Šta nije i uho potencijalni problem ako se nos ne čisti?
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Printable View
Šta nije i uho potencijalni problem ako se nos ne čisti?
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
naravno da je
Pokušavam se sjetiti cijele priče o disanju i sisanju - ima veze s glasnicama i razvojem govora. Čovjek dozna svašta kad ima dijete sa smetnjama (moj stariji je kasnio u govornom razvoju), ali ne mogu se sad sjetiti gdje sam to pokupila - na ORL ili kod logopeda... pojma nemam. Pokušat ću naći na internetu, ako mi uspije i ako te zanima.
Evo - našla nešto o istovremenom disanju i sisanju kod beba: http://www.madsci.org/posts/archives...9096.Dv.r.html
Sorry, nisam našla na hrvatskom.
Da nama je naša prva stara pedijatrica stalno ponavljala usisavat i držati nos prohodnim jer se inače tak malima to slijeva u uho i začas upala uha..
Moja kuma je imala sistem kad je bila sama i nije mogla klince držat i usisavat istovremeno..zamotala bi malog u plahtu da ne maše rukama , stavila ga na jastuk-vrecu na pod, koljenom pridržavala tijelo, i tak imala dvije ruke za usisavanje :)
Vecina upala uha se ne bi trebala lijeciti antibiotikom, kaze nas pedijatar. Tim vise sto vecina upala uha, pogotovo kod male djece, nije upala uha nego problem onoga koji uho pregledava i ne zna namjestiti otoskop kako treba pa vidi zamucene bubnjice koji to zapravo nisu.
Inace je kod nas preporuka da se ne gura svastanesto u noseve i ne usisava nicim, osim ako beba/dijete stvarno ne moze disati. Nitko ne plasi upalama uha, pluca... propuhom. :neznam:
Ovo mi je prestrasno, sa zamatanjem djeteta i usisavanjem. Mislim, ok, da je to neki zahvat kojim mu se spasava zivot. Ali zbog balavog nosa, nema sansi.
Ok, ovo je malo radikalno rjesenje :) Meni je bas smisleno drzati nos prohodnim da se moze kvalitetno disati, ako se moze. Ne samo kod beba. Da sad ne nabrajam zasto je bolje disati na nos nego na usta, kad svi znamo. Ekstremno rijetko posegnem za pumpicom, al fizioloskom mu isperem nos bar dvaput mjesecno.
Pa nije da im je svaki dan 'usisavala' nos vec kad su bili bolesni i nisu mogli disati/spavati.. A često je sama jer je muž prof.vojnik pa se snalazi kako zna i umije.. Mislim nemožes ni špricat fiziološku ako ti se dijete koprca, okreće glavu i bori se rukama i nogama ,a nema ga nitko drugi pridržat,a da mu ne ozlijedis nos, oko.. Nije to bilo kad su bili bebe skroz..vec kasnije bliže godini dana :) ne možeš im puno objasniti, a vec su veliki da se bore ..