Pisale u isto vrijeme :*
Printable View
Pisale u isto vrijeme :*
nisam teta, ali imam sestričnu koja je teta u jednom zg vrtiću pa moram malo stat u obranu.
njih nitko ni ne pita kad bi točno na godišnji nego ime se odredi idu tada i tada. recimo ona je prošle godine radila samo dva tjedna po ljetu.
a o prekovremenima neću ni pričati. znate li da ima teta koje imaju po nekoliko stoina prekovremenih?! nitko im ih neće naplatiti, a pitanje je kada će ih i hoće li ih uopće iskoristiti za slobodne dane.
Meni je sasvim logicno da se grupe spajaju. Pa zasto se ne bi spajale, kad u vrticima nema 70% djece. Ne zanima me toliko kako, zasto, koliko tete koriste godisnji (o tome sigurno netko drugi vodi brigu), nego gdje su sva djeca??? Na listi za ljeto u grupi od maloga je vise od polovice ispunjeno s odgovorom: ne na pitanje koji ce mjesec biti dijete u vrticu. Mi imamo da i za 7. i 8. mj. Nece ici cijeli mjesec, vec u svakom po 2 tjedna, al imamo da. Kuda roditelji vode svu ostalu djecu??? Ko radi u ovom gradu ;)
A isto kada bi mi teta rekla da je patnja malome biti u dezurstvu mi ne bi nikako bilo drago. Ili finim nacinom zeli reci: posaljite negdje dijete da imamo manje djece, ili kao teta bas i ne zna uciniti djeci boravak u vrticu ljepsim.
Dakako da malisanima nije svejedno-nije uopce. Duboko suosjecam s jaslicarima - u to doba je nas mali bio u privatnom, koji nije bolji od drzavnog, al bolje zadovoljava kriterije dezurstva u doba ljeta. No, nakon trece, cetvrte godine i ta su dezurstva jedan svojevrstan izazov s kojim nasi malisani trebaju biti suoceni, kako god to svima nama (a i njima) bilo :(
Dok god nema prica tipa premjestanja djeteta iz grupe u grupu i sl. - odnosno dok god se posao obavlja profesionalno i s ljubavi.
Mony, pa očito se roditelji 'snalaze' kad je situacija u vrtiću takva kakva je. Već je više ljudi na ovoj temi napisalo da su se snašli slanjem djece k baki i dedi npr.
Da je situacija u vrtiću normalnija, pretpostavljam da bi bilo i više djece.
Ja baš razmišljam - ako bi nam uspjelo da Lea ide u vrtić, nakon ovakvih priča ja je sigurno neću slati u vrtić po ljetu. MM ima puno slobodnog preko ljeta (isto ima kad ima, nema biranja, nema slobodnog dana osim kad svi ne rade), ali to ne pokriva cijelo vrijeme dežurstava u vrtiću. Znači da ću opet morati angažirati baku za čuvanje.
Citiraj:
Mima prvotno napisa
Jesi sigurna da je ovo nuzno jedino rjesenje?
Mozda bi situacija bila normalnija kada bi u vrticu bilo vise djece.
Ko i tijekom godine.
Meni je dragocjenije da je moje dijete (ukoliko drukcije ne zazeli, a nije) bude sa mnom i to malo vremena sto imamo iza posla, nego da bude negdje, ne s pretpostavkom gdje mu nece biti lijepo, nego gdje ne zeli, al je kao bolje zbog vrtica...
Citiraj:
tajchi, vodi se briga o broju djece i o tome da se spoje grupe ili iste dobi ili približne... znači - spajaju se posebno jasličke (ili samo 2 mlađe, 2 starije, ili sve 4 zajedno ako je malen broj djece predviđene), onda 2 mlađe zasebno, 2 srednje zasebno (ili sve 4 zajedno...opet ako je malen broj djece) i isto sa starijima
ja naravno ovdje pišem o spajanju djece gdje ima puno grupa
ako ima malo grupa, spajanja se vrše drukčije
i da...ako je velik broj djece, može se organizirati i da s njima rade 3 tete... s tim da se postavlja pitanje što je vama velik broj djece, jer po starim normativima u svakodnevnim grupama može biti i do 30 djece (naravno, ovisno o dobi djece) i što vas zapravo konkretno muči?
ako se boldano odnosi na mene želim reći da me samo zanimalo kako se rade skupine...čista znatiželja....zasada :mrgreen: . Meni je čist svejedno hoće li ih biti 5 ili 25 ako je mom malom dobro tj. ako nije gladan, žedan, mokar, uplakan itd. :mrgreen: .
