Hoće ako ne staviš hladnu vodu. Topla voda zatvori pore na neku foru.
Printable View
u smislu, tebi juha iz eks lonca nikad nije ispala prazna, ili nisi još nigdje doživjela praznu juhu?
ne kužim. jel trebam staviti hladnu ili toplu vodu da juha bude finija? mene su učili da se za juhu lijeva hladna voda.
nešto kao - za dobru juhu hladna voda; ako hoćeš fino kuhano meso, onda topla voda
imam isti problem i nekuzim zakaj je tak prazna.ak neko zna,prosvjetlite nas.
Mozda je moj lonac i dotrajao,nemam pojma.
20 minuta ti je previše za piletinu. 10 ili maksimalno 15 minuta, da ti ne bude meso "ko trešče" kak bi rekle moja mama i baka. Juha je najbolja od koštanih dijelova (hrbat, "biškup"). Ja stavljam grincajg, LUK (cijeli, obavezno), češnjak (2 češnja, recimo), ako imam grančicu kopra i to stavim (imam osušeni busen) i to je to. Kod mene grincajg znači ne samo mrkvu i peršin nego i celer, korabu, eventualno koju prokulicu, cvjetić karfiola ili brokule - čega ima pri ruci.
Možda tvoja svekrva kuha klasični "ajngemahtec" kak bi rekli purgeri - nareže povrće i meso na komade i prodinsta to na malo ulja ili mrvici masti iz kokošje zadnjice (treba paziti da se ne pretjera, ali i tome ima pomoći - ohladiš juhu pa pobereš višak masnoće s vrha - to radim otkad su mm-u ustanovili povišene masnoće u krvi).
Što se tiče vode za juhu, toplo-hladno za piletinu meni nema veze. Budući da mm ne voli kuhano meso, rijetko kuham namjenski da meso tako ispadne dobro , a juha kakva bude. Ako želiš fino meso, ne stavlja se u toplu vodu, nego u KIPUĆU tako da vruća voda odmah stegne bjelančevine u vanjskom sloju mesa, koje ostaje tečno i sočno. Ne smije se prekuhati, a to je u ekspres loncu lako. Trebaš se točno pridržavati tablica koje si dobila s loncem + ne razrezati povrće na premale komade.
Ufff, jesam ga zakomplicirala.... Baš se vidi da mi je jedna baka bila profesionalna kuharica, a druga i mama pasionirane amaterke. Teorija mi ide dobro, he he he...a praksa kako kad.
o, ja uvijek u hladnu stavljam
tako su nas naučili na domaćinstvu, da će onda juha biti sočna
kod mene grincajg znači:
mrkva
celer
peršin
rajčica i paprika (naučila od dalamtinaca)
poriluk
nešto zeleno (kelj, prokulice)
meso
sol
i niš više
x na sve, ustvari ne na baš sve, ja umjesto soli stavljam vegetu.
ako kuham piletinu stavim ju zajedno s grincajgom i čim iskoči pipac, zgasim plamen, dok para izađe sve je kuhano taman, a ako kuham, govedinu ili pureće vratove onda prvo zatvorim meso, pustim ga nakon što pipac iskoči 15 min na vatri i ugasim dok para ne izađe i onda povrće i gasim čim pipac iskoči i opet je sve taman.
ja ovako
u hladnu vodu - meso - recimo danas sam stavila 2 krila, zabatak, leđa i onu dugu kost što ostane kad se skinu prsa na cca 1,20 vode (bilo nekih 600 g mesa)
3 mrkve, 1 luk kojeg sam prepolovila i malo popržila na ploči, 2 režnja češnjaka, malo korjena i lišća celera i peršina, jedan veliki list kelja, lovorov list, komad paprike, malo konšerve, sol, papar u zrnu
to je pun lonac mesa i povrća. ne stavljam nikakvu vegetu.
možda je previše 20 minuta za meso, ali zar ne bi onda juha trebala biti bolja, ako se duže kuha?
meso usitnim pa napravim na salatu s lukom i jajima za večeru. ja nisam neki ljubitelj kuhanog mesa iz juhe pa mi je ista stvar jel se kuhalo 10 ili 20 minuta.
