Ma nije to neka umjetnost, odradi se, ali da je posao je.
I odrasli pas će prve dane vjerojatno cviljeti zbog promjene ambijenta, jedino ako s nekim spava.
Printable View
udomljeni psi: link
znam da iz udruge šapice čak idu u posjetu budućim udomiteljima. to im je najnovija praksa. da donekle imaju uvid gdje psi odlaze.
Osobno sam uvijek prije za udomljavanje nego za kupovinu psa ili mačke. Ako uzmete malo štene, uz početne "nezgode" i osjećaj da u kući imate ponovno malu bebu na kraju dobijate mnogostruko više. I stariji psi mogu naći svoje mjesto u novoj obitelji i najčešće ne bude nikakvih problema.
Nažalost, istina je da postoje istraumatizirani psi i njih nikad ne bih preporučila početnicima, ali svaki ozbiljan azil bi vas trebao upozoriti na to.
Mi smo naše B i L udomili i nikad nismo požalili zbog te odluke, ali morate biti spremni da je to stvarna obaveza za narednih 15-ak godina i ne uzimajte životinju "radi djece" ukoliko niste sami spremni preuzeti brigu za njih.
No, uglavnom, mi uzimamo hrčka, a ne psa :lol:
A mi razmisljamo kako pripremiti macku-seficu za dolazak bebe... :štrika:
Na kraju dana, odoh razmišljati o kanarincima :-)
Kanarinac pjeva i to je sve. Nema neke interakcije. A isto moraš čistiti, davati hranu, vodu. Ne moraš šetati, ali šetnja je dobra za zdravlje, no s krletkom u ruci i nije nešto zabavno :mrgreen:.
Iz raznovrsnog iskustva sa kućnim ljubimcima, često i više njih odjednom, mogu odgovorno reći da je mops savršen kućni ljubimac.
Miran, laje samo ako dolazi netko nepoznat, jede 10 dkg hrane na dan i jedan keksić za zube.
Voli šrtnje, ali je savršeno sretan i samo spavajući. Ako vam se ne da šetati, odvedete ga da obavi svoje i doma. Ne budi ujutro, oni su veeeelike spavalice. U sedam godina što je imam nikad me nije probudila noću.
Ako redovito češljate psa jednom tjedno neće biti toliko dlaka po podu, ali u rano proljeće i jesen se linja i na to treba biti spreman kod svakog psa osim pudlica i maltezera. No, oni oboje laju i to prilično iritantno (susjeda ima pa znam).
Retriveri su divni, ali njih treba i šetati i trčati, a dlaka padaaa, i veći su i više hrane treba.
Papigica je možda isto dobar izbor...
bišoni se ne linjaju, a jako su slatki. imali jednog čupavca (šiša ga vlasnica) tri dana doma, i niti jedne jedine dlake. a imamo tamno smeđi kauč. na kojemu je stalno bio. više se ja linjam sad u jesen od njega :mrgreen:
e sad, možete mi malo pojasniti ovo s papirima i bez papira?
zašto psi bez papira ne valjaju? :-/
odnosno, ima jako puino oglasa, prodajemo štence nemam pojma bišona, mama i tata imaju papire, oni nemaju. što im fali ako nemaju papire, ne kužim? :?:
puno su jeftiniji od onih di su im nabrojane sve moguće nagrade, i kao imaju papire.
mm poludio i hoće psa u stan. pod hitno. ja i djeca nismo baš za :mrgreen:
navija za bigla.
pa tako malo pitam.
koliko ja znam, jedina mana ovima bez papira može biti to što ih niko neće za parenje
tj. moja drugarica ima mladog labradora bez papira (otac i majka nagrađivani) i sad ne mogu da mu nađu ženku za parenje jer ga nisu vodili na ocenjivanje
mislim, nije njima stalo da imaju "firmirane" naslednike, ali onima koji imaju ženku valjda jeste, da bi ih što bolje prodali
cvijeta, i ja bih beaglea, cisto kao 2nd best nakon njemackog ovcara (muz nece, s obzirom da bi pas valjda bio veci od njega :lool:). Jedino citam da su malo paglu, ali jako simpaticni itakoto.
Ipak pretpostavljam da cemo, jednog dana kad postanemo spremni (i) za psa, pokupiti neku napustenu zivotinjicu kao i svaki put do sad. (To ja, muz i njegovi su uvijek imali male Yorkshire terijere koji me, moram priznati, prestrasno nerviraju.)
