Meni je puno pomoglo što sam prestala širiti palac kada bih ga primila na ruke - baš ga jučer nosim i skužim kako još uvijek držim palac skupa s ostalim prstima!
Probajte ih više nositi u maramama/slingovima, a malo manje baš u rukama....
Printable View
Meni je puno pomoglo što sam prestala širiti palac kada bih ga primila na ruke - baš ga jučer nosim i skužim kako još uvijek držim palac skupa s ostalim prstima!
Probajte ih više nositi u maramama/slingovima, a malo manje baš u rukama....
Isuse Boze!I ja sam isto hodala 8 mj sa skupljenim palcima. Uzas. I bilo je trenutka kad bi zaboravila, rasirila, i bum, pukne te bol do mozga! :cry:Citiraj:
la_mama prvotno napisa
Meni nošenje ne predstavlja problem. Uglavnom je nosim na podalkticama oduvijek, a ne zbog boli. Dizanje bebe mi je muka, a to ne mogu bez šake. Bez obzira trpam li je u maramu ili ne. Također se nastojim kontrolirati da palac koristim čim manje ili zajedno s ostalim prstima.
[quote="Olivija"]
Probajte ih više nositi u maramama/slingovima/quote]
Staviti maramu oko sebe, pa dijete unutra, pa jedan kraj marame ispod jedne noge, a drugi kraj ispod druge, zavezati cvor iza ledja, ispraviti majicu koja se podigla.....toliko sam se preznojila i namucila da mi je prisjela marama. To je nemoguca misija ako je DQ na obje ruke.
hm... ja sam bebmbu nosila u pouchu - otvoriš, metneš - k'o mačka u vreću!
Ali suosjećam drage s vama. Kako čekam još jednu bebu pribojavam se nastavka i moje priče :/
Ma mislila sam i ja uzet sling. Nešto jednostavno, baš za to nosanje po kući da malo oslobodim ruke. Samo je problem što ga nikad nisam nosala u slingu ili marami, uvijek na rukama, i bojim se da će mi leđa stradati.
Nego zanimljivo je kad mi se ta bol javila - dok je on bio još mala beba, s 2 mj. i dok još nije mogao stabilno držati glavu. Valjda je u tom pridržavanju glavice palac postao preopterećen, i eto sve krenilo naopako.
Mislim da je riječ o kombinaciji nesretnih okolnosti: ja npr. imam predispozicije za takvo oboljenje jer mi je već pred nekih 5-6 godina dijagnosticiran "Carpal Tunnel Syndrome" zbog upotrebe kompjutera (miša). Od tada malo koristim lijevu, malo desnu ruku, radim neke vježbe (kad se sjetim), i to držim nekako pod kontrolom. A riječ je zapravo o istim tetivama i vjerojatno nedostatku mjesta u zglobu kada se one uslijed napora šire...
i evo ga opet :/
baš sam pomislila na to kad sam vidjela tvoje ime na topiku, jao, bojim se da i mene čeka isto po drugi put, ni sama ne znam kako da se pripremim
jel isto ili gore?
školjkice pojma nisam imala da si trudna ČESTITAM :D
hm, palac definitivno manje boli, vjerovatno zato što manje dojim nego s vidom (Bruna baš ne ljubi cicu, ali još uvijek "plivamo") a i štedim ruku a zbog tog poštednog ponašanja počinje me ubijati rame (sada me ta bol dovodi do ludila)
Aiii, znači i mene čeka :roll:
olivija :/
meni je bilo prvih 6 mjeseci koma, i onda kad sam dobila mengu nekako je prošlo, kod mene ima veze i sa hormonima,definitivno a saznala sam da imam u obitelji dosta zena s tim problemom
ja u trudnoći nisam imala bolove, a neki već onda osjete prve tegobe
Moja ruka je OK. :bouncing: Prošlo je do sredine 9. mjeseca, što znači da me palac bolio 5 mjeseci.
