Peterlin prvotno napisa
Paaa, moram priznati da već dugo nije bilo potrebe za nekim kažnjavanjem. Moj 10,5 godišnjak je sad u četvrtom razredu, staloženo dijete, uredno brine o svojim obvezama, uredno si grije ručak u mikrovalnoj jer dolazi doma 2-3 sata prije nas (kako koji dan).
Ako nešto propusti ili ne napravi (to su sitnice tipa prljavo suđe na stolu u kuhinji, raskraman pisaći stol, cipele nasred hodnika) ne radimo drame, nego blago opomenemo. Primijetila sam da se stidi radi toga, to je dovoljno... Treba ga podsjetiti da obavi svoje (vježbanje instrumenta, pospremanje stvari) ali ništa bitno. Gotovo svaki dan dočeka nas s napisanom zadaćom. Nema on neku klapu s kojom bi haračio, njegovo društvo je u glazbenoj školi, u knjižnici i slično. Nepodopštine radi gotovo isključivo s bratom, ali za to trebaju imati publiku. Kad su sami doma, nema nikakvih problema, iako gledamo da to ne bude često.
Kazne baš i ne primjenjujemo, osim ako se kaznom može nazvati uvjetovanje poželjnog ponašanja (televiziju se može gledati tek kad se odradi njemački) ali u biti, ne treba više. Dijete je odavno naučilo da se obveze obave prve, a zabava ide nakon toga... Dobro upravlja vremenom (za razliku od mlađeg brata koji se još zna "pogubiti") i čovjek se može potpuno osloniti na njega. Baš razmišljam kad smo ga zadnji put ozbiljno kaznili pa se ne mogu sjetiti... Češće se koristimo pozitivnim motiviranjem: "Ako napišete zadaću nakon škole i odsvirate što treba, tata će vas odvesti u HG Spot pogledati računalo uronjeno u ulje". To nekako bolje funkcionira. Djeca se jako trude (naročito stariji) da izvrše sve što treba i to za sada ide dobro.
Eh, sad sam se sjetila i kako se mlađi posramio kad je nedavno zaboravio otići na solfeggio... To uvijek pali. Otišla sam s njim profesorici da se ispričamo za nedolazak. I on se posramio, mislim da je to bilo prvi put da vidim kako je djetetu iskreno neugodno zbog propusta koji mu se dogodio. Nema potrebe da ih nešto posebno kažnjavamo. Oni su odaaavno naučili što se od njih očekuje. Sad to već počinju sami od sebe očekivati. Uspjeh i pohvala djeluju bolje od kazne. AKo kazna ipak treba, to je oduzimanje privilegija.