ja ne znam gdje si ti iščitala nešto što zaslužuje ovakav odgovor :zbunj:
Printable View
Ja ću preskočiti ovaj zadnji dio:) i reći kako je žena mog brata genijalna osoba i jednu takvu smo mogli samo poželiti u obitelji. Popunila je nekakve praznine koje nitko nije mogao, npr rasteretila mene što se moje matere tiče, ona ima osobine koje su meni uvijek falile i uspješno ih raspršuje prema svekrvi, njih dvije imaju super odnos, a mene rasteretila jednog dijela koji mi je bio opterećenje. Brat je težak strašno a ona se nosi s njim s lakoćom, valjda kombinacija ljubav, povjerenje i njena mudrost funkcioniraju savršeno. Osim toga, rodila mi je dvije nećakinje-to mi je sasvim neka nova dimenzija ljubavi. Dvije genijalne curice koje su upotpunile i moj život i živote svih nas. Ja s bratom nisam nikad bila nešto ekstremno bliska i ne mogu je ni vidjeti kao prijetnju našem odnosu, meni je sve isto. Ali da je nekakva vještica u pitanju, mogla je razoriti sve što je bilo na klimavim nogama. A nije nego je povezala svih nas
Jel nama to normalno ili nije sporedna je stvar, no eto, ako već djeca ne osjećaju moralnu i prije svega emocionalnu obavezu prema roditeljima koji nemaju sredstava za uzdržavanje, zakon je po tom pitanju jasan..
U svakom slučaju normalnije je, u toj fazi dok je sin još "dečko" da uzdržava mamu, nego curu...
Kod opisanog slučaja je problem što će to izgleda potrajati.
Brat i ja smo bili jako, jako bliski..ja sam mlađa i cijeli sam život obožavana od njega.
Naravno da smo se udaljili otkad sam se ja udala, a on oženio.
Bilo bi mi i neprirodno da nismo.
To ne znači da se volimo manje...samo su se prioriteti promijenili.
Moja šogorica je super ženska i jako ju volim..nije baš nametljiva i zbog toga se ja nekada i namjerno povučem jer ne želim da bude povrijeđena
Trina, lijep post. Kod tebe mi se cini da je gotovo nevazno sto se radi o bratu i sogorici, po tonu - moglo se raditi o sestri i sogoru, sto je na ovoj temi stvarno rijetkost.
(Meni je moj sogor super, sestru i dalje obozavam)
On topic - mislim da na duge staze svi imaju u braku uspone i padove, tesko je kad se s nekim dugorocnim dodatnim teretom ulazi u zivot, pri tome ne mislim (samo) na financije.
meni se isto svidjela trinina perspektiva.
a mislim da se ne treba ocekivati da itko ikoga uzdrzava. nego da si ljudi medusobno pomazu u nekim razumnim granicama. ovisiti nekome nikada nije dobro. a svako na kraju krajeva ima pravo trositi svoj novac kako zeli.
Anin, daj mi link pliz na taj stavak u zakonu, u RH mi njegovo provođenje zvuči kao SF (kao i svi drugi koji se ne provode).
I iskreno, u AT je roditelj dužan uzdržavati dijete do 26te ako se školuje - za obrnuti slučaj ili zakon nisam nikad čula.
Pomoći može tko želi i može - ali mora li?
U Ustavu imaš čl.64 - ali piše da se djeca trebaju starati o starim i nemoćnim roditeljima. Ja bih to shvatila da dijete (odraslo i zaposleno, tj. s izvorima prihoda) ima obvezu brinuti o starom i nemoćnom roditelju.
Vjerojatno Obiteljski zakon ima to razrađeno. Slažem se da je ovo teško provedivo u praksi. Nažalost, kod nas danas ima previše nezaposlenih ljudi srednjih godina koji su na grbači starim roditeljima. Sorry na offt, nisam čitala temu od početka.
