OK.Za kloride u znoju su našli lab. u dubrovniku no za potencijal nisu našli ništa osim šalate u zg.Citiraj:
mamazika prvotno napisa
U Splitu ne mogu obavit te pretrage.
Koliko bi beba dugo morala bit u bolnici na potencijal?
Printable View
OK.Za kloride u znoju su našli lab. u dubrovniku no za potencijal nisu našli ništa osim šalate u zg.Citiraj:
mamazika prvotno napisa
U Splitu ne mogu obavit te pretrage.
Koliko bi beba dugo morala bit u bolnici na potencijal?
Ne znam kako se točno radi pretraga, ali trebalo bi biti nekakvo mjerenje elektrodom. Ne znam treba li biti skroz mirna tj. uspavana, ali ako je kratko to se obavi ambulantno (dođe natašte, obavezno, bez tekućine i hrane).
MM ima aml, sada je bolest u remisiji. Kemoterapija, antibiotici i tko zna sto nastetilo mu je jetri. Neke vrijednosti su mu se normalizirale jedino je ggt 240, ostali enzimi su skoro unormali. Zanima me postoji li kakav homeopatski lijek koji mu moze jetru vratiti normalu a da ne izazove neke nus pojave? Hvala unaprijed
Ne znam za homeopatski lijek, ali biljka sikavica pomaže oporavku jetre, mislim da ima u biljnim ljekarnama čaj, a postoji i u kapsulama, npr, Silymarin, mislim da je od Belupa.
Biljni je pripravak, ne bi smio imati nuspojave, ali mislim da je dobro da se ipak savjetuje sa hematologom.
Za jačanje jetre dobre su aminokiseline arginine i ornithine (koja nastaje od arginina), a kojih ima u mliječnoj sirutki. Ova se pak dade jeftino nabaviti u prahu u DM-u (molke kur), ili nešto skuplje i s manje natrija u sportskim (bodibilderskim) dućanima pod nazivima whey-ovo ili whey-ono ili super whey-nešto treće.
Odlične su i kada čovjeku "naškodi" kava.
Molim nekog tko mi može pomoći.
Zadnjih 5 godina često imam izolirane bakterije u urinu ( Escherichia, Enterococcus, Streptococcus hemol.B gr. > 10*5) jednom sam imala upalu bubrega uzrokovanu nekom od bakterija.
Danas sam dobila rezultate nove pretrage i opet Escher. Užas, za koji sat vremena počinjem Ceporexom.
Dugo vremena sam koristila brusnicu u kapsulama, baš i nisam sigurna koliko mi je pomagala.
Pitam se zašto mi se to konstantno ponavlja?
Može li mi netko reći, nudi li homeopatija neko rješenje? (dojim, i želim to raditi što duže)
Stvarno ne želim pola života provesti na antibioticima.
krv je vađena na moj zahtjev :mrgreen:Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
sedimentacija je dosta povišena -52..to je zbog upale, znam (zglobovi)
zanima me samo jel su i ti atipični limfociti i povišeni 'normalni' limfociti isto povezani s tim?
za dks-to je, pretpostavljam, diferencijalna krvna slika-mi piše pod 'segmentirani' 40 (normalno je od 44-72)..ostale vrijednosti su ok
Evo i mene s jednim pitanjem:
Što znači kratica EMNG DE? To je neka pretraga (na neurologiji) koju bi moja mama trebala obaviti ovih dana (trenutna joj je dijagnoza: lumboishijalgija), a ne zna što je to, kako se radi ni čemu služi.
Puno hvala unaprijed!
mirta, ja nisam medicinske struke, ali sam supatnica :(
isto imam uroinfekte vec godinama, ugl esherichia. no nakon nekoliko serija antibiotika s vecim ili manjim uspjehom - a nikad sterilna urinokultura - moja doc opce prakse je rekla da to vise nema smisla, i dok nije koma koma necemo vise antibiotik, jer da su to novi trendovi u lijecenju uroinfekta u fertilnoj dobi. dok ne predje 10 na 5, ne diraj. alternativa je brusnica i puuuuuno tekucine. ne moras nuzno brusnicu svaki dan, ali moras puno tekucine.