Žao mi je što od nikog nisam dobila odgovor o radnom vremenu :(
Između djece i odraslih nema neke veće razlike - nakon cijele godine rada svima je potreban godišnji odmor, što više - to bolje.
Iako vi mislite da je vašoj djeci u vrtiću lijepo i da se ionako samo igraju - to je ipak jedna vrsta radnog odnosa i obaveze. Ustajanje, spremanje, dnevni ritam....
Biti s mamom ili tatom doma, kod bake, djede, tetke, bilogdje, o moru da ne govorim - sve je to za dijete itekako blagotvorno, ono puni baterije, stiče neka druga saznanja i iskustva i ne vidim zašto je to tako strašno. Možda je roditelju najkomotnije dofurati dijete u vrić i deset sati ne brinuti ni o čemu, ali i djetetu treba predah od svega.
Kod nas se već godinama prati statistika polaznosti djece preko ljeta i rezultati su poražavajući upravo za onu djecu koja su non-stop u vrtiću. Od ponašanja, traženja pažnje na pogrešan način, jednostavno pokazuju znakove pravog "vrtićkog overdoze". Preporuka stručnog tima je da svako dijete mora preko ljeta makar jedan dio biti na bilo kojoj vrsti godišnjeg odmora.
Zato nemojte biti žalosne ako ste svom djetetu priuštili malo bake servisa
ili tate doma ili majstoriranja s dedom... Omogućili ste svom djetetu punjenje baterija, a to je vrijedno malo žrtva, zar ne?
Oni koji nemaju nikoga blizu i nemaju drugog izbora nego vrtić - šta je tu je. Nadam se ipak da nema takvih koji u cijela dva mjeseca nemaju ni dana godišnjeg odmora. Jer to onda nebi bilo dobro ni za njih, a preko njih ni za njihovo dijete...
baš sam ja mislila nešto napisati o potrebi djece za odmorom od te "svakodnevene radne rutine", ali me sanjica preduhitrila i potpisujem sve u potpunosti
tajchi...da, tebe sam pitala, jer sam mislila da imaš neki konkretan problem
a što se tiče radnog vremena... svaki vrtić određuje svoje radno vrijeme prema iskazanim potrebama roditelja...bitno je samo da pokriva 10-satni program (ako pričamo o državnom vrtiću s normalnim programom)
i tako ima vrtića koji imaju dežurstva već od 5 ujutro i onih koji imaju tek od 6.30, ima onih koji dežuraju do 16.30, a ima i onih koji rade do 18 (ponekad i do 20h ako se roditelj najavi)...samim time kod nekih rad s matičnim tetama počinje u 7, kod nekih u 7.30, kod nekih u 8 itd.
eh da... i radno vrijeme vrtića treba biti naznačeno na vrtiću
i veki :bye:
U svezi radnog vremena ja opet mogu samo potpisati bubičku... :*
- hvalaCitiraj:
bubička
Jedna stvar je par puta spomenuta - počinju se spajati grupe a roditeljima nitko ništa nije rekao. Ako je to istina onda u vrtiću postoji opaki zastoj u komunikaciji, no pitam se... postoje li kod vas Kutići za roditelje? Radi se o ploči s obavijestima koja je izvješena negdje gdje je roditelji mogu lako uočiti. Na njoj se, između ostalog, nalaze i informacije o početku ljetnog dežurstva, rasporedu teta... Neki roditelji nikako da steknu naviku da povremeno tamo bace pogled i onda ostanu neugodno iznenađeni s promjenama.
Točno, postoji kutić za roditelje. Ja ga uvijek gledam. I fotkam sve obavijesti. Ali zaista spajanje grupa tjedan dana prije najavljenog nije nigdje spomenuto. I to stvarno nije u redu. Kao i to da u 6. mjesecu u jednu grupu "naguraju" previše djece - a to sam čula od jedne mame (na svu sreću nisam se na Markovoj koži osvjedočila).Citiraj:
Mrvna prvotno napisa
Mrvna, dobra primjedba
Karin, pa jeste li pitali tete kako je to moguće?