Može li se DQ vratiti kada jednom prođe (bez nove trudnoće)?
mislim da neCitiraj:
blis prvotno napisa
(e još bi mi samo to trebalo)
eve ga opet.... :cry:
uf, ja da kucnem ovaj put nista, a evo priblizava nam se 6 mjeseci
po kuci se stvarno malo nosimo, ako je nes duze odmah u sling, a vani smo u marami, tako da u biti uopce ne nosim na rukama, a malo tu i tamno osjetim laktove.
A nije ni laka-skoro 9 kila
u istoj mjeri kao i prvi put?Citiraj:
Olivija prvotno napisa
meni se nekoliko puta najavljivao ali tih dana bi stavila stezin i sutra dan bi sve bilo OK
Na svu sreću manje: odmah masiram, štedim ruku, skupljam palac...
I mene opet napalo, ovaj put isto cca 4 mjeseca nakon poroda. Odmah sam počela piti Calcimed kao i zadnji put dok simptomi još nisu eskalirali. A bila sam tako sretna jer sam mislila da me mimoišlo.
dajte molim vas recite mi jel moguće imati to isto a da niste trudnica/dojilja?
muku mučim sa istim problemom (desna ruka u pitanju) već više od pola godine, nosim steznike,išla na namještanje tetive....
jutros sam umirala od bolova kad sam se probudila...
a kako sam svako malo na novom ivf-u ne želim snimati ruku, ne znam šteti li jer sam uvijek potencijalna trudnica (glupo zvuči,ali tako je)
Pinky, mislim da je moguće.
hvala cvijetak, malo sam guglala i informirala se. dakle nije nužno povezano sa porodom/dojenjem. i vjerujem da je to ono što i ja imam, na žalost
Pinky, drži se i skupljaj palčeve :).
Podižem temu (da se požalim ako ništa drugo). Ortoped kaže da je riječ o bolesti majki, tj. mother's wrist iliti DeQuervainov sindrom. Brzo nakon poroda upalila se tetiva na lijevom zglobu (malca sam uglavnom nosila na lijevoj ruci dok sam desnom radila po kući). Kako je ortoped preporučio poštedu tog zgloba, prebacila sam aktivnosti na desnu ruku i sad su mi upaljene tetive obaju zglobova :-(, tj. imam po kvrgu na svakom zglobu. Najveći mi je problem noć jer se maleni u zadnje vrijeme budi svakih sat i pol, a ja ga od boli ne mogu odmah podići, slijedi neutješan plač i onda nunanje da ga umirim, i u tom začaranom krugu sa zglobovima je sve gore.
Zanima me je li vam pomogla konzervativna terapija, tj. led i pošteda (koliko je to moguće, pokušavam ga podići na podlaktici), tj. je li moguće proći bez fizikalne terapije, i mogu li koristiti Deep relief dok dojim?
Nemoj forsirati toliko drugu ruku - jer ce ti i ona stradati. Meni je na kraju pomoglo samo posteda (nosenje u slingu umjesto na rukama) i mjesec dana fizikalne (struje, led, uzv i jos nesto, ne sjecam se sto)
voltaren je malo pomagao ali ne previse.
Moj glavni savjet bi ti bio da ne cekas nego odmah svojoj doc opce prakse po uputnicu za fizijatra, dok se stvar ne razbukta, bebu obavezno u neku nosiljku a ne na ruke i cim prije na terapiju. Meni je pomogla ali dok sam si priznala problem, pa cekala da prodje, pa ljeto...uglavnom beba je vec imala 10 mjeseci znaci bezveze sam se patila dobrih sest mjeseci s tim.
Povrsno citam. Sad tek vidim da je vec obostrano :(
Terapija, posteda, bebu u krevet pored sebe da je ne moras dizati po noci. Nema brzog rjesenja
:inaniz:
ja bi na tvom mjestu:
- narucila se kod fizijatra da dobijes fizikalnu terapiju. Nema veze sto je beba mala, organiziraj se da ides u 7 ujutro ili kad je netko moze pricuvati. To je sat vremena dnevno a vrijedi defintivno. Ja sam isla 4 tjedana po sat vremena i pomoglo mi je.
