Pa meni se čini da je glavni razlog u tome što se dosadašnja očekivanja oko velike pandemije nisu ostvarila.Citiraj:
trlababalan prvotno napisa
Printable View
Pa meni se čini da je glavni razlog u tome što se dosadašnja očekivanja oko velike pandemije nisu ostvarila.Citiraj:
a vjerovatno je tome pridonijelo i to što su cjepivo imali prije pojave gripe...Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
Ovo je informacija koju su netočno plasirali oni prvi. I ne govori zašto ljudi vjeruju da je cjepivo postojalo prije gripe, kad im službeni izvori tvrde da pandemijsko cjepivo nije postojalo prije ove gripe.Citiraj:
purple rain prvotno napisa
MGrubi, jedem ja dobro, dosta voca i povrca svakodnevno i uzimam twinlab dual tabs, tu sam ok. samo sta svaka gripa ima svoj tijek, pa tako i ova. bit cu ja ok za jos koji dan.
trlababalan, ja sam psiholog :-). a strah je vrag. radi se o zdravlju, nama i nasim bliznjima. kad su informacije kontradiktorne, pobjedjuju one s eventualno dramaticnijim ishodom, bez obzira bile tocne ili ne. i to je normalno. ljudi su zbunjeni i to s pravom. trebamo imati mogucnost izbora i to je najvaznije. nije lako izabrati ali sta je tu je.
a ja vjerujem da su ju točno plasirali... i to je moje pravo, isto kao što je tvoje pravo da ne vjeruješ u to...Citiraj:
i ako sam ja u krivu zašto onda EU parlament provodi istragu i traži dodatna objašnjenja?
usput: Novartis je zatražio patent u studenom 2005, dobio patent na cjepivo u veljači, a prvi slučaj je izbio u travnju...
Patent za pandemijsko cjepivo koje je sadržavalo potpuno drugi soj virusa.
No, ne kažem da ne smiješ vjerovati.Citiraj:
purple rain prvotno napisa
Ali hoću reči da to nije razlog za svrstavanje, tj. za odabrati kome vjerovati.
To je tvoje vjerovanje rezultat (proizvod) odabira kome ćeš dati povjerenje.
a EU parlament provodi isragu jer su se neki političari domislili da će izgledati seksi na televiziji i u novinama ako to pokrenu.
I, kao što je Mima rekla, traženje patenta u 2005. godini (ako je stvarni baš tada bilo) nema izravne veze s ovim cjepivom, koje je proizvedeno u jesen 2009. goine i registrirane tek krajem listopada.
Ali nema veze. Možda sam u krivu, a ti u pravu. Da su registrirali cjepivo prije nego što se pojavila nova gripa.
Ali opet ostaje pitanje zašto sam ja u manjini koja je odabrala vjerovati da se pojavila prvo gripa, a onda cjepivo, a ti u večini koja je odabrala vjerovati da se cjepivo pojavilo prije.
.....drago mi je da ti je bolje.Citiraj:
Timmy prvotno napisa
aha. pobjeđuju one s dramatičnijim ishodom.
To mogu shvatiti.
Ali ishod je dramatičniji u gripi nego u cijepljenju (prema nekima :mrgreen: )
Zašto je onda večina povjerovala da je ishod ciijepljenja dramatičniji od ishoda gripe? (jer svi su mogli čuti i jednu verziju i drugu)
Nije valja da je genocid i čipiranje kao superdramatičan ishod prevagnuo?
Ali, kao što su svi vidjeli da nema masovnog pomora od gripe, vidjeli su i da nema masovnog pomora od cjepiva i da cijepljeni nisu kontrolirani čipovima.....
