Mene je tvoj clanak sjetio na recenici iz predavanja na tecaju reanimacije :" sto je pokoje slomljeno rebro ako ti je alternativa da ostanes mrtav?":mrgreen:
Printable View
Hm, da, meni se čini da je to poprilično rijetko i da nastaje nepravilnom primjenom.
Što se tiče imobilizacije noge djeteta, nisam baš sigurna da u tenutku kad nastupe simptomi anafilaksije imaš vremena imobilizirati nogu, a i u uputama ne piše da se imobilizira noga već da dijete ne smije stajati nego sjediti ili ležati.
Mi si doma svako malo pročitamo upute i ponovimo znanje, a i njene matične tete u grupi su mi rekle da isto to rade.
kad se najkasnije smije davati injekcija ili neko drugo sredstvo, što ako se možebitne reakcije otkriju kasnije recimo dan-dva
To me zanimalo sumnjam na nešto što je možda moglo izazvati bronha opstrukciju, provjerit ću to svakako reakcija možda nastupila kroz 12 i više sati ali mogući vrhunac dostigla nakon puna 2 dana
Ne kuzim bas najbolje pitanje, moram priznati.
Injekcija se daje, prema obuci koju sam morala proci prije nego su mi dali set u ruke, kad se jave znakovi alergijske reakcije. Ono sto nas uce je "more than skin, EpiPen goes in", sto u prijevodu znaci da, ako dodje do urtikarije i povracanja, potreban je EpiPen. Ako je rijec o urtikariji i kaslju, opet EpiPen. Itd. Ako nismo sigurni da je povracanje od virusa ili trovanja hranom, EpiPen. Posljedice nepotrebnog EpiPena su puno manje od posljedica koje moze izazvati anafilakticki sok, tako da se savjetuje injekcija.
U cijeloj toj prici uopce nije bitno znamo li kad je zadnji put bio u dodiru s alergenom. Uvijek postoji mogucnost da je, recimo, alergen bio u hrani u kojoj ga nismo ocekivali.
Koliko sam ja shvatila jelena je pitala zapravo može li reakcija za koju bi bio potreban Epipen biti većeg vremenskog odmaka.
Hrpa članaka koju sam ja pročitala kaže da takva reakcija nastupa od 5min do 2 sata, međutim nedavno sam čitala istraživanja koja kažu da reakcija u rijetkim slučajevima može biti i nakon 2 dana.
Svakako nebitno, ako u bilo kojem trenutku posumnjamo i ako je kao što kaae kaže više nego samo koža primjenjujemo Epipen bez obzira na vremenski odmak. Manja šteta od adrenalina nego od možebitnog anafilaktičkog šoka.
Naša alergologica je čak rekla ako bi se ponovila urtikarija kao prvi put kad je pojela napolitanke od lješnjaka i imala urtikariju po cijelom tijelu da ne čekamo nego da primjenimo Epipen jer su u pitanju minute do najgore reakcije. Ona kaže da svaka sljedeća reakcija može biti gora.
Jelena, jesi li mislila baš na epipen ili injekciju solumedrola?
Ako misliš na ovo drugo kao pomoć pri opstrukciji, onda nije bitno kad je dijete bilo u dodiru s alergenom, nego kad su dišni putevi u spazmu, pa se može dati onda kad treba da dijete prodiše.
Pitala sam općenito, mitovski je skuzila bit, injekciju nemamo, ali je mali imao jako tešku opstrukciju koja se bolnički liječi tj. Odlazili smo tam na inhalacije, inače opstrukcija se javila više od dva dana poslije dodira s alergen om s kojim je bio u kontaktu, doktori su rekli da ipak taj alergen ne bi tak nekaj mogao napraviti s takvom reakcijom napose s takvim vremenskim odmakom. Istina da je on mix.alergija kojem sve smeta pa možda mu i smeta i ovo jugo usred skoro zime, kak mu je pred 3 godine smetali prvi znaci zime usred jeseni. Mali je stabilno sad i trenutno je na kućnom liječenju uz bolničke kontrole. Inače doktorica na hitnoj na koju smo išli preko preporuke od pedijatra nije na prvu bila za kljukanje s sodumedrolu, pulmicolom ili nečim višim nego probala srediti stvar sa ventolinom
I da mali nije imao nikakvih ni kožnih ni probavnih ni drugih smetnji, osim bronha opstrukcije kasnijeg tipa ako bi se ta priča mogla vezati na taj alergen, dobio je antihistamin u roku keks predostrožnosti radi
jelena.o baš mi je žao da ste imali tako tešku reakciju.
