Meni je nezamislivo da ne povucemo kozicu koliko ide i ne operemo. Nista posebno, operemo s cistom vodom kad se tusiramo.
Nista na silu, koliko ide, ide... Ali da se te nakupine operu.
Pa mislim i odrasli muskarci to rade, zasto ne bi i djecaci? :?
Printable View
Meni je nezamislivo da ne povucemo kozicu koliko ide i ne operemo. Nista posebno, operemo s cistom vodom kad se tusiramo.
Nista na silu, koliko ide, ide... Ali da se te nakupine operu.
Pa mislim i odrasli muskarci to rade, zasto ne bi i djecaci? :?
ja moram priznati da sam zbunjena.
Sto ti nije jasno?
U jednom se manje vise svi na forumu slazemo:
Kozicu NE TREBA povlaciti na silu s namjerom da je prevucemo do kraja.
U drugoj stvari se ocigledno ne slazemo svi:
a) koliko sam uspjela vidjeti Samaritanka i Arijana promoviraju da se kozica uopce niti ne dira
b) odredjeni dio nas na forumu smo za to da se kozica normalno prevlaci dokle ide i da se piso normalno opere
Pa ti sad izaberi sto ti se vise svidja :mrgreen:
A jeste se iznatezale s pisom. :lol:
Mi nismo nikad nikakve naslage imali, imali smo pelene ali i dalje Noah zna gdje je piso i nateze ge i previse po meni. I na jednu i na drugu stranu. Pelene nemamamo vec godinu i pol ali nosi gacice. Znaci nenateze ga 24 sata dnevno ali je uspjeo sam prevuci. Nisam ga ucila ali valjda je skuzio kad bi mu ja jednom ili dva puta mjesecno to nategla prema korjenu.
Sve u svemu ja na to gledam ovako. Ili se moze nategnut ili ne. Nema izmedju i vjerujem da postoji neka dob do koje bi se to moralo prevuci. Zasad mislim da su sva djeca o kojoj smo ovdje pricali jos mala i nema jos uzbune.
ja sam iz skupine b):)
ali, još uvijek se taj naš pišo ne može pomaknuti:)
zapravo, kožica.
a kad je ja malo čačkam (mrvicu u vodi) vrh pocrveni pa se ja prestrašim.
a što se tiče pelena i stiskanja i svega toga....
m. ima pelene, ali dobar dio dana provodi bez pelene. nekad ga poteze, a nekad ne. ako ima bolju igračku i zanimljiviju, pusti ga da spava....
Ništa ja ne promoviram, molim lijepo :lol:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Nemam dovoljno znanja o potezanju, natezanju, drž-nedaj...
Čak se ni stručnjaci ne slažu, pa zašto bih ja imala neki čvrsti stav :/ Iznjela sam samo svoja opažanja. A što se tiče pranja, kožicu nategnem u kadi ali ne sapunam/perem glavić posebno, što voda skine to je to.
tako i miCitiraj:
Arijana prvotno napisa
tanjaa, tako je bilo i nama, do prije par mjeseci ništa se nije dalo povući,
samo mala rupica na vrhu.
Kada sam probala malo jače povući isto tako bi mu se zacrvenilo, pa sam brzo odustala od toga i bila ljuta na sebe što sam uopće pokušavala.
Jedam dan mu je samo skliznula preko vrha glavića, ne do kraja, a da nisam ni pokušavala povući.
Nadam se da će tako i dalje... kada bude vrijeme samo se odlijepiti.
i mi :)Citiraj:
andrea prvotno napisa
makka, hvala ti puno, tvoj post mi daje nadu :love:
Tanja, pa ja sad gledam tvoj potpis i vidim da je Matija stariji samo mjesec dana od mog N.
Ja mislim da se mome N. jako rano kožica prevukla, ali i da nije ne bi se uopće zabrinjavala. Mali od sestre ima malo više od 2 godine i još uvijek ne može prevući skroz preko glavića, ali napredak je konstantan a to je bitno, a proces zna trajati godinama (mislim do 4-5g) a da se smatra normalnim.