:?
nas koji surfamo po netu i dobivamo svakave infoe, nas je manje
daleko manje
razlog fijasku sa cjepivom je u komadu bijelog papira kojim se proizvođač odriče odgovornosti i pacijent ih preuzima na sebe
cjepivo je testirano na premalom broju ljudi i bez placebo skupine
zato je njegova sigurnost upitna
cjepivo je testirano na 160 zdravih ljudi
zarazi 160 zdravih ljudi sa svinjskom gripom i dobiti ćeš rezultat da je bolest neopasna i bez komplikacija
jer se komplikacije počinju javljati u večem broju, kad premašiš tisuću, a smrt kad premašiš 10 000 zaraženih
ma da, potpis sigurno nije pomogao i izaziva sumnju i strah kod ljudi. zato se i ja nisam cijepila. a dogodine bih se cijepila jer ce se do tada vjerojatno znati efekti novog cjepiva (iako postoji teorija da ako prebolis gripu, antitijela te stite sezonu-dvije). sto vidim oko sebe, cjepljeni su ok i nisu se dodatno razboljeli.
u kcerinoj skolskoj grupi ima dvanaest djece od kojih je troje primilo cjepivo omdah po dolasku cjepiva (jedno dijete ima kronicnu bolest), i oni su ok, nisu imali nus-pojave niti su dobili gripu. za moju kcer i jos cetvero se pretpostavlja na temelju simptoma da su preboljeli svinjsku gripu u prosincu. svi su bili "van pogona" tjedan dana, nitko nije dobio antibiotik, svi su dobro podnjeli i imali slicne simptome (izuzetno visoku temperaturu, bolove, malaksalost). znaci ostalo ih je cetvero (od 12) koji nisu cijepljeni, a nisu ni oboljeli. i svih dvanaest je na kraju proslo dobro, bez obzira u kojoj su grupi bili.
moja je kcer tri dana kurila 39-40 ali je to dobro podnjela, jos dva dana je imala temperaturu i dva dana po prestanku temperature smo je poslali u skolu. nitko se od nas ukucana tada nije razbolio. prvi dan se probudila sa 39.6 placuci i rekla "mama, sve me boli" i bilo je jasno o cemu se radi. citav prvi dan je "kapotavala" ali nikad nije izgubila apetit. trajalo je tjedan dana i naknadno nisam na njoj vidjela tragove umora, samo je bila bljedja nego obicno.
pisem zato sto preslusavam sama sebe. mislim da ce do godine, kad budemo imali vise iskustva i s tijekom gripe i s cjepivom, stvari biti puno jasnije. a do tad, ko ziv ko gripozan :-).
čekati i slušati, da vidimo šta će biti
puh, puh
jedna vijest koja se jako kratko zadržala na portalima, ali mi nije umakla glasi:
'Prevareni smo': Panika oko svinjske gripe stvorena je da bi se obogatili farmaceuti
To sugeriraju najnoviji rezultati istraživanja u Britaniji, prema kojem je dokazano da su trojica stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije dobivali novac od farmaceutskih kompanija koje proizvode lijekove protiv virusa tzv. svinjske gripe
Ono što je do sada više manje tavorilo u sivoj zoni tzv. teorija zavjera sada se pokazuje itekako realnim: priča oko svinjske gripe uvelike je preuveličana i to da bi se preko stvorene histerije ponukalo svjetske vlade na kupnju lijeka Tamiflu. To sugeriraju najnoviji rezultati istraživanja British Medical Journala i Ureda za istraživačko novinarstvo (Bureau of Investigative Journalism), prema kojem je dokazano da su trojica stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije dr. Fred Hayden (University of Virginia), dr. Arnold Monto (University of Michigan) i dr. Karl Nicholson (Leicester) dobivali novac od farmaceutskih kompanija koje proizvode lijekove protiv virusa tzv. svinjske gripe.