i šta to znači previše djece kad je po starim normativima previše djece cijelu godinu "nagurano" u grupe i onda nema baš žalbi od strane roditelja upućenih odgovornima za takvo stanje po grupama
... štoviše, zbog pritisaka roditelja (o kojima se eto baš na susjednom topiku može puno čitati) se i ti normativi krše i dodatno "naguravaju" :(
Kako misliš da bi situacija bila normalnija sa više djece u vrtiću, kad je situacija kakva je zato što tete moraju iskoristiti godišnji? Ja ne vidim prepreke da u vrtiću bude i puno teta a malo djece, što to smeta? Netko je gore napisao da ne može teta biti sa troje djece, zašto, da li je to protiv nekih pravila? Kad bi roditelji vidjeli da je situacija u vrtiću normalna sigurno ne bi nalazili kojekakva rješenja da dijete ne mora u vrtić, pa bi bilo i više djece. Samo koja korist od čitavog ovog naklapanja kad prisutne odgajateljice kažu da mora biti tako kako je jer tete inače ne bi mogle iskoristiti svoj godišnji odmor.Citiraj:
Mony prvotno napisa
Btw. normalno da dijete ne treba ići u vrtić cijelo ljeto, meni tako nešto nikad ne bi palo na pamet. Jedino u situaciji krajnje nužde, kad baš nikako ne bi mogli dobiti godišnje odmore. Ali nema toga čiji godišnji odmori pokriju trajanje vrtićkog dežurstva.
Ajme Mima, pročitaj sama ono šta si napisala pa se zamisli nad tim. Ti ne vidiš prepreku da više teta bude sa malo djece?! Odlično, ja prva potpisujem tako nešta, ako može do penzije. Samo nam otkrij tko to može i želi isfinancirati? Jer ako redovne tete koriste godišnji, a u vrtićima ima malo djece, onda se moraju zaposliti novi ljudi.Citiraj:
Mima prvotno napisa
Majko mila, pa novi ljudi se ne zapošljavaju ni za veliki broj djece, standardi se ne poštuju ili su na gornjoj granici, al mi "naklapamo"...
Gdje to tvoja teorija drži vodu?
Prije nego što se nekome ovako obraćaš, valjalo bi popratiti raspravu.
Ne želim dizati tenzije :* ...
Ajmo pojednostaviti: lokalne samouprave su vlasnici vrtići i oni odlučuju kako će se vrtići financirati, koliko će biti zaposlenih i sve ostalo vezano uz to.
Kako oni kažu tako je!
Tete uvijek kad ih nešto pitaš ili prigovoriš sliježu ramenima i kažu da to nije njihova nadležnost. Rasporede sastavlja ravnateljica. S obzirom da za sada nema potrebe da moj sin bude preko ljeta u vrtiću nisam se ništa žalila ravnateljici, a zašto ta mama koja je o tome pričala nije išla ravnateljici stvarno ne znam.Citiraj:
bubička prvotno napisa
Marko ništa traumatično nije doživio u ta dva dana spajanja grupa, no on je dosta fleksibilan. Vidim da su ih šaltali iz sobe u sobu i da je njegova teta bila stvarno živčana taj zadnji dan kad je išao. Znam da nije ni njima lako tako raditi, ali ipak ... Govoriti da vrtić nema smisla i da bolje da uopće ne ide je stvarno malo previše.
Svaki normalni roditelj zna da je dobro za dijete da se ljeti odmori od vrtića ili kako je Sanjica rekla od neke vrste radne obveze. Vjerujem da bi većina roditelja radije bila na moru ili kod kuće sa djetetom mjesec ili dva, ali većina si to ne može priuštiti. Osobno, u srpnju i kolovozu mogu koristiti ukupno dva tjedna godišnjeg i suvišno je govoriti da nisam sretna zbog toga, najviše zbog svog djeteta, i smeta me onda kad se elaborira kako bi bilo korisno za dijete da ne mora ići u vrtić ljeti. Sanjice, nije riješenje da se dijete ljeti šalje bakama, djedovima, tetkama na more ili bilo gdje, kako si napisala. Koliko znam dječiji psihijatri nisu zagovornici toga da se dijete do četvrte godine dulje vrijeme odvaja od roditelja. Sama bih ,uvažavajući to da drugi imaju različito mišljenje, dijete u dobi od tri, četiri ili pet godina radije slala i u dežurstva nego ga poslala na mjesec dana u drugi grad makar i bakama, a da ga sve to vrijeme uopće ne viđam. Ili što s djetetom koje ne želi ići na more bez roditelja, kako je Mony rekla.
