Tami25 ako nosiš jastučiće mjenjaj ih što češće!
Naše beštije su otišle!!! U ustima više nema ništa, bradavice su super!
Printable View
Tami25 ako nosiš jastučiće mjenjaj ih što češće!
Naše beštije su otišle!!! U ustima više nema ništa, bradavice su super!
Moram prvo skontati što je to acidoverus pa javim zaključke. Ovako na prvu zvuči mi malo prenapuhano, ali nikad ne znaš.Citiraj:
Felix prvotno napisa
frida, super!! ne ponovilo se!
davore, acidoverusa ima u bio biu i to je sojin probiotik, vrlo skup (86 kn za pola litre), mislim da se spominje gore u ovom topicu kao sredstvo protiv gljivica.
jupi, malisi je prosao soor!!! :)
ja se jos patim, ali otkako pijem acidoverus, citrofit i homeopatiju, lagano ide na bolje. od rojazola sam odavno odustala, nist ne pomaze.
Sad ga pijem u cedeviti i baš mi je fino i osvježavajuće!Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
pročitala sam apsolutno sve što se o sooru može naći i još uvijek nisam sigurna. pomozite!!!
pojavilo mi se crvenilo i rane na desnoj dojci, mislila sam da je to od jednog matejevog zubića i nisam reagirala, sutradan se crvenilo proširilo ispod bradavice, cijelu ju zaokružilo, a zatim i na lijevu dojku. bradavice me peku, crvene su, na nekim je mjestima kao ožiljak ugriza, mada nisam sigurna jer ima samo jedan zub. od prekjučer navečer mažem rojazolom, peče kad ga stavim, a desna pri dojenju dok ne uhvati pravi položaj ili se ne uhoda dosta boli. zapravo uopće mi nije bolje od rojazola. kad da promijenim lijek ili da nastavim s ovim još 2 tjedna?
m. u ustima nema naslaga, nema pelenskog osipa, ne klikće i normalno i dalje doji.
kad smo prvi put dobili soor, s njegovih mjesec dana, bile su samo 2-3 točkice na njegovom nepcu koje su se odmah povukle, ja nisam imala nikakvih simptoma, a sad koma!
Eowyn, mozda bi ipak bilo najbolje da odes do svog lijecnika da on to pogleda.
Moze biti soor, moze biti ragada, ali moze biti i nesto drugo - bradavice su prekrivene kozom, na kojoj se moze dogoditi isto sto i na drugim mjestima na tijelu: herpes, obicna bubuljica, ...
Ovako napamet, na nevidjeno, jako je tesko odrediti sto je, a kazes da Rojazol ne pomaze. Savjetovala bih ti Purelan, ali kazes da se sve siri dalje, zato mislim da je najbolje za tebe da ipak odes lijecniku.
Ili netko ima neku drugu ideju?
Sad evo prvi put čitam ovdje da ako se te bijele naslage s bebinog jezika mogu skinuti sterilnom gazom, da se onda ne radi o sooru.
Mi već treću bočicu Nistatin kapi koristimo i naslage su još uvijek tu. Nakon prve je otišlo, više nismo koristili (patr. nije rekla da treba nastaviti još neko vrijeme), i poslije su se vratile. Na sos-u su mi cure rekle da i bradavice moram mazati, ali to mi nikako ne uspijeva jer je prehladno da okolo hodam gola, a i stalno nešto rukama radim pa čim ih namažem, slučajno pređem rukom preko i pobrišem. Osim toga, kako Jana stalno hoće biti na ciki, osim kad zaspi preko dana, ne znam kako da ju držim podalje od cike tih 20-ak minuta.
Sad sam pokušala s gazom i onaj dio do kojeg mogu doći (nisam previše forsirala), uspjela sam skinuti. Da li to na kraju je soor ili nije?
Jelka, tko ti je dijagnosticirao soor?
Da li tvoje dijete uopće ima soor?
Moraš znati da bebe nakon dojenja imaju bijele naslage na jeziku...od mlijeka!
I ako beba ima soor, nećeš ga izlječiti ako daješ kapi samo bebi. Moraš se mazati i ti. Inače ćeš UVIJEK ponovo prenesti gljivice bebi.
I konzumiraj jogurt. (ne opet u prevelikim količinama) ...konzultiraj Davora oko toga.
Patronažna.Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Žao mi je što nisam uspjela Stanojevića pitati.
Kaj da sad radim?
Lovro nikada nije imao soor.
Ali da mi ga je i patronažna dijagnosticirala, ja bih opet otišla kod pedijatra. Ali to sam ja.
Ako nisi sigurna, odi kod svog pedijatra.
PS
Pitaj Apri ili neke druge dojilo-savjetnice...možda imate problema sa dojenjem i zbog soora ili zbog kapi a nema soora... :roll:
Čini mi se da je ovo kod nas ipak soor, barem kod mene. Do sada sam jaku bol u cici (uglavnom samo lijeva), tj. više u bradavici iznutra pripisivala Janinom lošem hvatu cice, ali sad sam malo bolje pročitala onaj Rodin letak Kad dojenje boli i kužim da ipak ne može toliko jako i toliko dugo nakon podoja boliti.