Prema pisanju britanskog Guardiana, rečeni su znanstvenici bili na platnoj listi nekoliko kompanija koje su financirale njihova istraživanja. Zauzvrat, oni su im davali konzultantske usluge da bi na koncu Svjetska zdravstvena organizacija slušala njihove savjete po pitanju opasnosti od tzv. svinjske gripe. U izjavi za Danas.hr, jedan od stratega SDP-ove zdravstvene politike Mirando Mrsić, upitan jesmo li prevareni i namamljeni na masovnu kupovinu Tamiflua, dao je slijedeći odgovor:
"Mislim da da. Ostaje činjenica da su o pandemiji govorili relevantni stručnjaci i moramo vidjeti jesu li te pretpostavke bile matematičke ili stvarne. No, vrlo je moguće da su se zaigrali zbog toga što su u strahu velike oči pa je to dovelo do nepotrebnih gubitaka u zdravstvu", rekao je Mrsić, dodajući kako 'osuđuje bilo kakvu mogućnost da netko utječe na mišljenje stručnjaka, pogotovo s financijskim interesom'. "To je potrebno maksimalno sankcionirati jer baca sjenu na sve - i na zdravstvene stručnjake i na farmaceute", rekao je Mrsić. Podsjetimo da je u Hrvatskoj na kraju cijepljeno samo 0,4 posto stanovništva, dok je oko 320 tisuća doza ostalo neiskorišteno. U prijevodu, bačeno je 15 milijuna kuna državnog proračuna.
http://www.nacional.hr/clanak/85005/...ili-farmaceuti
Podižem malo ovu temu jer su me svi nakako počeli "pritiskati" da bi se sada kao trudnica trebala cijepiti. Ja se u životu nisam cijepila protiv gripe, sezonske ni svinjske, općenito sam ok zdravlja i svih dosadašnjih 18 tjedana trudnoće sam prošla bez ikakvih tabletica i problema. Ima li ikakve potrebe i opravdanog razloga sada se cijepiti radi bebica? Iskreno, ja ne bih.
Ne znam... Moja sestra je preboljela sindrom Guillain-Barre prije godinu dana (ne zbog cjepiva, nije se cijepila), i svaki neurolog s kojim se bila u kontaktu ju je pitao je li se možda cijepila protiv gripe. Ne bi ju to baš svi pitali da je sve tako sigurno kako govore... Do tada nisam bila tako skeptična.
ista stvar i mene muči... kao obavezno se trebam cijepiti kao trudnica..
nikad se nisam cjepila a i nikad nisam imala gripu..
da ne kažem da rijetko kad imam tepmperaturu? u biti se i ne sjećam zadnje...
i šta sad..
Ni ja se ne zelim cijepiti. Strah me je posljedica za bebu.
i mene muči to cijepljenje, još prije 2 mj., odlučila sam se ne cijepiti (iako se svake godine cijepim) zbog trudnoće, nekako sam se bojala što bi to cijepivo moglo napraviti, isto mi je preporučila moja gin.
eh, poslje jučerašnjih vijesti sva sam se uznemirila, nisam bila sigurna da li sam donijela ispravnu odluku, čak i mm koji je inače protiv cijepljenja se uspaničio, nazvala sam nekoliko prijatelja i poznanika, koji rade u zdravstvu (većinom liječnika) što misle o tome svemu, uglavnom odgovor je bio da se ne cijepim.
pa sad ti budi pametan
ja sam u 6. mjesecu trudnoće. trenutno sam pri kraju gripe, zajedno sa svoje dvoje djece i MM-om. najvjerojatnije se radi o svinjskoj.
prije nekih 15 godina sam imala neku običnu gripu, i mogu reći da joj ova svinjska nije ni do koljena.
da je nisam sad dobila, ne bih se cijepila, to je sigurno.
koji su vam simptomi bili?
naime,
ja samo znam da splitom hara nesto jako zarazno sad jel viroza il gripa nemam pojima. ne znam familiju u kojoj u zadnjih 10 dana nije netko bolestan. od kolegice sa posla susjed radi na hitnoj i kaze da je puno gripe...uglavnom simptomi su koje ja cujem okolo velika fibra, kostobolja, glavobolja, ponekad proljev i povracanje. nemam kolege u firmi kojem neko doma nije bolestanhttp://www.forum.hr/images/smilies/dunno.gif..i mi smo doma jučer zafibrali. muz koji inace nije ima fibru skoro u zadnjih 15 godina, jucer nije moga ustat iz kreveta, fibra (samo) 37.6 ali on inace nema nikad fibru i neki ludi kasalj koji je bas naglo dosao. mala, 6 godina, fibra do 38.5 i jaki kasalj ali fala bogu nije satrvena, ponasa se kao da i nema fibru. a i mene je malo zakacilo, mala fibra, kostobolja i lagani kasalj i grlobolja. uglavnom nikad se nije desilo da smo ovako istovremeno svo troje zafibralihttp://www.forum.hr/images/smilies/dunno.gif...sad nemam pojima sta je u điru jel viroza il gripa. cini mi se da sam negdje prosle godine citala da gripa ne mora bas ic sa ogromnom fibrom, ono preko 39...