U svakom slučaju o tome roditelj treba sam odlučiti vodeći računa o onome što smatra najboljim za svoje dijete, a ne pod bilo kakvim pritiskom, suptilnim i manje suptilnim, da je vrtić ljeti trauma.
Isto tako ne razumjem zašto se svaki put kada roditelji iskažu nezadovoljstvo radom vrtića ljeti na forumu povlači pitanje žele li roditelji organizirati tetama godišnje odmore?
Nezadovoljstvo roditelja, baram ja to tako shvaćam, znači da dovode u pitanje organizaciju rada vrtića ljeti, a ne da žele organizirati odmore tetama? Primjerice, u vrtiću mog djeteta spojene su grupe prije polovice lipnja, a rečeno mi je da obje tete iz naše grupe najvjerojatnije neće raditi ni srpanj, ni kolovoz.
Naravno da se imam pravo pitati, ako već obje tete neće raditi dva mjeseca, je li se barem spajanje grupa moglo prolongirati do 1. srpnja, ili ako već nije je li se moglo izvesti da jedna teta iz grupe radi barem tri tjedna u srpnju i kolovozu da mi dijete ne bi bilo puna dva mjeseca u dežurstvu?
I da, ružno mi je pročitati da i jedna teta može roditelju reći kako je djetetu vrtić ljeti patnja, jer s time samo na neukusan, neprihvatljiv način želi izazvati grižnja savjesti kod roditelja koji nema drugu mogućnost. No, isto tako nije mi primjereno ,Sanjice, niti pročitati kako su poražavajući rezultati glede ponašanja djece koja su cijelo ljeto u vrtiću i da pate od "vrtićkog overdoza". Može se eventualno govoriti o stresu kod djeteta, koji se, sigurna sam, da itekako ublažiti ako vrtić i tete koje rade ljeti ne funkcioniraju na način da su čuvalište djece, koja ne mogu biti s mamama i tatama na dugom odmoru.
Lorans, veliki X na tvoj post!
lorans, slažem se sa dosta toga što si napisala, ali s nekim riječima, rečenicama baš i ne
primjerice... što se podrazumijeva pod pojmom "normalan roditelj"? misliš da onaj tko je doma cijelo ljeto, a svoje dijete dovodi u dežurstvo nenormalan, ili onaj koji čak ne radi cijelu godinu, a dovodi dijete u vrtić? mislim da bi ipak trebalo malo paziti s izborom riječi
moje mišljenje je da roditelji koji vode dijete u dežurstvo preko ljeta, a oni sami su doma ili uopće ne razumiju svoje dijete i njegove potrebe, ili smatraju da im je djetetu bolje s nekim drugim nego s njima samima, ili nešto treće... ali nisam baš sigurna da bih ga nazvala nenormalnim, koliko god da mi se primjerice ne sviđa takav način postupanja s djetetom
i nemojmo se zavaravati da takvih roditelja nema ili da ih ima jako, jako malo... dovoljno je reći - ima ih (sad bilo to malo ili puno, ne želim procjenjivati niti voditi neke statistike)
ovo što se tiče jel bolje da je dijete u dežurstvu ili kod bake - neka svatko osobno procijeni za sebe i za svoje dijete... primjerice, ja bih radije dijete poslala s bakom na more (ili da budu u Zagrebu, ali da ima drukčiji ritam...da spava koliko želi, šeta, igra se u parkiću, odu u zoo, botanički, bazen, knjižnicu...tek toliko da se malo odmori od svakodnevnog užurbanog ritma) - ne radi vlastitog komoditeta, nego zato što smatram da bi mu tako bilo bolje... a da ne pričam koliko su bake i djedovi sretni što mogu imati unuče samo za sebe... i vjerujem tebi kad kažeš da misliš da je za tebe i tvoje dijete bolje da ti je dijete u dežurstvu, da ga svakodnevno viđaš... to je tvoje viđenje situacije i imaš pravo na njega, jer sama najbolje poznaješ i sebe i svoje dijete
naravno da se imaš pravo pitati sve što te muči u vezi tih dežurstava...i ne samo sebe, nego i one koji su odgovorni za to... ovdje se može pročitati kako se u različitim vrtićima to različito organizira i kako negdje doista dobro funkcionira, bez ikakvog nametanja osjećaja krivnje roditeljima (što je jako nekorektno i za svaku osudu)
i naravno da svi nezadovoljni imaju pravo komentirati negativnu organizaciju, razne nesuptilne komentare teta i slično, ali činjenica je da se iz godine u godinu ovakvi topici ponavljaju a da se ništa konkretno ne poduzima... ja bih kao roditelj kojem bi teta rekla nešto što mi se ne sviđa odmah reagirala i dala joj do znanja da ne dopuštam takav način razgovora sa mnom... a ako ne bi prestalo, zna se što se dalje može napraviti
a što se tiče godišnjih odmora teta... pročitaj malo topic otpočetka (i bilo koji drugi na tu temu koji postoji)... uvijek se ta tema potakne od strane roditelja i pitanjima koliko tete imaju dana odmora, gdje su tijekom ljeta itd....ali mislim da smu tu temu razjasnili i da ju je nepotrebno više razvlačiti
i stvarno mislim da ne bi bilo u redu i ovaj topic, kao mnoge druge ovakvog tipa, pretvoriti u topic ispunjen tenzijama tete-roditelji, nego međusobne pomoći, suradnje i savjetovanja (koliko je to moguće ovim putem)
Lorans potpisujem!