E sad, ja bih otišla kod pedijatrice, ali bili smo kod Stanojevića na SD sa mjesec dana pa sam mislila na slijedeći pregled s 2 mjeseca kod ped. kod koje ćemo cijelo vrijeme ići.
Znam da je glupo liječiti se bez doktorove dijagnoze, ali mislite li da bih mogla pokušati s nekim kapima za koje ne treba recept pa da ne moramo još kod ped.?
Daj nazovi sos! Ili pošalji pp Apricot, Ivarici ili nekoj drugoj savjetnici! Ja ti ne mogu pomoći, jer stvarno o sooru znam malo.
Ali ono što znam to je da se OBAVEZNO moraš liječiti zajedno sa svojoj Janom. Jer će se gljivice uvijek vrtiti u krug.
Eh da, znam da moraš izbaciti slatko iz prehrane. Pogoduje razvoju gljivica. Daj popričaj sa curama o tome... :*
Hvala MS! Još ću malo pročitati ovaj topic pa zagnjaviti neku savjetnicu. 8)
lijekovi za gljivice se mogu kupiti bez recepta.
ja sam s gljivama imala dosta problema i isprobala i nistatin, daktarin i rojazol, najbolji mi je bio rojazol.
svakako moraš liječiti i sebe i bebu, bar 4 puta dnevno, nakon što prestanu simptomi još dva tjedna. izbaci slatko iz prehrane i pij jogurte s "dobrim" bakterijama - acidofile, LGG i sl. ako koristite dudu, obavezno je iskuhavaj svaki dan, sve što ti je u dodiru s bradavicama (grudnjak, majice, spavaćice) moraš redovito mijenjati i prati na min 60 C. jastučiće za dojenje, ako ih koristiš, mijenjaj čim se navlaže.
sretno u borbi s beštijama :)
Eto mene iz ljekarne s Rojazolom. Nisam znala da je to gel krema.
mamaja, kako si se snašla sa mazanjem bebinih usta s tim gelom? Ima unutra ona žličica, ali nema šanse da joj s time mažem usnu šupljinu. Ja sam mislila na sterilnu gazicu pa s malim prstom. Ali rijetko kad uspijem doći duboko u njezina usta.
ja sam bruni davala pola žličice da promljacka po ustima i to ne odjednom nego pomalo. nama je to bilo dovoljno. ne znam kako bi to tako mala beba uspjela, možda je bolje da probaš mazati kako si napisala.
zaboravila sam ti napomenuti da mažeš uvijek nakon podoja, vjerojatno si to pročitala u uputama, ali nije zgoreg napomenuti. ;)
Stavila sam joj jutros gel s gazicom, ali čini mi se puno 1/4 žličice, to je zbilja dosta. Mogla bih ja njoj isto probati dati da promljacka, da vidim kak će reagirati.
Nisam vidjela u uputstvima da to piše (za poslije podoja), ali znam već to. I da li vrijedi ono da do idućeg podoja moram pričekati barem 20 minuta? Pitam to jer Jana trenutno često traži ciku pa mi je teško skužiti kad će napraviti veću pauzu.
Inače, u uputstvima piše da se ne preporuča dojiljama jer još kao se ne zna da li utječe na mlijeko. :?
podizem da pitam-svrbi me desna bradavica, ali bas nesnosno, ne cijelo vrijeme nego ponekad. nema veze sa prepunjenosti dojke. i vrhovi su pobijelili, ali nije blister, ne boli. samo nema onih karakteristicnih znakova za soor-bol, crvenilo i tako to. nini je jezik bijel, ali da se skinit, znaci nije od mlijeka. u ostatku usta nema nista nego me bas zbunjuje ovaj "perlasti odsjaj"-nije mi dovoljno jasno sta bi to trebalo znacit jer se meni cini da je to tako a opet, mogu lako pogrijesit
samo za info, zavrsila sam terapiju medazol tabletama i sada su mi ostale jos 5 dana medazol vaginalete (uz geonistin da se ne razviju gljivice), ali sam inace sklona gljivicama, stalno imam neke vaginalne infekcije. eto, da vam bolje docaram situaciju :mrgreen:
A neko peckanje u dojci ili bradavici? Bol bilo gdje?
evo jutros je pocelo, ali traje samo dok se ne javi let down i ne boli jako, tj mogu izdrzat
eto ti ga na :x jel to to
zaboravila san napisat, izmedu podoja me ne boli niti mi ista smeta
Moguce je da je soor u pitanju :unsure: Pogotovo ako si i inace sklona gljivicama.
znaci da buden na stand by i cekan oce li se pogorsat ili sta?
Tako nekako. :)
Luce, pokušaj prehranu prilagoditi. Izbaci slatko, a uvedi jogurt.
