Obzirom da je WAF najvažniji faktor kod izbora svega za kućanstvo vjerujem da nisi.
Printable View
Kako mi se pokvarila ves masina,pocela sam prati ves na ruke.
Stavila sam vrlo malo deterdzenta (kupovnog),i prala.
Kad sam zavrsila,ruke su me peckale.
Inace nemam nesto osjetljivu kozu,ali sam nakon toga primjetila kao male ranice na rukama.
Istina,nisam prala s rukavicama,vec onako.I tek tad mi je doslo u glavu da se okanim deterdzenta,pa sam nasla vrlo zanimljive recepte za napraviti svoj od prirodnih sredstava.
Jos nisam pokusala,jer nemam sve sto mi treba,a zasad u pranju koristim samo sapun (koji je ok).
Od drugih sredstava (prirodnih) koje ja koristim jesu kana za bojenje kose,svakih par mjeseci.
Nabavljam prirodnu kanu http://en.wikipedia.org/wiki/Henna
A soda i ocat su mi zasad najbolji pomagaci.
Ja sam potrošila paketić oraščića.Gleć,oni sigurno neće oprati teške mrlje,ali osviježiti odjeću hoće.Stavi eterično ulje u ocat kod ispiranja.Kad se odjeća suši sporije (zimi u kući) zna ostati njihov miris.
ja ih koristim....i zadovoljna sam...
meni ne peru ništa lošije od običnog kupovnog deterdženta...s time da i kod kupovnog za teške mrlje dodaješ posebno sredstvo...
uglavnom, ja nisam primjetila nikakvu razliku i baš sam zadovoljna...
oni imaju neki svoj poseban miris...meni je ok...
meni se sviđaju.
Sad kad sam efikasno zamijenila kupovni detergent vlastitim razmišljam i o nečemu tipa arf. Ima li tko kakvu ideju?
Mislila sam nešto što se zamiješa pa onda kad prohujim kroz kuću ribajući da ne moram dvije komponente vući sa sobom :)
1 velika žlica soda bikarbona(ne za pranje),i velika žlica kuhinjske soli,pola žlice limunske kiseline...u to dodati vode toliko da se napravi pasta gustoće kao arf.najbolje ako imaš kakvu širu posudicu ok kreme,pa da možeš direktno spužvicom zagrabiti.ovo je idealno za ribanje kade.
soda i ocat oprezno tko radi prvi put.pravilo je da soda ide prva,a potom se polako dodaje ocat jer jako pjeni i to sve u većoj posudi.poslje se lako prelije u odgovarajuću.
možete napraviti i rijeđe i staviti u flašicu,samo tada je potrebno svaki put promućkati jer se krute komponente natalože na dno.
evo za one koji zele kupiti boraks, a da ga ne narucuju preko web-a
juriček
slikarski, restauratorski, arhivski materijal i oprema
zagreb
trg marsala tita 9
tel. 01/4813 116
split
plinarska 4
tel. 021/321 711
danas sam kupila zadnju kilu boraksa, tako da je bolje prije nazvati i pitati :)
1kg kosta 50kn.
u nanoteh... je boraks oko 30 kn...
da se javim sa rezultatima...
kako sam naručivala....naručila sam boraks, sodu za pranje...i taj ribani sapun...
uglavnom...složila sam si 3 vrste praška...:roll: ...što bi bilo jednostavno kad ja to mogu zakomplicirati...
i omekšivaš...
oprala sam bijeli veš...stavila sam malo praška...i baš sam zadovoljna...prala sam na 60..i sve fleke sa krpa i krpica odoše... jako jako zadovoljna...
i miriši na čisto :yes:
sad ću isprobati u perilici suđa...
i složiti sapune...
kolika je postarina kad se naruci u nanotehu?
Boraks 5 kila 116 kuna, 1 kila 29. Solidna razlika, isplati se. Ne znam za poštarinu.
http://www.nanotehnologija.info/rece...-coscenje.html
Evo, čini se da nas nanoteh prati.
da dosta je jeftinije, samo sto imam novog postara koji sve ostavlja na krivoj adresi :( pa mi narudzba preko web-a otpada. ako je postaina uobicajenih 30 kn + 30 kn boraks, to ispadne skuplje nego u ducanu u kojem sam ja kupila.
je...poštarina je 30-tak kn...zato ja i nisam naručila samo boraks...jer mi se to ne isplati...
još sam nagovorila prijateljicu da isproba i ona...i svima dobro :mrgreen:
i da...isplati se svakako uzeti ovaj od 5 kg....
mi smo uzele manje količine čisto probe radi...
Kak držite doma spremljenu wash sodu? Metnula sam ju u plastičnu posudicu s poklopcem, al mi svaki put se napuhne u nos. Ak ju smiješam u prašak za veš, u koju količinu ariela ide 0.5 kg ws?
U plastičnoj posudi s poklopcem i žličicom koja mi služi za doziranje, sve zajedno u plastičnoj ziploc vrećici. Poklopac koristim kao tacu da ne prospem po podu - ne zato što bi to bilo posebno agresivno (nije) nego zato što mi se ne da čistit.
Da li netko koristi neku zamjenu za strojno pranje posudja?