Da, mora, evo Peterlin je napisala po kojem zakonu...zapravo (negdje sam pročitala) jedini način da "dijete" to izbjegne jest dokazati (neznam kako, nisam išla u detalje) da se taj roditelj nije brinuo o djetetu u vrijeme kada je trebao..
Teško provedivo ili ne, takav je zakon
Ma neee,
dijete mora brinuti o starom i nemoćnom te bolesnom roditelju ako može i želi.
U suprotnom brigu preuzima država, ali i svo eventualno vlasništvo od tih staraca.
Nitko vas ne može prisiliti da brinete o staroj majci ako ne želite.
Nema tog zakona.
Ali, ponavljam; ako očekujete nešto naslijediti, e, onda da.
U protivnom brigu i nasljedstvo preuzima država.
Jednostavno i prilično fer, zar ne?
Anin, samo ako je roditelj nemoćan i star, to je sasvim nešto drugo od onoga što ti tvrdiš - jer eto ne radi u 46toj, zdrav i sposoban za rad.
I svatko s normalnim odnosom prema roditelju bi brinuo o nemoćnom, ali provođenje tog i xy stavka u ustavu - ne provjerala apsolutno nitko.
I Tanči ima pravo u potpunosti.
Ja bih isto rekla da je tako.
Evo malo tuđe pameti:
Cijela priča s linkovima na Obiteljski zakon i Zakon o privremenom uzdržavanju su ovdje: https://gov.hr/moja-uprava/obitelj-i...imentacija/192Citiraj:
Punoljetno dijete dužno je uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, nema dovoljno sredstava za život i ne može ih ostvariti iz svoje imovine.
Punoljetno dijete se može osloboditi uzdržavanja ako ga roditelj iz neopravdanih razloga nije uzdržavao dok je to bila njegova obveza.
Pastorak je dužan uzdržavati maćehu odnosno očuha, a unuče baku i djeda, ako su maćeha/očuh, odnosno baka/djed nesposobni za rad i nemaju dovoljno sredstva za život ili ih ne mogu ostvariti iz svoje imovine te ako su ga uzdržavali ili o njemu brinuli duže vrijeme.
Dakle, ako roditelj smatra da ga dijete treba uzdržavati, prvo mora dokazati da je nesposoban za rad (..., ...) što se vjerojatno teško može izvesti bez czss. Ne znam. Nadam se da mi takvi podaci neće zatrebati.
Ja svoju prezirem toliko da se nekad zapitam jesam li normalna i da li je normalno osjećati takvu netrepeljivost prema jednoj osobi.
Razloga je puno, a naročito to što se od početka postavila kao da smo joj glavni neprijatelji, pa kad je shvatila da nismo, sad se malo vadi, no meni je ipak teško preći preko spletki koje je na početku njihovog braka radila. Iako su se odnosi popravili, ja nekako zazirem jer znam na šta je sve spremna.
Ali, ti si rekla da ti ona nije draga! Tu ti je cijeli problem! Što bi sad tvoj brat trebao, biti blizak s tobom, povjeravati ti svoje tajne planove a ti ne podnosiš njegovu ženu . Što bi trebao, dozvoliti ti da mu se petljaš u brak, da rovariš protiv njegove žene koja tebi nije baš draga?
Sorry..
Moj savjet je da se podhitno predomisliš i da ti žena tvojeg brata psotane jako jako simpatična i slatka, da se sprijateljiš s njom kao da ti je sestra. D< je uvjeriš da si na njezinoj strani i da joj nisi neprijatelj.
Jedino preko žene možeš ostati u dobrim odnosima sa svojim bratom.
A tvoj brat se mora odvojiti od tebe, njemu mora njegova žena biti na prvom mjestu (ako je normalan).
Počni je hvaliti i biti dobra prema njoj.
Zamisli da se ti udaš i sestra tog tvog muža (ii majka, ili baka ) te ne voli, ne sviđaš joj se, misli da je tvoj muž mogao izabrati bolju? Što bi ti na tom mjestu?
Što je i ovo uskrsnulo? :coffee: Nije vikendica, nego šogorica...