točno
ne mislim da je zdravo
kao što ne mislim da je zdravo kako sam se ja hranila
ali evo samo sam osjetila potrebu da podijelim mišljenje o dukatino koje je u stvari neutralno:-)
Printable View
Dosadno mi na poslu pa citam sve i svasta... (a i sva sam nekako u dohrani osmomjesecnog prijateljicinog sina jer me non stop nesto ispituje, trazi da joj prevodim tekstove odavde, a onda ode u ducan, kupi americki Dukatino, staklenke svega i svacega i neko voce koje ovdje zovu Puffs - suseno, ekspandirano, ne znam kakvo...).
Enivej.
Muci me ovo sezonsko.
Recimo, tu u Minnesoti, ne znam sto je sezonsko. Imamo kukuruz. Alfa-alfu. Soju. Poneki krumpir. Tu i tamo jabuke. I to je sve. Banane su sezonske, ali kome? Pa uvoze se cijele godine, a rastu ionako negdje drugdje. Da se skroz oslanjam na sezonsko, jela bih nabrojano - cijele godine. Ljeti se moze uzgojiti nesto paradajza, mozda pokoja paprika. I tikvica. Evo u mom proslogodisnjem vrtu izrasla je kila mahuna, dvije tikvice, cetiri patlidzana i saka rajcice.
I onda odem pa kupim. Trudim se znati porijeklo, placam puno previse za organsko, u slucajevima da je bitno porijeklo - ako zelim jesti koru i slicno. Ili ako je bobicasto pa cu pojesti sve. Tako ce mi jesti i dijete jer... a sto cu, ne mogu ga hraniti sezonskim jer ovdje nista nema. Kukuruz prepustam corn syrupu, pa nek onda jede tko zeli. :mrgreen:
a kupiš onda što ima i ne biraš previše
mi smo ovdje bahati, može nam se
Ma to tu najvise i fali. Hrana. :zaljubljen:
:lol:
(I kafici itakoto)
duaktino-nije najbolji izbor al ne smatram da je stetan... al ga dajem njoj 1x tjedno, njemu...a jede...nekad svaki dan, nekad tjedan dana ne...ja ne kupujem, jede sto dobije...
vocne jogurte on jede, ona ponekad, kasice ona jede pa svaki drugi dan recimo...i opet citam sastav i trudim se uzeti s najmanje dodataka...
necu, ne zelim vise stvarati frku oko prehrane...prvenstveno zato jer se ja ne hranim ni malo zdravo i ne mogu primjerom pokazati
s prvim sam pazila na pocetak dohrane, na namirnice, isla po tablici dohrane, nisam davala hrenovke i pastete dosta dugo (dok mi nije prekipilo svadjati se), ne volim kad jede cevape i pomfrit, ne volim kad se tovi slatkisima i grickalicama...svaki dan sam imala glavobolje od zivciranja tko mu kaj daje...
sad s njom sam smirenija, ne pratim toliko tablicu, uvela sam vec i km (u kuhanju), jedino sto i s njom mislim "braniti" su hrenovke i pastete...
vidim po Luki da nema pretjerano utjecaja davanje-ne davanje...znaju oni vec s 3 godien odabrati sta vole a sta ne...tako da eto on vise ne voli pastetu...
slatkise samo pazim da jede nakon obroka, kad vidim da pretjeruje opomenem i sam zna da vise ne smiej i prestane
kad mu dam-daju hrenovke, przeno ili sta god sto smatram da nije zdravo, objasnim mu da to nije u redu jesti i kuzi...i zna baki napomenuti da je vec jeo ovaj tjedan nesto takvo...
isto kako i za voznju objasnjavam da nema sta sjedati u bilo koje vozilo bez sjedalice, i isto tako kad ga netko hoce provesti kaze necu, nemam sjedalicu
pouzdam se u to da su klinci pametna stvorenja koja sve razumiju...
jednostavno sad kazem, opomenem ali necu vise razbijati glavu sta ako me netko ne slusa...nisu to neznam kakve stvari i sigurno mu nitko ne daje da bi mu nanjeo zlo...