i ja kuzim, kad nisam na jednom mjestu nego puno okolo pa ne stignem puno piti - a nit redovito prazniti mjehur, eto nje opet. ali ja ju skuzim kad ce, pa opet navalim s vodom i brusnicom, ako bas jako boli onda voltaren, malo odlezim, pijem pijem pijem, i opet se smiri.
nisam popila antibiotik vec 2,5 godine, zadnji put u rodilistu, navalili, pa sam pristala. a onda samo sranje poslije toga s gljivicama :(
korisno je izbjegavati suhomesnate proizvode, paziti npr kod pripremanja piletine da sirovo ne diras istim priborom kao i peceno, i sl cake
potrazit cu konkretniju literaturu o tome, obecao mi moj ped, i on je stosta cuo o tim novim trendovima, pogotovo za e.coli. jer ona je tvoja, domaca, imas ju uvijek. ne nuzno u urotraktu, ali znatizeljna je valjda pa voli prosetat :)
elektromioneurografija desnih ekstremiteta , - snimanje električne aktivnosti u mišićima i perifernim živcima desnih udova. Bolesnici to opisuju kao pikanje, malo je neugodno, traje oko pola sata. Jako korisna pretraga za dobit uvid u "stanje " živaca.Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Hm, sad mi nije jasno zašto desnih ekstremiteta, kad je njoj "zaštekana" lijeva noga. Možda donjih ekstremiteta?
A koje se inače pretrage još rade kod lumboishijalgije? Dr opće prakse predložila joj je da ode napraviti magnetsku rezonanciju privatno :? , a koliko sam čula, ta je pretraga jako skupa, a i ne znam zašto bi radila privatno neku pretragu koja nije nužno potrebna. Na EMNG ju je poslala neurologica.
EMNG je pretraga koja pokazuje koliko je živac oštećen, a magnet vizualizira razlog oštećenja živca.Citiraj:
tanja_b prvotno napisa
Moze li mi neko odgovoriti da li se PCOS moze otkriti i dijagnozirati na osnovu pregleda krvi? Ako ne, kako se otkriva?
Sta se uzimanjem krvi moze otkriti tj koji hormoni i sl?
Hvala puno unaprijed bilo kome ko odgovori.
HVALACitiraj:
ivana7997 prvotno napisa
:*
Tanja_b, da, biće da je onda donjih ekstremiteta.. ;)
Danas se mojoj prijateljici nešto dogodilo pa da je stalno ne zivkam i tlačim, ako ima neka doktorica da mi kaže čisto informativno koliko je ovo opasno.
Dakle, ima sinčića od godinu ipo dana i kako je bila sama s njim doma, ode oprat suđe, a za to vrijeme (naravno odmah prostoriju do-vide se), on se igrao i otvorio ormarić u kojem je bila neka njegova kozmetika, između ostalog i bebi puder. I on je otvorio puder i počeo valjda treskat oko sebe i puder koji inače ispada kroz one male rupice, odjednom pukne i prospe se cijeli njemu po glavi. I ona ga je progutao i udahnuo. Ona je doletila i doslovno mu spasila život, nazvala hitnu, koja je stvarno došla za tren i sad je slatkiš u bolnici. Na plućima mu se vidi neka sjena. Detalje mi nije mogla pričat, naravno jer je cijela u šoku.
Ako znate išta, može li bit kakvih posljedica i je li to jako opasno, napišite, jer ja tek sutra idem u bolnicu i ne znam što ću tamo zateć.
Hvala.
Da li netko zna što može biti uzrok snižene specifične težine urina?? s.težina= 1,005.
..Moja Marlena (16 mjeseci) je popila bočicu mlijeka 15 minuta prije uzimanja uzorka. Ovo je prvi put da je bio takav nalaz s. težine, ostali parametri urina su ok.
Bas i nemam vremena cesto na forum, poslije svih pitanja, javljam se da kazem da sam -- Med. sestra prekvalificirana za PRIMALJU.
Pozdrav svima!!!
To samo znači da je urin bio jako razrijeđen, što je i logično ako je puno pila.Citiraj:
kate prvotno napisa
Ako je sve ostalo ok ne bi te trebalo uopće zabrinjavati.