Mi smo danas imali šok jer smo došli u vrtić odnosno jaslice a u našoj grupi totalno nepoznata teta...a naša teta lijepo pazi stariju vrtičku...
Moja F koja inače voli ići u jaslice i nemamo problema sa time, nikako ne voli ići u druge sobe a pogotovo ne nepoznatim tetama jer su ih prve godine jaslica (znači imala je 14 mjeseci) svaki dan u 16 sati šaltali u dežurstvo i njoj se taj dio jasličkog "staža" nikako nije svidio...a koliko sam vidjela ni većini njenih prijatelja koji su se u toj dobi prvenstveno vezali za svoje tete i svoju sobu....
Veliki potpis na ovo.Citiraj:
lorans prvotno napisa
I meni je totalno nelogično da jedna teta ima godišnji 2,5 mjeseca.
Pa di toga ima?
A za ove komentare o "patnji" i krivnji koja se nameče roditeljima jel dejcu dovode u vrtić preko ljeta neču ni komentirati.
Istina je da uvijek postoji ljepši i bolji način da se roditelje pripremi na prvo i drugo ljeto u vrtiću.
Istina je i da postoji osoblje koje je spremno roditeljima uvaliti osjećaj krivnje (čak i ne svjesno, ja sam se i sama dovoljno grizla zato što uopće dajem djecu ispod 3 godine u jaslice, pa mi je vrlo malo trebalo - nije to bilo samo do odgajatelja...)
Našim tetama i stručnim službama pak moram skinuti kapu - uvijek su se radile ankete tko će i kada dolaziti u vrtić i jako se vodilo računa da ostane odgajatelj najbrojnije grupe, koliko se god moglo organizirati. Nažalost, teško je svima udovoljiti jer i odgajatelji imaju pravo na godišnji, slobodne dane itd. Obično krajem svibnja bude poseban roditeljski gdje se objasne sve te stvari... ali odziv na to nije uvijek bio sjajan. S druge strane, uvijek se može pitati odgajatelje i na vratima.
No, ljeto u vrtiću, a i jaslicama kod nas (DV Cvrčak Zg :heart: ) organiziralo se tako da djeci ne pada teško - suncobrani na terasama, igre vodom, kadice u obliku školjki u kojima su se djeca mogla prljužiti do mile volje kad je bilo vruće... kupaće gaće i ručnici (za mog mlađeg to je bila motivacija da se ostavi pelena i uspjelo mu je :D ) i koliko god mi je u prvom trenutku izgledalo strašno, uspjeli smo sagledati cijelu ljetnu priču u pozitivnom svjetlu, unatoč eventualnim nedostacima i problemima. Obično smo dali djeci da nose kantice za polijevanje i druge igračke za vodu (u dogovoru s odgajatlejima) i bilo je zabavno.
No, moram se prisjetiti i neodgovornih roditelja :/ koji su na anketama zapisivali da će djeca dolaziti, a nisu... pa se ni dežurstvo nije moglo organizirati na najbolji način. To se događalo ne samo preko ljeta, nego i za vrijeme drugih praznika. Ima svega. Te ankete su bile svakako primljene od strane roditelja :/ ali meni se čini da su bile dobra i korisna stvar.