šalica sode za pranje
šalica boraksa
pola šalice soli
pola šalice limunske kiseline
u odjeljak za sjaj naliti alkoholnog octa
hvala ti! jesi zadovoljna rezultatom?
ja sam naišla samo na recept iz nanoteha u koji ide samo soda za pranje i boraks, i alkoholni ocat za sjaj.
zadovoljna skroz!super pere.samo nemoj zaboraviti ocat.
:-) idem probat
u mom receptu piše da se stavlja jedna jušna žlica u odjeljak za deterdžent...pa bi trebalo biti za dosta pranja..
Aj da ne otvaram novu temu, ako neko zna neka odovori. Dešava mi se da voda ne odnese prašak iz posudice u veš mašini nego pola ostane. Uglavnom zimi kad je ledenija voda. Nekad ga razmutim u toploj vodi pa ulijem, bojim se da tako ne pokvarim mašinu.
Nekad stavim tečni deterdžent ali on ne opere tako dobro kao praškasti. Kupila sam tečni Faks, a koristim i praškasti Faks.
Prije sam kupila Ariel i Tajd, oni su tek bili katastrofa stvrdnu se u posudici. Faks mi je malo bolji. Bar se ne zgipsa, samo malo pri vrhu.
Kad perem u svekrvinoj perilicu ode sav prašak, nekad ostane samo malo.
Ima li iko da mi nešto preporuči?
Možda ti ostane mokar pretinac u koji stavljaš detergent?
Meni se to isto dešavalo, a doskočila sam tome da ubacim detergent direktno u bubanj.
Obavezno obrišem pretinac, džaba.:-((
Snalazim se svakako, samo mi pomalo dosadilo. Lako mi je sa jednim pranjem ali nezgodno kad mi zatreba predpranje.
Juče zvala majstora reče da probam pojačati pritisak vode. a ja mislim da je pritisak ok jer voda pomalo curi oko slavine kad radi.
Probaću još to i da vidim može li se još išta unutra očistiti.
Ako ništa, da nastavim kao i do sada... Nekad tečni deterdžent, nekad direktro u bubanj....
izvadi ladicu za prašak iz mašine i poogledaj one rupice iz kojih šprica voda.nemoj se prestrašiti ak nije ljepe boje!8-)
često se desi da se rupice zaštopaju od plijesni,pa voda ne može punom jačinom van.a mozda ti i zato curi oko slavine,jer ako je pritisak jak voda mora nekam van.
natopi blazinice octom i zaljepi na sve što izgleda fuj.mozeš ostaviti preko noći da se namače.ujutro samo istom blazinicom sve prebrišeš.čačkalicom očisti rupice.
Ja sam tek jutros skontala da voda ide iz tih malih rupica, do sad sam mislila da ide iz jednog mlaza. Potpuno su čiste. i svekar je gledao, kaže čisto. Reče mi da kažem mužu ili da dovedem majstora da otvori odozgo, možda su začepljene sa gornje strane od kamenca.
Juče je muž razgovarao sa majstorom pa ovaj rekao da pogleda neku mrežicu, kaže da je čista.
Moguće je da nije dobro razumio, možda je trebao da vidi te rupice.
Reći ću mu još da proba otvoriti odozgo.
MOguće da zbog toga i curi slavina, svekar je mjerio pritisak i kaže da je odličan.
Ne znam bi li ja smjela to otvarati? Doduše, danas i ne mogu malac mi je bolestan.
Mali lafe, a jel se može vaditi i ta čitava kutija sa rupicama? Ja vadila samo ladicu sa praškom.
Nešto bi bilo komplikovano da se mora otvarati odozgo.
Proizvođač Gorenje, jel i kod tebe ili neki drugi?
U svakom slučaju hvala.:-)
morat ceš otvorit poklopac od mašine.nije komplicirano.ima par šerafića.
Ok. Čim muž dođe s posla nek to uradi. I jutros sam sipala prašak i gurala viljuskom da ga odnese voda. A još me više nervira što kaplje slavina biće dobro ako se i to sanira.
Pročitah ovo sve i ima baš korisnih stvari.;-)
Evo, ovako.
Sve smo razvalili i sve je ok. Čisto i dobro radi. Prašak i dalje neće da ode sav:roll:
Još ću malo razmisliti kad stignem, promijeniti prašak...
Evo nešto i od mene na pravu temu:
- Imam nekakve kućne papuče, neka gadna drečavo roze boja. Ne daju se oprati ni na ruke,ni u mašini. Crne fleke se lijepe kao lude. Do sad sam ih mazala venišom i natapala po čitav dan. Poslije trljanje. Patnja isprati Veniš.
Neki dan iz uzmem, pospem sodom bikarbonom, pošpricam sirćetom i natopim u deterdžent. Za sat vremena pogledam, sve spalo.
Super fazon.
-Prije nekog vremena, biser od mog muža šmirglao ogradu od terase i nije zaštitio pločice. Hrđa se upila u njih i napravila smeđe i narandžaste fleke. Razrjeđivač, domestos, sona kiselina, varikina, aceton ... Ništa nije pomoglo:
Probam sa sodom bikarbonom. Pospem dosta i oribam četkom. Sve se izbijelilo.:-)
Upravo sam napravila tekući sapun, sad čekam da se malo zgusne i da vidim jel pokus uspio:-D
Sapun se zgusnuo, malo previše jer mi se omaklo i sapuna i glicerina 8-)
Sad ga moram razrijediti, što neće biti problem.
Mislim da sam na tragu idealnog sredstva za otpjenjivanje: ulje lista cimeta.