Meni su vraćene 2 odlične blastociste,jedna se podijelila i rodila sam 3 zdrave cure.Postupak je bio u Mariboru.
Printable View
Meni su vraćene 2 odlične blastociste,jedna se podijelila i rodila sam 3 zdrave cure.Postupak je bio u Mariboru.
Lijep pozdrav svim "starim" clanicama rodinog foruma. Citam vas povremeno unazad godinu dana, ali tek sam vas sada odlucila ugnjaviti ne bi li mi mozda bilo malo lakse.
Vracene su mi 3 blastociste i pomalo sam u panici radi rizika viseplodne trudnoce. Naime, da sam mogla birati odlucila bih se na 2 (nadam se da necu pozaliti radi ovih rijeci kod vadjenja bete).
Analiziram period od punkcije do transfera i razmisljam gdje sam pogrijesila i u kako sam propustila trenutak "odluke". Naime, ne sjecam se da sam ikad potpisala vracanje 3 zametka (a ni suprug koji je papire prije punkcije ispunjavao zajedno samnom) a doktor i biologinja o tome nisu sa mnom razgovarali.
Citajuci forume (prije t.) i nakon razgovora s prijateljicom koja je nedavno prosla postupak, nametnuo mi se logicni zakljucak da o tome mogu odluciti prije transfera, kad vidim kako se embiji razvijaju. No, kad sam postavila to pitanje receno mi je da sada vise ne mogu jer se zametak ne smije unistiti. Cini mi se da to ne odgovara onom sto sam ovdje procitala. E sad, ili sam ja nesto potpuno krivo razumjela, ili je u medjuvremenu doslo do izmjena u zakonu ili su me debelo slagali... ?
evo da se i ja javim zadni ivf/icsi vraćena tri embrija to je bilo prošli mj pa eto...
Kadauna da to je još aktualno na VV
Evelyn73, gdje si bila u postupu? Koliko sam popratila, to ti ovisi od klinike do klinike - neki se drze toga da se sve oplodjene jajne stanice moraju vratiti (Golem je to nekoliko puta izjavio iako to u Zakonu NIGDJE NE STOJI), a neki to ne prakticiraju bas zbog cinjenice da to nije zakonski definirano...
frka, u postupku sam na SD... ovo mi je prvi u stimulaciji. Dva prirodna nisu bila uspjesna (1. beta=0; 2. spontani). Da li se netko sa SD sjeca detalja iz papira potpisivanih kod punkcije?
evo moje iskustvo, ako može pomoći: prošli put su mi vraćena 3 embrija- 1 blastica i 2 morule, ostvarena trudnoća-1 zametak koji se podijelio pa bili jednojajčani blizanci, završilo missed ab. u 9tt;
sad zadnji postupak mi opet vraćena 3-ovaj put 2 morule (klasificirane kao odlične) i 1 4-stanični (loš) pa ništa od trudnoće...
eto toliko od mene...:-)
...i nije se uhvatio ni jedan od 3 :(
Meni su vraćena 3 četverostanična embrija. Vidjet ćemo 02.12. da li se šta uhvatilo.
Prvi postupak IVF-ICSI vraćene sve tri na moj zahtjev. Dvi super osmostanične i jedna lošija. Primila se jedna , međutim spontani u 10 tt. Slijedeći postupak ću isto zahtjevati da vrate sve tri i svaki slijedeći također. Najveći blagoslov je da sve ispadne ok. Znam da je teško imati trojčeke , posebno na početku, ali moja želja za bebom je tolika da mi ne bi ni najmanje smetalo.:heart:
MARINA25, nije problem troplodnih trudnoca taj sto je "teško imati trojčeke, posebno na početku" već su trudnoće s trojkama JAKO, JAKO RIZIČNE! Zato je u ostatku svijeta koji, za razliku od nas, ima normalan zakon o MPO uobičajena praksa SET - transfer 1 embrija - upravo kako bi se izbjegle te rizične višeplodne trudnoće koje mogu biti opasne i za bebe i za mamu.
Ovo sto je frka napisala je izuzetno bitno i toga bi morala biti svjesna svaka osoba koja pristane na transfer vise od jednog embrija.
