Zašto se ja borim?
Ja slično kao pinky. Mene jako pogađa nepravda, pogađa me nazadnost, pogađa me demonstracija moći nad ranjivom skupinom ljudi (djecom, ženama, neplodnima)...nad svima koji se nisu u poziciji braniti i boriti za sebe...koji su pitanjem svog života, egzistencije, liječenja ucijenjeni.
Pogađaju me sve one stvari koje u zemlji u koje se u našoj zemlji ne primjenjuju ili nisu uobičajne, dok su negdje drugdje posve normalne i podrazumijevaju se. Žao mi je da zemlja u kojoj sam se rodila ja i moje dijete, koja mi je prirasla srcu, u kojoj sam izabrala živjeti ne nudi najbolje opciej svojim građanima...svojoj djeci. Smeta me svaka laž i plasiranje nečeg što je ispod standarda kao normalno i najbolje, smeta me pribjegavanje lažima kako bi se javnost neupućena u tematiku uvjerila da je na tom određenom području situacija idealna. Namjerno pišem općenito jer u Hrvatskoj na području roditeljstva, odnosa prema djeci i obitelji nije samo MPO. I ja se kao članica Udruge bavim i drugim stvarima koje mi smetaju.
I drugo...želim da moje dijete (ili ako budem imala - djecu) živi u državi i uvjetima kao bilo gdje drugdje u svijetu. Želim da niti po jednoj osnovi nije uskraćena za mogućnost izbora. Želim to za sve nas i za svu našu djecu. Svjesna sam da su pomaci često maleni, ali kroz neko vrijeme oni se nakupe kumulativno i postanu veliki...a ako nitko ne krene stvari mijenjati, nikada nećemo sakupiti dovoljnu kritičnu masu promjena.
Zašto sam izabrala djecu, obitelj...baš to područje djelovanja.
...Jer sam kroz borbu da dođem do svog djeteta...shvatila da za mene ne postoji ništa drugo an ovom svijetu važnije od djeteta i obitelji...jer sam shvatila da u našem naoko civiliziranom i uređenom društvu, deklarativno osjetljivom na djecu, roditeljstvo i obitelj jako puno stavri ne štima.
Zašto ipak MPO? MPO je moj put.
Kad sam ga započela u ljeto 2001. godine ovog foruma nije niti bilo. Informacije sam morala sakupiti drugdje. Jedva...Nije bilo lako u vrijeme kad je internet tek bio u začetku, veze spore, a internetski izvori ograničeni...I rodila sam svoje IVF dijete prije nego sam došla na ovaj forum.
A prvi put sam došla, ne po informaciju...došla sam ljuta zbog pamfleta 'Stvar ili dar'. No i takvoj ljutoj trebalo mi je vremena da se uključim...Zato razumijem i tu stranu...Uključila sam se na kraju zbog toga što sam htjela podijeliti ono što sam znala s drugima jer sam vidjela sebe u njima... Poslije sam se pronašla u aktivizmu, volonterizmu i djelovanju i na drugim poljima ovdje.
Krenula sam u međuvremenu i o drugu IVF bebicu. I tako već 3 godine...I jedna sam od vas. Sada kad je gusto, ovdje sam i ovo mi je prioritet onog čime se bavim. Sada se dajem do kraja i želim znati da sam učinila sve da svoju obitelj učinim onakvom kakvu je svi troje nas, sadašnjih članova želimo... da svom djetetu podarim brata ili sestru koju toliko želi, za koju je i sama (onoliko koliko je u moći njenog života i godina – rano se dizati, usred noći, ostajati kod nepoznatih ljudi da je čuvaju, zaspati bez svoje mame, paziti i poslužiti svoju mamu poslije transfera, podnositi svoju mamu u bolnici nakon hs-a) spremna žrtvovati i boriti...za koje se svake večeri moli. Tko sam ja...imam li obraza da budem manja i slabija od 6-godišnjeg djeteta...svog djeteta, kojem bih dala sve? I svoj život, a ne svoj trud...Želim joj reći, kao i pinky...učinila sam sve...
I želim pogledati u oči tom svom djetetu i reći...tvoja mama nije sjedila skrštenih ruku dok su nas gazili ili dok nam nisu priznavali naša prava...
Želim pogledati u oči svom djetetu i reći...tvoja mama nije sjedila skrštenih ruku dok je netko omalovažavao i vrijeđao nju i tebe
Želim pogledati u oči svom djetetu i reći...tvoja mama nije sjedila skrštenih ruku dok ju je netko nazivao ubojicom, promiskuitetnom, karijeristicom, sebičnom... draga, to nije činio Bog...to su činili ljudi i mama je ustala jer nije željela da tako nazivaju i tebe...niti jednu osobu.
Mama je željela poučiti druge ljude koji nisu uključeni u to i osloboditi ih tih laži i predrasuda koje im nameću, željela je to da se ti i druga djeca nikada ne morate stidjeti već da budete ponosni koliko ste željeni i voljeni. To joj želim reći...
Želim i svoje dijete naučiti da je važno ne prihvaćati nepravdu, da je važno boriti se, da je važno raditi i za druge.
Želim da moje dijete živi na tom nivou da se ne mora boriti za svoja prava, da svoj aktivizam može preusmjeriti na opstanak afričkih slonova (iz moje priče – znat će oni koji su je čitali) ili nečeg, bilo čeg drugog što se ne tiče njenog osobnog života ili egzistencije već čisto njene empatije i altruizma prema drugim bićima.
Što sam učinila?
Ja sam osoba od pisane riječi. Uglavnom se time i bavim ovdje. Napisala sam hrpe dopisa koje smo slali.
Osim 'službenih', napisala sam i osobna pisma i priče...nešto se našlo i u medijima...i neke slike.
Moderatorica sam.
Sudjelujem i u organizaciji i koordinaciji aktivnosti, slanja materijala, medija....
Skupljanju materijala, podataka, adresa (iako manje nego pino koja je kraljica u tome).
Bila na prosvjedu...puhala balone, sama - ja i moja kćer i mm – u jednom drugom gradu, na jednom drugom trgu ne Zgb jer nisam mogla doputovati.
Na osobnoj razini...svima s kojima se susrećem, pričam bez srama svoju priču...i svi ljudi u mojoj okolini (ne samo obitelj i prijatelji ) je znaju.
I kao što pino reče...ima toga još ponešto...