Tako je, izbaci slatko, i puuuuno acidofila konzumiraj
bas acidofil (onaj tvrdi) ili mogu neki drugi, taj ne volin
Mislim da se i acidofil može uzgojiti kao i jogurt u domaćoj proizvodnji, sve što trebaš je skratiti vrijeme "proizvodnje".
Imam bolove u dojkama neizdržive kad bebač počne dojiti pa dok mlijeko ne poteče, onda se smire, a na kraju podoja opet se jave. Nakon podoja i između također se javlja oštra bol. Povremeno dok papa čuje se coktanje :( On ima grčeve za poludit, ali drugih simptoma nema. Soor?
MM je uspio nabaviti citrofit pa me zanima:
1) u kojem omjeru ga treba razrijediti za mazati bradavice, a u kojem za mališana
2) treba li i njega tretirati obzirom da citrofit može izazvati alergiju (agrumi) a on je star 5 tj.
3) koliko puta dnevno tretirati bradavice i mališana, a koliko puta piti
4) kako dugo provoditi terapiju?
zahvaljujem svima koji mi mogu pomoći! :heart: :)
Sanja, odi do pedijatra i trazi terapiju.
Neznam bas da je ok da mazes dojke citrofitom. Ipak je to mala bebica, da ne bi bilo nekih problema.
Po ovome sto si opisala, to bi zaista lako mogao biti soor.
Hvala!
čitam sad ovaj topić,i obzirom da nemam s tim problema jer se moja cura tek treba roditi,htjela sam pitati ako netko zna ili ima vremena da mi pomogne recimo u prevenciji toga,sora i ostalog u dojenju,jer voljela bih biti spremna kad počnem dojiti,mislim da znam ono što mi se može dogoditi da ne bude nekih nejasnoća!
kad bi mi netko htio staviti neki link o tom kako izbjeći sve te gluposti(iako sam sigurna da nemožeš baš sve ni izbijeći),od samog početka dojenja,ožda neka prehrana,higijena,možda da od početka koristim neku kremicu pa ne bi došlo do toga!!!pliiiiz!!!
Nema sanse da se unaprijed zastitis od svega sto se moze iskomplicirati.
Fino ukucaj u mobitel broj SOSa i zovi kad ti zatreba.
I to zovi i ako ti se cini da nesto nije ok, ne samo kad sigurno znas da nije ok. Lakse je rijesiti problem ak beba ima skok u razvoju i treba samo cesto sisati i psihicki izdrzati problem, nego savjetovati u slucaju kad je vec beba na adaptiranom i treba se vratiti iskljucivom dojenju :saint:Citiraj:
NatasaM... prvotno napisa
pa o "prevenciju" imas u nekim tekstovima, uglavnom se svodi na pamucne grudnjake, pamucne jastucice, vjetrenje bradavica, pranje sa vodom, ne trebaju sapuni...sto se tice soora i higijene. i to opet nije garancija.
a ostalo...dosta je vazna edukacija, pa iskoristi vrijeme trudnoce i citaj.
sta ti nije jasno i sta te zanima, pitaj, bez straha ili srama. :)
bok cure, trebala bi malu pomoć, moja malena ima 5 tjedana a moje bradavice su još uvijek u ranicama a ponekad i krvare i to jaaako boli. I sad mi se na desnoj pojavila neka čudna probadajuća bol, koja zna biti za cijelo vrijeme sisanja, a beba ima dobar položaj (nadam se). I još uz sve to malena zadnjih par dana ima zelenu stlicu, pa sam sad totalno zbunjena i zabrinuta, zato vas molim za savjet, šta da radim da mi dojenje postane užitak a ne muka. Hvala
Cudno mi je ovo obzirom na ranice. Je li zarastaju ili se stalno otvaraju?Citiraj:
beba ima dobar položaj
Kako beba napreduje? Koliko ima mokrih i pokakanih pelena dnevno?
Je li imas probadajucu bol i izmedju podoja?
Ima li beba znakove soora?
Ljuskaju li ti se bradavice?
pa ja se nadam da je položaj dobar, usne su joj okrenute a i dosta zahvati ciku, ali možda se ja varam. Ranice su stalno tu. 2 obilato pokakane pelene,ali muči me ta boja. Ona nema znakove soora, a meni se bradavice ne ljuskaju. Poslje sisanja zna na bradavici ostati nešto bijelo, rastezljivo, ja to odmah očistim. bolova između podoja nemam, ali me MM nesmije zagrliti jer bradavice bole :cry:
Na prvoj kontroli smo dobili 1040 g i narasli 4 cm
Vidi li se bebi jezik dok doji, tj. je li izmedju tvoje bradavice i bebinih donjih desni?
Ranice ne zarastaju uopce? Je li stanje bolje nego prije?
Smeta li ti grudnjak ili majica ako ih dotice?
Koristis li Purelan kremu? Da probas?