:lol:
od kumica
Printable View
joj, ja volim plac,pazar, pjacu čisto onak radi kolorita, šuššura...
ali sve iluzije o placu kao izvoru zdravlja su mi dosta razbijene:-(,
ali dajem prednost placu pa makar takvom od povrća iz supermarketa
Mi sve uzimamo s pjace, jaja, sir, zelje, voće. Nikad nikakvih problema. Treba znat od koga uzimaš ali u Dubrovniku je definitivno bolji izbor "zdravog i neprskanog" nego u ZG - a imam na Trešnjevci par kumica, isto dalmatinke, uvijek je dobro, cijena pristojna.
Roza, stoji to kako je na manjim pijacama bolje stanje, no ja imam preko mojih leđa iskustvo od mm neke daljnje tete koja prodaje na st pazaru i znamo je i dala nam za bebu zelenjave(kao to ona ne prodaje, nego je to za njih)... Onda nam je sin objasnio da je to špricano samo par puta....DOk je ovo za pazar xy puta više....
Problem je tih tetica, kumica bilo dalmatinki bilo prigorki, da one same ne kuže što je toliko lošeg u tome da se par puta pošprica...
ja kupujem svo povrće na placu, petkom radim jelovnik za idući tjedan pa usput sastavim listu povrća i naručim od severa- u subotu ujutro samo pokupim na dolcu.od njih kupujem i brašno. mliječne proizvode isto kupim subotom na dolcu, na veronikinom standu. meso nabavljam sa sela, domaće, a jaja su mi slaba točka i uglavnom ih nabavljam iz dućana, jedino kada uspijem dobiti sa sela-kada ti ljudi imaju viška svojih pa mi prodaju. tako da u dućanu kupujem samo kavu, čaj, šećer, rižu, mahunarke, pivu i tome slično.
vjerujem da se voce i povrce ne placu sprica, ali ovo spricanje od 20 ili 30x mi zvuci kao "napada nas unutarnji i vanjski neprijatelj"
pa zar zaista mislite da bi ta rajcica ili jabuka imala ekonomsku isplativost da proizvodac mora 20x kupovati sredstvo za spricanje? I ja jos uvijek vjeruje u prirodno gnojenje, sjecate se starih kola natrpanih stajskim djubrivom :mrgeen: Vjerujem kako je to jos uvijek jeftinija varijanta od bilo kojeg kemijskog gnojiva
Potpis.
S tim sto je meni stric pricao da ovi njegovi kolege s polja mrkvu i papriku špricaju pred branje i ne poštuju karencu općenito jer ih slabo kontroliraju. Pa se tješim da ovi veći ipak to bolje kontroliraju.
A i inače sam na faksu imala jedno predavanje gdje sam slušala kako kumice na jednom zg placu šampinjone umaću u nekakvu kiselinu da bi pobijelili, a neke ona kupovna jaja mažu kakicom da bi izgledala domaće.
Ja sam sklona tome povjerovati.
Cubana slazem se. Moja mama radi u ministarstvu poljoprivrede i oni tek sad provode neke kao reforme i kod vecih proizvodjaca uvode neki red i kontrolu u spricanju. A ovi mali stvarno neki spricaju bez ikakve kontrole i po ko zna koliko puta. Niti postuju uputstva niti ista. A 90% robe na nasim pijacama nije proslo nikakvu kontrolu.
Mi od svekija uzmemo tu i tamo nesto domace, sveki nam po selu nabavi sta moze a ostalo kupujemo. Poludela bih da razmisljam za svaku jabuku cime je tretirana, u nasoj kuci se pojede cca 1kg jabuka dnevno, a gde je ostalo....
Tu blizu mene ima jedan privatni proizvodac jaja tj. prodaje i pilice. Kod njega su jaja po 1 kn i kumice s placa su uredno kupovale kod njega i prodavale na placu po vecoj cjeni. Odnenavno mora na svako jaje utisnuti zig i kumice su se strasno pobunile jer to sad vise ne mogu prodavat pod domaca jaja... :roll:
A ta jaja su stvarno dobra, zumanjak je bas one prave domace boje pa su kumice lako podvaljivale..