PCOS može uzrokovati nekoliko promjena u laboratorijskom hormonskom statusu, primjerice u omjeru LH i FSH, međutim za PCOS je najvažnije kakve su mu posljedice pa se prema tome i postupa ...Citiraj:
Ljubicica prvotno napisa
ja sam opsjednuta strahom od vodenih kozica (39 g.), nisam ih imala. Ono što me interesira vezano je uz cijepljenje protiv vodenih kozica (cjepivo je VARILRIX).
Pročitala sam da se prije eventualnog cjepljenja treba testirati na antitijela.
Eh sad ono što me interesira je:
1. S obzirom da još uvijek dojim, da li testiranje na antitijela može imati nekog efekta na bebača?
2. da li se uopće smijem cijepiti Varilrixom dok dojim?
3. Da li se uopće isplati cijepiti Varilrixom, odnosno kolika mu je zaštita?
Hvala :*
1. Testiranje na antitijela ti je najobičnije vađenje krvi, dakle nema veze s dojenjem.
2. Ne znam - ako je živo cjepivo možda bolje ne, ali to pitaj pedijatre i epidemiologe.
3. Isplati se, vjerojatno će ti izdržati dok ti klinac pokupi kozice. Ako ne dobije, možete se za desetak godina cijepiti oboje jer onda već i njemu rizik raste.
Molim Rode i Rodmane koji se kuze u pitanja med. struke da mi ovo pojasne.
Moj doc mi je danas nakon pregleda napisao: I Z B O C E N Prednji forix. U 33TJ sam trudnoce. Sto bi to znacilo?!
Pokusala sam naci informacije na netu (za forix) pa me odvelo do nekih stranica za Formulu 1. :mrgreen:
Mamazika hvala! :love:Citiraj:
mamazika prvotno napisa
Par pitanjca!Radi se o dvomjesečnoj bebi.
Što je enerotomija u području distalnog dijela ileuma?I da li je normalno da beba bakon toga prima antibiotik?
Što znači CRP u nalazu krvne slike.Dozvoljeno je 5 a beba je imala 19?
Puno hvala na odgovoru unaprijed! :*
Ovo prvo ne znam što je, ali ako je bio operativni zahvat na crijevu, normalno je da prima antibiotik. Povišeni CRP je znak upale - bakterijske, autoimune, bilo kakve, nije sasvim specifičan. Slično kao sedimentacija, ali brže se javi i brže nestaje.
Dodatak: najčešće se (kod djece) radi kao test za razlikovanje bakterijske od virusne infekcije
To bi značillo da je beba imala bakteriju ili virus u krvi???Citiraj:
mamazika prvotno napisa
Što znači povišen hemoglobin - iznad granice normale?
Ne, da ju je imala u krvi (sepsa) bio bi puno viši crp. Ne znam da li su joj radili prije ili poslije operacije crp, ali može biti možda i samo od traume (upala od reza). Kod tako malih beba se crp drukčije mijenja, ali ne znam ti točno reći - mislim da se kod njih prate i male promjene pa se odmah reagira (antibiotikom recimo). Znam da se za njih koristi posebno osjetljivi test.Citiraj:
Gago prvotno napisa
Da, ali to je jako rijetka pojava. Treba pripaziti kod interpretacije da nije osoba bila dehidirana, tj. ukoncentrirane krvi.Citiraj:
Što znači povišen hemoglobin - iznad granice normale?
Možda se radilo o nečem drugom, tj. o hemoglobinu u serumu, koji se može pojaviti zbog lošeg postupanja s uzorkom krvi pa se onda ne mogu napraviti neke druge pretrage.
mene interesuje koliko "veliki" nalaz krvi moze pokazat nekave bolesti?
Mislim na veliki nalaz krvi koji se radi nakon poroda.
Prijateljica mi rece da se u okviru ovog krvnog nalaza radi i nalaz za stitnu zlijezdu (F1,F2)
Navodno da i u trudnoci rade nalaz za stitnu????
U Austriji poslije poroda uradis veliki nalaz krvi, ali te obavjeste samo ako nesto nije uredu. Inace, rezultate ne dobijas na ruke :/
Mislim da je to bila obična kks, a ona je prije toga imala proljev.Citiraj:
mamazika prvotno napisa
A reci mi, molim te, da li bi onda i hematokrit obavezno bio povišen iznad normale?