Istina je da ovakvo vrijeme nikako ne ide na ruku alergičarima i astmašima. Imam 2 kući...MM ima dosta izražene smetnje na redovnoj terapiji a J. za sada blage ali definitivno se vidi da utječe na njih.
Jedna cura iz razreda mog velikog, imala prošli tjedan anafilaktički šok vjerovatno uslijed nutele, koje je prije bezbroj puta konzumirala, veli da je došla na hitnu u zadnji čas, za sad je dobila injekciju koju mora stalno imati uz sebe mjesec dana dok ne prođe sva testiranja , a pred koji danpročitam https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2025737.aspx
Stalno u zadnje vrijeme iskaču takvi članci.
Nedavno je bilo kako je djevojčica od cca 12g mislim u USA umrla jer je došla kod prijateljice i pojela keks s kikirikijem koji je bio u identičnoj ambalaži kao i onaj bez kikirikija te je mislila da je to taj keks koji je 'siguran', a ambalaža ista samo je malim slovima na ovoj pisalo peanut butter, pa su pokrenuli kampanju da proizvođači različitom bojom pakiranja uočljivije označe da isti keks ima npr. kikiriki a drugi nema.
Mi smo se doma malo opustili što se lješnjaka tiče u smislu da ne čitamo namirnice za koje nam je očito da ne bi trebale sadržavati ali zato nas naša J. drži na oprezu jer zahtjeva da za istu namirnicu koju konzumira uvijek ponovno pročitamo jer kaže da nikad ne znamo možda se nešto promijenilo.
Mislim da je često vrlo loše označeno, moraš okrenuti proizvod naopako da nađeš sastojke i onda znaju biti vrlo sitnim slovima napisani.
Ja sam u Jeleninom postu pročitala da je nju zabrinulo to što injekcije adrenalina koje je djevojčici dao otac, nisu pomogle i ona je preminula.
Mitovski mala ti ima pravo,ne treba se opustiti
Evo primjera iz razreda mojeg klinca,dečko ne jede orašasto,od smokija dobi napadaje ako je u istoj prostoriji
Jedan dan pred kraj prvog razreda je bila frka i po malog je došao hitno otac,da bi se za par dana ispostavilo da je na grudi bilo vjerovatno mali mljevenih oraha,mali je završio na hitnoj.
Cura o kojoj sam pričala ima 17 godina,do sad nije imala smetnje s hranom a skoro isto osla ća.bas mi je veliki Reko da su joj rekli da je došla u zadnji čas.
Moram priznati da ne znam cemu sudjenje zbog sezama, osim sto je, eto, sreca sto obitelj ima puno novca.
Sezam (na moju zalost) nije jedan od "top" alergena i, barem ovdje u SAD-u, nije zakonski uvjetovano da se obiljezava kao alergen na pakiranjima. Naravno, mora biti naveden na popisu sastojaka, ako ga hrana sadrzi. Takodjer, tu kod mene nije zakonski uvjetovano da proizvodjaci navode proizvodi li se nesto na zajednickoj opremi ili u zajednickoj zgradi/prostoriji s "top" alergenima. Neki pisu, neki ne. Ne znam kakve su regulacije npr. u EU, ali u praksi mi je svakodnevni zivot bio nocna mora (zadnji put smo bili za zimske praznike 2016/2017) s obzirom da izbjegavamo osam alergena (sad ih je sedam!!).