Najzalosnije od svega je sto nasi doktori umjesto da nas upozore na moguce rizike viseplodno trudnoce i odgovore od transfera veceg broja embrija, oni se valjda silom prilike (zakona) ponasaju kao da je transfer 3 embrija nesto najnormalnije na svijetu. Sto nikako nije.
Potpisujem u potpunosti, mada kad se oplode 3, a želiš vratiti 2, onaj jedan te više ne čeka u firžideru, već ga se baca, što je najžalosnije! Mislim da je teško odlučiti se kojeg transferirati a kojeg ne, jer možda baš taj najlošiji bude najuspješniji. Mislim da se tu žene prelamaju, kao što bi vjerojatno i ja! Sa svime što znam koliko su rizične troplodne trudnoće.
Dragoj vračena 3 embrija i evo u petak saznajemo da li se koji primio. :) Inače to nam je prvi ivf bio i kod dr. L. smo privatno. Također ni on nije ni jednom spomenuo bilo šta u vezi rizične trudnoće ako bi se sva tri primila...
Slažem se da je više plodna trudnoća rizična. Pričala sam s biologom na vv i on je rekao da je šansa da budu trojke jako mala. Mislim da je spominjao nekih ispod 3%.
Ja ni u jednom trenutku nisam dvojila koliko ćemo oploditi js.
Veće su šanse da mi se ni jedan na uhvati, nego da se uhvate trojke.
Ja sam u bolnici upoznala curku koja je 2 puta ostala trudna s trojkama, prvi put je lose zavrsilo prijevremenim porodom u 20. tt, a sad je valjda curka nadam se dobila svoje 3 curice jer je dogurala do 34. tt. Njena dijagnoza nema jajovode, a MMov spermio ok, mladi (cca 25 god). Oba postupka vodio dr. L.
u sva 4 postupka vraćen mi je 1embrij.a tako bi volila doživit da mi vrate 2,a za 3 da ni ne govorim.skakala bi od sriće:)
mozda je veca sansa da se ne uhvati niti jedan nego sva tri, ali sansa da dodje do troplodne trudnoce ipak postoji. samo na forumu vec imamo i nekoliko primjera gdje su vracena 2 embrija pa je i to rezultiralo troplodnim trudnocama jer se jedan embrij podijelio u jednojajcane blizance... a sto kada do takve trudnoce dodje?! mozes sjesti i moliti Boga da spadas u pozitivan dio statistike u kojem nece doci do tragicnih ili nepopravljivih posljedica... kao ova cura koju spominje bugaboo (ne znam otkud im hrabrosti ponovno vratiti 3 embrija).
i naravno da sve moze zavrsiti u redu - npr. nasa forumasica Strike je rodila 3 zdrave djevojcice. a s druge strane, nasa Osijek je svoje 3 djevojcice izgubila :( da bi poslije toga iznijela jednoplodnu trudnocu i dobila prekrasnu curicu. Denny su vracena 2 embrijaa pa je i to rezultiralo troplodnom trudnocom. na kraju je jedan plod odustao, a Denny je imala prijevremeni porod blizanki nakon komplikacija u trudnoci... sto bi tek bilo da su ostale trojke... na kraju evo i mog iskustva - vracena 3 embrija (inace mi je dr rekao da ce oploditi 3js s obzirom na moju anamnezu, ali da je slucaj drugaciji, nikako ne bi isao na 3 - na VV-u se sve oplodjene js moraju vratiti dok se na nekim drugim klinikama "visak" embrija baca (koliko god mi sutili o tome!)), u startu se 2 primila, vanishing twin sindrom i nakon jakooo komplicirane trudnoce moja cura ipak docekala termin. u nasem slucaju, da je bila samo blizanacka trudnoca, a kamoli troplodna, ne zelim niti razmisljati sto bi bilo... tako da bih sada na transfer 3 embrija pristala jedino nakon xy neuspjelih postupaka (ako i tada).
ovo sto nam je nametnuo ovaj zakon je sramotno i nedopustivo! vracanje 3 embrija ili bacanje "viska" jer se isti ne smiju zamrznuti! ma fuj!!!
tako da dobro razmislite... pogotovo mladi i oni s blazim dijagnozicama...
Je, je sve to stoji i slažem se.