- kupi u DM-u steznik za rucni zglob (mislim da je tamo najjeftiniji) i nosi ga na obje ruke - pomaze da se ne zaboravis i pomaknes palac
- zamrznes u casici za jogurt vodu sa stapicem od sladoleda ili slicno nesto kao drskom i 3-5x dnevno po 10-15 min hladis svaku od upaljenih tetiva (prelazis ledom po njoj od korjena palca do sredine podlaktice)
- ako nemas kupi neku nosiljku (npr pognae je dosta povoljan a kvalitetan i lako se stavlja te dodje za par dana tu u hr - sto ti je bitno) i dalje bebu nosi iskljucivo u tome. Kad place podignes je skupljenih palceva ispod pazuha i odmah prebacis u nosiljku. Ako zaspi u nosiljci polegnes bebu na ledja jos do je u pognae usred bracnog kreveta i otkopcas nosiljku da se ne probudi
- po noci bebu stavis da spava pored tebe (zagradi je ogradom od kinderbeta ili pomaknite bracni do zida ili stavi bebu izmedju tm i tebe) i ako se probudi uspavas je bez nosenja, lezecki. Ovako ces je prije cuti, prije utjesiti i nece se rasplakati i razbuditi. Ako se bas razbudi i place neka je tm proba nositi, ili ti ali prvo stavi nosiljku. Ako vec place strpit ce se jos tih 30 sec.
- naglasi svima u kuci i obitelji da je tvoje stanje ozbiljno, da trebas njihovu pomoc oko nosenja djeteta, i iskoristi sve prilike koje ti se pruzaju da oni nose a ti odmaras. Ako trebas ti nositi, onda iskljucivo u nosiljci. Neka tm kupa bebu, ako je trebas premotati nemoj nositi na prematalicu nego na podu podmetni onu jednokratnu podlogu i tamo premotaj bez opasnosti da ti beba padne i da je ne moras drzati ni dizati
- ako ti pomaze stavi i gel, mislim da su i drugi koristili, nije to bas tako grozno za koristiti pogotovo ako te tako jako boli. Mozes probati i koji 200mg neofen i sl ako je bas grozna bol, ako ti pomaze.
Sillyme, hvala na savjetima! :)
Učinit ću redom tako, pogotovo za nosiljku (imam sling u kojemu ne želi biti, a s ovakvim ga rukama niti ne mogu sada namjestiti).
Što se steznika tiče, imam doma elastični zavoj, ne znam je li to isto ili slično, tj. može li poslužiti?
Bol mogu otrpjeti jer boli samo u određenim položajima i pokretima tako da mi tablete nisu nužne.
Najveću sam grešku napravila što sam ignorirala stanje misleći da će proći samo od sebe, tj. da će se zglob "naviknuti" na te radnje koje su potaknule upalu.
Ajme šta sam se napatila s tim palčevima!
Najviše su mi pomogle ortoze za palac, imaju ono metalno ojačanje s vanjske strane palca pa sve do zgloba, i s njima stvarno nema mrdanja, palac je zaista imobiliziran. Steznike sam probala skoro sve, kao da kamilicom liječiš upalu pluća.
Ali ne zezaj se s tim, ja sam radi ignoriranja bolova na kraju završila u longeti na mjesec dana, e onda sam morala mirovati.
Mozes i elasticni zavoj, bitno je fiksirati palac da se ne zaboravis i pomaknes ga jer boli i dodatno iritira.
Poanta je da ne cekas da "samo prodje" jer ces se vjerojatno bezveze patiti jos mjesecima. Ja sam bila glupa i cekala jos malo da prodje, pa jos malo, pa je jedan tjedan bolje i pomoslim evo ide na bolje, onda opet koma, pa idemo na more, pa kad sam se napokon sabrala da ne mogu vise i da moram to rijesiti kod doktora onda je bila sezona godisnjih i sve skupa se oteglo mjesecima. Srecom, vecinu vremena sam tad vec nosila bebu u slingu i nije bilo neizdrzivo, no ne znam sto bi bilo da ga nisam imala.