:lol: Vidis kak je nezgodna ova komunikacija na papiru...Citiraj:
andrea prvotno napisa
Ja sam shvatila tvoju recenicu "pranje pishe kao pranje ruku" u stilu "hm.. ja ne potezem ruku niti nogu kad je perem, to onda znaci da ni ona ne poteze malom pishu kad se kupaju" :lol:
Pa dobro si shvatila to kao ruku, nogu.. bez potezanja, ali sam napisala do 3. mjeseca.
A sorry, nisam ocigledno detaljno citala :oops:
A zasto bas do 3 mj ne, a poslije da?
Mislim da je ovdije zbunjujuce za mnoge:
1. SMJER POTEZANJA KOZICE OD STRANE DJETETA - ZNACI OD KORIJENA; A NE PREMA KORIJENU
2. NEPOTREBNOST POTEZANJA KOZICE OD RODITELJA AKO TO DOZVOLE DJETETU OD RODENJA
3. PELENA KAO UZROK PROBLEMA
4. POTEZANJE KAO UZROK PROBLEMA
Ancica mi imamo bas ovaj kupus razmisljanja zato sto vecina roditelja ne zna.
Njima ne zamjeram, ali kad vidim kako ih setaju pedijatri onda tu nesto u citavoj koncepciji terapije i savjetovanja ne stima.
Moje osobno otkrice u Karlovom bezpelenastvu je bio SMJER POTEZANJA KOZICE koji ne odgovara nasoj predozbi i to zelim prenijeti drugima da bar pokusaju djetetu dati priliku.
Nepotrebno nas je grupirati tko kakvo misljenje zastupa jer moje misljenje nije svedeno samo na DIRA ili NE DIRA KOZICU prilikom kupanja. E kad bi to tako bilo sablonizirano onda bi fakat bilo lako, a nije ipak tako jednostavno.
Ako se moj mali decko sam nateze onda ja nemam sto tu traziti. Ako on to ne radi jer ne moze zbog pelene ili navike da to radi netko drugi kao kod Josie onda mogu nastupiti problemi.
Put kao izlaz iz tih problema moze biti jedino vidljiv ako trazimo greske u drzanju doticnog djeteta, a one su sigurno prisutne. Jednostavno mi je tesko povjerovati u toliki postotak ANOMALIJA. Mozemo i mi drugim putem, traziti lijecnicku pomoc itd.
Mislim da je jednostavnije ostaviti deckica od rodenja par sati dnevno da se igra sa svojim penisom nego da se poteze u krivom smjeru!!!
Onda fakat nije bitno kad se odvoji glavic od prepucija jer ce se on dogoditi kad tad. Otvor ce biti elastican i spreman na prilagodbu i svima dobro.
ovako nekako i ja razmisljam.Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
nakon sto su sergeju prije 12 godina nasilno i bez pitanja prevukli tu kozicu, ja ne dozvoljavam niti jednom pedijatru da takne zacha. smrznem se kada se sjetim problema koje sam imala sa sergejem zbog nasilno prevucene kozice - uzasan strah od pisanja, pa smo zavrsili na hitnoj jer nije piskio jedan dan i vristao je itd itd... da vas ne zamaram.
mislim da slijepljena kozica ima svoju funkciju posebice za vrijeme pelenastva.
Ne razumijem kako si uspjela zaključiti da je moje dijete naviklo da mu netko drugi navlači pišulinca, pa iz istog razloga to samo ne čini, ali se definitivno ne slažem s tobom, a svoje dijete znam bolje nego itko, stoga te molim da ne primjeruješ na nama.Citiraj:
...navike da to radi netko drugi kao kod Josie
ono na što se jakov eventualno mogao naviknuti je ovo:
i to je ono što mi radimo od rođenja.Citiraj:
A što se tiče pranja, kožicu nategnem u kadi ali ne sapunam/perem glavić posebno, što voda skine to je to.
slažem se s tobom oko prevelikog broja "anomalija" ali smatram da nigdje u svom postupanju nisam pogriješila.
