vissnja prvotno napisa
Ja uopste ne razumem o kakvoj sramoti pricate i koga molite za pomoc? Pa kad je moja mama bolesna, kad ih smlati grip ili nesto, naravno da joj skuvam/opeglam/pomognem sta treba. Svekijima smo MM i ja letos krecili kucu. Moju baku redovno obilazim, nosim joj skuvano, izvedem je u setnju, idem u dom zdravlja po upute, vozimo je kod doktora. I kad god meni treba (bilo da sam se porodila, bilo da mi je dete bolesno i sama sam sa njom kod kuce, bilo da sam ja bolesna, bilo da je MM na putu pa sam bez auta...) neko od njih ce mi uleteti za sve sto treba. Pa cak iako je sve OK, mama mi ponekad pomogne, zasto da ne?
To ne znaci da MM i ja ne radimo po kuci, da on ne zna/nece.... I on vozi moju bolesnu baku kod lekara, pomaze mom teci da unese drva, svekijima isto pomazemo (iako su u drugom gradu) i oni nama pomazu...
Veliki potpis.
Svoje prvo dijete sam rodila u jesen 91., bez struje i vode, pod granatama i ostalim strahotama rata. Imala sam nepuih 20 godina i najnormalnije nam je bilo da prihvatim pomoć, najviše
svoje mame kojoj nikad nisam stigla zahvaliti jer je iznenada umrla kad je moj sin napunio 2 god. Dan danas me boli kad se sjetim koliko je ljubavi imala za svog unuka i žao mi je što nije mogla duže uživati u njemu i kasnije u svojoj unuci koju nikad nije upoznala. Moj tata i drugi baka i djed su im također pružali ogromnu ljubav i pažnju i smatram da dijete s viškom pažnje i ljubavi mogu samo profitirati.
Žao mi je kad vidim kako se neki mladi roditelji namjerno izoliraju i smatraju da je njihova briga jedina adekvatna i dovoljna za dijete. Naravno da sad ne mislim na one poremećene obiteljske odnose i neko pretjerano uplitanje u roditeljski odgoj, ali smatram da treba djetetu omogućiti od najranijeg doba povezivanje s bakama, djedovima i ostalim članovima obitelji.
Posebno sam alergična na onu sve češću izjavu "sebi smo rodili dijete" koja mi zvuči tako egoistično kao da je dijete nečije vlasništvo.
Oprostite ako sam koga nehotice povrijedila jer mi to nije bila namjera, ali i mi ćemo valjda jednog dana imati unučad i mislim da nitko ne bi volio da se jednog dana kod svoje vlastite djece osjeti nepoželjno i odbačeno.