfriskije ali ja sam 13.03.2007 rodila u Petrovoj (Gordan Crvenkovic i glavna sestra Mirjana) su mi bili na porodu (muz je kruzio oko bolnice) i porod mi je bio prekrasan. Bili smo 3 dana u apartmanu i principessa je bila po cijele dane sa mnom osim od 23h navecer do 5h ujutro (ako sestre zamolis ostave bebu i preko noci).
Ma super....daj mi molim te reci nekoliko stvari (ako nije problem)
- da li radas u svojoj spavacici ili u njihovoj
- kako si rodila prirodno ili uz pomoc dripa?
- malo opcenito o samom porodu (pisi cega god se sjetis :mrgreen:)
Meni je sada postala panika da li ce mi apartman biti slobodan jer ga prizeljkujem kako bi mogla biti sa bebom...Da li u tom slucaju trebas nositi pelene i bodice ili ??
Sori sto gnjavim...ali eto...dajes odgovore za mene i za jos jednu trudnicu koja lezi u Petrovoj, a obje smo sa milijon pitanja...
I ja sam rodila u Petrovoj, datum u potpisu.
- rađaš u svojoj spavaćici
- rodila uz drip i epiduralnu
- apartman nije bio slobodan, tako da sam u njemu bila samo jedan dan (beba je s tobom koliko želiš) i puuuno bolje se odnose prema tebi u apartmanu,
2 dana sam bila u sobi sa 9 ili 10 kreveta, iste sestre velika razlika u ponašanju
- nije problem što si sa puno cura u sobi nego vidiš bebicu u određeno vrijeme, a tata ju jedva vidi, a ako ti neko dođe u posjetu stojiš vani na hodniku
- ne trebaš ništa nositi ni pelene ni benkice
Porodio me dr Zlopaša, samo riječi pohvale. Došla u bolnicu oko 13, pregled, klistir (meni uopće nije smetalo), oko 15 ušla u boks,
dobila epiduralnu (2 doze), oko 19 i nešto bila dosta otvorena, nema više epiduralne, rodila u 20.35.
MM je cijelo vrijeme bio sa mnom i kaže da mu je to nezaboravan doživljaj.
antigona da li cim udes u boks muz moze doci kod tebe i biti s tobom do kraja? i zanima me jos taj jedan dan u apartmanu, dok je beba cijelo vrijeme s tobom, da li normalno tata dolazi u apartman ili rade halabuku oko toga, pa traze da se recimo beba da njima ili se oni dvoje mogu maziti?
Mama mi kaze da je vidjela da se u Petrovoj opet moze roditi u kadi. Zna li netko je li to tocno?
MM je odmah došao sa mnom u box, odnosno sestra ga je išla odmah zvati
sam porod sve 5, porodio me dr. Starčević, ne znam kako se zvala babica ali bila je simpatična i draga
sestre na odjelu kako koja, od super do :evil: , isto i sa sestrama za bebe, nisu baš bile pretjerano revne u pomaganju oko dojenja, tek mi je 3. dan jedna kak se spada izmasirala cice i izdojila ih inače bi dobila mastitis
xenia hvala na info!! :love:
Palagruza nama su na tecaju, koji je zavrsio prije nekoliko dana, rekli da kada nije u funkciji jer im trebaju neki dijelovi - u kvaru je. Ne znam da li se nesto u meduvremenu desilo!
Bok cure,
kakav tecaj treba imati zavrsen da bi na porodu u Petrovoj mogao biti prisutan i suprug? Jel istina da priznaju samo tecaj zavrsen kod njih u bolnici, a ne i ove kratke po lokalnim domovima zdravlja?
Hvala i pozdrav!
L.
priznaju samo svoj tecajCitiraj:
Lola88 prvotno napisa
nista drugo
i trebas se dosta ranije prijaviti na njega jer je veeeeeelika guzva
cure. please, vi koje ste bile u apartmanu, koja je procedura za dobivanje i koja je cijena? trebam roditi sredinom 9. mj. pa me zanima ako netko zna friško. može na pp
Dok ti ne odgovori netko tko je nedavno rodio - po do sada skupljenim informacijama je tak da je osnovni preduvjet da je apartman slobodan, kod prijema možeš reći da želiš apartman, a cijena je zadnje što se pričalo bila oko 500tinjak kuna.