Meni juha iz expresa nema prazan okus, nasuprot čak mi je puno ukusnija od one kuhane u običnom loncu. Stavljam sve ko i Apricot, s tim da znam ubacit i graška. No specifičan dodatak u svakoj juhi su kod nas pileće nogice jer ih moja K. obožava i nema šanse da se kuha juha bez nogica :)
I ja slično kuham, meso odmah nakon stavljanja u hladnu vodu posolim dobro, a kad zakuha i maknem pjenu, stavljam povrće i zaklopim, a pošto imam strujni šporet, moram još malo računati pa smanjim odmah na 1 (od 3), i čim prokuha gasim jer za 15-ak minuta bez struje doslovno još kuha :)
Da, al to vrijedi za šporhet na drva odnosno slabiju vatru - možeš ti kuhati al potiho a duže, a ekspress ti je turbo pa ne vrijedi isti zakon - veća temperatura (para) + tlak daju brzinu kuhanja :)
I ja sam jedna od onih koja nije iskoristila sve blagodati express lonca... Buncek, grah i juneća juha su mi najveće postignuće do sad. Ali možda ima nade nakon što usvojim sve ove korisne savjete.
Da li koristite onu košaricu koja dolazi pride uz lonac - bedasto pitanje, ali čemu to točno služi? Za kuhanje na pari? Kako, zašto? Eto, baš sam :neznam:
ja tu košaricu nemam, ali bi rado da imam, inače služi za kuhanje povrćai sličnog, imali mi dok smo bili deca
Margot ja ju imam i one nogice na koje se stavi. služi za kuhanje na pari. kako? staviš čisto malo posoljene vode ispod njene razine i u nju staviš povrće koje skuhaš začas. zašto? zato da ti svi ostane u povrću a ne u vodi koju baciš, ako ne kuhaš juhu.
Oprala sam i poklopac u suđerici i super zadovoljna.
Ja puno toga kuham u ekpressu i spašava me: juhe, variva, sarmu, grah, punjenu papriku...
probat ću skuhati onu meksičku mješavinu pa javim da li je ekplodiralo, prekuhalo se ili možebitno super ispalo :)
Susizana - i ja imam te nogice za košaru, ajd živi bili pa vidili :)
Hvala cure na konstruktivnim idejama.:klap:
peterlin hajde daj mi adresu onog dučana gdi je kupljen tvoj lonac, znam da je negdje bilo pisano, ali nemrem najti.
ima neki u interšparu Beem ( bar u katalogu) 500 kn, jel to kaj vredi
Evo i mene, novopecena ponosna vlasnica Zepter ekspres lonca:)
Upravo se kuhao gulas 20 min po receptu od Peterlin:)
Makla sam ga s vatre i stavila u sudoper s vodom!
E sad, nemam junetinu nego neku domacu mladu govedinu, ne znam jel bu za to dovoljno 20 min ili treba duze?!
Jer govedja juha pise da se kuha 35-40 min?!
Javim kako je ispalo!!!
Hvala puno za sve ove super recepte!
Meso je ispalo super mekano!
Jedino mi fali gustoce :-/
I kolicina vode se skoro pa nije smanjila, a navikla sam kad radim gulas da pol vode ishlapi i ugusti se!
Mozda treba manje vode?!
Kako vi dobivate gustocu gulasau ekspresu?!
Moraš pustiti da voda malo ukuha bez poklopca, ili moraš zagustiti sa nečim skrobnim.
........ili staviti u startu manje vode. ja ako stavim previše vode napravim kako je rekla sirius ili izmiksam malo štapnim (ovisi šta se kuhalo).s vremenom se navikneš stavljati manje vode, jer i sve što viri malo iz vode se isto skuha.
I mene je bilo strah! I jucer kad se kuhalo sam se svako malo vrzmala oko njega, ali sa "sigurne" udaljenosti!
Ali nije nis puno pistao! Samo ja mislim moment prije nego li je pipac iskocio! Ali morala sam probit led, jednom moram krenut i u tu avanturu!