Vrtić je ustanova koja ima svoju dinamiku, a naše je da s njima nađemo najbolji način komunikacije. I vrtić je uvijek tu, cijelo ljeto, ali treba računati s tim zamjenama odgajatelja i soba... Djeca kroz ta dežurstva s vremenom prošire broj ljudi koje smatraju osobama od povjerenja i to se relativno brzo okrene na dobro. Veći problem bio mi je vrućina+nedostatak klime nego zamjena osoblja.
Za utjehu zabrinutima - ljeto, a bome i jasličke/vrtićke godine brzo prolaze... Ne okrenemo se, evo nas na ponovnoj jesenskoj adaptaciji... Nama je tako u trenu prošlo cijelo vrtićko razdoblje od nekoliko godina.
Ne bih se iznenadila da tijekom godine naberu toliko prekovremenih sati, koje ne mogu iskoristiti ni na koji drugi način... Često ne mogu sve ni iskoristiti jer naprosto nemaju kad. Ali naše odgajateljice su s nama otvoreno razgovarale o tome i unaprijed najavljivale da ih neće biti, kad god su to znale unaprijed...Citiraj:
I meni je totalno nelogično da jedna teta ima godišnji 2,5 mjeseca.
Pa di toga ima?
Našla sam baš zanimljivu anketu na koju su odgovarale ravnateljice vrtića
http://<a href="http://www.poduzetna...pdf</a>.<br />
Većina ipak tvrdi da je jedna odgajateljica prisutna u vrtiću ??
Iz čitave ove priče ja mogu zaključiti samo to da tete rade previše prekovremenih sati, što nisam baš sigurna niti da je dozvoljeno Zakonom o radu. Ja mislim da bi vi trebale obavijestiti inspektore rada o tome.
peterlin, jako lijep post :klap:
mima, ne mogu otvoriti link
a što se tiče raznih prijava... hmh, ne znam koliko odgajatelja bi se to usudilo napraviti s obzirom da mnogi na stalno radno mjesto čekaju godinama i do tada se krpaju sa raznim zamjenama i prekidima rada... :/
uostalom, grad je taj koji bi trebao isplaćivati taj novac, a to ne radi...iako je kao službeno rečeno da se prekovremeni plaćaju :lol:
U linku je ona zadnja točkica viška... evo ispravnog:
http://www.poduzetna.hr/download/rav...ri_09_2007.pdf
Hvala Peterlin
ovo su baš zanimljivi podaci... s opaskom da tu treba malo čitati između redaka
Ah, klasika.... To je tako svuda! Ravnatelji imaju zadatak sagledati stvar iz šire perspektive i naći najbolje rješenje, a to nije uvijek lako, niti su takvim rješenjem koje je najbolje za većinu svi uvijek zadovoljni... niti su svi šefovi jednako sposobni, niti imaju jednokog smisla za rad s ljudima...Citiraj:
bubička prvotno napisa
u potpunosti se slažem...
jedna ravnateljica čak spominje čarobni štapić - izmamila mi je malo smijeha tom opaskom
Evo našeg iskustva.
Jučer kad sam dovela I. u vrtić njegova grupa je, s obje odgajateljice koje zaista voli, taman odlazila u dvoranu. On ih je odmjerio i nikako nije htio poći s njima, htio je baš u svoju sobu. Vjerojatno je bilo dosta djece koja nisu iz njegove grupe. Kada je MM došao po njega, I. je sjedio sam za stolom, bio je vidno potišten. Više nije bilo njegovih teta.
Srećom, ja si mogu i prilagoditi posao tako da sam noćas do 3 napravila sve ono što je moralo danas biti gotovo i jutros, dok je mali bio kod susjeda odnijela u firmu. Plan je bio da ide u vrtić još ovaj i idući tjedan, ali sad smo odlučili da neće. Pitala sam ga jutros pa je rekao da ne želi ići. Čini mi se da je to prvi puta, inače vrlo rado ide. Valjda ćemo se uspjeti organizirati, jedino što se MM i ja nećemo baš viđati. :/
Razumijem apel teta na roditelje da djecu ne ostavljaju u dežurstvu. Pa ima roditelja koji ih ostavljaju, a oni su kod kuće, mislim da to svi znamo.