Ja imam 35 godina i stvarno ne vjerujem da će se sve 3 primiti. Moguće je naravno. Sada su mi se igrom slučaja oplodile sve 3, a prošli puta od 3 se oplodila samo 1. Zato smo ponovo i išli na 3. Zakon je glup, jer da se embriji zamrzavaju sigurno ne bi pristala da mi vrate 3, a vjerujem da ni doktor ne bi htio.
Kakve sam ja sreće na kraju će mi se stvarno uhvatiti sve 3.
Ajme, M@att, znam da ste tužni i očajni, ali nije to baš samo sreća da se uhvate sva tri embrija, kao što je ranije rečeno - višeplodne trudnoće su uvijek bile i ostaju rizične trudnoće, rizične za plod(ove) ali i za majku, s toga se vani izbjegavaju single embryo transferom. Single embryo transfer ili transfer jednog embrija koji je odabran kao najperspektivniji nakon oplodnje svih jajnih stanica, ostatak se zamrzava........... Kod nas je sve nakaradno pa i sama srž IVF-a, oplodnja je dozvoljena ali samo maks. 3 j.s. i ako se sve tri oplode po razmišljanju našeg ministra (ne i izričito po zakonu) bi se sva tri embrija trebala i transferirati. Statistike pokazuju u Hrvatskoj porast i blizanaca ali i trojčeka nakon zakona, ali i koliko to god zvučalo kontradiktorono ujedno pad uspješnosti, procentualni pad trudnoća po započetim postupcima.................
Sreća da će uskoro izbori, sreća pa će i ovaj Ministar u zaborav, ali posjedice njegovog zakona još dugo neće iako Kukuriku ekipa obečava da će zakon mijenjati........... posljedice i štete su već učinjene, nažalost!
M@tt, držim tebi i tvojoj ženi fige da se beta ipak uredno dupla, pripremite se i na jedan i drugi scenariji............... sve je otvoreno, sve je moguće ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
i M@tt, koliko ste jajnih stanica dobili? PItam jer nekako brijem da Lučinger i Lana i dalje ne zamrzavaju neoplođene j.s. nego idu s manjim stimulacijama kako bi dobili manji broj jajnih stanica, kako bi što manje materijala "bacali", tako bar moj dojam, možda se varam.....................
ne, bojim se da za mene Hrvatska i dalje nije nikakva opcija dok god je ovakav zakon na snazi....... samo pitam... pratim cijelu situaciju u HR, borim se koliko mogu ove protekle 2 godine kako bismo se čim prije riješili ovog zakona....... no tek s promjenom vlasti i odlaskom Milinovića možemo se nadati nekom pomaku...
Lučinger i Lana su vrhunski stručnjaci, no i njih sputavaju zakonske okolnosti kao i sve ostale klinike bilo državne ili privatne u HR.
Ili treba imati ludu glavu kao mi pa se pouzdati kao kod lota na sreću. Išli smo po novom Zakonu, svjesni svega što donosi, također imali 3 embrija (od pet stanica) i srećom jedna beba je na putu. Srećom ovdje završava naš MPO put, presretni što smo očito dobro vozili slalom ovaj puta, doslovce.
uh...
nadam se da više neće raditi transfer 3 embrija.
još uvijek sam jako tužna kad se sjetim nedavog gubitka 3 beba naše mlade forumašice :-(
ja cu kratko...samo na crvenkapicino pitanje
meni su vracena 2..gotovo savrsena...endometrijum i svi ostali nalazi su bili da se samo pozeljeti moze...primio se samo jedan
mojoj kumi su vracena 3 onako...srednje kvalitete..svi su se primili...djeca su divna,prava .zdrava...mada oni u familiji imaju puno blizanackih trudnoca...bas puno...Mada su joj predlagali da kasnije makne jedan plod...posto je bas ona sitna zena,nezna..ali nije htjela...porodila se u 36 nedelji
tako da tu ima dosta faktora koji odredjuju koliko ce ih ostati..Bozije...sudbinske...nije vrijeme da se sad mozga o tome...bit ce ono sto mora biti
Ti se samo opusti...bice ono sto mora biti...samo se opusti
Zelim ti da sve bude kako najbolje treba biti....da budes najsretnija majka na svijetu