jutros zvala lab,od 3 js dvije nisu uspjeli odmrznut,jedna je bila kao kvalitetna ali se jutros stala razvijat,i nis od svega,propalo....:cry:
Printable View
jutros zvala lab,od 3 js dvije nisu uspjeli odmrznut,jedna je bila kao kvalitetna ali se jutros stala razvijat,i nis od svega,propalo....:cry:
barbyRi baš mi je žao :-(. ma to je ono što sam ja gore rekla, za kriotransfer možemo se samo nadati da ćemo imati sreće i ništa drugo...:-(
a sumnjala sam nekako ja,rekla sam odmah nis od toga i dr isto a on je rekao ma ajmo probat nemamo sta izgubit.jos kad sam citala da u svijetu je samo 1200 beba rodjeno iz zamrznutih...koja brojka....:roll:
BarbyRI znam da ti je to gore nego da si došla do bete pa ništa - drži se. Šaljem ti jedan virtualni zagrljaj
tnx cure!
Javljam da sam dogovorila ovaj ciklus sa smrznutim js.
Prvi UZV 11. dc, jer je to petak 07.05.
Dakle - sve tri su preživjele odmrzavanje - ali jedna je ostala nezrela, kao što je i bila, a jedna je bila morfološki loša, treća koja je bila odlična takva je i ostala i oplodila se.
Vjerojatno neću ući u statistiku ako mi uspije budući sam imala punkciju i prirodne js, koja se također oplodila, tako da mi sutra varaćaju jednu smrznutu i jednu iz prirodnog ciklusa.
Dakle za nekih 14 dana i kusur javljam rezultat...
vesnare bravoooo!
držim fige da se ulove mrve, bilo koja ili obje!!!
:-D
Evo posta, ne tiče se usko zamrzavanja i pohrane js, ali pokazuje koji je problem neoplodnje više od 3 js i problem hiperstimulacije koji nije nužno, kako sad se nastoji percepcijski skrenuti, vezano za stari zakon, tj. problem nemogućnosti individualiziranog liječenja, nadam se da se Jim sa SD-a neće ljutiti što ga ovdje kopiram:
"Evo me,izvukla se iz mrtvih . Imala sam more folikula pa su mi rekli da ne pijem tablete već da ću dobiti opću anesteziju. Kada sam došla kažu nema boce s kisikom i ništa od anest.,a ja nisam ni popila tab.
...stisni zube i ajmo. Mislila sam da ću umrijeti, a uboda je bilo najmanje 6. Neopisiva bol, ne bi to poželjela nikome.
Ja zaista mogu trpjeti bol ali ovaj puta sam jaukala na glas.
30ak jajnih stanica sa samo jednog jajnika (možete misliti koliko je onda bilo folikula), drugi jajnik nisu mogli punktirati jer se uklještio uz maternicu.
2 dana nisam mogla nogu pomaknuti od bola,užasno iskustvo i sad kad se sjetim da će toliki "višak" js pobacati dođe mi da uzmem onu iglu za punkciju i da izbodem nekog. "
jao ovo je strahota citati :-o
ko bi se naljutio na ovu zenu da uzme iglu u ruke i sprovede sto je rekla
bas tako ,strahota je citat a kamo li dozivit......
