Citiraj:
Lutonjice, u potpunosti se slažem kada kažeš da bi se trebalo provesti istraživanje i da bi to otklonilo sve dileme.
Kao psiholog znaš da bi se trebalo provesti longitudinalno praćenje djece koje doje i one koje ne doje, i to iz razloga što za drugu vrstu istraživanja ne bi mogla naći dovoljno velik uzorak djece koje doje nakon 2. godine.
Možda se varam, ali stekla sam dojam da pribijate na stup srama svaku onu majku koja ne doji dijete, bez da uzmete u obzir razloge za to.
Ti kao psiholog ne bi smjela imati predrasude nikakve vrste, jer u protivnom ne ćeš biti uspješna u svom poslu.
Najvažnije je shvatiti da svatko ima neke razloge za svoje ponašanje, a ti si tu da pomogneš da svatko osvijesti motive svog ponašanja.
Nije korektno kada ističete da su vaša djeca u svakom pogledu bolja od nedojene, jer to jednostavno nije istina.
I ne trebate djecu vezati lancima i siliti ih da doje, opće poznato je da su mnoge greške u odgoju napravljene u ime ljubavi i iz ljubavi.
Dr. Brajša je negdje izjavio da je imao najviše pacijenata "zbog viška ljubavi".
Naravno da ne mislim da vaša djeca nisu najbolja, za svaku majku je njezino dijete najbolje, najljepše, najpametnije i to je sasvim u redu, ali molim vas, shvatite da vi niste ništa bolje majke zato što dulje dojite, to je vaš izbor i imate pravo na njega.
Nažalost, iz vaših postova se dobiva dojam da ste samo vi u pravu, a to je ono što nije normalno.
Nažalost, kao psiholog znam da ni jedan ekstrem nije "normalan, pa se i priroda u to često umiješa i zato veoma visoki roditelji imaju nisku djecu, ili veoma inteligentni ( i obratno) roditelji imaju djecu prosječne inteligencije.
Toliko o prosjeku, nisam ga ja izmislila.