Kakve veze sad Ancica imas s ovim topicom. :lol: :lol:Citiraj:
samaritanka prvotno napisa
natasa, lako se tebi smijati kad je tvoj noah izvukao pišu :lol:
a ja kao i momze 8)
nisam dirala ni kod starijeg,a ni sada kod Filipa .a niti ne namjeravam
ma zabunila se samaritanka, na anchie76 je sigurno mislila
Ja sam sa svojim L.prošli mjesec bila kod urologa da mu potegne kožicu,jer je kod njega bilo slijepljeno samo s jedne strane. Sad više nemamo nikakvih problema. Sutra bude imao dvije godine,bez pelena je 5 mj.i mogu reći da se situacija znatno popravila kako smo skinuli pelene.Čak se jedan dio toga zaljepljenoga sam odlijepio,ali ja nisam htjela duže čekati jer je moja sestra sa svojim malim imala velike probleme i završili su pre kirurgu.I da,dira si ga,ali navlači od korijena(dakle,prema dolje)a ne onako kako to rade velike bebe :mrgreen: (mislim na naše mužeke)
Ma istina, ja ancicu i anchi nazovem isto, a ancica nema veze s ovim.
Recimo sad bi bilo zanimljivo znati jos nesto.
Josie, jesi li ga kupala svaki dan, svaki drugi dan, jednom tjedno?
Jesi li koristila kakvu mast u ingvunalnom podrucju?
Josie, zapravo sam se zbog tebe ovdije raspisala. Ti si mi zapravo bila neka vrsta inspiracije i nije mi na kraju pameti bilo necim uvrijediti. Ako jesam, zao mi je. Nije mi bila namjera.
Htjela sam samo neke stvari razgrnuti, eto...
Neke uobicajene stvari koje radimo dnevno ipak nisu u svakoj familiji iste i tu mogu nastati problemi, a svi na prvi pogled zvucimo isto. Problemi su danas vrlo cesto NIJANSIRANI.
Znas problem je uopcavanja nekada na forumu, medutim nitko od nas ne zivi isto, ne drzi djecu isto, pa i djeca ne mogu biti ista plus naravno genetika. Medutim neka opcenita FIZIOLOGIJA postoji koja nas zapravo sve povezuje. Takoder postoje statistike koje su opce poznate.
Recimo: Koliko zena danas koristi jednokratne pelene. Odgovor : Vecina!!!
Koliko ih koristi platnene plene? Odgovor: Zasigurno manje!!! Koliko je bezpelenasa u naprednijim drustvima? Malo, skoro da ih ni nema.
Ili ovo:
Koliko je onih koji kupaju bebu svaki dan u kadici? Nekada ih je bilo jako puno, sada ih je nadam se manje. Koliko ih kupa jednom tjedno? Manje ili puno. Nadam se manje od prve skupine? Koliko ih kupa jednom u mjesec dana? Sigurno jako malo. Koliko ih samo brise s mokrom krpom? Jako malo.
Eto to je moje misljenje.
Ako se kupa svaki dan i poteze kozica u krivom smjeru samo malo plus nosenje pelena, to ti je 365 puta u godini pa racunaj. Ako radis to svaki drugi dan onda je to polovica od ovog broja, a ako radis svaki treci onda je trecina. To je znacajna sila kad se zbroji koja je jos ovisna o finoj ili gruboj motorici onoga tko to radi, a ja iz iskustva znam da se to razlikuje od zene do zene zapravo od covjeka do covjeka, ovisno cim se ti ljudi u zivotu bave, a da se fina motorika vrlo brzo gubi uslijed puno jace grube motorike dodatno ide uz to. Sjecam se jednog kirurga za krvne zile sa visegodisnjim iskustvom koji mi u jednom razgovoru i to potvrdio i rekao:" Najgori mi je prvi dan na poslu nakon 2-3 tjedna godisnjeg odmora." kad je on intezivno doma na svom traktoru.
