Da, još prije godinu dana je riješio 10-15 onih vježbenica iz mat, jer mu ide. Znao je cijelu riješiti u dahu, jedno kišno poslijepodne. Jučer se rasplakao od sreće jer je pročitao riječ. Hvala vam, sad mi je lakše. :)
Printable View
Da, još prije godinu dana je riješio 10-15 onih vježbenica iz mat, jer mu ide. Znao je cijelu riješiti u dahu, jedno kišno poslijepodne. Jučer se rasplakao od sreće jer je pročitao riječ. Hvala vam, sad mi je lakše. :)
Moj predškolac u sebi slovka i onda naglas kaže riječ...Kad dođe na kraj rečenice, tražim da ponovi od početka jer mislim da ne shvati od prve smisao pročitanog...Jel tako ok?
Teško mi je reći da li je ok... Djeca te dobi tek razvijaju dovoljan interval pažnje i kratkotrajnu memoriju koja je neophodna za čitanje s razumijevanjem. Ja sam sa svojim sinovima imala muke s tim - kratkotrajni interval pažnje je trebalo razvijati.
Eh, sad - kako? Nemam pojma... Mi smo koristili audio priče za fokusiranje i memory, puzzle, čovječe ne ljuti se i slične igre za razvoj pažnje. Kasnije smo poticali samostalnu usmjerenu pažnju slaganjem lego modela po uputama (od jednostavnijim prema složenijim). Osim toga, kartanje i druge društvene igre s pravilima isto su dobar način da se prvašiće pripremi za školu kroz igru i na nenametljiv način. Igre s kartama su odlične za razvoj početnih matematičkih vještina.
Čitanje s razumijevanjem - najprije treba naučiti čitati slova, pa riječi... Nekome će više odgovarati čitati slogove, a nekome čitanje slijevanjem (treba početi od kratkih riječi, koje dijete može pročitati "kao logotip" pa pomalo širiti priču na dulje). Koliko mi je poznato, upravo to sada traže od djece u prvom razredu.
Nekome je lakše naučiti spajati slogove. Tako su nas učili. (Nitko me neće razuvjeriti da postoji "moda" u tim metodama, a činjenica je da svakom djetetu trenutno moderna metoda ne mora biti i optimalna...) Evo, čitanje pomoću slogova nalazi se ovdje: http://igramseiucim.com/index.php/ra...anje-i-pisanje
Još korisnih materijala može se naći na stranicama profesorice matematike Antonije Horvatek, koja je željela pomoći svojim učenicima koji do petog razreda nisu uspjeli savladati čitanje: http://www.antonija-horvatek.from.hr...-i-pisanje.htm
Naša djeca odrasla su uz računala i mobitele. Mnogima od njih je to motivacija za učenje čitanja. Evo primjera: https://www.artrea.com.hr/ucimoabc.html ili https://www.artrea.com.hr/onlineskola.html
Ja sam sama radila svojoj djeci slikovnice u power pointu, a kasnije smo ih radili zajedno. Bome su brzo naučili...
Od ostalih igara za učenje čitanja - po ne znam koji put spominjem Sebran (postoji i na hrvatskom): https://sebrans_abc.hr.downloadastro.com/
Za grafomotoriku odlični su labirinti, čak i omražene bojanke (nama su dobro poslužile), pa onda vezivanje uzlova (npr. vezivanje flaksa na udicu ili šivanje i drugi ručni radovi), rukovanje škarama (kolaž), rukovanje nožem (npr. izrada voćne salate - prava zabava za predškolce), izrada lutaka od vune, sadnja cvijeća... krečenje zidova zajedno s mamom ili tatom, sastavljanje polica i slično... doslovce sve za što nam trebaju ruke (i mozak, hehehe)
Slovkanje nije tehnika kojom se u školi uči čitati.
cappy je napisala da dijete slovka.
Cappy, potiči ga da naglas slijeva (kao da jako usporeno pjeva, npr. mmaaaaačkkiiiiiiccaaaa)
Javljam da vilenjak čita. Nije da se raduje toj aktivnosti, ali čita bez slovkanja i dosta brzo s obzirom na dramu oko samog uvoda i da je u ovo vremena naučio i sva slova. Valjda s njim tako ide. :mrgreen:
Sad mu daj laganije stivo da ti cita navecer za laku noc
Super!
Naš će najesen navršiti 4. Nedavno je savladao oblačenje i skidanje majice. YEEEEE! :lol: I isto se ne veseli, nego se šverca kad može. Sad još moramo savladati zakopčavanje kopčice remena. Ima ih na sandalama, samo ih zna otkopčati. Al nisam se ni trudila, da budem iskrena, uvijek neka žurba kad idemo nekamo, a ne sjetim se uprazno vježbati.
Ali zato zna brojati do puno preko 100 po jedan, zna do 100 po 2 (2, 4, 6...) i po 5 (5, 10, 15...). Po 2 je skužio u liftu, a po 5 dok je pokušavao skužiti analogni sat (minute). Al nije još dobro skužio minute na satu. Sam je naučio mala slova, usput, dok mu čitam pita gdje je neka riječ. Ne zna ih pisati, samo tiskana piše. Kod brojeva je zgodan, bez greške pročita neki troznamenkasti broj, al kad ga treba napisati zbrlja, napiše nešto slično tipa 210 umjesto 201. Zbraja neke naučene kombinacije tipa 20+jednoznamenkasti, ali ako ga bitam 2 +8, zbraja na prste i dobije točan rezultat. Jučer smo imali tri paradajza s balkona i velim mu nek svakome stavi na tanjur po jedan, a on veli da će sebi staviti dva, a meni i mužu po pola :lol:
Jučer me putem opet pili koliko km do kuće, i je l to puno ili malo (to mjesecima pili, kuži da me nervira s tim) i pita Pa kad ćemo stići kući? Ja velim - kad tata ugasi motor od auta. A mali veli ljutito - Koliko minuta ima do kuće?!
Bravo!
Sad mi je palo napamet što je rekla učiteljica mog starijeg sina - jako puno djece ima pravi skok u vještinama i sposobnostima upravo tijekom ljeta pred školu. Nije dobna granica postavljena upravo tako bez razloga.
Što se tiče radovanja toj aktivnosti - doskočiš tako da mu nabaviš pisani materijal o nečemu što ga baš jako zanima... slikovnicu za početak, a onda idem dalje. Moj stariji je bio informatičar od pelena i za početno čitanje poslužila mu je slikovnica "Logo i računalo" iako je to već bilo tehnički zastarjelo kad je on imao 7 godina. Uhvatio se na udicu :-)
jelena, ne brini, Dostojevskog će tek na zimu čitati. :mrgreen:
Jelena, svi su priča za sebe. Vilenjak kuži razlomke, štošta, slova ga nisu zanimala nikada pa me brinulo jer ćemo sada u školu.
Peterlin, sad smo na stripovima, u pauzama od enciklopdija pa je zgodno jer su tiskana slova. Valjda kod njega sve ide preko noći, sad ćemo po malo, ali ustrajno.
Ont. moj stariji je isto kužio razlomke u toj dobi, pisati i crtati - ni pod razno.... ali igricu instalirati, to je već lakše ... :-)