Pa i gripa je viroza ;) a ako prolazi bez komplikacija onda se ne trebaš niti brinuti kakva je to viroza.
simptomi:
MM je prvo imao proljev, a onda temperatura 38-39 koja je trajala 7 dana. cijelo vrijeme je bio umoran i slomljen, i tek nakon 14 dana se se osjećao normalno.
meni je počelo sa groznim kašljem, onda 2-3 dana temperature koja nije prelazila 38, a onda još 10 dana kašlja i začepljenog nosa. isto veliki umor.
mlađa kćer je imala temperaturu 38-39 jedno 2-3 dana, i onda joj je počeo curiti nos i kašalj. inače joj je opće stanje bilo super - ona je zapravo imala najblaže simptome, a baš na njenom brisu je potvrđena gripa.
starija kćer temperatura 38-39 u trajanju 7 dana. curenje nosa i umor.
a gdje ste radili bris? jel vam pedijatrica dala uputnicu ili ste to obavili privatno? nekako sumnjam da bi nama nasa pedijatrica dala uputnicu za bris na h1n1....nisam sigurna dal da uopće idemo po doktorima, naravno ako se nesto ne zakomplicira, pune su cekaonice pa da ne bi uhvatili jos nesto....
otišli smo na hitnu u zaraznu bolnicu, tamo su napravili bris
nisam to ja :)
mi smo svi dobro :)
Super!
svi smo vadili krv, ali ne znam sad više kakvi su bili nalazi
Nisu takvi leukociti i CRP nespojivi sa gripom.
ne da nisu nespojivi, nego je takav nalaz čest u gripi
ali se dg. ne može postaviti samo na osnovu lab. nalaza
lana74, vidim da si na forum.hr dobila puno dobih savjeta.
na kraju će ipak biti najvažnije ono što će ti reći toktor koji će te pregledati.
To što opisuješ jako liči na gripu. Ali, naravno, cijeli niz bolesti liči na gripu u početku.
U svakom slučaju, vidjet će se kako bolest ide dalje, pa će biti jasnije, a do tada snižavaj temperaturu i uzimaj puno tekučine.
Ali, ako dobiješ osip (pogotovo u vidu sitnih krvarenja u koži), jaku glavobolju i povraćanje, stezanje u prsima, nedostatak zraka, dezorijentaciju, "trči" na zarazni odjel bolnice, bez čekanja na radno vrijeme doktora.
Ovaj letak daje jako dobre informacije o samozbrinjavanju gripe
http://www.bfm.hr/uploads/Letak_gripa_2010.pdf
mi prezivili
meni je bilo uzasno hladno i nisam se mogla zagrijati i lezala sam 5 dana na elektricnoj dekici. nisam mogla jesti ali vode se nisam mogla napiti. 48 sati sam prespavala a sve skupa 6 dana nisam mogla ustati
može ti temperatura pasti i može ti biti neko vrijeme relativno dobro, a onda tek iskoče simptomi neke komplikacije
x
samo to neko vrijeme je kratko
(nije mjesec dana) :)
vi što ste preživjeli napad gripe - nakon koliko dana ste se vratili na posao ?
prije 6 dana me uhvatila temperatura 38,5, opća slabost, jaki kašalj, curenje nosa - i sve to u paraleli. temperatura je potrajala 4 dana, ostatak simptoma je još tu. ne vraća mi se u ovom stanju još na posao, ne mogu ni do dućana.
mm je išao nakon 4 dana bez temperature, jer je morao, inače bi sigurno ostao još 2 dana, tada je i došao k sebi