:sluuuurp:
Printable View
:sluuuurp:
A bome i sarma u Italiji postaje problem - ne mogu nabaviti glavicu kiselog kupusa - imaju kiseli kupus, ali ga prodaju narezanog na kockice.
Pitale me frendica Talijanka za recept, bas sam joj u ponedjeljak dofurala za prvu izvedbu Fant za sarmu i kiseli kupus u glavici.
Ja, kad se je bas jako zazelim, narucim od mame. Ionako mi ju nitko ne radi tako dobro. :heart:
Kod mene samo kiselo zelje... ribano. Ali probat cu ovu laznu sarmu. Par smrznutih pravih cuvam za crne dane. :mrgreen:
Sarmu kuham dan prije Badnjaka, a možda i dva dana prije. Obično je to količina za cca 25 komada pa podijelim da ima i za Novu.
Sastojci:
Najveća glava kupusa (oko 2,5-3 kg)
2 kg krupno mljevenog mesa 2/3 junetine i 1/3 svinjetine
jaje
2 kašikice soli
na vrh noža sode bikarbone
malo korice limuna (ubije teški vonj kupusa)
pešt od 10 dkg bile slanine i 7-8 češnjeva bilog luka
10 dkg sitno sjeckane pancete
malo muškatnog oraščića
Smjesu izmiješati i puniti dobro oprane listove. S listova prije odstraniti debeli dio. Ostatak glave izrezati na trakice, dobro oprati i poslagati oko sarmi. Dodati okolo komade sušene glave i suhe dimljene kobasice. Sve posuti sa crvenom paprikom i paprom u zrnu. Kuhati 2,5 - 3 sata na lagano.
Samo da kažem da je sarma moje mame definitivno NAJBOLJA :mrgreen:
I za to imam jake argumente - kod nas u selu je običaj "hodanje po kućama" za vrijeme blagdana, i to ide tako da se počne u jednoj kući i onda domaćin pođe sa družinom dalje i sve tako od kuće do kuće, a skupina je sve veća. Kuću moje mame uvijek ostavljaju zadnju i traže samo da im se napravi sarma. Svi samo o njenoj sarmi pričaju i nikada je nije dovoljno. Koliko god ona skuha, sve se pojede :mrgreen:
Znam da je ona uvečer priprema i da se kuha do sutradan oko podne. Pravi je i sa kiselim i slatkim kupusom, ali meni je najdraže kada obari kupus u sirćetavoj vodi, eeee to joj je glavni tajni trik. Znam da u meso stavlja miješano junetinu i svinjetinu. Isto tako, nikada ne stavlja previše riže, ona radije dodaje vodu u smjesu mesa i povrća dok joj meso ne omekša pod rukom. Koliko je smjesa mekana pod rukom, toliko će biti mekana i za jesti. Nikada ne dinsta..
Ma baš ću je pitati točan recept i postupak i staviti ovdje!
Sarma moje mame je prefina... :zaljubljen: a sad i mi radimo po njenom receptu. Miješano mljeveno meso - svinjetina/junetina, pola-pola, 1 kg. Dinstati sitno nasjeckani luk (2 glavice) na ulju - mješavina maslinovog i suncokretovog, da jako omekša, pred kraj dodati 3 režnja sjeckanog češnjaka, kratko prodinstati (samo da češnjak zamiriši). Meso posoliti po ukusu i zaliti s 2 dcl kipuće vode (jaje ne stavljamo) i promiješati. Dodati luk s češnjakom, malu žličicu crvene mljevene paprike (slatke), papar i 2 dcl riže. Dobro izmiješati rukom. Nadijevati listove kako je opisala Beti. :-)
Na dno staviti rezano zelje, zatim slagati sarme u vijenac uz stijenku lonca da u sredini ostane rupa veličine šake. Veće sarme na dno, manje na njih. Gornji red prekriti rezanim zeljem. Zaliti vodom, ali da ne prekrije gornje rezano zelje. Kuhati sat i pol s povremenim protresanjem lonca. Nakon sat i pol napravim zapršku - mješavinu maslinovog i suncokretovog ulja s 3 čajne žličice zobenog brašna (ili bilo kojeg drugog) i pasiranom rajčicom po ukusu. Zapršku ulijem u rupu u sredini i izmiješam kuhačom. Nakon toga kuham na laganoj vatri još sat vremena.
Stvarno je :mljac:
Evo mog recepta:
- 3/4 mljevenog mesa (junetina i malo svinjetine),
- kapula (crveni luk),
- luk (češnjak)
- kupus
- lovorov list
- riža.
U meso stavim crveni i bijeli luk, petrsimul, rižu, sol i papar, malo slanine na sitno, malo crvene paprike. Zamotam u listove i položim u lonac. Na dno lonca stvim par listova kupusa. Zalijem vodom, dodam, lovor, par zrna papra, par češnjaka cijelih, , pospem malo praprike, i malo pome iz tube (konšerva- koncentrat rajčice). Na vrh suhog mesa (rebarca), a sa strane malo slanine. Krčkam cca 1 - 1,5. Ostatak kupusa listova izrežem na sitno i stavim u lonac na vrh.
Sutradan naprvim zapršku na dio koji ćemo konzumirat taj dan, a ostalo zamrznem bez zaprške.
Neki stavljaju jaje ali meni se ne sviđa kad su tvrde. Volim da je sve raskuhano i raspadnuto.
Nasla sam ogulinsko zelje na internetu i sad imam 27 preodlicnih sarmica.
aleksandra70vanja
gleda moj Ivan u tvoj avatar i kaže - ova krade psiće
razvalila sam se od smijeha
nemam pojma o čemu se radi
off topic
Imam samo ribano zelje i sutra neke nadam se nezahtjevne goste
E sad do sad sam znala raditi lažnu sarmu ko složenac, sad sam vidjela neku metodu u kojoj se rade kupčeki zelje+meso+riža i zalije s tekućinom i tak kuha/ peče u pećnici jel neko radi tak? Koja je fora
Ipak je bio sarma složenac ok bilo i kuhanih kobasa, sira
Ali sarma je prošla super
Budem idući put vidla zti sa kupčekima