Mozemo grupu osnovat ko AA, pa se predstavljat s "my name is marta, and I had a homebirth".
Printable View
Mozemo grupu osnovat ko AA, pa se predstavljat s "my name is marta, and I had a homebirth".
svakako treba regulirat, žene će i tako rađat doma, uvijek će se naći neki broj... od ovoga kaj sam doživjela priča bi mogla biti ljepša samo u tom segmentu - da mogu regularno i zakonski dogovorit pkk i dobit potvrdu od babice pa da ne lunjam okolo tražeći rupe u sistemu.
Iskreno, nemam vremena cekat da tamo neki birokrat podigne svoje dupe i krene rješavati moje probleme. Pa sam ih riješila sama.
Regulacija pkk bi se mogla u tri poteza odraditi s nula kuna troškova.
U smislu svjedoka valjda.
pa prisutni ti služe da se vješaš po njima u trudovima, da ti skuhaju juhu od brokule, da ti režu jabuke na kockice, da ti izaberu prvu bebinu oblekicu iz ormara... za svašta zgodno ti prisutni mogu biti korisni :)
niko ništa u ovom životu ne može znat unaprijed (osim da ćemo umrijeti, sve drugo je upitno)
no, ipak, garancija nekompliciranog poroda (iz nekomplicirane trudnoće, žena je dobra kandidatkinja za pkk itd) je nediranje, neuznemiravanje, dobro zagrijana prostorija.
toga nema u bolnicama a moglo bi biti.
već napisah, referirah se na navođenje prisutne persone
i da je što komplicirano, vjerojatno ovisi o težini komplikacije, sumnjam da bi prisutna osoba mogla što "stručno" izvest...
al to valjda ovisi o težini slučaja...
kao što rekoh, u većini poroda, ne znam što se ima navodit osobu..
ja sam shvatila da ni babice na kućnim ne rade svako malo neke intervencije, nego čekaju...
uostalom, na se referiram na tvoj post iznad ovog citiranog,
ne treba dozvoljavati ni naručene carske, pa eto im se množi broj
a bome bi valjalo, u skladu sa strukom, ohrabrivat nekomplicirane trudnoće, s carskim rezom iza sebe, na vbac, jer tako kaže struka
Pa ako su neke stvari uredne, onda će i porod biti nekompliciran. Moj gin kaze da porod nije hitno stanje, a da su hitna stanja u porodu takva da se rijese ako imas srece.
Moj je porođaj bio fantastičan.
Svoje bolnicke porode ne mogu ni na koji nacin usporediti s ovim kucnim.
što se mene osobno tiće, ja bih uvijek radije poticala da žena koja je odlučila roditi doma kontaktira iskusnu inozemnu babicu bez radne dozvole , nego da rađa sama nesistirano i dovodi se u opasnost. Što se tiče poticanja, ne znam, žene koje su to iskusile imaju pravo ispričati kao osobno iskustvo, zvući možda kao neka vrsta tihe kampanje, ali što se tu može...
Mislim što se tu može osim pod hitno regulirati porod kod kuće , da ovo (kampanja i babica bez radne dozvole) više ne budu potrebni .
Neasistirane pkk potice sustav koji onemogucava asistenciju.
Ne bi se složila, mislim da bi takvu ženu trebalo poticati da promijeni svoju odluku. Po meni je to ispravniji pristup.
E pa može se ne davati prostor na javnom forumu za tihu kampanju. A nitko ne brani ženi koja je to iskusila da priča osobno u svom krugu onima koje je žele slušati.
Ili barem možeš omogućiti zastupnicima druge strane jednaki tretman (a koliko znam, na nekim temama nije dozvoljeno iznositi suprotno mišljenje).
O kakvom Nizozemskom backupu pricate?
Imam frendicu Nizozemku koja je prvo dijete radjala doma. Kad je pukao vodenjak plodna voda je bila tamna pa je primalja zvala hitnu da dodju. Kad je hitna dosla, ubacili su priju u kola i ona je rodila u kolima ispred kuce. Pa su ju vratili u kucu.