Ako je zbog dehidracije, da, hematokrit bi bio povišen.
To naravno vrijedi ako bi inače bio normalan. Dehidracija može na taj način zamaskirati anemiju. Ali mislim da to nisu velike razlike, možda 5-10%, u toj fazi da se pitaš da li je dehidrirana ili ne.
samo trazis u labosu da posalju i na tvoju i doktorovu/icinu adresu. uvijek trazim i uvijek dobijem. ;)Citiraj:
snorki prvotno napisa
Evo tek sam neki dan vidjela da su u onoj plavoj knjižici koja se dobije u rodilištu Tomi napisali -malpozicija stopala.
Nitko mi ništa u rodilištu nije rekao,a niti pedijatrica kod koje smo išli na kontrole.
Uplašila sam se jer sam čitala u Bebama da se moraju nositi neke sandalice da se stopala isprave.Moj Tomo je sad skoro 5 mj star.
Na netu sam jedino uspjela pronači definiciju pojma i na nekom forumu da se to uglavnom ispravi samo od sebe.
Jel mi može netko reči da li imam razloga za brigu,da li da zovem pedijatra?
POzdrav svima!
Zanima me jesu li kapsule brusnice posve bezopasne u trudnoći ili ih se mora uzimati s oprezom?
U urinu imam proteus mirabilis, pijem Ceporex 2X1 po preporuci ginekologa.
Barbara1, ako vam nisu ništa rekli u rodilištu, vjerojatno se ne radi o nekom ozbiljnijem deformitetu, pogotovo ako vam ni pedijatrica ništa nije spomenula. Ali ako se brineš, pitaj za mišljenje ortopeda. Vjerojatno je ipak sve ok (do 5 mjeseci starosti biste sigurno uočili problem, da postoji).
(nisam medicinske struke, ali imali smo i još imamo dosta posla s Andrejevim stopalima, pa pišem po vlastitom iskustvu)
Tanja_b hvala.Ma baš sam danas ogledala njegove stopice.
Ponekad ih drži ravno a ponekad su onako savinute prema unutra kao kriška mandarine.Pa vjerojatno bi mi pedijatrica nešto spomenula s obzirom da mu svaki put gleda stopala.Svejedno ću ju pitati za to na sljedećoj kontroli,iako nam je ona za skoro mjesec dana.Zato sam se i bila zabrinula,a i malo me članak u bebama stresao.
Imam jedno meni jako važno pitanje.Meni jako bliska ženska osoba ima 35 godina ima problem u tome što joj je "dolje" izraslina koja joj je prije stvarala pritisak unutra no sad je to njoj počelo smetat i kad sjedi.Njen ginekolog ju je samo prije dvije godine pitao da li ima tvrdu stolicu i ništa drugo na što je ona neg. odgovorila.I na daljnjim kontrolama joj je uvijek bilo sve u redu...Tako da sumnjamo da je dr nešto vidio i prije dvije godine.Sada nas zanima da li to može bit opasno jer ju je dr tek sad poslao u dijagnostički lab. u Nemetovoj mislim.Uglavnom sumnja na nedaj Bože rak.Molim vas ukoliko ste upoznate s takvim slučajevima da mi pojasnite.Ona je udovica živi sama s dvije djece.A baka joj je bolovala od raka grliča.Puno Vam hvala unaprijed!
Pozdrav!Citiraj:
Gago prvotno napisa
Genska analiza je u redu,električni potencijal nosne sluznice još nisu radili...
Danas su dobili nalaze klorida u znoju-139.
Dr kaže da nema cf ali da nalazi nisu uredni.Beba je u zadnja dva tjedna dobila skoro 1kg otkako papa Pregomin uz ciku....
Može li mi netko objasniti ovaj nalaz klorida?
Je li moguče da se beba u maternici nagutala plodne vode i da je sve ovo posljedica toga.Plus što mi je sestra 72h imala trudove svako malo ali su čekali da pukne vodenjak...
A danas mi je šogor tek reko da je malena bila sva tmnoplava kad se rodila...
Pomozite mi! :heart: