Naravno, domaći pekmez od marelice ..
Printable View
Naravno, domaći pekmez od marelice ..
neko je gore spomenuo pečenje u rolu...
ja probala jedanput i nikad više, jednostavno nije to bilo to :)
inače moje meni uvijek nekak loše ispadnu (makar se sve pojedu), zato sad lovim vaše savjete u nadi da bude bolje ovaj put! :)
Ja ovaj vikend dva puta radila krafne, u subotu i u nedjelju i jako sam zadovoljna.
Prvi dan su mi malo pocrnile previše (ulje je bilo pretoplo), ali su se digle i ispekle iznutra.
Zato sam drugi dan pazila i ispale su super. OK malo premale, ali to i nije neki problem.
Stavljala sam po 3 u rajnglu odjednom, poklopila, i ono što me iznenadilo je da su stvarno brzo gotove: mislila sam da se duže trebaju peći.
Jedino sam rum zaboravila staviti, ali ni ovako nisu ispale jako masne.
Sve u svemu - za prvi put super!
da i ja sam vidjela da ih se može peći u muffin trayu. Da li je to netko pokušao? Meni baš zvuči privlačno, ravno iz pekača u ror :) Prošle godine su mi super ispale, ali oe godine nekak nemam volje za onaj stres s toplim/vrućim uljem
Ja nisam imala problema s pečenjem ali sam ih dobro spljoštila prije dizanja. Nisu bile kuglice nego pituljice :).
meni su opet ispale super! fine i lijepe kao iz dućana!
nitko ne peče krofne ovih dana?
ja ću sutra
Baš razmišljam da bih mogla napraviti prekosutra one od kinder,
te mi super ispadnu.
jel znate... mogu li krafne napraviti od tijesta za guhtle?
samo da ih ne stavim u pećnicu, nego u ulje?
Ako si stavila malo ruma ili bilo kakvog alkohola u tijesto, samo navali, to je sve ista stvar... Ako nisi - isto možeš, ali računaj na to da će se napiti malo više masti, pa ih ocijedi na salveti. (Inače, ja napravim za krafne možda malo mekše tijesto i radim ga s kiselim vrhnjem, ali koga briga? Sve je to iz iste vreće...)
Ja sam jučer došla u napast da napravim istu stvar, ali su klinci rekli da bi oni radije fritule s brusnicama, pa je tako i bilo - nama odraslima buhtle, a djeci hrpa fritula koje su pojeli zajedno sa svojim društvom dok su gradili tvrđave od snijega ispred zgrade.
ne otvara mi recept za krafne od kinder. ima li ga netko da ga napiše?
hvala forumasici koje je digal tipic citav vikend sam dumala po kojem to recetu ja radim krafne ...i jutros na forumu isplava ovaj tipc :) jedva cekam doci kuci i baciti se na pecenje :)
I ja se užasnula, ali kad na popisu recepata klikneš na "Krafne bez izrezivanja", onda dobiješ ovo:
http://www.kodnene.com/2010/02/krafne/
Mislim da su to te famozne krafne od kinder, ako se dobro sjećam recepta i slika.
hvala:)
to su te !
Upravo sam pregledala recepte, nemam niti ja prepisane
50 dag brašna (pola oštro, a pola količine glatko)
1 kockica kvasa (4 dag)
2,5 dl mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer (1 dag)
0,5 dl ulja
3 žumanjka
2 žlice ruma
malo soli
naribana korica jednog limuna
ovo je najbolji recept za krafne ikad!
otkad sam ga tu ubrala samo po njemu radim.
najbolji dio recepta je da ne izgubiš volju kad pročitaš postupak. brzo i fino.
jedino ću morat poduplat dozu.
jel se premijesi
kako?
jel ovako:
napravi se kvas, pa kad se digne pomiješa se sa ostalim dijelovima
miješa se dok se ne odvaja od zdjele, pa se opet ostavi da se diže
onda se prave kugljice, pa se pokriju i opet ostave da se dižu
pa se ubacuju u ulje
ajde vi spretnije, recite
apricot digne se germa i sve se ubaci u izmiksana jaja sa šećerom, dodaju se ostali sastojci. kad se odvoji od zdjele naprave se kuglice dižu se 20 min, okrenu se opet se dižu 20 min i onda se peku prvo donja strana u poklopljenoj rajngli (3-4) min i onda se okrenu i peku se s druge strane još toliko otklopljene. ja ih jučer radila i svaka je imala crtu. sutra su opet na tapeti.
pa ja ne pravim tijesto tako da jaja i žumanjke umutim, kao za biskvit
ja to sve na hrpu bacam :-?
Ja ništa ne mutim posebno, sve skupa i bude ok.
ma ti si moj čovjek!
da ne kažem - žena!
sutra se spremam u akciju
ali sjećam se od lani muke po pečenju
i karboniziranih izgorenih krafni
na koliko ste stavili plin?
otprilike
najmanji plamenik skoro na najmanje, al onda se moraju peći 3-4min sa svake strane. ne smije ih se puno stavljati da ne rashlade ulje, max 2-3.
ovo su moje od prošle godine.
a ne popiju puno ulja kada je na slabijem plinu?
da to je inače uobičajeno, ja pećem na skoro najmanjem ili najmanjem. čim sam malo više od toga pojačala su izgorile izvana a unutra ostale sirove. malo isprobavaj, ovisi valjda o rajngli, plameniku kaj ja znam o čemu sve još. stavim ih odma na salvetu i nisu uopće jako masne.
ulje se nebi smjelo pjeniti, to znači da je prevruće
Odličan je recept, ispadne tako fino i spužvasto tijesto!
A za one koji zeznu program na pekaču (kao ja sinoć) ima nade - i krafna-kruh je jaaako ukusan, možete ga namazati filom po izboru :lol:
ja pečem na najvećem plinu u rajngli od 5L u kojoj je 1L ulja.
plin je na najmanje.
ne napiju mi se previše ulja, jedino korica ispadne savršeno masna :).
litra ulja?
pa da skupljam po cijelom komšiluku, ne bi se valjda toliko ulja našlo.
pa jel to mora toliko?
pola l maksimalno , ja potrošim i manje ,
jedino što onda duže pečem jer je manja posuda
pa stane 1 krofna
a može i tako.
ja pečem po 4-5 komada.
ko bi to dočekao jednu po jednu.
o, da...
sad mi je itekako jasno zašto litra ulja
nisam napravila krafne, nego fritule
i pošto sam imala samo cca 2dl ulja, pečem u lončiću veličine džezve
crkoh pekući 4 po 4
ko da ne bi bilo lakše odjednom strpati 20 komada
ja pola litre ulja pečem 4 po 4 komada
recepata sam probala sigurno već preko 10 i svaki mi je bio dobar
ovaj put sam radila po receptu koji je zapisala moja pokojna mama, ali se ona bojala
raditi krafne, pa ga nismo nikad isprobali. Jako je sličan ovome od kinder (nenin blog ili tak nekak) I taj mi je isto super, lijepo su ispale.
pekač je dizao tijesto, dvije ture od po kilu brašna, ispalo je svaki put 18 krafni i puno malih okrajaca :)
ma ti 4 po 4 krafne, a ja 4 po 4 FRITULE
LOOOOL
ajme, prekrasne su ti :heart:
upravo sam spekla duplu dozu krafni( 4 po 4 :)) i zatvaram sezonu pečenja za ovu godinu.
ja sam ju tek otvorila :)
fašničke su mi uvijek prve u godini, a onda... kad se netko zaželi, najčešće muž, ali srećom po naše zdravlje :) to bude jednom u dva mjeseca.