Hocu reci da je potezanje kozice s vise strana upitno:
a) krivi smjer
b) ucestalost
c) fina motorika onog tko to radi najcesce
d) fina motorika onog tko to radi u zamjeni uobicajene osobe
f) duzina trajanja potezanja
Uglavnom negdje KVAKA postoji, ako se ne radi o anomaliji.
Potezanja pa niti prilikom pranja malih beba nije naivno kako zvuci zato sam pokusala objasniti sto mislim.
Jos jednom nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, dapace obrnuto.
Jos uvijek mislim da mu trebas pokazati sto treba raditi, ali promjeniti smjer jer ce mu to zasigurno biti shvatljivije.
Na kraju ces ti napraviti kako hoces. Zelim ti sve najbolje na tvom putu rjesavanja ovog problema.
ma sve je ok, samaritanka.Citiraj:
Josie, zapravo sam se zbog tebe ovdije raspisala. Ti si mi zapravo bila neka vrsta inspiracije i nije mi na kraju pameti bilo necim uvrijediti. Ako jesam, zao mi je. Nije mi bila namjera.
malo sam se uzrujala što si tako naprečac zaključila.
vidim da se trudiš pomoći oko ovih problema i tu te podržavam.
ali u svom novijem postu sam napomenula kako je naš problem nestao i da je sada sve ok.
jedino što jakov nije zainteresiran za samostalno natezanje pimpaća, ali to doista ne smatram problemom.
prije ili kasnije će mu i ta stvarčica postati zanimljivijom.
L. mi ima 6 g. Kad je bio manji kožicu smo po preporuci pedijatrice potezali svaki put nakon kupanja, naravno koliko ide. Međutim, pri jednoj kontroli pedica mu je kožicu previše nategla i dijete se prestrašilo jer ga je zaboljelo i od tada mi više nije htio pustiti da to nakon kupanja činimo. I dan danas vodimo borbu oko toga.
Problema nikakvih nismo imali što se tiče bilo kakvih upala, crvenila, peckanja itd. Muči me to što kad ga uspijem nagovoriti, kožicu nategnemo koliko ide al glavić se ne nazire odnosno po mojoj procjeni fali još par milimetra do njega, ali L. više ne da jer ga boli. I sad, da li će on sam uspjeti potegnuti kožicu preko glavića a što mi se čini da neće jer je strašljiv, ili je vrijeme da se obratimo pedijatru ili nekom drugom. :?
uf, ima dosta toga o pisonjama al ne da mi se sve citat, jer sam malo zabrinuta...
uglavnom, napravila sam glupost! jucer navecer sam mu isla prevlacit kozicu, da mu ocistim malo, ali on se ritao non stop i bio nemiran, a ja sam htjela to ocistit, tak da smo se natezali i sto puta sam potegla i malo ga ozljedila!
nije bilo krvi ali je danas cijeli dan crveno! sta to znaci i ima li mjesta panici... zabrinuta sam :(
ne brini. tako je bilo i nama. ja išla kod pedijatra. samo mi je rakla da mažem antibiotskom kremom npr betrionom dva puta na dan.
tako smo i učinili. drugi dan ko da ništa nije bilo, samo sad više ne mogu toliko navući kao prije, pa me pomalo i strah sad slijedećeg pregleda kod nefrologa, jer on nije nježan. prošli put ga toliko potegnuo da je išla krv :evil: sva sreća da se ništa nije priljepilo
jesam li ja jedina mama koja to ne radi? :?