Na Simunicevoj prezentaciji na Plitvicama mogle su se procitati statistike o odmrzavanju j.s. u Hrvatskoj: evo slika slajdova: prezentaciju koja je prikazana na 1. Kongresu medicinske oplodnje na Plitvicama 15. svibnja 2010
54 odmrzavanja
158 j.s. za odmrzavanja
89 se uspjelo oploditi
64 zametaka za transfer
33 transfera
8 trudnoća
2 spontana
što znači: postotak uspjeha po transferu: 24.2%
postotak uspjeha po odmrzavanju: 8/54 = 15%
postotak održanih trudnoća po započetom postupku 6/54 = 11%
dok je postotak uspjeha po transferu u svježem stimuliranom ciklusu za žene ispod 40 god. oko 30% (a isto toliko je i za zamrznute zametke)
Evo još jedne hiperstimulacije iz Vinogradske (na 2 gonala dnevno - to je a propos Vrčićeve izjave o tome kako oni spašavaju živote slabim stimulacijama):
Citiraj:
Evo tek me sad otpustilo iz bolnice. Svašta sam doživila na tom prokletom odjelu ginekologije, bolje da vam i ne pričam. O Kuni nikad nisam ni imala neko mišljenje al sad imam još i gore...Ali dr Tomić je fenomenalan doktor i fenomenalan čovjek. Sve pohvale njemu i sestrama Ani i Marini, one su naši anđeli čuvari. Obje idu na IVF ako niste znale, marina je nedavno i izgubila bebu. Divne su. Ne dao vam bog ikad ležat na ginekologiji 2 u prizemlju. Sestre su katastrofa, higijena nula bodova, wc se ne čisti po nekoliko dana. Ako te šta boli ovisiš o cimericama, osim ako one nisu u gorem stanju nego ti. A hrana-mila majko, doslovno izgladnjivanje. Ako pitaš još-NE DAJU! Na kraju su mi još tili naplatit bolničko liječenje iako se radi o sterilitetu, jedna sestra je vikala na mene da moram platit iako su mi u računovodstvu i kod nas na 5. katu rekli da ne moram. Vikala je na mene a znala je da sam bila na transferu. Spasila me naša sestra Ana. U ponediljak kad su me zaprimili sa dijagnozom hiperstimulacije bilo je upitno hoću li uopće moć ići na et. Imala sam samo 3 js, večina folikula su bili premali i nezreli. od te tri oplodile su se dvi, a u utorak je prezivio amo jedan embrij. Bila sam van sebe, toliko muke i tooliko inekcija a dobijem jedan embrij. Međutim, u srijedu se Tomić izborio da mi ipak bude transfer(Kuna je imao fix ideju da ćemo čekat blasticu do petka) Embrij je bio osmostanični, nikad bolji, obično mi treći dan bude četverostanični što znači da je zaostajao u razvoju. Vratili su mi ga jučer i ostala sam do danas ležat u bolnici. Sad čekanje....tomić mi je reko da mirujem ali da ostanem u Zg jer su mi jajnici dosta povečani i iimam vodu u abdomenu, pa da mi se ne bi još pogoršalo stanje. Ipak, kažu da hiperstimulacija pogoduje trudnoći pa ćemo vidit....Drage moje, bolilo me da san sve zvizde vidila, a trbuh napuhan i tvrd, ništa nisam mogla obuć na sebe...I to od samo dvi ampule gonala dnevno...Sad mi je bolje al najlakše mi je kad ležim. Eto...
Curke iza mene je jedan neuspješni stim.ivf. Imam 8 zamrznutih js pa me zanima da li se isto pauzira neko vrijeme ili se može ići odmah i kako je s onima koje imaju anovlatorne cikluse?
e moja jim opet smo ti i ja u istoj situaciji, osim što nam je i dijagnoza ista, meni ti je nakon neuspjelog ivf-a zakazan kriotransfer za 3 mj, znači u 12. mj za 3. mj. tada sam isto bila na klomifenu da bi ovulirala, i dobila sam štopericu da bi bili sigurni da je folikul (bila su dva) pukao i da mogu napraviti transfer, ali se nama nisu razvijale odmrznute i oplođene stanice pa do transfera nije ni došlo. mi imamo još 4 zamrznute pa ovaj mjesec krećemo u još jedan kriotransfer.
Jim ja sam u Vinogradskoj trebala ići odmah sljedeći ciklus ali mi je endometrij bio pretanak pa smo jedan ciklus preskočili i drugi išli na odmrzavanje.
Ali ni ja nisam došla do transfera jer od 5js 2 su se odmrznule ali se nisu oplodile.
Sretno!!!!
Jučer sam razgovarala sa dr.B i rekao je da odmah nakon menstruacije počinjemo sa folikulometrijom i sada svaki mjesec do jeseni radimo na vraćanju smrznutih js (imam 3+3+2) a onda opet idemo u stimulirani. Jeeeeee :-D
Bitno je da se krećemo!
vesnare - baš me zanima rezultat kod tebe,javi se !!
Mislila sam da si vidjela moj potpis da nije uspjelo... No htjela sam ti napisati da je pozitivno što su preživjele odmrzavanje, čak i nezrela i morfološki loša su preživjele. Imala sam i jednu js iz prirodnog ciklusa. Obje se oplodile, no nažalost ništa.
