-
Mojih dvoje starijih su krenuli od 3. godine. Istina je, recimo 80% grupe su već bili uhodani, bivši jasličarci, a ovih 20% je dokapalo novih, uključujući i moje.
Naravno da je sve individualno, ali ni kćer ni sin nisu imali nikakvih problema sa adaptacijom u grupu iako su karakterno potpuno različiti.
U tom periodu mi se doista činilo da imaju potrebu za društvom, puno veću nego ranije, i brzo su se skompali. Da su ostali doma dulje od tog razdoblja, sigurna sam da bi im bilo najblaže rečeno dosadno...
I mislim da ti je ok ideja da krenete na prilagodbu u rujnu, dok si ti jos na porodiljnom (bilo je takvih slucajeva i kod nas u grupi). Adaptacija će moći ići po vašem ritmu, bez presinga, moći ćeš ga kupiti i ranije doma... Onako kad znaš da se za cca 7 dana mora adaptirati, htio-nehtio, jer se ti vraćaš na posao, sve je nekako stresnije... Ovako - laganini...
-
ja znam par klinaca koji nisu imali uopće adaptaciju, već ostavljeni ujutro starci došli popodne
-
kad je sila, svašta ljudi rade
ali ukoliko već Mila majka ima mogucnost odraditi adaptaciju "kako spada", odnosno koliko bude trebalo djetetu, može si to priuštiti kad je tih prvih dva mjeseca vrtića doma
-
Mi nismo imali iskustvo s “klanovima” i druženjem... moji su oboje krenuli u jaslice s 15 mj. i u istoj su grupi od početka ... a djece se nemali broj ispisivao i upisivao u grupu kroz godine... i znalo se događati da im najbolji prijatelj odseli preko ljeta, a na jesen im najbolji prijatelj postane dijete koje je tek krenulo u vrtić i njihovu grupu... i među “starom” djecom bi svakih X mjeseci mijenjali prioritete u prijateljima... kod mojih ti vrtićki odnosi nisu baš bili nešto zacementirani da ne bi bili otvoreni prema novima.
-
BB vasi bome prevrtljivi ha ha salim se. Nasi bome iste prijatelje od pocetka do kraja vrtica.
Razlika je jel dijete krenulo s 15mj kao tvoji ili s 36mj. sto je dvostruko vise(u vezi klanova).
-
He he ;).
Pa nije se to dogodilo 17 puta, ali za oboje imam barem 2 primjera gdje su u nekoliko godina vrtićkog staža dijete koje je tek došlo u grupu svrstali u najbolje prijatelje. A baš im se i dogodilo da im se najbolji prijatelj odseli. Ali sto oni znaju s 3 godine. Prodje ljeto, dodje jesen, on zaboravi da se ovaj odselio. Al gle, došao je neki drugi lik ;).
-
Kod mene ne zaboravljaju.
Mom F. se odselio prijatelj u drugu zemlju u toj dobi, jos ga se sjeca I pamti :-)
A L. odrzava komunikaciju sa starom prijom iz vrtica (idu na druzenja) iako su sad 3.razred I nisu u istom kvartuni istoj skoli. Iima nove prijateljice al voli itekako I "stare". Bas su im cvrsta ta prijateljstva, mislila sam da ce izblijediti s polaskom u skolu al nisu evo vec 3 god nakon vrtica.
-
Hvala vam svima na komentarima. Nadam se da će sve biti dobro. Već mi je velika stvar što je veliki i što zna da će se mama vratiti.
Što se klanova tiče, ako bude karakterom na mene, uvijek će si naći neku manju grupicu "nepopularnih" i s njima se dobro osjećati.
-
naravno samo pozitivo, uživat će s dječicom :-)