Ja bas ne kupujem na placu jer mi je skupo. Imam od koga kupit domaci sir i vrhnje, netretirane sampinjone... Jabuke ionako najcesce dobijem domace.
Jedino sto me sad muci je brokula, kaze mi teta, koja radi u Konzumu da im dolazi u veeelikim vrecama koje su pune nekakve zelatinaste tekucine. I u tome stoje sve dok neidu na police i jasno, to ih odrzava svjezima. Prodavacice ih moraju oprati prije jer to bude bas onako ljigavo...:smajlikojemjemucno:
Moja je mama ove godine odselila na selo. I ima vrt. Njene su mrkve fakat ono kvrgave, poludim kad ih gulim. Ima i vrećih i manjih, ali su kvrgave.
I kod moje sveki mrkve same kvrguše.:mrgreen: Još se zadnjih godina u njih uvuče nekakav crv, pa si lijepo napravi stazicu cijelom duljinom mrkve.
Ali okus im je božanstven.
Ne šprica apsolutno ničim, gnoj organski. Rajčice znaju biti predivne, ogromne, mislim volovsko oko sorta, nikad nisam jela tako fine. Ali
su jako osjetljive, jaaako brzo propadaju, čak i na stabljici zna jedan
dio biti zelen, a na drugom kraju već trule. Celer bude sitan, češnjak sitan, crveni luk isto tako, i brokula i cvjetača i kupus. Jabuke znaju nabrati sa napuštene stare jabuke koja se uopće ne obrađuje, i kvrgava je i svakakva, ali isto baš šmeka po onim starinskim jabukama. Kruške budu super.
Tako da je moje iskustvo s njihovim vrtom (a za njeg pouzdano znam da je organski) ipak više na strani sitno i kvrgavo.:mrgreen: Pa isto kad vidim na placu ogroman češnjak ili mrkvu ko iz izloga, koje mi prodaju pod domaće, skeptična sam i ipak rađe uzmem
kvrguše.
ma ja obožavam te male kvrgave mrkve, sa stazicama po sebi! kakav to ima miris i okus,neusporedivo s ovim što kupujem inače.
i jaja domaća, boja npr. kad pečem palačinke il radim neki biskvit je skroz drukčija. i mi imamo voćnjak jabuka koji nam je na selu, to niko niti ne obrađuje a rode svake godine da se grane povijaju!
posebno jedna jabuka crvena kiselkasta kad zagrizeš sok štrca na sve strane, okus predobar. ma ne mogu to usporediti s ni jednom koju kupim. ni u dućanu, ni na placu...
na placu najviše kupujem ribu koju dovoze iz obližnjeg mjestašca na obali. drugo ponekad, kako mi usfali doma, kako mi dođe. al volim šetati između štandova!
Moj mali freak koji jako pati na 'zdravo&fino' prehranu je najsretniji kad odemo u didino malo selo i u vrtu iza kuće, u kojoj nitko ne živi već 20 godina i s kojom se (kao ni s vrtom) nitko ne bavi isto toliko vremena, pokupi tonu jabuka, oraha, grožda i krušaka (ako je kasno ljeto). Još ni moja baka nije to špricala, a sve i da je u tih 20 godina mislim da bi sve isparilo i iz zemlje. Inače, ni auti ne prolaze blizu ni ljudi (osim onih par starčića koji žive u selu).
Dakle to je jedino mjesto na kojem priznajem da je zdravo voće, sve ostalo - sorry, no way Jose!
radi se vjerojatno više o mega uzgoju,plantažnom.jer njima da propadne 1% nečega,radi se o gubicima od tisuća kuna.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...ih-papira.html
pogledaj dio o rekordnoj upotrebi pesticida kod nas-vjerojatno nestručnoj.
I ja na Dolcu kupujem samo kod njih troje-četvero. Moj kriterij pri odabiru povrća je da je npr. kod blitve poželjno da ima po listovima rupice, jer ako je dobro za puževe, dobro je i meni. Kad u brokuli nađem puža ili crvića, baš sam sretna, a kad se u mrkvi nalazi kanalić koji je napravila neka životinjica, isto sam sva na cvjetiće.
