potpisujem potpisujem i potpisujem;)
Printable View
temu neću zatvarati, za to nema nikakvog razloga
mogu promijeniti naslov ako postavljačica teme to želi
na provokacije reagiramo jer to ne dozvoljavamo, ne bismo dozvolili vrijeđanje ili ali njoku je samo zanimao odgovor na to pitanje...ona nije provokator
netko želi znati sve, netko ne želi
netko je nešto pročitao i brine se
to je njegovo legitimno pravo
kao što je legitimno postavljati pitanja
kao što je legitimno pravo nekoga postaviti pitanje koje je već 1000 puta postavljeno na forumu i odgovoreno na njega i cure ipak neumorno odgovaraju na njega
netko želi razmišljati samo 'ružičasto'...pozitivno
netko sve analizira i želi se upoznati sa svim rizicima
imali smo prilike gledati u posljednje 2,5 godine kako mnoge cure nisu željele sudjelovati (vjerojatno ni čitati) naše aktivističke topice jer su htjele vkjerovati samo u pozitivno...jednostavno nisu željele znati zašto i koliko im je smanjena šansa za trudnoću sukladno novom zakonu...jer su mislile da je sve što im treba pozitivno razmišljanje
neke su se zdušno informirale i uključile se u borbu...
svi smo različiti
mene osobno bi pogodilo da (i kada) netko tvrdi da su naša djece bolesnija, drukčija, umjetna (bilo kakva etiketa) od druge djece...protivim se svakom etiketiranju djece (pa i nas roditelja)
protivim se unošenju podataka o ivf u kartone djece i u školske kartone (kad je to bilio pokušano ...one jedne godine)...kako bi nedovoljno educirani ljudi mogli različite stvari pripisivati upravo ivf-u
jer nema relavantnog dokaza sa značajnijom postotkom da se bilo kakav zdravstevni problem djeteta može pripisati upravo IVF-u
ali nemam nikakav problem objasniti ljudima koji su još neinformirani, odnosno ne znaju dovoljno o tome kakva je situacija
to i jest bit edukacije...i bit ovog foruma...i bit ove udruge
kako bi bilo da netko pita na forumu o AS ...zašto je nužno da se dijete vozi u autosjedalici, a da svi, uključujući i savjetnice o AS, graknu kako ih to vrijeđe jer valjda svatko zna zašto se dijete treba voziti u AS
i ova bi tema trebala ići...ne u smjeru zgražanja nad postavljenim pitanjem, već u smjeru rasprave i dokazivanja
e da...ono što sam započela u svom prošlom postu i onom na prethodnoj strani
zapravo nema dokaza da su djeca začeta nekom od IVF metoda sklonija bolestima
nema dokaza niti da su djeca sklonija nekoj konkretnoj bolesti
postoje neka istraživanja u svijetu, ali kao i svako istraživanje, puno toga se može dokazati i u jednu i u drugu stranu
no važno je reći da kad su neke studije i pokazale veču učestalost nekih bolesti u djece začete ivf-om...taj je postotak bio toliko minoran da ga ja uopće ne bih nazvala signifikantnim
dok su istovremeno druge studije, drugih autora pokazivale da takve razlike nema
zaključak, ako razlike i ima...i nećeš naći niti jedan slučaj ovdje na forumu koji potkrepljuje da su ivf djeca...eto...ne znam kako da to kažem...bolesnija
osim snješkinog slučaja za koji se na temelju mišljenja stručnjaka sumnja (ispravi me ako griješim snješka...)