Sto se sezama tice, hebi ga, pekarski proizvodi su, u vecini slucajeva, big no-no. Grozna je svaka vijest o svakoj smrti uzrokovanoj alergijama, ali nitko nece nikamo dogurati ako se ocekuje od proizvodjaca, kuhara, konobara, osoblja u prodavaonicama... da direktno zastite goste i konzumente. Hebi ga, tvoja je odgovornost, na kraju krajeva, pogotovo kad narucujes restoransku hranu ili bilo sto, a da ne dolazi u zavarenoj vrecici s certifikatom proizvodjaca. :/
Djelomično se slažem, ali svakako bi trebalo podići svijest, pogotovo radnika koji rade s hranom direktno. Nije da tih alergena ima na stotine koji te mogu ubiti. Stalno se susrećem u restoranu npr. da mi kažu nema vam lješnjaka, onda ja pitam a ima li čokolade, pa mi kažu nema, ima nutelle...uglavnom u našem slučaju ljudi misle da lješnjaka ima samo u čokoladi s lješnjacima, a mislim da bi oni koji rade direktno s hranom i poslužuju ju trebali biti upućeni i da bi svakako ti opasni alergeni trebali biti vidljivo deklarirani.
Ovo s oznakom da li se proizvodi u zajedničkoj prostoriji meni se čini da i nema smisla jer koliko sam skužila skoro pa na svemu to pišu da bi se ogradili bez obzira jel tako ili nije, pa ja po tome ne bih J. dala da jede rižu.
Šta ja znam, mislim da kad se toliko trude proizvođači da se označi nešto organsko, vegansko, gluten free, ovo-ono free, a onda bi stvarno bilo u redu da se vidljivo označe alergeni koji mogu nekoga ubiti u par minuta.
hoće li onda i krumpir označavati?
ja se ne trudim brojati koliko alergena moram paziti, jer ih ima masa i samo jedan kod klinke je skinut od njenih 7 godina, klincu koji ima dva-tri put više alergena tek su se sad malko prvi put pojavile manje vrijednosti.
Pa krumpir je označen u sastojcima, ne znam da od krumpira možeš dobiti anafilaktički šok?
možeš realno dobit od svega kaj ti smeta
ok označen je kao sastojak ali i ne podebljan ko alergen. Baš mi neki dan cura pričala kak ona prvo pročita sve podebljano, ok većina tog i smeta njoj ( ona smije krumpir)
Apsolutno svaka tvar (s obzirom da nije hrana jedini alergen) na koju je netko razvio IgE antitiijela moze izazvati anafilakticki sok i nema prakticki nikakve mogucnosti predvidjanja hoce li se to dogoditi ili ne.
ne vidim datum i slično, ali kao da ide na HZZO https://mediately.co/hr/drugs/KHWWgz...a-za-injekciju
Ide na rp
Ide čini mi se od prošle godine..mi dobivamo na rp
Sad gledam na linku piše cijena 273kn ..doplata 0kn a kad nije išla na recep plaćali smo cca 400kn
Nase traju oko godine dana.
Nije istina. Konkretno za epipen uvijek zovem vise veledrogerija i pitam kakav je rok prije narudzbe. Znaju biti velike razlike, kod jednih jos 6 mjeseci a kod drugih godina dana npr.
Cijena: hzzo placa nabavnu cijenu + ljekarnicku uslugu (to je oko 6 kn po kutiji lijeka, nevezano za cijenu lijeka). Ti kad kupujes placas nabavnu cijenu + pdv 5% + marzu koja je za epipen oko 30%. Odatle razlika.
Kod nas je totalna nestasica Epipena (bas Mylan proizvoda). Jedno mjesec dana smo se oslanjali na tri pakiranja isteklih injekcija i na jednu kombinaciju s ok rokom (za kucnu/vlastitu uporabu jer u skoli i vrticu moraju imati samo i iskljucivo valjane i te tamo i ostaju), a onda smo dobili Auvi-Q. Totalna je fora, cak i prica...