Što se čovjek bolje odmori i što je zadovoljniji imati će više volje i bolje će moći raditi svoj posao, to vrijedi i za tete. ;)
Zasto je problem cuti istinu?Citiraj:
lorans prvotno napisa
Mislim da je do temperamenta i navika djeteta, i da je vecina pod stresom - sto manji, to gore.
Imam prilagodljivo dijete koje uziva u jaslicama, lako se sprijateljuje s nepoznatima. Izmedju bake i vrtica - sam ce nekad izabrat baku, nekad vrtic. Izmedju mene i vrtica - uvijek mene.
I to mi je logicno i prirodno.
Ostajat ce u vrticu preko ljeta jer mora, al necu se pri tom zavaravati da to nije nista i da mu je lako.
Ja sam prije par godina preko ljeta radila 3 tjedna prekovremeno. Za sebe i kolegicu (isto je bilo i njoj kad sam ja otisla na godisnji). Ne svaki dan, al bilo je dana kad sam bila 10 sati na poslu i jedva stigla pojest sendvic za kompom.
Bolila me guzica, bolila me glava, bilo mi je dosta svega, vukla sam se svaki dan na posao ne ocekujuc nista lijepo.
I krizala dane na kalendaru do kraja.
Da, ja sam odrasla. Sama sam to odlucila istrpjet, znam racionalizirati, dugorocno planirati, odredit si nagradu... etc.
Svejedno, bila je patnja :mrgreen:, sto da se lazemo...
Vjerojatno bi se i sa starijim djetetom moglo tako... obecanje nekog veselja - vikend u prirodi, lunapark...
nika ce 90% srpnja i par dana u kolovozu biti u vrticu!
nadam se da ce biti sve ok!
Peterlin
No, ljeto u vrtiću, a i jaslicama kod nas (DV Cvrčak Zg :heart: ) organiziralo se tako da djeci ne pada teško - suncobrani na terasama, igre vodom, kadice u obliku školjki u kojima su se djeca mogla prljužiti do mile volje kad je bilo vruće... kupaće gaće i ručnici (za mog mlađeg to je bila motivacija da se ostavi pelena i uspjelo mu je :D ) i koliko god mi je u prvom trenutku izgledalo strašno, uspjeli smo sagledati cijelu ljetnu priču u pozitivnom svjetlu, unatoč eventualnim nedostacima i problemima. Obično smo dali djeci da nose kantice za polijevanje i druge igračke za vodu (u dogovoru s odgajatlejima) i bilo je zabavno.
vjerujem da bi uz takav pristup svako dijete "istrpilo" dežurstvo.....moj sigurno bi :) .
Tajchi, ovo sto pises zvuci super!
Takvo dezurstvo bi se vecini djece moglo jako svidjeti...
Popricat cu s nasim tetama o tome.
Bar su danas te plazo-plasticne stvari turbojeftine...
eh :oops: tek sad vidim da je ispalo kao da ja pišem o našem vrtiću, a zapravo sam citirala peterlin samo ne znam di sam izgubila citat :mrgreen: .
moram se i ja ukljuciti - i Lovro ide u jaslice cijelo ljeto, jer sam ja jedna od onih "groznih" mama koja je doma, a dijete salje u jaslice. ali, uz novorodjence, koje je uspjelo zamijeniti dan za noc, mislim da ne bih mogla dugo funkcionirati (po noci budna zbog Lorene, po danu zbog Lovre-uskoro bih ili postala hodajuci zombi ili dobila ozbiljne zdravstvene probleme).
sto se tice godisnjih odmora teta, mislim da dosta nas radi prekovremeno (ne u vrticima), a da nam se to nigdje ne pise, niti da dobivamo slobodne dane na temelju toga. takodjer, od kad radim, niti jednu godinu nisam iskoristila cijeli godisnji.
jucer je bio prvi dan ljetnog dezurstva, i mogu samo reci da je za sada proslo ok, jest da je Lovro odmah sve igracke ostavio i krenuo doma (do sada ga je bilo skoro nemoguce izvuci iz vrtica), i malo se vise mazio kad je dosao doma, al se nadam da ce se uskoro naviknuti.
i nama je teta rekla da bi trebalo Lovru izvaditi iz vrtica bar na 2 tjedna, na zalost, zbog bebe i ostale organizacije, mi cemo Lovru tek u 9mj uzeti na 2tjedna (ali se nadam da ce to rijesiti ovaj "vrtic overdose" o kojem se govori).