ipak srčane greške u djece su česte i u općoj populaciji i to su najčešće greške/anomalije u novorođenčadi i čak 1/3 od njih se niti ne dokaže, a 1/3 se otkriva u kasnijoj dobi kad počne stvarati probleme ...sirius će to bolje znati
istovremeno, mora se biti svjestan da mpo nosi jedan drugi rizik veći od onog kod uobičajnih trudnoća
(posebno je nosio u zadnje 2,5 godine kad su se zbog zakona često vraćale 3 oplođene js)
a to je rizik od višeplodnih trudnoća
svaka blizanačka, a da ne govorim troplodna trudnoća je rizična i po majku i po dijete
(za troplodnu trudnoću - prosječni porod u 33. tjednu s porođajnom težinom od 1,500g i perinatalnom smrtnosti od 15%) - zbog takvog scenarija se može dogoditi da dijete ima poteškoća
zbog toga se u svijetu sve više ide na SET metodu (single embrio transfer) kako bi se smanjio takav rizik
i na kraju stavit ću link na onu raspravu koju sam spominjala... onu na filozofskom kutku http://forum.roda.hr/threads/61345-quot-Obilježeni-quot-cijeli-život
ta rasprava je bila dosta burna i ne bih voljela da se kao takva nastavi ovdje (ili tamo)
i naslov joj je neugodan (ali to je na FK, pa se tolerira šarolika rasprava)
ali mislim da će pokretačici teme biti zanimljiva i dati joj mnoge odgovore
Odgovor na pitanje iz naslova: izvrsnog, hvala na pitanju! :)
Draga njoka, jučer sam vidjela tvoju temu i iščitala sam je, ali nisam komentirala. Moram priznati da sam bila malo u šoku, ne zbog tvojega pitanja već zbog reakcije nekih forumašica. Naime, osobno smatram da svatko ima pravo postaviti svako pitanje i informirati, jer i ovaj bi forum trebao biti informativnoga tipa gdje ćete sve mi postavljati pitanja i dobivati odgovore...znači, nisi postavila (parafrazirat ću jednu forumašicu - -ne znam više koju, a i nije bitno...)najglupnje pitanje tisućljeća...Tvoje je pitanje legitimno i ako se dobro razmisli, i shvatljivo. Sve smo mi, vjerujem, pretraživale interent tražeći ingormacije koje su nam u jednom trenutku zanimale...i nalazile smo svakojake rezulatate, od onih tmurnih do onih malo sjajninjih...bit je samo shvatiti da je internet dvosjekli mač koji daje pregršt informacija...ali sve ih treba uzeti s dozom sumnje...ne prihvaćati nešto samo zato što je na netu. Ne mogu ti odgovoriti na pitanje iz tebe, jer mi tek čekamo svoje prvo dijete i zasada trudnoća teče školski...Ali, smatram da naša djeca nisu ništa drugačija od druge...ni po čemu, pa tako ni po pitanju zdravlja. Tebi i tvom mužu želim puno uspjeha na vašem MPO putu i čim skoriji uspjeh, a dotad se naoružajte strpljenjem i hrabro naprijed!
Bhany
potpisujem te u potpunosti i jako mi se sviđa tvoj kompletan komentar....lijepo napisano,svaka čast!
malo kasno palim moja curica nije IVF nego ICSI pa ne znam jesam li uopće bila kompetentna odgovarati
laky....icsi je isto ivf..in vitro fertilizacija iliti oplodnja van tijela;)..icsi je samo jedna od vrsti ivf-a....ma zapravo niti ja ne znam što se više postavlja u pitanju kad malo razmislim..i isto kasno palim....ali ivf je ivf..jedino mi pada logično na pamet icsi oštećenje...drugo mi nije palo na pamet...
uf, iako sam o tome pisala, još uvijek se iznenađujem kako poneko medicinsko osoblje reagira... kad mi je mala zaprimljena u Klaićevu s upalom pluća a ja se zapričala sa starijim docom koji je poznavao "njenog" mpo dr-a, mlađa je doktorica na sam spomen mpo-a uzela olovku i slovima u povijest bolesti napisala IVF trudnoća. Kad sam je pitala je li to bitno, samo je potvrdnu kimnula glavom. Nije mi se dalo ulaziti u rasprave jer sam ionako bila u šoku zbog ostanka djeteta u bolnici. Pomislila sam kasnije da me ionako ne bi pitala "a kako je dijete" začeto, pa mi je to toj logici ionako u neku ruku bilo svejedno...
Svaka čast na temi:klap: Nisam dugo svraćala na Rodu, ali kad god dodjem, sačeka me nešto novo i zanimljivo.
Ne vidim razlog zašto ne bi trebalo da postoje ovakve rasprave i teme, onaj ko ne voli da čita o tome neće ni da svraća. Mnoge od nas je mučilo to pitanje, pa nije loša razmjena mišljenja, i iskustava majki koje već imaju poodraslu dječicu.
Mene nije bilo strah kad sam ulazila u ovu priču ni za svoje zdravlje (znam par djevojaka koje su odlagale MPO i zbog straha za sebe), niti sam premnogo brinula unapred o zdravlju budućeg djeteta (koje još nije stiglo, btw) Ali ne mogu da kažem da nisam razmišljala. Medjutim, nakon sile iščitanih radova na tu temu nisam našla nijedan ubjedljiv dokaz da djeca iz MPO imaju veći rizik, sem rizika koji nastaje zbog onih stvari koji su neke od vas već navele (prevremeni porodjaj, višeplodne trudnoće, ili ozbiljna bolest roditelja koja dovodi do subfertilnosti a prenosi se genetski) Priroda posla mi je takva da često srećem trudnice i porodilje, i na mom relativno skromnom uzorku nisam primijetila nikakvu razliku sem što su višeplodne trudnoće češće kod IVF. Preeklampsija i prevremen porodjaj zbog toga se jednako javlja i kod spontano nastalih trudnoća.
Šta je mene u stvari mučilo u cijeloj toj priči- To što ni pored isključenih svih poznatih uzroka steriliteta nije dolazilo do trudnoće, a dvije prirodne trudnoće rano završene. I onda, radim ICSI. Razmišljala sam o tome da možda ta js ne bi bila oplodjena prirodno jer iz nekog razloga nije kvalitetna, ili taj ubačeni spermatozoid ne bi možda niti jednu js oplodio. A oni ih spajaju. Ja ne mislim da se nešto bogzna ošteti prilikom spajanja, već prosto sam se brinula dal se neki put spoji nespojivo, ako me pravilno razumijete. Medjutim, sa većim stažom u MPO priči sam shvatila da odlični embrioni ne opstaju, a "mrljavi" daju zdravu dječicu, i da pravila ne postoje.
Prvi IVF je uradjen davne 1978.g. Sasvim dovoljno vremena za naučnike. Do sada bi dokazali nešto već, da to postoji.
Još jednom, bravo za temu. Ružičaste naočare su lijepe, ali ne nose ih svi rado.
Razumijem strah žene koja je podigla ovu temu.
Nas je docentica na razgovoru prije kretanja u postupak i sama tako isprepadala kako ti postupci nose rizik, kako puno djece ima srčanu manu...I mi smo imali silne dvojbe i pitanja prije nego je dijete začeto.
Kada sam ostala trudna, nekako sam ta njena upozorenja nastojala potisnuti. Vođena sam kao normalna trudnoća, rodila prirodno i imam zdravog trogodišnjaka, koji je bolestan kao i svako dijete koje ide u jaslice - lani češće, a ove godine gotovo bez bolovanja.
Negdje sa par mjeseci njegov liječnik je kao čuo neki šum na srcu, ali to se nikada nije ponovio i on stvarno raste kao obično, zdravo dijete.
Samo hrabro naprijed!
draga moja njoka,dao Bog da ti uspije iz prvog puta,,ja nikad nisam razmišljala o ovome o čemu ti pričaš, samo me zanimalo plus na testu,kojeg sam napokon dobila,,a sada me samo zanima srce koje kuca ispod mojega,,a sve drugo Bože u ruke tvoje!!zatvorite temu što se mene tiče!
Ma pustilo me već :-) Sad samo čekam početak veljače da krenemo u postupak....
Samo da zatvorim temu....čekamo jednog IVF bebača....uspjeli iz prvog pokušaja...
njoka, zaista možeš odahnuti i uživati u svojoj trudnoći punim plučima! :) Sretno!
Kakva sreća!
Iskrene čestitke :)
Baš mi je drago!!! sretno dalje!!!
Meni je prija odustala od IVF-a zbog takvih istrazivanja. Je li u redu imati dijete pod cijenu njegovog vlastitog zdravlja? Ne mogu znati jer se nisam nasla u toj situaciji, ali radila sam sa ljudskim stanicama u laboratoriju 10 godina i onaj tko kaze da svi ti postupci nemaju utjecaja, sigurno nema sve informacije.
Pitanje urođenih mana je kontroverzna tema u IVF-u. Mnoge studije ne pokazuju značajna povećanja kod djece začete uz pomoć IVF-a, dok druge to ne podržavaju. Godine 2008., analiza podataka Nacionalne studije urođenih mana u SAD-u našla je da su neke urođene mane značajno češće kod novorođenčadi začete IVF-om, i to septalne srčane mane, zečja usna, atrezija grla ili rektuma. Mehanizam uzroka nije jasan. (Reefhuis J, Honein MA, Schieve LA, Correa A, Hobbs CA, Rasmussen SA (February 2009). "Assisted reproductive technology and major structural birth defects in the United States". Hum. Reprod. 24 (2): 360–6.)
Clanak je dakle iz 2009. godine, što je novije od ovog gore navedenog iz 2006.
Meni je prija odustala od IVF-a zbog takvih istrazivanja. Je li u redu imati dijete pod cijenu njegovog vlastitog zdravlja? Ne mogu znati jer se nisam nasla u toj situaciji, ali radila sam sa ljudskim stanicama u laboratoriju 10 godina i onaj tko kaze da svi ti postupci nemaju utjecaja, sigurno nema sve informacije.
Pitanje urođenih mana je kontroverzna tema u IVF-u. Mnoge studije ne pokazuju značajna povećanja kod djece začete uz pomoć IVF-a, dok druge to ne podržavaju. Godine 2008., analiza podataka Nacionalne studije urođenih mana u SAD-u našla je da su neke urođene mane značajno češće kod novorođenčadi začete IVF-om, i to septalne srčane mane, zečja usna, atrezija grla ili rektuma. Mehanizam uzroka nije jasan. (Reefhuis J, Honein MA, Schieve LA, Correa A, Hobbs CA, Rasmussen SA (February 2009). "Assisted reproductive technology and major structural birth defects in the United States". Hum. Reprod. 24 (2): 360–6.)
Clanak je dakle iz 2009. godine, što je novije od ovog gore navedenog iz 2006.
Mina si vidjela nasu smizlu,do sad u 3 godine imala jednom temperaturu zbog zubića,zna sva slova,brojeve,svoju adresu a ima energije kao da pije 3 Red Bull-a..........bas je "osjetljiva"