Marta nisi jedina
ja niš ne diram, a kakve čujem priče najrađe ni ne bi...posavjetovat ću se s pedijatrom :/
I ja sam mama koja to ne radi. Nadam se da ćemo ostati izvan tog problema.
ja malcu prevučem 2-3 puta kod kupanja...ide skroz od njegovih 14 mj....sad si on to sam navlači kod kupanja, kod pišanja i sam čisti...mene nekad zaboli koliko ga on navuče :)
Bogu hvala na ovom forumu i ovoj temi... sad mi je kamen pao sa srca.
Naša pedijatrica nam je rekla da svaki dan i pri svakom prematanju trebamo kožicu vuć na dolje i to čim više,
a pogotovo kada ga kupamo, pod vodom to ponovit više puta.
Kaže još "Ma, i ako ide krv, to je sve normalno" a meni se diže kosa na glavi. Zvuči grubo i divlje, i ne kanim to tako radit.
Kod prematanja mu samo malo pogurnem koliko ide da počistim i to je to.
Ne sviđa mi se ništa što mora ić na silu.
Meni su još dok smo bili u bolnici bili rekli da počnem lagano s navlačenjem, ništa na silu koliko može može... Tako sam lipo svaki dan po 2 puta navlacila i cistila ono bijelo i u roku od 5 miseci malome kožica normalno ide preko glavića. Nije se ništa bunija kad bi mu to radila znači sve u granicama. Redovito mu prebrišem glavić s vaticom i vodom i zasad je sve u redu. Po mom mišljeni, a fala Bogu svak ima svoje, bilo bi bolje polako ga od početka navlačiti nego čekati 3. godinu jer je upitno hoće li mu se kožica navuči sama od sebe ili ići na kirurške zahvate. Svaki pedijatar ima nešto svoje, ali ipak napravite kako mislite da je dobro za vašu bebu :-)
mom je klincu muž pred neki dan prevuko mali je 17.5mjeseci, par dana ga je peklo dok je pišal, ili slučajno kad je popišal gače
Eh sada ni ja nisam dirala dok je bio beba, pa samo sada u mukama, ne prevlaći se, bili kod urologa i on mu prevukao a malac od 7 god. zavrištal ko blesav, sada prevlačimo svaku večer nakon što 30 min sjedi u toploj vodi. I mažemo kremom gore ima crveni vijenac i stalno se čoha.
Mi nismo nista dirali, ali je malac imao jako puno prilika setati gol i sam natezati pisulinca koliko god zeli.
vidiš moj veliki klinac nikad nije ga natezal, a hodal je više gol nek obučen u životu, mali vidi kad je u kadi da se tu nekaj migolji i ponekad primi
mi smo mu kao malom samo malo oprali, ništa na silu već koliko ide da bude čist. sad si ga sam nateže dok se kupa i ide već dovoljno, skoro do kraja, ništa ne forsiramo.
ja ne znam šta bi,nismo mu prevlačili,jer ima nepuna 3 mj.meni se to čini stvarno prerano.
s 2 mj. mu je ped. malo,a prošli tjedan na kontroli opet.sve je bilo ok,ali se dan poslije zacrvenilo.meni je tak bed to uopće dirati,jer mislim da je ionak osjetljivo i još samo fali da se inficira.crvenilo je prošlo.
iako nam je pedica skroz ok,meni se to sve čini nekak pregrubo,kak je samaritanka napisala ovisi o finoj motorici osobe :mrgreen:
sad smo mu počeli kod kuće svaki dan koliko ide,jednom dnevno,valjda će biti dovoljno. ne želim da ima poslije probleme,ali ne želim ni traume od bolnih iskustava.
Mi smo bili prije 3 tjedna na dječjoj kirurgiji na Rebru.
Njihov je stav ne prevlačiti. To je fiziološki i oni si to do puberteta sami razrade.
Jakovu se doduše upalila kožica pa je nažalost doživio nasilno čišćenje i prevlačenje :(, ali i nakon toga mi je na kontroli rečeno da se to ništa ne prevlači.