Drugo je rodila pod tusem, prije nego je primalja uopce stigla uci u kucu.
Taj sustav gdje primalja obavjestava hitnu da ide na porod na adresu tuitu, da prouce rutu ako bude potrebno, se uvede sutra za 0 kuna, u tri poteza "kistom".
Pa ja sam sigurna da mene i ovdje zele slusati kako pricam o sovm kucnom porodu. Ako ti Deaedi ne zelis, pa nemoj.
Evo ja cu prva. Neasistirani pkk nije dobra ni promisljena odluka. Medjutim, da mogu birati izmedju rodilista i neasistiranog (nakon uredne trudnoce, jasna stvar) izabrala bih neasistirani.
Jel tako trebamo?
U Nizozemskoj je porod kod kuće legalan. Tvoja frendica je imala sreće, a primalja nije imala druge mogućnosti nego zvati hitnu kad je vidila plodnu vodu. Porod ispod tuša bez primalje se mogao desiti i zato jer je kasno pozvana. Mi smo miljama daleko od Nizozemske. Ali kod njih je ta praksa regulirana, samim tim je i porod kod kuće sigurniji nego kad kod nas žena odluči roditi bez asistiranja.
Porod kod kuće normalna je praksa svugdje, pa treba biti i ovdje. Nije opasan, nije lud, nije nezakonit. Prema tome, ne kužim zašto bi mene neko "poticao" da odaberem rodilište ako ne želim. Evo crkva već stoljećima "potiče" mlade ljude na apstinenciju od seksa (do braka), oni misle dobro ali svi znamo kak to funkcionira.
Kaj se tiče stranih babica, to je zakon tržišta. Kad neko nešto želi kupit i za to je odvojio novce, kupit će to u svojoj zemlji ili nekoj drugoj, tak svejedno.
@Kate76
Ma tko uopce govori o porodu bez asistencije?
Samo sam komentirala taj "silni, skuuuupi, komplicirani, tesko dostizni" sustav u Nizozemskoj. Koji se svodi na to da se primaljama dozvoli da a) asistiraju na kucnim porodima i b) da mogu zvati hitnu kao primalja N.N. zbog komplikacija u porodu.
Deaedi, neasistirani kucni porod nije nelegalan.
Hehe, čim se dohvatimo kucnih poroda Nena Jabuka izvuce svoj topic "Želim prijateljsko rodilište i porod bez straha". :mrgreen:
Kakve veze strane babice imaju s pričama o neasistiranim porodima, odnosno kako rad stranih babica u Hrvatskoj čini nelegalnim priče o neasistiranim porodima na Rodinom forumu?
Mos ga jebat! Nisi trendseterica ak se ne boris protiv doktora i radjas na masini doma! Bas me fascinira koliko se energije ulaze u dokazivanje kak je u nizozemskoj super a mi smo zaostala nacija!
Marta referirala sam se na neasistirane porode u hrv. i činjenicu da u NL to nije tako, odnosno ne mora biti tako jer žene mogu imati certificiranu primalju uz sebe bez da ta krši zakon.
I dok god je tako, ja se ne bi usudila preuzet rizik (bebe radi) na sebe i rodit doma. Al ja nisam ni kategorija za porod kod kuće s obzirom na obje zakomplicirane trudnoće.
disciplina, rijecccnik pazi!
negdje vec bila rasprava o famoznoj nizozemskoj, zemlji tulipana i stosta lijepoga... imam dopis iz nizozemske i jedan iz britanije u vezi tog famoznog 'backup' sistema za kucne porode - zove se hitna pomoc, koja prebaci zenu u bolnicu. i timski rad.
sve vec imamo, nismo zaostali materijalno, samo malo trebamo proraditi na timski rad i prihvacanje zelje drugih. i u zastiti prava korisnika zdravstvene usluge.
Pa te pričice o kaosu bolnica nisu price o neasistiranim porodima, nego one o bolnickim porodima.