Kad kupiš psa s rodovnikom dobijaš jamstvo da je to pasmina koju si odabrala. Možeš provjeriti nekoliko predaka i njihove uzgojne ocjene. Kad kupiš psa bez papira, nikada ne znaš jel to uistinu ta vrsta, jer štene izgleda potpuno drukčije od odraslog psa. Nikada nisi siguran da su roditelji psa čistokrvni, a ne da je kujicu nategao neki pas koji nema veze s tom vrstom. Pas bez pedigrea je po mome mješanac iako je on recimo like a labrador. Pitanje je zašto taj pas nije dobio rodovnik ako su roditelji čistokrvni? Možda roditelji imaju rodovnik, ali nemaju uzgojnu dozvolu jer su na nekoj izložbi ocjenjeni niskom ocjenom. Pitanje je što je komu bitno, želiš li imati psa odrđene pasmine, želiš li psa koji je možda te pasmine ili želiš li psa iz Azila kojeg ćeš usrećiti, a voljeti ćeš ga jednako kao i onog " čistokrvnog bez rodovnika " kojeg si skupo plati. Moj savjet, ako želiš čistokrvnog psa, kupi psa s rodovnikom, ako želiš kućnog ljubimca prije svega, odi u Azil po jednog, kastriraj ga i uživajte u njemu.
x
udruge kod kojih se uzme pas često nude besplatnu kastraciju.
ako se ne varam, ti koji se prodaju po novinama i jako su jeftiniji su uglavnom švercani iz mađarske ili odnekud ili ih se majka prisilno i po više puta na godinu okotava, tako da je tu bit u profitu, a ne u ljubav prema psima. ne treba kupovati od takvih gdje ti samo uvale štence, a ti nikad nisi ni vidio kakvi su roditelji i sav ti ambijent inače izgleda jako sumnjivo.
pa imali smo prije nekoliko godina topic gdje je žena kupila takvog psa "jeftino" i onda je štene umrlo od štenećaka. problem nije bio u toj grešci, koju svaki laik može učiniti, nego što se forumašica nije dala opasuljiti da ne čini istu grešku ponovno. kupnjom takvih pasa se potpomaže kriminalnim rabotama.
Kupovina psa bez papira preko oglasnika je, prema svim poznavateljima pasa, najveća moguća pogreška.
Ti psi često potječu iz "štanceraja" u kojima pare kujice bez reda i predaha i tako proizvode psiće koje onda prodaju.
(zato se npr. kod udomljavanja jako inzistira na sterilizaciji kujica)
I ovdje na forumu su cure koje se razumiju u uzgoj pasa jako puno pisale o tome.
nemojte me odmah kamenovati :mrgreen: nisam prije čitala te "pseće" topike. idem malo pročitati.
mm gleda na njuškalu, ovo npr:
http://www.njuskalo.hr/kucni-ljubimci/bigl-stenci/
znači - ništa to?
kinder, ja baš ne želim ništa, ako ćemo iskreno :mrgreen:
svejedno čistokrvan ili mješanac, samo je mm zapeo za te bigle. ne zato da budu čistokrvni, ne radi nekakvih izložbi, nego su mu lijepi:mrgreen: minimalno se linjaju, mali su, a opet aktivni, imaju dobre karakteristike, odnosno te koje se njemu sviđaju.
on bi onako, pravog psa. a da je mali.
Zna li da beaglovi trebaju jako puno kretanja (npr. moja poznanica šeće svaku večer dva sata sa svojim beaglom) + da ih se baš i ne može ostavljati same?
ovo prvo zna, to mu je ok. a ovo drugo mi nije spomenuo. u našem slučaju, nema nikoga u stanu od 7 i pol do jedan i pol, kad se vraća J iz škole. :-/
Ova moja poznanica vodi psa svaki dan na čuvanje baki :mrgreen:
a i na tim forumima kaže, svatko ima svoju priču.
on je imao već njemačkog ovčara, predivnog, dugodlakog, ali smo živjeli u kući, s ogromnom okućnicom.
kaae, imaš ukus za pse kao mm :mrgreen:
za sve koje žele udomiti psa, a ne želie riskirati, možda da se obratite veterinarskim stanicama... poznanik mi je veterinar i vrlo često liječi napuštene pse koji nakon što se oporave odlaze u azil. katkad u ambulanti provedu nekoliko dana i više i tijekom tog vremena on definitivno može procijeniti narav psa, a otprilike zna reći i koliko će narasti. neki psi budu tako loše da ih sam udomljuje, jer u azilskim uvijetima ne bi dugo izdržali... takovog jednog uzeli su naši prijatelji i nisu pogriješili <3
Bigla ima moja susjeda. Mladu ženku. Prekrasan pas, ali tvrdoglav, uporan i neviđeni štetočina.
E sad da li je do karaktera baš te jedinke, ili do cijele vrste ne znam.