Tebi sam savjetovala pognae jer sam ga imala s drugom bebom i lakse se stavlja, a i sigurniji je ako se beba voli koprcati da se izvuce iz slinga (starija to nije radila a mladji je i s njim sam morala nesto "sigurnije" )
I moj se koprca u slingu, a sad ga niti ne mogu sama namjestiti. Nabavit ću pognae pa ćemo vidjeti.
Vježbam ga zbog hipertonusa, što znači da ga stoput dnevno okrenem na bok da bi ga podigla, jednako je i sa spuštanjem i prematanjem, da ne govorim o konkretnim vježbama, mislim da mi je to, uz njegovo bacakanje i otpor pritom, dokrajčilo zglobove. A kako navečer kad svi usnu radim na laptopu sat-dva, vidim da su i zglobovi prstiju počeli boljeti.
podizem temu!
mene bas muci palac lijeve ruke (pocelo 4mj nakon poroda iako su mi u trudnoci bile otecene sake)... bila sam kod fizijatra. probali mazanje, ortozu, "mirovanje" (koliko je to uz bebu moguce :-| ) ali ne pomaze. potom pokusali s tabletama nesteroidnih protuupalnih lijekova ali stanje je bilo nesto bolje dok sam ih pila (14 dana) ali se pocelo ponovo pogorsavati :( sljedeci korak su injekcije kortikosteroida na koje se tesko odlucujem :-(
narucila sam se kod ortopeda, nadam se nekom boljem rjesenju..... :(
ima li jos koja mama sa slicnim problemom?
Ja sam imala taj problem, iako nisam rodila (posvojiteljica), tako da sam skeptična prema povezanosti hormonalne slike s problemom. Naprosto sam dizala bebu palcima. Moja LOM me uputila na fizijatra, tamo su provjerili pokretljivost i zaključili da je sve ok jer imam dobru pokretljivost. Nisam nikakva mimoza za bolove, naprotiv imam problem što mi je previsok prag za bolove. Promijenila sam način podizanja djeteta koji je isključivao palce, a moja LOM mi je već na prvom pregledu pokazala vrlo jednostavne i odlične vježbe koje su mi pomogle. Probala sam nositi te neke "longete", to mi nije nikako pasalo.
Pokušat ću opisati vježbe, iako ne znam baš hoću li uspjeti.
Vježbe su se sastojale iz toga da sam za početak stavila dlanove na podlogu ispred sebe, zadržavajući jastučiće dlana na podlozi uz podignut prednji dio dlana pod cca 45°. I onda sam isto tako zadržavajući jastučiće na podlozi zakretala dlanove u jednu stranu, pa u početnu, pa u drugu stranu pa u početnu. Meni je to izgledalo glupkasto, al stvarno sam osjetila da mi pomaže. Prošlo mi je, al ne znam nakon koliko. Ne podižem više dijete, osim kad padne jako, jer sad ima već 20tak kg :)
ajme hvala ti!!!
meni je fizijatrica rekla da niti slucajno ne vjezbam i ne masiram a ja s bebom od 10 mj i ne mogu mirovati. tim vise sto bih se jos gore osjecala nakon sto bih skinula ortozu, kao da mi je ruka atroficna i onda bi jos jace bolilo..
ne, ni ja to ne povezujem s hormonima jer se meni to javilo 5mj nakon poroda i tocno zbog istog takvog podizanja djeteta (drzanje glavice palcem) i pritiska dojki prilikom izdajanja! samo zivim u manjem gradu i nemam previse izbora fizijatra, bila sam do sad kod dva (privatno + bolnica), cekam red kod treceg (isto u bolnici, red se ceka mjeeeseecimaa) i narucila se privano kod ortopeda. valjda ce me netko znati uputiti bolje od samo injekcija kortikosteroida :-(