Međutim, moj A. je bio smrzlić - oplođena blastica odlične kvalitete i vidi ga sada koliki je:zaljubljen:
Samo naprijed Jim - držim fige!
vesnare - ma svi mi znamo da je uspjeh sa smrznutim js vrlo vrlo malen. Osobno ništa ne očekujem od takvih postupaka, idem na njih samo kako bi potrošila te smrznute js koje su mi ostale i kako bi mogla ići u novi stim.postupak.
Cure da li se koja priprema za postupak sa smrznutim js ?
Da li se i taj postupak ubraja u onih 6 besplatnih pokušaja ?
Ako želimo sami platiti plaćamo li samo lijekove ili plaćamo sve (npr.spermiogram, transfer i sl.)?
Ne ubraja se u 6 besplatnih pokušaja (broje se samo postupci u kojima se koriste gonali ili menopuri)
postoji li uopće opcija da se postupak plaća u državnoj bolnici? imala sam dojam da na VV ne možeš platiti postupak čak i da to želiš
(lijekove možeš platiti sama; nisam sigurna koja su im pravila oko toga)
da, tako su i meni rekli da se ne ubraja, jer sam samo na klomifenu, ne znam da li i druge cure dobiju neku stimulaciju, kod mene je problem što bez klomifena ni nemam ovulaciju, ili je jako, jako kasno u ciklusu, pa pijem klomiće 3-7 dan, ovuliram negdje 17. dc i onda oni odmrzavaju js i oplođuju.
Dosad nismo došli do transfera, ali se nadamo da će možda ovaj put biti uspješan.
Igolina1 - kod mene je siti slučaj, bez stimulacije nema ni ovulacije. Znači moj postupak sa smrzlićima bi mogao biti sličan tvome.
vjerovatno da, sve isto kao i kod stimulacije, klomići 3-7 dan, folikulometrije i kad folikuli koje ćeš imati puknu onda odmrzavaju tvoje js i oplođuju ih, drugi dan ili za dva dana zoveš lab da vidiš jel su uspjeli odmrznuti i oploditi js.
Molim iskusnije da mi odgovore... koliko se inače čeka na kriotransfer ako prvi IVF odmah nakon punkcije nije uspio?? I da li se se UVIJEK iskoristii i ona jedna jj koja prirodno dođe u tovm ciklusu? Da li se ona punkcijom vadi van ili se napravi inseminacija sa tom prirodnom jj ??
Imala sam jučer punkciju, 10jj... valjda su bili toliko pametni pa 3 oplodili a višak zamrznuli... nisu me ništa pitali o tome....
Unaprijed se zahvaljujem!!
draga mravak sigurno su ti zamrznuli višak stanica, ne brini, a za eventualni kriotransfer, za koji sam sigurna da ti neće trebati, ćeš čekati vjerojatno 2-3 mj, mi smo nakon ivf-a u 12. mj išli na kriotransfer u 3. mj. što se tiče folikula koje ćeš imati u ciklusu u kojem ideš na kriotrasnfer nažalost neće ih punktirati niti raditi inseminaciju, pustit će ih da puknu i odmah krenuti odmrzavati tvoje js.
Hvala na odgovoru ! :)
Pitanje. Kad vam smrznu jajašca dal vam smrzavaju i spermiće ili ih donosite tek kad odmrznu jajašca? Na jednom drugom forumu cura sa CITO-a tvrdi da joj je dr u petak reko da dođe danas na transfer, a nije uopće nosile spermu, niti je znala koliko jajnih stanica ima zamrznuto,niti je trebala vati da vidi jel se šta opodilo(sa navodno zamrznutom spermom), ono malo mi je čudno sve to. Kako dr može bit siguran da će bit transfera a nije ni odmrznuo js...Jel moguće da krše zakon i da su imali embrije?
Kinki, da smrzavaju spermu ODVOJENO od jajne stanice, i to iz razloga: loših spermiograma. Znalo se dogadjati da na dan punkcije (a nakon donesenog Zakona na dan transfera) kod M-ova ne bude dovoljno spermica... Trenutno meni bliske dvije osobe su na Citu, cekaju punkciju, a njihovi muzici su vec ostavili spermu.