Nije im to prvi pas da ne znaju odgajati. Prošli je bio savršeno dobro odgojen.
Ovaj od moje poznanice je jako dobar, ali eto, aktivan i ne ostavljaju ga samog kod kuće.
Inače, razumijem cvijetinog muža, i MM bi htio malog psa koji "izgleda kao pas" - pa se i njemu sviđa beagle ili recimo jack russel - samo smo svjesni da to nisu pasmine za nas.
Što se tiče kupovine psa iz oglasnika evo onog topica koji je mc spominjala http://forum.roda.hr/threads/42530-K...i-je-za-dijete
Evo o švercu sa forum.hr-a http://www.forum.hr/showthread.php?t=110880
2 kata ispod mene gospođa ima odraslog bigla.
Čitav vrt i dvorište pred kućom je krcato njegovim dlakama. Žena čisti kuću 2x dnevno.
Toliko o nelinjanju biglova.
A i da je mali... pa nije baš. Veličine je recimo ne prevelikog basseta.
Bitno je da ga se ne utovi ko gusku, a voli papati...
Eh da, gospođa je u penziji, tak da je non stop sa cuckom, p afrajer ne stigne napravit štetu.
Al da bi... e itekako. Gledam ga sa terase kako smišlja spačke po vrtu, samo ih ne uspije provesti u djelo jer je utovljen.
Njih dvoje svako jutro, i svetkom i petkom, idu 2 sata šetat u šumu. Da nema toga, vjerojatno mi pas imao 100 kila i ležao čitav dan.
Nemoj:) Mi smo imali tigricu nekih mjesec-dva. I nismo bili sposobni brinuti se za nju. Na kraju je, srećom za nju, pobjegla iz krletke i otišla u slobodu (ja to volim vjerovati više nego npr da je mačka bacila krletku i pojela pticu)
Što se pasa tiče, ja sam odrasla sa psima. Obožavala sam ih dok nisam dobila djecu. ne znam koja je tu psihologija u pitanju ali sad ih baš nekako ne volim. Volim ali nisu mi prirasli srcu. ja sam svoje pse voljela kao što sad volim svoju djecu, bez ikakve razlike. Sad su me malo ovi neodgovorni vlasnici pasa /(to su oni koji imaju pse a ti psi npr seru ispred mojih vrata) nekako spustili na zemlju a neko vrijeme smo bili razmišljali da uzmemo malog pinča ili chiuavu za kući. S godinama sam postala prevelika čistunica za to pa ja mislim da od toga neće biti ništa
Ja isto mislim da papige mogu bit odlični ljubimci.
Pas i uvijek pas. NItko te ne voli kao pas :-) . Ja imam labradoricu 12 g staru i Bernskog planinskog psa http://www.vet.bg.ac.rs/~kinoloska/s...ninski_pas.pdf
Berni me je oduševio, karakterom ,izgledom, ma svime. Tko ima uvjete, toplo preporučam
ajme da se zaljubiš :-)
inače sam ga baš sinoć tugaljivo gledala na naslovnici "mog planeta", pa kao da mi čitaš misli, nevjerojatno
kraj teksta je očajan :-(
Tužno je jer kratko žive, mi smo se zbog toga dvoumili, ali njezina baka ( moje kujice Heidi) je stara 11 godina i još osvaja nagrade po izložbama kao najljepši stari pas izložbe.
Ja uvijek imam kuje, ne zbog rasploda već zato što su karakterno bolje, imala sam labradorku koja je uginula u travnju, imala je 8 godina. Jedva smo je preboljeli, tj.
doveli smo Heidi koja sada ima 6,5 mj. Svaka čast labradoru, ali ovo je nešto posebno, ja sam zaljubljena u nju, isto kao i moji ukućani, bake, djedovi.
potpis na mimu
a ne zaboravim
provjerite u http://www.hks.hr/web/index.php?str=28
svako leglo pasa s rodovnikom mora biti prijavljeno.
Pravi pas košta, jako puno.
Prosječna cijena je od 5000-7000 kn, štenci na Njuškalu su 1000-1500 kn
Tigrice blua i grin stigle u nas dom.veselje do neba. That is all folks!!
Prije tri dana nabavili hrcka.Kao, curka ga je htjela...bojim se da smo preveslani:mrgreen: To im je sad stos u vrticu...uglavnom, prvu noc nas je budio kolut koji je skripio, jucer ga nismo mogli docekati da se probudi, aktivan je bio tek oko ponoci...
Najblesavije je kaj sama zivinica kosta 38kn a kavez i dodaci, srednje "klase" oko 300 kn. 8-)