Moram priznat da je meso stvarno bilo savrseno mekano, a juhica nije bila bez okusa kako neki kazu!
Stvarno super!
Lijepo sam odvojila juhicu i imat cu za danas finu juhu s noklicama! Nis se ne bu bacilo:)
Hvala cure na dodatnim savjetima!
Optimist tebi sretno! I kreniiiiiii!!!
Kakva voda u gulašu? :zbunj: Ja nikad ne stavim niti kap vode... možda decilitar vina pred kraj.
Nisam probala u express loncu... i vjerovatno neću...
Nego, on topic... imam express lonac kupljen u Austriji još dok se plaćalo šilinzima, dakle pred puno godina... Korišten je možda 5-6 puta od tad... Sad kad sam postala mama i kronično mi fali vremena počela sam ga koristiti, pa je korišten još nekih 5-6 puta. Nov dakle. :)
U kompletu je mala rajngla, veliki lonac i poklopac koji ide na oboje. Čitam sve ove postove o tome da se ne smije prepuniti... poštujem oznake na loncu kojeg sa sad jedino i koristim... pa mi je opet jednom prilikom sigurnosni ventil odradio. Možda zato jer je unutra bila narančasta leća, grah i ječam, pa se stvorilo puno pjene, a narančasta leća je lagana pa ju je pjena digla gore do ventila?
Pa se pitam čemu onda služi ta mala express rajngla? Što mogu u njoj kuhati?
WMF, stari model, mislim da je to to: http://www.danisa-tiendas.com/index....product_id=566
to ti je super za mesne umake, neko meso u saftu i sl.
mojca, ti samo po vinskom gulasu:-)
nije da kuham u expres loncu, prije jesam-izvadis, doradis, ugustis
Sve ti je ok, samo si stavila previse vode. Mislim da ti treba samo mrvica iskustva. Ekspres lonac je pokriven tako da para ostaje unutra, tj. ne moze ispariti visak vode. To rijesis tako da stavis vode/vina tj. tekucine onoliko koliko treba "da ogrezne" tj. da meso malo viri iznad razine.
Gustoca - umak je gust ako je unutra dosta luka. Ako tko ne podnosi luk, moze se umijesati zlicica brasna ili krusnih mrvica.
ovaj moj opće nije pištao?!?!?
Znaci kad je prošlo 20 minuta ja sam ga makla s vatre i stavila u sudoper u kojem je bilo dva prsta hladne vode i još sam malo stiskala naj crveni pipac (da para izadje van)
KAd se kazaljka na termometru spustilča u žuto otklopila sam ga. malo su mi uputstva nejasna. ne znam jel ga otvaram kad više para ne ide (spusti se pipac) ili moram čekat da kazaljka dodje u žuto?!
Hvala Peterlin, znači vode tek toliko da prekrije meso. Ok! Probat ću ponovo!
Sljedeća je na redu juha! Govedja:) ako ima koji tip&trick vičite.
Mislim da ni moj ne pišti...
Ma sigurno ne pišti.... osim onda kad je sigurnosni ventil proradio.
moj ima 3 levela, kako izlazi i jacina pistenja. ja ga pustim dok ne otpisti onaj maksimum. ko klinka sam u panici letila tada ga ugasiti, sada fino odem i ugasim ga. cekam da se spusti i to je to. cak ako kuham samo povrtnu juhu, onda kad propisti, pustim par minuta da se spusti i pocnem sama pustat ventil.
Spremam se u kupovinu ekspress lonca, pa neka me netko prosvijetli. Ako želim skuhati npr. varivo od mahuna, u običnom loncu prvo stavljam meso, kasnije mahune, pa pred kraj krumpire. Kako ću to napraviti u ekspress loncu ? Koliko vidim, ni u njemu nije isto vrijeme kuhanja za meso i krumpir ? Kako da postignem da mi sve namirnice budu jednako kuhane ?
Mene zanima koliko kuhate bolognese umak u ekpresu? Ja kad ga radim s junetinom kuham minimalno dva sata!