Potpisujem gugi32 i ne vidim ništa loše u zamrzavanju sperme, to je jednostavno metoda rada koju su oni odabrali (isto kao i kad su uveli Femaru umjesto Klomifena, svi su se čudili). Njihova najveća prednost je vrhunska oprema koju non-stop nadopunjavaju novim uređajima i koja im omogućava bolje preživljavanje odmrznutih oocita i bolju procjenu kvalitete samih stanica. I da, uvjek kažu koliko je stanica zamrznuto.
A što se kršenja zakona tiće, pogledaj malo i druge bolnice gdje bacaju višak stanica ili vraćaju sva tri embrija bez ženinog znanja!
Eto i mene ovdje.Puna sam neznanja sto se tice odmrzavanja js i ciklusa!!!!
Ja imam 5 smrznutih js.Iz mog potpisa se vidi da su prosla vec 2 ciklusa u kojima mi nisu vracali jer ciklus nije bio zadovoljavajuc.S time da nisam primala nikakve lijekove.Endometrij mi je pretanak.Sta sad da radim?Zar moram ja pitati svog dr.-a da mi da neke lijekove da se ciklus popravi?Ugl. u 8. mj. moram doci na dogovor za dalje.
I zanima me da li netko zna kolike su sanse sa tim odmrznutim js?!
Hvala puno,unaprijed
Kinki, bila sam prije pola godine na Citu i moj postupak je tekao upravo onako kako je gugi32 napisala.
Ja bih iskreno volila da oni krse zakon-vjerojatno bih i ja i dosta vise zena ovdje vec bile trudnice, ali moje iskustvo je da se ipak radi po debilnom zakonu.
Moje stanice su odledilli, nijedna se nije oplodila, nije bilo transfera...
Danas sam bila na punkciji 1 folikula u prirodnom ciklusu a prije transfera embrija od zamrznutih oocita. Na pitanje da li će mi oploditi tu jednu js koja je punktirana dobila sam odgovor da ne smije dok se ne potroše sve zamrznute oocite. Navodno tako piše u Zakonu. Zna li netko nešto više?
U zakonu NISTA ne pise da se smiju ili ne smiju koristiti prvo zamrznute jajne stanice. Koristenje j.s. iz prirodnog ciklusa zajedno s odmrz. j.s. ne bi bilo uopce problematicno - da se ne radi o poboljsavanju statistika trudnoca iz zamrznutih j.s. Koristiti i jajnu stanicu iz prirodnog ciklusa uz odmrznute j.s. bi vjerojatno udvostrucilo stopu uspjeha tog postupka. Posto je Simunic izjavio da se takve stvari (istovremeno koristenje svjezih i odmrz. j.s.) ne rade, a njegova rijec je zakon, to se stvarno i ne radi (u drzavnim bolnicama). Radi se u Citu.
Ali bar ti ne bi smjeli mazati oci i reci da to stoji u zakonu. U zakonu se pohranjivanje jajnih stanica spominje tocno triput: 1. put je definicija; 2. put u članku 15 gdje se kaže da je preostale j.s. mogu pohraniti, i 3. put u Članku 32 u kojem se kaže da je pohranjivanje j.s. na listi postupaka za koje zdravstvena ustanova traži odobrenje od ministra. Zakon o medicinskoj oplodnji cijeli tekst zakona. Problem u Hrvatskoj je sto se zakon interpretira proizvoljno, i puno strože od onoga što je već najstroža odredba u Europi (3 j.s.). A tako ce i ostati dok se pacijenti ne pobune i organiziraju :( A za to je potrebno da se svi pacijenti angažiraju.
Odnosno, da se ispravim, oko jedine implikacije zakona u ovom slučaju: Pošto se smiju oploditi najviše 3 j.s. po postupku, korištenje svježe j.s. znači da se ne koristi jedna odmrznuta j.s.. Odnosno mogu se koristiti 1 svježa i 2 odmrz. ili 3 odmrznute j.s.. Jedino to ograničenje na 3 j.s. stoji u zakonu. Ali svježa j.s. ima veći postotak uspjeha od odmrznute, i ako se dobije svježa j.s. za pacijenta bi bilo bolje koristiti tu j.s. - pogotovo kod mladih žena, kod kojih je i uspjeh prirodnih postupaka bolji od prosjeka.
Nije sam puknuo.
Evo moje racunice. 12 krio js, transfer 3 e. Sve st potrosene, znaci 9 se nije odmrznulo odnosno oplodilo.