A takvog se povrća uvijek može naći :-).
U ribarnici kupujem uglavnom na jednom te istom štandu, pa mi teta još dok se približavam nabraja što valja, a zna se desiti da i kaže kako nema ništa, iako ima 2-3 vrste ribe u ponudi.
mrvicu se razumijem u te vrtne stvari...
mislim da su mrkve kvrgave zbog toga što je stvaljeno previše stajsko gnoja na zemlju gdje su posijane , znači trebalke bi se sijati drugu godinu nakon stavljanja stajnjaka( ne znam da li se isto odnosi i na zemlju tretiranu industrijskim gnojivima), a može biti i zbog loše obrađene zemlje -ono - nije rahla pa se na jednom dijelu mrkva brže razvije, a na drugom zapne
rajčica trune dok je zelena zbog vršne truleži - a to nastaje zbog nedostatka kalcija, a to nastaje zbog čestih kiša i ispiranja tla, isl, treba folijarnbo prihraniti s kalcijem ili u obradi tla tretirati s kamenim brašnom, koje još nisam našla pa mi čovjek rekao da stavim vapno
sir kupujem veronikin, stvarno je ok
jednom sam kupila i slatko vrhnje kod njih, ali mi je baba jednom podvalila s isteklim rokom, tako da ju gadno kontroliram
za povrće se trudim kupiti na placu sezonsko od jedne tete za koju sam se po okusu hrane uvjerila da je domaće
e sad, da li je i ako tretirano tko zan. znam da su naši ljudi sa sela( čitaj bakice u maramama) skloni nečitanju uputa pa šibnu još jednu žlicu više za špricanje - nek se naše, a ono doza za 2 hektara, a ne za dva kvadrata
a staklenike oko ivanje reke i tamo na zaobilaznici da ne spominjem
i kod mene ide kila jabuka dnevno i muka mi je jer vjerujem da su špricane 23 puta, a jednostavno ne znam šta da radim i šta da kupujem
ove godine se planiram ozbiljno pozabaviti zimnicom
jaja kupujem kod gore navedene, krasna žuta, a čula sam da ostale kupuju na veliko i prodaju pod domaća
a najveća strava mi je meso
jednom sam u pipu kupila pile koje nije bilo dobro očišćeno, pa je još imalo jednjak, a u njemu je bilo još hrane
a za ove domaće sam čula da pilićima daju piti ureu( inače gnojivo koje drži vodu) vjerojatno zbog povećanja težine
i tak piletinu kupujem vindijinu, a za svinjetinu se pravim da ju nisam kupila pa ne razmišljam
poučena pričom o piletini i urei ne usuđujem se uopće negdje kupiti svinju ili tele da mi to srede
Moj deda ima svoje nešpricane jabuke. Sve su male i imaju po sebi jao puno crnih točkica i mora ih se guliti prije jela. Ali...te njegove mi nisu fine, imaju mi jako čudan okus, kao da su pljesnive nekakve. Pa ih jedino koristim za kolače...
i moj tata ima nešpricane jabuke, uopće se ne bavi njima, rastu skroz divlje.
većina njih je prekrasna, malene su, ali intenzivnih žutih i crvenih boja, uglavnom bez flekica i točkica, a okus i sočnost mmmmmmmmmmmmm
nikad jabuku takvog okusa nisam našla u nijednom dućanu ili voćarni. prefantastično nešto :)
Sad sam valjda na pravoj temi :mrgreen:.
Evo danas opet, kupujem na placu, vrlom nam Dolcu, kilu mandarina, mislim si za klince dok još mandarine postoje, uzmem kilu klementina (11 Kn). Baba me uvjerava da su mandarine odlične!
Aha, moš' si mislit!
Evo, jednu sam ja upravo otvorila i suha je i nikakva. Bacila sam je, dakle bacila sam i 11 Kn.
Baš sam ljuta i jadna :-(. Pa kaj meni na čelu piše naivka? Kak me samo uspiju preveslati?
Jel' oni misli da novci rastu na drveću i da samo tako možemo bacati lovu?!
Dođe mi da joj sutra vratim te njene odlične mandarine i zatražim lovu nazad :cry:...
lola eh, znam taj osjećaj...makar i u supermarketu nije ništa bolje...
Ja živim preko puta placa, pa imam izravan uvid u Kora kartone u kojima donose "domaće jabuke" i one vlakić-mrežice iz kojih "raste" "domaći češnjak" hehehehe... ali zato vidim i iste bakice koje zadnjih 25 godina prodaju svoje proizvode (skužiš ih po rukama, koja je kopala svoj vrt, plijevila korov i gulila koru s oraha, a koja je otišla u velpro i kupila par kartona "domaćih" stvari)
I ja sam si našla dedicu od povjerenja, kod kojeg idem svaki put kad mi zatreba nešto čega trenutno nema u tatinom vrtu ;) i uživam kad one Velpro kumice ljubomorno gledaju kako njih obilazim i odlazim kod dedice :lol:
Ma ni u dućanima nije ništa bolje, točno.
Ali tamo bih možda i sama shvatila da nešto ne štima. I radije tamo i kupujem, jer ako ništa drugo sama si biram šta ću stavit u vreću.
Ali, odem povremeno na plac, kao po 'svježe' voće, za djecu.
Aha, :roll:!
I još me baba uvjerava... Baš bih joj rado nekog inspektora na vrat natovarila...
lola_34, mandarine sad ne mogu biti dobre, berba je bila u 11 mj.
Ja sam danas imala odličan ulov svježih inćuna i mišance, mljac.
Od voća sad kupujem samo jabuke (sorte kojih nema u trgovinama), i domaće limune. Ostalo je isto kao i po trgovinama.
a ja te postpisujem :mrgreen:
Mišanci? Pazija? Nikad nisam čula te riječi i nemam pojma što znače. Možete me naučiti?
Jesu mišanci i mišancija isto?
u, beti, to ti je jako fino. ja sam otkrila (ana mi je otkrila :mrgreen:) prije par godina. to ti je u stvari samoniklo jestivo bilje koje raste na njivi, rekli bismo - korov :mrgreen: koji seljaci umjesto da bace prodaju (skupo!) i na riječkoj pjaci :mrgreen:
Sutra idem do place da to nađem. Samo što ja na placi izgubim previše vremena i soldi. Sve mi je fino, sve bih pogledala, pa popričam sa prodavačicama, pa kad dođem do cvijeća... U dućanu je to puno sterilnija kupovina- ne mislim po čistoći, nego po (ne)užitku kupovanja.
Ma ne isplati vam se kupovat same, treba neko ić s vama da vas naući koja je mišanca dobra a koja ne. Ima onih podlih prodavača koji ti hoće uvalit vreču punu pardon my french govana, ako ima manje od 10-15 vrsti, ne isplati se kupovat jer nikad neće bit takav okus, razočarat će te se i onda će te nas prozvat ludima :mrgreen:
Mene u Zagrebu neki tip našo maslat, nabro samo kostrića i maslačka i govori ludilo mišanca, 30 kn kilo :-o Popljuvala sam ga ko rijetko koga u životu!
Eto ti ga sad, i opet nismo doznali šta je unutra! :-x
A to se kuha ili jede friško? Ajde recite,ja bi to brala.
http://www.sibenskileksikon.com/cms_...?articleID=183
nek ti Roza kaže gdje bere, ja to obavim na placu. :)
Aha, pišakana, žigavice i magaruše! Pa što ne kažeš :lol:
guglam, pišakan-trava po kojoj pasi pišaju, toga imam :mrgreen:
magaruša-mjesto u zadarskoj županiji (ili je isto trava po kojoj magarci pišaju, i to imam :lol:)
žigavica je kopriva :-)
našla i ovo:Citiraj:
dakle, mišanca je mješavina zelenila koja sadrži, ovisno o dobu, kostriš, divlji luk, koromač, žutenicu, vlasac, žigavicu, poneki list blitve, itd.
Citiraj:
ili ću morati i ja na plac pa prebirat po vrećici ...